Byť pestún, alebo mať ďalšie svoje?

6. máj 2022

Ja viem že to nik nemôže rozhodnúť za mňa. Ale neviem sa z toho sama vymotať. Je to pre mňa veľké rozhodnutie. Máme svoje dieťa, chceli by sme pomôcť dieťatku z DD a stať sa pestúnmi. Je tu však dilema, či dať domov dieťatku z DD, alebo mať dalsie svoje. Vždy som túžila byť pestúnom, starostlivosť o vlastné dieťa ma napĺňa. Máme len jedno svoje zatiaľ. Zvažujeme prípravu na pestúnstvo. Mám len obavy že čo ak sa vo mne hormóny budú byť a pestúnske dieťa neuspokojí tie moje materinské hormóny, ktoré sa už opäť ozývajú. Ak má niekto vlastnú skúsenosť, rada si to prečítam

cairka
6. máj 2022

Tak chceš pomôcť dieťaťu v Ded, alebo uspokojiť svoje materinské hormóny? 😉 Veď ak zvažujete prípravu, tak na ňu choďte a uvidíte, ako sa to počas prípravy vyvŕbi. Nikde nie je napísané, že po skončení prípravy musíš byť pestúnom, ak sa ti to v hlave uleží tak, že to nie je cesta pre teba.

rdi
6. máj 2022

Ak ste obaja rozhodnuti, ze obetujete dalsie vlastne dieta a doprajete stastie druhemu, tak chodte na tu pripravu. Potom uvidite, ci ste na to ozaj vhodni alebo nie. Nie je to rozhodne pre kazdeho

lucka_ke
6. máj 2022

moja kamoška má 3 vlastné a k tomu stále nejaké dieťa v pestúnskej starostlivosti, dá sa to aj skĺbiť

janetinka27
6. máj 2022

skus skupinku adopcia, proces a cakanie, alebo forum: aka bola vasa cesta k dietatku?

autor
6. máj 2022

@cairka no práve, že by som chcela uspokojiť svoju potrebu byť opäť matkou - ale nie vlastného dieťaťa, ale dieťaťa ktoré to potrebuje. Takže keby to šlo ruka v ruke, bolo by to super

kacena4
6. máj 2022

no ak si chces "upokojit hormony" tak to nerob pestun musi byt vyrovnany clovek nakolko dieta z dd ma dost problemov ktore ako rodina budete musiet riesit. nie je to len uzlicek radosti.

cairka
6. máj 2022

@lucka_ke , zrejme v profi, nie?

lucka_ke
6. máj 2022

@cairka áno zle som sa vyjadrila

cairka
6. máj 2022

To máš ťažko a každý to má nastavené inak. Mne to problém nerobilo, tebe môže. Ako píše @kacena4 , je to veľké rozhodnutie a prináša veľa radosti, ale aj bolesti a smútku, občas beznádeje. Tie deti sú zranené a keď sa cítia doma fajn, tak to znamená, že všetky zranenia ventilujú doma....

autor
6. máj 2022

@kacena4 ani nie upokojiť, ako uspokojiť. To znamená, že do toho chcem ísť naplno. Aby v tom bolo spokojne ako to dieťa, tak aj ja.

autor
6. máj 2022

@cairka chápem, chceli by sme ale dieťa do 1 roka, nevadí nám rómske. Myslíš, že aj u takýchto maličkých detí tam môže byť také silné to poznačenie?

bolarazjedna
6. máj 2022

Som iba úplný laik. Z môjho pohladu: Pestunska starostlivosť je dočasná, snažia sa tie deti čím skôr dostať do biologickej rodiny, ak sa dá, alebo aby niekto to dieťa adoptoval. To znamená, že citovo sa naviazes na dieťa, a potom sa s ním musíš rozlúčiť. Ani nevieš, či bude mať lepšiu starostlivosť, ako u teba malo. Ak to dokážeš psychicky zvládnuť a ešte aj dieťa k tomu viesť, aby to rozlucenie psychicky zvládlo, tak ok, podla mňa je to veľká záťaž.
Druhá vec je, že deti z DD sú bohužial problémové. Veľmi často majú poruchy správania, zaostávajú v socializácii. Boli veľakrát fyzicky alebo psychicky týrané, zanedbané. Co som čítala psychologické knižky, tak pokiaľ dieťa do 6 mesiacoch bolo zanedbané co sa týka vztahu s matkou, už to narobí nenapravitelne škody, čím dlhšie to obdobie trvá, tým viac. Keď sa to deje iba do 3 mesiacov, ešte dokážu to prežiť bez ujmy na psychickom zdraví. Takže deti z DD vyžadujú omnoho väčšiu empatiu, viac trpezlivosti. Mnohí rodičia majú aj svoje vlastné dieťa náročné a nezvládajú to ideálne. Treba premyslieť tieto aspekty.

Keď túžiš byt matkou a zároveň pomôcť dieťatku, skôr by som sa priklanala k adopcii, než k pestúnskej starostlivosti.

cairka
6. máj 2022

Nemyslím....viem. Starší mal 8 mesiacov a riešime stále niečo. Je dieťa s vysokým IQ, ale EQ ostalo zakrpatené a je to veľmi časté u deti z domovov.
Menšia mala 9 mesiacov, je to iné, je to dieťa ZŤP , paradoxne napriek diagnózam je ona to dieťa, ktoré dokáže vycítiť, ak sa necítim OK a zareagovať na to, hoci inak, ako by sme chceli 😀 . Je to zlaté dieťa, ale neviem, či niekedy bude schopná žiť samostatný život, takže aj takúto alternatívu treba zvážiť. Obe deti prišli ako zdravé 😀
Tak asi toľko z praxe.

kvetinka75
6. máj 2022

gény nezaprieš. Mám kamarátku, ktorá má dcéru od pol roka. Od malička rozprávala, že ona bude mať veľa detí, keď jej vysvetľovala že si treba najskôr vzdelanie zadovážiť tak nie. Už na základnej sa prejavili typické črty - nezáujem o školu, krúžky, len poflakovanie sa, alkohol, cigarety, chalani. Má s ňou veľké problémy. A pritom vyrastala v rodine, ktorá žila úplne inač. Kolegyňa má zase chlapca ale tiež ho to ťahá k tým svojim. Že on má pocit, že nepatrí do usporiadanej rodiny, že by mal žiť ináč. Tak si vyhľadal súrodencov a žije s nimi niekde - kde, netuší ani ona. Ale určite majú ľudia aj lepšie skúsensoti. Ale ja by som určite uprednostnila vlastné dieťa. Už len z toho dôvodu, že ja viem, že by som k nemu necítili úplne to, čo k vlastným deťom a určite by cítilo ten rozdiel.

cairka
6. máj 2022

@bolarazjedna , ten začiatok sa takisto týka profi-starostlivosti, nie pestúnstva. Druhú časť príspevku ale podčiarkujem , je to presne tak.

kvetinka75
6. máj 2022

@cairkajedna známa takto dcéru ,,vrátila,,. Vyskytli sa u nej vážne zdravotné problémy, ktoré už nezvládala. Ale to boli také problémy, že aj keby jej vlastné dieťa také malo, musela by to nejako riešiť, lebo to bolo ozaj náročné na psychiku.

cairka
6. máj 2022

@kvetinka75 , verím, chápem. Ja som deti prijala za vlastné zo všetkým, čo k nim patrí, ale sú okamžiky, kedy teda mám nie že všetkého dosť, ale po krk. Dakedy mám pocit, že by sme si mali zarezervovať rodinnú izbu na psychiatrii 😝

luccija
6. máj 2022

Ako veľké máš svoje dieťa?
Mám jedno dieťa už teenegerka ja som jeden čas tiež nad tým uvažovala, ale viem, že ja by som sa na dieťa emočne upla a ťažko by som zvládla, keby sa mala dieťa doma rok a potom by išlo do rodiny aj, keď viem, že to je cieľom procesu.
Nech sú tvoje pohnútky akokoľvek pekne a ľudské mala by som svoje dieťa.

