Očkovanie na čierny kašeľ počas tehotenstva

27. okt 2024

Očkovať alebo sa neočkovat na čierny kašeľ? Som.v 35tt a stále nie som rozhodnuta. Môj gynekológ mi k tom nepovedal ani slovo, ja o tom viem len z čítania z internetu. Mam predtým veľký rešpekt, ale zároveň sa bojím o novorodenca...

mamamasama
27. okt 2024

A pomôže to? Synovec ho práve má a trápi sa už tretí týždeň.

lubkovaandrejka
27. okt 2024

Hmm, no ja by som radsej sla. Ludi,co poznam a mali to, tak kaslali aj 3.mesiace... preco vahas? Bojis sa neziaducich ucinkov?

autor
27. okt 2024

@lubkovaandrejka no áno bojím sa neziaducich účinkov a aby to neohrozilo plod. I keď zároveň viem, že ho tak môžem ochrániť

vanilkovazmrzka
27. okt 2024

Vsetky povinne ockovania tomu dietatu daj ak nechces aby ti umrelo na tie hnusne choroby, pre ktore to ockovanie vzniklo.

vanilkovazmrzka
27. okt 2024

Ale asi zle citam, seba chces dat ockovat?

autor
27. okt 2024

@vanilkovazmrzka áno seba. Samozrejme ze to malé dám potom očkovať

mamamasama
27. okt 2024

@lubkovaandrejka ale ti ludia predsa zaockovani boli. Aj tak to mali, aj tak to prenášali.

vanilkovazmrzka
27. okt 2024

Vidis to ja som ani nevedela ze v dospelosti sa odporuca preockovat, az teraz si citam. Pise sa tam ze sa odporuca tehotnym zenam aby ochranili dieta, kym bude same plne zaockovane, takze asi je to pomerne bezne.

luccija
27. okt 2024

Nie, nedala by som sa.Az potom bábo

amonet
27. okt 2024

nuz tu je otazka ci chces chranit babo kym bude mat svoje protilatky alebo nie. cierny kasel ne najnebezpecnejsi ked ockovanie ani protilatky nemas.
a teraz ked sa uz realne vyskytuje medzi ludmi zalezi ako velmi chces riskovat

lizatko1009
27. okt 2024

Ja ti poradit neviem, ale napisem z nasej skusensoti. Moja mama čierny kašeľ prekonala, je očkovaná, moj syn mal vtedy cca 5 mesiacov, aj s nou spal ked sme este nevedeli, ze ma cierny kase, nikto ho od nej nedostal a on ockovany este nebol, je tomu uz 14 rokov a kašlala pol roka

annm81
28. okt 2024

Ja som sa dala v kombinácii s tetanom na odporúčanie môjho lekára. Žiadne vedľajšie účinky som nemala. V krajine, kde som vtedy žila sa to štandardné tehotným odporúča.

dobryden
28. okt 2024

Tak ty uz si ockovana,tebe ny sa nemalo nic stat,s novorodencom nechoď nikam.Ci myslis ze ta vakcina začatí ochrani aj novorodenca.?
Moje dve 5 r deti(neockovane) teraz prekonali cierny kasel ale priebeh bol vyborne zvládnuteľné,nic strasne.Samozrejme pre novorodeniatka je to nebezoecne.No moje deri neboli ockovane a cierny kasel dostali az v kolektive,ked mali 5 r a zvladli ho lepsie ako bežnú virozu.Ale my sme naozaj orve dva roky boli len doma a vychádzky do prirody.Starsiu som dala do skolky az kd mali deri 2r.Ja som mala aj predcasne narodene deti,aj preto.

kiki68
28. okt 2024

@lizatko1009 ved prve ockovanie proti ciernemu kaslu je v 3 mesiacoch, aspon co si pamatam tak prva hexa vakcina Plus rotavirus ako druha bola do 3 mes. Mate to inak?

lenkakoc444
28. okt 2024

Kamoska je pediatricka a viem, ze spominala, ze sa v tehu davala ockovat(neviem v kt. mesiaci). Tiez vravela, ze za zaockovaneho sa povazuje az to babo, kt. ma vsetky 3 davky cize v 11m cca.
Cize ak sa bojis dala by som uz seba aj v tehu.

diewcatqoo
28. okt 2024

Zijem v CR a mne toto ockovanie odporucila gynekologicka, praktik a aj pediater. Tiez som sa nevedela rozhodnut a kym som sa rozhybala a nakoniec rozhodla, ze ano, dam sa, tak som uz nenasla v ockovacom centre volny termin. Dali mi termin tyzden pred porodom a to som uz nakoniec nesla.
Snazili sme sa potom s babatkom do prveho ockovania nechodit moc do nakupnych centier a pod, aby sme sa vyhli davom.

pojezdalova
28. okt 2024

Aj ja som nad tým začala uvažovať, keďže v ZA je to už rozšírenejšie.Už som v 33tt, zajtra idem na poradňu.Koľko vlastne stojí táto očkovacia vakcína?

petronela1985
28. okt 2024

Moja dcérka mala v škole čierny kašeľ, bola som tiež v takom štádiu tehotenstva ako ty. Dcérka mala negatívny výsledok, ale pred tým výsledkom som sa radila s mojím obvodným lekárom a ten povedal, že keby mám čierny kašeľ, tak radšej preliečime antibiotikami.

ankare
28. okt 2024

Nepchaj do seba ten jed. Tobôž, keď si tehotná.

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubkovaandrejka
28. okt 2024

@pojezdalova ak mas na mysli boostrix,tak sa doplaca cca 13€

tenerifka
28. okt 2024

Ockovanie proti ciernemu kaslu tehotnej zeny (posledny mesiac) by malo ochranit dieta v prvych tyzdñoch zivota, pokial nedostane ono ockovanie. Prave u novorodencov moze byt nakazenie ciernym kaslom smrtelne. Tu v Spain sa ockuju v poslednych tyzdñoch tehotenstva proti ciernemu kaslu vsetky zeny (ale teda maju pravo to odmietnut, kedze povinne nie je nic)

pojezdalova
28. okt 2024

@lubkovaandrejka ďakujem za info🙂.Áno myslela som tú🙂

kwakina
28. okt 2024

Ja som sa ockovat dala.. okrem toho, ze ma ruka/rameno bolelo trochu, ine neziaduce ucinky som nemala. U nas to odporucaju kazdej tehotnej hlavne od kedy je viac rozsireny vyskyt. Take male babatko ked sa tym nakazi moze mat velmi tazky priebeh dokonca az fatalny. Mala ma uz 4 mesiace a nezda sa, ze by mala nejake vedlajsie ucinky, uz je aj plne zaockovana.

s_o_n_i_k_e
28. okt 2024

Pýtala som sa alergologa/imunologa, povedal áno, Pýtala som sa Gyndy, povedala áno. Sledujem kočky na instragrame, čo sú pediatričky hovoria čiernému kašlu áno očkovať, ja som už v pokročilom štádiu, že mne sa to už neoplatí, ale keby som to riešila skôr určite by som sa dala očkovať, aby malo bábo protilátky, ak sa to nestihne len vysoká hygiena a opatrnosť, lebo pre bábo je čierny kašel veľmi nebezpečný

kiki68
28. okt 2024

@s_o_n_i_k_e u nas to ockuju od 32tt v Rakusku myslim, kedy u vas na Slovensku? Vraj to by malo byt dostatocne na protilatky, v 3 mes uz je pre dieta toto ocko, prva davka

s_o_n_i_k_e
28. okt 2024

@kiki68 mne gynda povedala 31tt potom obvodna ze do 36tt ja som uz 39tt ze je to uz neskoro ze sa nechcu pohravat tak neskoro už s imunitou, ale asi kazdy to ma inac kedy ockovat lebo vsade čítam iný termin tt tak bohvie.

kiki68
28. okt 2024

@s_o_n_i_k_e neviem, ono co by to ako malo v 39tt spravit inak? Ved tie tyzdne su take, ze ci mi to daju v 34/36 tt, tak mozem stale o par dni rodit. Ze v com je ten princip.

lubkovaandrejka
28. okt 2024

@mamamasama ale vsak nic nie je stopercentne. Ved vies ako to je. Niekomu to dost pomoze, niekto ma alergicku reakciu, dalsi nema. Vzdy je to velmi individualne 🙂 Vsak kazdy nech sa rozhodne podla seba. Kto chce,nech sa ockuje, kto nie,tak nie a vybavene.

lubkovaandrejka
28. okt 2024

@pojezdalova niet zaco 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre