Pestúnska starostlivosť s predpokladom na osvojenie

zuzzi18
17. nov 2021

Ahojte, prosím má niekto skúsenosti ze ste si zobrali dietatko najskor do pestunskej starostlivosti a nasledne ste si ho osvojili? My by sme si tak chceli vziat do pestunskej bieleho novorodenca ale len v pripade, ze tam nebude kontakt s biologickymi rodicmi a vieme si ho nasledne aj osvojit. Kontakt s biologickymi rodicmi by som urcite nezvladla ale tety na urade povedali, ze takto cez pestunsku sa vieme o polovicu kratsi cas dostat k babatku.

cairka
17. nov 2021

No nevidím moc optimisticky možnosť pestúnskej u bieleho novorodenca ktorého sa rodičia vzdajú. Na také čakajú budúci osvojitelia roky....

zuzzi18
autor
17. nov 2021

@cairka 2-3 roky v BA kraji.. Na osvojenie 5-6 rokov

cairka
17. nov 2021

@zuzzi18 , ale bez akejkoľvek istoty, že biomame neprejde popôrodné blues a neuvedomí si, že to dieťatko je jej a chce s ním byť .... Sú prípady, kedy ešte aj matka, ktorá podpíše súhlas s adopciou ho po čase stiahne (tuším 9 týždňov na to má) a keď ani toto nemáte v ruke, je to veľmi rizikové, podľa mňa. A keď to má podpísané, tak dieťatko je núkané na osvojenie , osvojenie má prednosť pred pestúnstvom. Napríklad moja bola od 3 mesiacov osvojiteľná a ponúknutá viacerým , čakala na mňa do 9 mesiacov, až vtedy ju ponúkli do pestúnskej. Možno sa niečo za tie roky zmenilo, ale proste neverím, že by pre "pidibábo s istotou budúceho osvojenia" volili ako prvých pestúnov.

loginexistuje
17. nov 2021

no to su velmi narocne poziadavky cakanie dlhsie ako na osvojenie a pestunska starostlivost tam proste nevies ci nebude mozno neskor poziadavka na kontakt
novorodenca tiez velmi nie ved kym idu lehoty tak uz ma vic ako 28 dni
a biorodicia budu mat vasu adresu a oni budu v rodnom liste dietata a moze sa stat ze pri jiektorych ukonoch budu kontaktovani sudom

jaga18
17. nov 2021

Hmm, ani mne to nesedí. Novorodenec a pestunska, to je extra rarita. Možno pani na úrade myslela, že skôr sa k dieťaťu dostanete pri pestunstve, ale pri týchto podmienkach šanca minimálna.
Keď budete zaradení do poradovnika, oslovte návrat, alebo úsmev ako dar, pomôžu vám s hľadaním vhodného dieťatka aj mimo váš kraj. Čakacia doba sa takto môže znížiť.

zuzzi18
autor
17. nov 2021

No tak neviem teda..nam hovorili dost inak veci nez tu uvadzate..my sme zatial uviedli biele dietatko do 6 mesiacov a bolo nam povedane, ze do pestunskej ho vieme dostat do 3 rokov. S tym ale, ze tam bude predpoklad na osvojenie..a tiez povedali, ze nam vedia aj oni sami ponuknut aj dieta z ineho kraja, ze pokial nemame problem cestovat na opacnu stranu republiky (s cim vraj ma takmer kazdy problem, co vobec nechapem), tak o to kratsie budeme cakat.

loginexistuje
17. nov 2021

@zuzzi18 na ktorom upsvar ti to povedali ? na vazovovej ?

zuzzi18
autor
17. nov 2021

@loginexistuje ano na svoradovej

loginexistuje
17. nov 2021

@zuzzi18 pozri zacni vybavovat vsetky podllady aby ste mohli ist na pripravu do konca pripravy si to mozes rozmysliet este ci pojdete do osvojenia/pestunskej
ono vam tam presne vysvetlia rozdiely
za mna ak by som nemala bio dieta a zijem v manzelstve tak do pestunstva nejdem
je to predsa len iste delenie sa o dieta s biorodicom ale je to aj ista ochrana ak to nevypali dobre

jaga18
17. nov 2021

@zuzzi18 áno, v podstate už 6 mesačne deti, pokiaľ nie sú právne volne, sa môžu dostať do ponuky na pestunsku starostlivosť.
Kamarátka si teraz tiež takto berie dieťa. Idu cez pestunsku, aby ho mohli mať skôr. Po roku polavili z požiadaviek a našlo sa do par týždňov 8 mesačne dievčatko, nie úplne "biele".
Šanca, že si ho biologická matka bude žiadať späť, či chcieť kontakt je naozaj minimálna, ale je tam.

zuzzi18
autor
17. nov 2021

@loginexistuje jo uz sme podali ziadost a dufam coskoro zacneme pripravu..este o tom viem malo ale mne to nejak tak vychadza logicky, ze to dietatko kym sa stane pravne volnym, tak je urcene na pestunsku starostlivost..preto ho vieme mat vlastne skor
a ano je to risk s tymi rodicmi, preto si to chcem este premysliet ale podla toho co tety hovorili, tak oni rozlisuju klasicku pestunsku a tu s tym predpokladom na osvojenie..ze zavolali by keby vedeli/videli ze sanca na ten kontakt je tam minimalna..a potom sa mi to pestunstvo javi ako ozaj omnoho rychlejsia cesta..
plus teda este povedali, ze realne sa stalo, ze si rodicia vzali dieta spat 4krat za poslednych 6 rokov..

loginexistuje
17. nov 2021

@zuzzi18 nie tak to nefunguje
dieta ide primarne na osvojenie (to je pre stat najlepsia forma nahradnej starostlivosti) zeny ktore uz v tehotenstve vedia ze sa dietata po porode vzdaju tak idu napr na anonymny porod aledo deti z hniezda atd vsetko je smerovane na osvojenie po 6 tyzdnoch sa vyslovi osvojitelnost medzi tym sa oslovia novi rodicia babo je dovtedy u profi
len u deti kde sa rodicia nevzdaju dietata pre porodom alebo po porode sa caka co bude ak prejavia zaujem (to moze mat roznu formu) pol roka tak mozu ist deti len do pestunstva zvykne sa najprv oslovovat ich sirsia rodina a idu potom do NOS
do pestu idu take male skor romske deticky ktore uz maju surodencov bud v domove ci pestu a pod

ale urcite nie su deti ponukane na pestu ak je tam predpoklad na osvojenie

loginexistuje
17. nov 2021

@zuzzi18 a v pestunskych rodinach sa velmi malo stava ze sa deti vratia skor sa stava ze je tam kontakt a to moze byt aj sirsia rodina tj biorodic pise dietatu alebo ho chce pride navstivit
alebo ho kontaktujes ty napr ak idete rieist nejaku operaciu dietata napr a pod

zuzzi18
autor
18. nov 2021

@loginexistuje no musim sa na toto podrobne este popytat v ramci pripravy nech sa spravne rozhodneme..podla toho co hovorili tak anonymnych porodov a hniezd je uplne malinko, preto sa caka 6 rokov na osvojenie..
a ked vedia, ze my chceme byt pestuni, ktori si dieta nasledne chcu osvojit, tak preco nemozu nam ponuknut dieta ktore je este v pestunskej ale ma predpoklad na osvojenie?

loginexistuje
18. nov 2021

@zuzzi18 ale rozumies ze male dieta do poleoka nezvyknu do pestunstva ponukat ? proste stat da radsej dieta do trvaleho riesenia (lebo je to vyhodne z psychologickeho hladiska a aj z financneho) a do pestunstva idu deti o ktore nie je zaujem na osvojenie tj su romske chore a pod
alebo je tam kontakt s bio alebo napr mama je v base a nesuhlasi s osvojenim a pod
pestunstvo nie je skratka k osvojeniu
a treba si uvedomit ze biologicky rodicia au v pripade pestunstva (pokial nie su zbaveni rodicovskych prav co pri malinkych nebyvaju) tak musia platit na dieta v pestunstve vyzivne uradu a teda oni stale mozu mat rodicovske prava (aj mavaju) tj v skole skolke pri krste nebudete ako rodicia uvedeni vy
proste pisu ti tu ludia aj v tejto diskusii ktori maju skusenosti
je len na tebe ako si to usporiadas

zuzzi18
autor
18. nov 2021

@loginexistuje no ja hlavne nerozumiem co by sledovali tety na UPSVAR, keby ma takto zavadzali a nukali mi pestunstvo ked tam nedojde k osvojeniu potom..hovorili proste uplny opak toho, co pises ty..

loginexistuje
18. nov 2021

@zuzzi18 tety sa stykaju s hocicim pestunstvo ma dve vyhody prispevky statu a to ze ho vies zrusit ak sa dieta "nevydari"
ale ma aj nevyhody ako som ti pisala ty si musis zvazit ci si schopna zdielaneho rodicovstva aj s jeho nastrahami
uvaz si sama

zuzzi18
autor
18. nov 2021

@loginexistuje ja som im praveze povedala, ze preto nechcem ist do pestunstva, lebo nechcem to zdielane rodicovstvo, ze to nedam urcite a to si ani nerozmyslim a ich odpoved bola, ze je rozdiel medzi klasickym pestunstvom (kde zdielas to rodicovstvo) a pestunstvom s predpokladom na osvojenie, kde kontakt nie je ziadny ale este sa nestihli zbavit rodicia prav ale dojde k tomu pravdepodobne coskoro...len kym k tomu dojde dieta musi byt v pestunskej a to je ten moment kedy nam ho vedia dat a zbavenie prav a osvojenie si uz doriesime pocas toho ako bude babo u nas..toto je jedine situacia, do ktorej by som sla..predpokladam, ze ked uz k tomu dojde, tak mi zavolaju, povedia ze aka je situacia, ze rodicia sa nehlasia a rozhodneme sa..ale samozrejme chapem, ze ak to bude aj vyzerat idealne ze sa nehlasia a potom sa prihlasia, tak to je pruser pre nas a to je vlastne ten risk ktory bud sme alebo nie sme ochotni podstupit..ale tety vedeli nase preferencie, ze biele novorodeniatko a este sami povedali, ze si tam mame nechat, aby bolo zdrave (pritom ja nemam problem aj s nejakymi diagnozami).

any_soj
18. nov 2021

@zuzzi18 môžem sa spýtať, prečo by si kontakt s bio rodičmi nezvládla? Lebo podľa mňa je obrovská výhoda vedieť kto sú rodičia a ja by som s nimi v kontakte chcela byť. Už len pre dobro nášho 3r syna v pestúnskej. O jeho rodičoch hovoríme vždy s úctou a vďakou za jeho život, vie že okrem maminky a ocka má aj mamu M. a otca O. a ja teda osobné dúfam, že raz, ak bude on chcieť a potrebovať (čo vraj u týchto detí vždy príde ten čas), budú ochotní sa stretnúť. Samozrejme kontakt jedine na pôde o.z. Návrat, s tým, že oni na stretnutie pripravia dieťa, rodičov aj náhradných rodičov a sú aj prítomní na stretnutí. Sama som na jeho rodičov zvedavá 🙂

any_soj
18. nov 2021

@zuzzi18 každopádne adopcia neochráni pred možnosťou toho, že si dieťa rodičia vezmú. Je tam 9 mesiacov (tuším 9) na rozmyslenie, a to nielen matka, ale aj blízki príbuzní. Akurát aj počas našej prípravy sa riešilo, že až po pôrode sa matka dievčiny dozvedela, že bola tehotná a vzdala sa dieťaťa a sľúbila jej pomoc, dieťa si vzali naspäť. Proste s tým treba rátať. Vždy ide o dobro dieťaťa, je to služba pre dieťa, nie pre mňa ako náhradného rodiča.

darci17
5. dec 2021

@any_soj veľmi pekne a rozumne napísané. Tiež mame dievčatko v pestúnskej, cieľ je zabezpečiť jej normálne detstvo, lásku a podporu a viem, že bude chcieť poznať odkiaľ pochádza. Je to prirodzene. Skôr deti osvojené tým trpia, lebo ťažko hľadajú svoje práve korene.
Tým nechcem povedať, že to že to má niekto inak, je zle. Proste vie, že kontakt s bio rodinou nechce, tak treba ísť tou cestou.

katuska74
9. aug 2022

@zuzzi18 aj my začiname cestu k pestúnskej a nam prave pre náš vek odporučili pestúnsku ale vraj nam vedia tak pomô t že poskytnu dieta s minimom kontaktu bio rodičov no zalezi asi od nich ako poradia .tiez sme chceli adopciu ,no uvidime nam ide hlavne o to dat domov a lásku detičkám a nemame problem vziag surodencov no iba dvoch ,lebo budeme mag aj vnúča .ja totiz mam dcerku ,ta s tym suhlasi

zuzzi18
autor
9. aug 2022

@katuska74 my sme nakoniec otehotneli takže sme zaradení do zoznamu na osvojenie, nešli sme už do pestúnskej.

michaela67574
25. nov 2022

Ahojte dievčatá. Týmto všetkým sme si prešli, ale do úspešného konca. Máme adoptovaného chlapčeka z anonymného pôrodu. Dali sme mu meno a za dva týždne od pôrodu sme mali nášho anjelika doma. Od prvej chvíle ako sme ho videli bol náš. Čakali sme celých dlhých 8rokov. Prvých 9 týždňoch bolo veľmi náročných, báli sme sa každého zazvonenia mobilu. Synček už ma rôčik a všetky súdy a papierovačky sú za nami. Ak ste mladší ľudia išla by som na osvojenie. Pekný zvyšok večera