luccija
6. máj 2022

@cairka pozerala som tvoj profil môžem sa spýtať, takže máš chlapca a dievča nebol to len pubertálny úlet, ale naozaj sa tak cíti?Prepáč, keď to je príliš osobné.

cairka
6. máj 2022

@luccija , nebol, jednoznačný chlapec. Už 6 rokov, to už úlet nebude 🙂 A vlastne odjakživa preferoval také tie živelné veci, hoci áno, sú také aj dievčatá niektoré.

luccija
6. máj 2022

@cairka super, treba byť sám sebou nie je nič dolezitejsie

kiki68
6. máj 2022

@kvetinka75 Toto je rozne, poznam hned dve zeny uz dospele a ani jedna z nich nie je tahana k tym svojim. Mama jednej bola studentka a druhej zase narkomanka. Nechala dieta v Nemecku v byte nevedno kolko samo. Objavila ich socialka s policiou, ked sa matka raz nevratila. Obidve maju normalny job, skoly, vlastne deti. Jednej uz zomrela adoptivna mama a velmi ju to ranilo. Toto je naozaj rozne a kazdy clovek dopadne inak.

ivangeline
6. máj 2022

No ja mam 3 deti. Som otvoreba dalsim ale tiez by som sla do niecoho takeho... len manzel nie je na rovnakej vlne. :D Zatial!

mandzula
7. máj 2022

Veľmi zvláštna otázka od človeka, ktorý zvažuje starať sa o cudzie dieťa. Nevieš, čím si muselo prejsť už pred narodením, či matka nepila, nefetovala. To, že bolo nechcené má tiež výrazný vplyv na to, aké hormóny na neho pôsobili. Nenadarmo sa psychológovia pýtajú, keď riešiš s dieťaťom nejaký problém, či bolo chcené. Nehovoriac o tom, že po narodení sa mu dostalo toľko starostlivosti, koľko "ústavy" dovolia a to sa musí niekde odraziť. A gény, to je ďalšia podstatná kapitola. Nie je to proste nepopísaný list papiera.

igiana
7. máj 2022

Odporúčam mať vlastných toľko po koľkých túžiš, až potom zvažovať ku nim pestúnske. Pestúnske deti si nesú svoje vážne zranenia, mnohé sú veľmi problémové v puberte aj v dospelosti, aby si potom neľutovala, že si sa zriekla vlastných. Vlastná skúsenosť, mali sme doma 3.

fotoarch
7. máj 2022

A co profesionalne rodicovstvo ? Ako forma prace, aj naplnenia tvojej potreby pomoct dietatku .

autor
7. máj 2022

@fotoarch tam sa deti odovzdávajú ďalej vždy pon nejakom čase, na to si netrúfam

autor
7. máj 2022

Ďakujem všetkým za názory, pomohli ste mi pri rozhodovaní. Uvedomila som si, že naozaj nemôžem chcieť aby mi pestúnske dieťa nahradilo vlastné. Že do toho musím ísť nezištne. Najskôr si teda uspokojím túžbu pri vlastných deťoch, a neskôr ak budem mať stále chuť a silu, budem zvažovať pestúnstvo. Ďakujem všetkým za slušnú a rešpektujúcu debatu 🙏

17alexis
7. máj 2022

Dieta v DD nie je nechcene zvieratko, ktore potrebuje, aby si ho niekto vzal do pestunstva ci adoptoval. Ked sa nam nedarilo otehotniet, bola som sa pytat na adopciu v nasom kraji. Caka sa 10 rokov! Napokon nam vyslo IVF, keby nie, tak inu alternativu by sme nezvazovali kvoli cakacke. Na dieta caka velmi vela zaujemcov a tuzba dat dietatu domov nestaci lebo tu tuzbu maju vsetci, ktori tie roky cakaju. Ak mozes mat vlastne, chod do vlastneho a dieta z DD nechaj tym, ktori nemaju take stastie ako ty s muzom.

mata2
7. máj 2022

@17alexis neplet si pestunstvo s adopciou. Vacsina deti s ded nie je právne voľná,a pre tie je pestunstvo jediná možnosť,ako sa dostať do rodiny.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre