Ahojte tehu žienky 😃mám otázku vraví sa že bryndzové by sa jesť nemalo počas tehu... Ale keď už 3 týždne mám brutálnu chuť na bryndzové halušky keďže ja som aj pred tým bola taká bryndzová.. 🙈😃.. Ak by som si dala za tanier tak je to v pohode? Lebo sú mamičky ktoré vravia že všetko sa s mierou môže 😏😃
@zanetakovacsova co si telo pyta to mu treba dat ak je chut na bryndz. halusky kludne si daj
Práve dnes som ich robila 😋 jeden tanier uškodiť nemôže a bryndzu mám v mrazaku ešte jesennú zo salaša v Helpe 👌
@zanetakovacsova je jedno či 1krat alebo 20krat si dáš, jedná sa o to, že sa môžes infikovat listériou a tá je veľmi nebezpečná pre plod. Preto sa neodporúča jesť v tehu nepasterizovane a tepelne neupravené potraviny. Takže sama sa rozhodni či ti to za to stojí alebo nie.
Presne ako píše
@beata_k nejde o to ze keď si dáš 1 tanier, nič sa nestane. A ze iné v tehotenstve jedli a sú tu 🙈 ide práve o tu listeriu, tak isto ako v surovom mäse a mlieku. Mne teraz tiež riadne idem bryndza ale pozeram v obchode iba pasterizovanu. Výrobca bryndze je povinný uvádzať informáciu o tom, že je bryndza vyrobená zo surového mlieka.
@zanetakovacsova ani som nevedela že sa to nesmie... Ja som ich mala istú dobu počas tehotenstva skoro stále... Za týždeň asi aj 4x... A to hovorím len o jednom týždni... Daj si... A dobrú chuť... Si mi spravila chute teraz a veľké... 😋😂😂
Samozrejme jedla som, ale len keď som si urobila doma z pasterizovanej bryndze...vo viacerých podnikoch/salasoch som sa pýtala na bryndzu, no nikde nerobili z pasterizovanej, tak som neriskovala 🙂
Supermarketova bryndza je takmer kazda z pasterizovaneho mlieka, takze kludne 🙂
velmi mudre rady, ze jeden tanier neuskodi, a ked si das raz, nic sa nemoze stat 🤦♀️
Ak tam bude listeria, tak je to problem, ci si das raz, alebo 20x.
Nestava sa to casto, ale stava sa. Raz-dvakrat do roka sa niekde objavi. Nejde o to, ze sa v tehotenstve nemoze bryndza. Ide o to, ze v nepasterizovanych mliecnych vyrobkoch, v mase sa moze tato bakretia vyskynut.
Ako pisu baby, treba najst pasterizovanu.
@zanetakovacsova 🤣🤣 to co je za blbost, ze sa nesmu? Ja som jedla aj pocas tehu, aj pocas dojcenia.
Pasterizivanú môžeš, z tých bežných obchodných je skoro každá.
@babovka2321 práveže ani nie, veľa musím hľadať. Väčšinou je kombinácia z pasterizovaneho kravského a surového ovčieho 🙈
@petrisa213 sj ja som hladal, ono je dost casto mix, ze kravske psterizovane a ovcie nepasterizovane
Bryndza znacky Liptov je z pasterizovaneho mlieka. Este aj na stranke maju uvedene, ze je vhodna pre tehotne zeny. Ja som vzdy jedavala tu.
Treba si vyberat bryndzu z pasterizovaneho mlieka, nie zo suroveho z kadejakych salasov. Urcite pasterizovanu pre male deti, tehotne zeny atd. A nie zo srandy, ale napr kvoli encefalitide.
A listeriu moze mat hocijaka... na to sa neda spolahnut, vznikne aj pri zlom skladovani a to naozaj nemame ako odkontrolovat.
neviem, kde teda žijete tie, ktoré tvrdíte, že sa bryndza nesmie...no v obchodných reťazcoch sa predáva len pasterizovaná, takže pohoda
Pozri, su ženy co nejedia nič a sú ženy čo nečítajú nezmysly na internete a jedia všetko. Ka som ta druhá skupina, nevidim dôvod robit v tehotenstve hystériu z jedla. Jediné čomu by som sa vyhla je tatarák, inak nemám problém zjesť napríklad sushi.
Lasiteriu chytis aj z paradajky, papriky alebo šalátu keď poriadne neumyjes. Mala som takú kamošku, co nejedla ryby, bryndzu, štipľavé, syry ale ked ai robila šalát ani jednu vec neumyla 🤷🏼♀️
@zanetakovacsova Ja som v 8. tt zjedla za tanier bryndzových halušiek. Netreba všetko tak riešiť. Iné potraviny sú veľakrát škodlivejšie, ani o tom neviete. Lepšie tak. Inak to bolo naposledy, čo som bryndzové halušky jedla, odvtedy sa mi neskutočne bryndza sprotivila. Ostalo to tak až doteraz.
Nikto nerobí z jedla hystóriu. Každý vyjadruje svoj názor prečo áno, prečo nie. Sme všetky dospelé a každá sa už podľa dostupných informácií rozhodne sama za seba 😉 niektoré si prešli salmonelami, niektoré boreliozami, encefalitídami, niektoré viacnásobnými potratmi. Je potom prirodzene dávať si väčší pozor ako si potom hľadať fóra prečo som potratila.
@zuzanockamt nie v obchodných reťazcoch sa nepredáva iba pasterizovana
@petrisa213 zatiaľ som sa s nepasterizovanou nestretla
@zuzanockamt veľmi často býva kombinácia kde je kravské mlieko pasterizovane ale ovčie práve nie. U nás v obchode zo 4 môžem takto kúpiť práve iba 1 jedinú, Liptov.
@petrisa213 ok, zajtra v obchode všetky preštudujem, doteraz sme mali všetky pasterizované
@zuzanockamt daj výsledky potom. Som zvedavá 🙂 ešte taka v tom drievku balená niektorá je pasterizovana ale niektorá zas nie.
ja tiez jem, ale v obchode je len pasterizovana, to je v pohode. nepasterizovanu by som nedala. to mavaju iba v speci obchodoch. ak mas domacu (zo salasa) radsej si pre seba kup tu z pasterizovaneho mlieka
Môj synček vyrástol v brušku na haluskach (teraz ich nechce ani vidieť) 😁😁😁 kupuj si pasterizovanu bryndzu a nemusíš sa báť, dobru chuť ❤️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Jasne, ze ked si das jedenkrat, tak sa nic nestane 😉