Ahojte babenky. Prosím Vás je tu mamička, ktorá už má švrté dieťatko? Ako to zvládate? Hrozne sa bojím . Pocity sú zmiešané. Doma už pubertálny odrast 12, 15 plus jedna dospeláčka. Zabehnutá práca. Bojím sa ako zareagujú v práci, aby ma nevyhodili 😢.
Gratulujem mamky, veľmi si vás vážim, že máte toľko deti! Ja mám iba jedno, ale mám troch súrodencov, najmladší sa narodil, keď som študoval VŠ a mal som 19 rokov. Práveže je to podľa mňa lepšie, ak máš veľké deti, viac ti pomôžu s bábätkom. 15 ročného môžeš v pohode poslať samého von s kočiarom a máš dve hodiny pokoj na dospatie 🙂 Neboj sa nič, pekne sa vyhrajú spolu
@biancapa a preco by ta mali vyhodit?si v skusobnej dobe?ze mas vacsie deti je dobre,aspon daco pomozu.a co oni na to tesia sa?jedine,coho by som sa ako-tak obavala,ci dam to nocne vstavanie,nosenie,koliky a tak.ale to nemusi byt vobec tvoj pripad.dietatko je dar,tak sabz neho tes
@arcticcode ďakujem . Tak reakcia dospeláčky , že radšej pôjde z domu 🙈. Tá najmladšia sa celkom teší a moja stredná sa s tým tiež dlhšie zmierovala ☹
@biancapa To sú len silácke reči, také som aj ja mal. Napokon som bol rád, že máme doma bábätko. Je to dar, napriek všetkému. Treba jej vysvetliť, že ani to, že ona žije (ako tá dospelá), nie je samozrejmosť...
Ale takto deti bežne reagujú, aj pubertiaci. Kamarátovi sa teraz narodila dcérka, má 40 a jednu 13 ročnú, tiež nebola nadšená, ale teraz už je. Ďalší známi, čo som im robil elektriku vedľa na valale mali dve deti a tretie sa im narodilo keď tí dvaja mali 14, tiež mali silácke reči, jak im kupia kondomy a že sa budú v škole hanbiť a podobné blbosti splietali. Pritom neviem, čo je na tom na hanbenie mať ďalšieho súrodenca? Keby s bábätkom nebola taká muka, tiež by som chcel mať 4 minimálne.
@barboritta máš môj obdiv😋
@barboritta nie som v skusobnej dobe a viem ze ako tehotna som chranena. Len zatial nemam knizku, tak som opatrna v tom komu to prezradim. Deti nadsene nie su ☹. Ta najstarsia vobec. Stredna sa uz zmierila s tym. Mozno najmladsia sa troska tesi
Ahoj, ja čakám siedme (rovnako plánované a vytúžené 🙂 A ja zas hovorím, že po štvrtom to už ide 🙂 Ničoho sa neboj, súrodenci ho budú milovať a v práci ťa nemôžu len tak vyhodiť. Teš sa z nového života,nie je to ľahké, ale je to KRÁSNE !!!
Je iné, keď má dieťa 14 a pribudne mu súrodenec a keď je dieťa už dospelé.
Je to pochopiteľné aj z dôvodu, že dospelý človek si už môže zakladať svoju rodinu, je normálne a prirodzené mať dieťa v 20-tke a zrazu príde bábätko, ale vo forme súrodenca. Zo ženy, ktorá mohla byť babičkou bude znova mama.
Nie som za takéto materstvá, ak si to žena takto plánuje, ak má dospelé deti a zrazu chce novorodenca. Ak však sú tie deti mladšie či žena otehotnie nečakane, prečo nie.
Je to však iba môj názor. Som presvedčená, že si deti zvyknú a budú šťastné.
@biancapa - nerieš to čo si o tom myslia deti, okolie atď. Dieťa je veľký dar, urobí vás veľmi šťastnými, deti si ho rýchlo obľúbia a budú ti pomáhať tak čoho sa báť. Ja mám tiež 4 deti a som prešťastná, každé jedno dieťa prinieslo do môjho života niečo nové, neviem si predstaviť život bez niektorého z nich napriek tomu že sú to deti veľmi náročné a nezbedne cítim sa veľmi požehnaná že ich mám.
Vyjadrím sa ako starší súrodenec 🙂 ja som mala 15 rokov keď sa narodila moja sestra, nikdy som nebola proti tomu, vždy som mamine pomáhala ako som vedela, vďaka mladšiemu súrodencovi moji rodičia na mne ani nezbadali pubertu... moji prastarý rodičia (vtedy este žili) boli pohoršení, veď na dedine čo povedia, ale keď sa sestra narodila boli šťastní a ľutovali, že sa vtedy tak vyjadrili.
Moja mamina vedela, že keď odíde na materskú už sa na to svoje miesto nebude môcť vrátiť (oznámil jej to šéf, keď povedala, že je tehotná) ... 3 roky bola doma s mojou sestrou, za nič by tie chvíľky nemenila, sama povedala, že to brala už inak a úplne si to užívala 🙂 este 3 roky pobudla na úrade prace a za tým si našla prácu, moja sestra ma teraz 11 rokov 🙂
Podľa mna by človek nemal poslúchať názory okolia, keď je to bábätko vytúžené, je jedno kedy príde... okolie vám ho aj tak nepomôže vychovať, nebude k nemu vstávať, nebude vás finančne podporovať, takze keď ho chcete, tak choďte to toho ;) a súrodenci? Keď sú dospelí alebo skoro, tak to musia pochopiť, zachvíľku aj oni budú mat vlastný život, chodia na VŠ a SŠ mali by mat rozum ohľadom týchto veci 🙂
ale neboj sa ty nic, ked aj ta najstarsia zbada malinke, tak hned sa to v nej zlomi. ono isto bude zaciatok tazsi, kedze uz ako taky zabehnuty zivot isto mate, no bude to stat za to a po nejakej dobe si povies, ze ani nevies, preco si vlastne pochybovala
neboj sa, nás 4.té trošku prekvapilo...ale všetci sme si zvykli, dokonca aj deti sa tešili, hoci je pravda, že sú trocha menšie.. šok prišiel v 18tt keď babulo odišlo. strašnééé... dnes máme aj to štvrté žijúce a sme spokojní. 13.r síce chodí že ďalšieho súrodenca nechce, ale tak to celkom nie je jej vec... a zase ani na tom až tak nemakáme. ale keby predsa, viem čo by som jej povedala - nech sa vymení s tým najmenším... 🙂
Hlavne sa nestresuj a nech je všetko v pohode po zdravotnej stránke. ostatné sa poddá 😉
Okolie nerieš absolútne, ži a užívaj si život s deťmi keď ti boli dopriate.. je to len o tom, ako na to pozeráš ty 😉
@biancapa na oznamenie tehotenstva nepotrebujes knizku, staci ti obyc sprava od lekara z prvej kontroly, kde je tehotenstvo potvrdene. ak mas pocit, ze to mozes mat v robote nahnute, oznam to hned. mne to doktor povedal hned pri prvej kontrole, ze sprava sluzi pripadne aj zamestnavatelovi, pretoze knizku dava az neskor.
decka - no ak dospelacka povedala, ze pojde z domu, no nech sa paci, moze ist. to su silacke reci. alebo este nejaka post-puberta.
@nika3136 moja starka mala 4 deti v priebehu 20 rokov. nikto nic neriesil, dakedy zeny rodili, kym boli plodne, preto nevidim problem, ak mala prve 20 rocna (mozno aj skor) aby teraz rodila aj planovane (alebo mozno neplanovane) ... dospele dieta nema co rodicovi diktovat, ci este moze mat dalsie deti/surodencov. raz je dospele, ak chce mat vlastne deti - nech sa paci, tak, ako to rodicia jemu nemozu zakazat, ani ono rodicom.
@ukulela Vsakze,to uz kde sme,aby deti rozhodovali o tom,ci budu mat surodenca a ci nie?no to byvsom sa pozrela
@barboritta gratulujem ☺
Dakujem za velku podporu . Samozrejme sa tesim a zaroven mam obavy ale to je asi normalne. nika3136 zaujimavy nazor. To kolko mam rokov absolutne neriesim je mi to jedno. A budem rodit este v 38 ak to dobre dopadne. Na babku sa este necitim 😀.
No, mne šlo na štrnásty, keď sa mi narodil druhý brat (sme traja). Bolo to vlastne také moje prvé dieťa. S kúpaním, kŕmením, vodením do škôlky, písaním a čítaním v prvej triede Tešila som sa mu . Mama mala trochu obavy, aj to s nami, deťmi, konzultovala, ale my sme súrodenca chceli. Pozitíva - keď sa mi presne na deň narodila o deväť rokov prvá dcéra, vedela som, čo s ňou a s domácnosťou (aj popri štúdiu). Na ňom som sa aj naučila neskôr brať dieťa v dospelosti ako partnera, pustiť ho. Dnes by len zdvihol obočie, keby som sa mu chcela hrať na mamu 🙂. Negatíva - mama mala 37, otec 40. Keď sa narodil, nebolo to cítiť, boli vitálni. Ale keď šiel do puberty, už bolo cítiť, že popúšťajú. Vtedy sme ho my, súrodenci, museli držať nakratšie, lebo ich ľahšie obabral. Nemali už toľko odolnosti a možno trochu iný meter 🙂. Ale nakoniec z neho vyrástol šikovný mladý muž, zodpovedný otec rodiny. A, ako povedal môj patriarchálny otec, keď som čakala tretie (a v tých rokoch sa všetci okolo pozerali, že je to priveľa) dieťa je dar. Treba sa mu tešiť.
Mimochodom, problém prijatia bábätka starším (dospelým) súrodencom riešila v jednej zo svojich poviedok o Milke (staršej sestre jej manžela Jána) aj Terézia Vansová. Takže nič nové pod slnkom 🙂.
@ukulela
@eliska13
V prvom rade sa upokojte, píšem niekde, že jej to dcéra diktuje? Že má mať výčitky?
Snažila som sa pragmatický vcítiť do dospelej dcéry, prečo chce radšej odísť z domu, akoby mala mať súrodenca.
Píšem, že je to MÔJ názor a chvalabohu, žijeme v demokratickej republike, môžem ho vyjadriť.
V tomto prípade rodila matka minimálne v 20tke-nasledujúci pôrod v 38, dcéra dospelá má teda minimálne 18 a ak by chcela, mohla by byť v pôrodnici spolubývajúca svojej matky. Ja za to nie som, ale opäť, je to každého vec.
@biancapa ak to neriešiš, prečo príspevok na MK? Zrejme teda niečo riešiš, keď máš potrebu uisťovať sa na internete od anonymných ľudí. Každopádne držím ti prsty najmä v tom, aby si nabrala istotu a urovnala si to s deťmi.
@barboritta ja mám päť detí
@biancapa ja som mala 19 a 21 keď sa mi narodili súrodenci (síce po rozvode rodičov ale aj tak)... Keby mame poviem,že radšej idem z domu tak mi zbalí kufor a zažela mi veľa šťastia. (aj som šla, keď som mala 21, ale nie kôli súrodencovi)
Určite to bude dobré. 🙂
Vam babenky dakujem ❤. Vidim, ze je dost maminiek co maju aj viac detureniec v tejto tazkej dobe. To som potrebovala. Nie riesit ci sa to surodencom paci. Je mi spatne ze sa aj tu najdu ludia, co vyrobia konflikt a su negativne nastaveni
@patulienkab1 waw,máš moju hlbokú poklonu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@biancapa Ja cakam piate