majka0573
21. aug 2024

@zuzzi18. Ahojte.No ja mám takú skúsenosť ,že mala som žiadosť o osvojenie,potom pohovory z psych.v nmnad vahom ,ktorá nemá dosť skúseností ,len samé otázky a poučení a čo všetko potrebuje dieťa pri osvojení.ako by vychovala " 10.deti. jasné som už vedela že nechce aby som mala prípravu a to si po tretí raz zavolala soc .pracovníčku,ktorá jej prikyvovala .,čo sa tika ,že 50 ročná žena si ma užívať vnúčat a bla bla...a na držiaku mi povedala ,že mi nenapíše soplanda odporučenie na osvojenie .ale že by som bola dobrá profesionálny rodič. Chápete to, že ml.psychologycky dávajú pre skúsených rodicov, už vychovali deti a majú prax ???!. Chápete to .ako má odradili a potom som písala na kurately do TN. A poslali mi pre zrušenie návrhu. A to koľko detí sú bez rodičov.. čo vy na to. Pekný deň.

any_soj
21. aug 2024

@majka0573 mrzí ma to, ale v pravidlách na osvojenie je primeraný vekový rozdiel - to znamená, že rodič, ktorého hľadajú pre dieťa, musí mať taký vek, aby aj reálne teoreticky mohol byť dieťaťu rodičom. Že 25 ročná si nemôže osvojiť tínedžera, a 50 ročná novorodenca... Ďalej osvojenie je na Slovensku možné len manželským párom - nespominate, že by ste bola na príprave s manželom, spomínate len seba, tak možno manžela nemáte a teda to je tiež dôvod, prečo nie.
Deti, ktoré sú bez rodičov, v centrach pre deti a rodinu - v drvivej väčšine nie sú voľné na osvojenie, iba na pestúnsku starostlivosť. Detí na osvojenie je máličko a idú k novým rodičom ako maličké, kde osvojitelia na nich už roky predtým čakajú (tak málo tých detí je). Staršie deti, ktoré sú niekedy výnimočne voľné na osvojenie, sú väčšinou Viaceri súrodenci, alebo majú veľmi zlý zdravotný stav, alebo ich zobrali z rodiny vo vyššom veku a následkom tejto traumy majú tak problematické správanie, že ich nikto ani osvojiť nechce. Čiže nie je to tak, že by bolo množstvo detí. Práve naopak - je oveľa viac žiadateľov o osvojenie, než detí, pre ktorých hľadajú osvojitelov.

majka0573
25. aug 2024

@any_soj dobrý .Ale 20 ročná sa nevie otáčať okolo dieťaťa ,ako 50 ročná skúsená žena.. preto je to nespravodlivé ohľadne starších ľudí,partnerov ,ktorý sa vedia postarať a vedia ako na deti.ci malé ,stredne , alebo staršie. A vždy by sa dalo ako nájsť dieťa pre rodičov.je dosť deti v syirotincoch ,centrách ,domovov,ktoré by bolo radcsej dajakej rodine. . Mám dosť kamarátov ktorý boli v deckych domovov ,vedeli by rozprávať ,aj deti ktoré tam boli len do 15. Rokov a potom na ulici. To je pravda. Nie aby ml.psych .čo nič neprežila poucovala o deťoch .prax nič . Ale iba z knižiek čo sa na škole učila. Mali by to zmeniť v zákone.co sa týka takýchto prípadoch.tak veru .tak zatiaľ. Pekný deň.

bosorkabb
25. aug 2024

Pri pestunstve musíš byť pripravená že sa bio rodina ozve. Maju tvoje údaje keďže všetko čo sa súdov týka posielajú aj im. A u novorodenca je to veľmi nereálne.
Ja mám tak dcéru. Ale všetko išlo bio mame a dostali sme ju ako 5 mesačnú. Ale ide o rómske etnikum a dopyt taký vysoký nebol.
To čo povedala teta na úrade nie je moc reálne.

erickatt
25. aug 2024

@zuzzi18 najdi si na INSTAGRAME trochu ina rodina. Maju 4 deticky, pani ti k tomu presne napise

any_soj
25. aug 2024

@majka0573 boli ste otvorená aj pre pestúnsku starostlivosť? Tam by nemal byť problém - to sú tie deti v domovoch, nie sú voľné na adopciu, ale takto by ste im mohla dať domov. Zároveň tam nie je podmienka, že musia byť manželský pár. Plus ak by ste prijala aj surodenecku skupinu, tak to by ste aj hneď po príprave mala isto ponúknuté deti. Lebo na adopciu, jednotlivca, malého sa čaká roky, v niektorých krajoch aj 5-7 rokov, tých detí naozaj nie je veľa.
Každopádne ale možno skúste sa trošku zamyslieť nad svojou motiváciou, lebo píšete, že isto by sa dalo nájsť dieťa pre rodičov - je to presne naopak, hľadajú sa rodičia pre dieťa.
Všetko dobre prajem 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre