Dnes som na vlastnej koži pocítila ake je to platit doslova výpalné.
Ide o to že moja gynekologička odomňa žiada 100 eur za tehotenstvo s tým ako mi ospevovala aké mám výhody a bla bla.. Nakoľko nemám na výber lebo potrebujem doktorku tu v Bratislave súhlasila som. Dnes na kontrole som mala platiť najprv mi doktorka dala podpísať nejakú dvojstranovú zmluvu o poskytovaní služieb bez toho aby bola vyplnená, potom si tam dopísala sumu. Nedostala som ani kópiu. Potom sa ma sestrička opýtala či zaplatím tehotenský balík teraz. Ja som sa jej hned spýtala či sú súkromná organizácia. Bolo mi povedané, že sú neštátne zariadenie ale majú zmluvy s poistovnami. Moja druhá otázka znela, či všetky ženy platia a ona mi povedala že oni sú povinný brať klientov s trvalým pobytom v Ba. Ja na to, že nie je problém do týždňa môžem mať trvalý pobyt aj ja a nebudem platiť. Hneď sa na mňa zamračila a vraví: Anjelik počúvaj mi nikoho nenútime platiť ale v tomto balíku máš množstvo benefitov, ak by si ho nemala tak dnes prídeš na ultrazvuk, zajtra na odbery, potom by si šla niekam inam na testy na cukrovku atd atd. . Z jej tónu hlasu som pochopila , že ak nechceš problémy plať. Tak som zaplatila a podotýkam bez bločka.. na ten som už nemala odvahu sa ani opýtať. viem že v Ba sú drahšie doktorky ale ja stále nechápem prečo mam platiť za niečo na čo pravidelne odvádzam paušálne výdavky a bežný ľudia mimo Bratislavy za to nikdy nič neplatili. Možno ma tu vysmejete ale nepáči sa mi tento prístup. Dúfam že pani doktorka so sestričkou si tie peniaze na ktoré ja ťažko pracujem aspoň dobre užijú
Vyvediem Tá z omylu. Mam trval pobyt v BA a tiež som platila za tehotenský balík 100e.
Môj doktor je zároveň aj pôrodník. Termin mi dal vždy podľa dohody, robil mi všetky vyšetrenia u neho v ambulancii, všetky testy, ultrazvuky, ozvy, cukrovku, ... Do nemocnice som šla až keď som šla rodiť
Pozri, ak nie si spokojná. Nájdi si inú doktorku. V BA ich je dosť.
@kikush14 Tiež som platila 100eur za jeden trimester a to som mala trvalý pobyt v BA. V druhom tehotenstve som už dostala na výber. Buď chcem nadštandard alebo nie. Ak nie, tak som mala nárok iba na 3 ultrazvuky za celé tehotenstvo. Nadštandard bol ultrazvuk na každej poradni plus morfologické sono 3x (12tt, tuším 20tt a 30tt). Ja som si zas vybrala zaplatiť a neľutujem.
@kikush14 Nemám gynekologičku v BA a po celú poradňu som jej platila 10€.
Ja nebývam v Bratislave. A teda u môjho som za tehotenstvo neplatila. Ale napr za určenie pohlavia si vypýtal 40 eur. Fotky tiež spoplatnené.
Mozno by si našla lacnejšieho. Ale v tehotenstve gynekológ pacientov málokedy berie. Plus teda určite by som sa neriadila cenou ale tým, ako rieši problémy.
Radšej zaplatiť a nech sa ti povenuje aj pol hodinu, ako zadarmo, odklepe si 3 ultrazvuky za 5 minút a niečo sa podcení.
Toto je uplne normalny pristup a ako tehotna som bola za ten extra balik (zijeme v nemecku a bolo to uplne rovnake) bola rada, ultrazvuk na kazdej poradni, nasiel si na vsetko viacej casu, vysvetlil, ukazal. Dobre viem, co preplaca poistovna a co "potrebujem ja" na to, aby som v tehotenstve mala istotu, ze je babo ok..ber to tak, ze je to extra servis, ktory tebe a dietatu dobre padne, ak sa ti platit nechce, urcite aj takeho gynekologa najdes, ale mozes byt sokovana, ze vsetky ostatne tehule budu mat fotky, vysetrenia a veci, ktore tebe potom proste nespravi. Ak je ti to jedno a nepatris do tej porovnavame sa s inymi kategorie (ja tam bohuzial patrim xixi), tak v pohode.
Toto je normálne aj v iných mestách, nielen v BA. Pravdepodobne majú od poisťovní preplácané len určité úkony na pacienta a zvyšok si pacient dopláca, je to normálna vec. Čiže určite nájdeš aj gynekológa "bez platieb", avšak možno ti tak vezme 3x krv za tehotenstvo, urobí 1-2 ultrazvuky a budeš čakať, kedy ti odtečie plodová voda.... ako kedysi. ba dokonca kedysi pred 100 rokmi ženy nemali ani gynekológov, takže aj tade vedie cesta 🙂
Zaplatila si si nadstandardnu sluzbu. Poistovna v ramci tehotenstva preplaca iste ukony - nejake zakladne ultrazvuky, neviem kolko ks a pod.
Nikto ta nemoze donutit zaplatit si veci naviac, ak ich nechces. Mala si ich ponuknute - akym sposobom je jedna vec, druha vec je, ze ked sama nie si informovana, nezistis si ako to funguje, na com mas narok, atd, tak sa nechas lahko obabrat.
Prepac, ale vyplakavat tu, ze si zaplatila a este bez blocku - cia je to chyba? Ved u toho lekara nemusis byt, mas na vyber, tiez si si to priplatit nemusela. Len treba vediet ake vysetrenia poistovna hradi, ake dalsie su odporucane, ale nehradene a pod.
@kikush14 Ultrazvuky v tehotenstve prepláca zdravotná poisťovňa.
@katkamatka7 ano preplaca presne - tri... na urcenie tehotenstva, ten v 11-13.tyzdni na prejasnenie sije a potom morfologicky v 20.tyzdni... ja si neviem predstavit do porodu potom uz dieta nevidiet na ultrazvuku, ze by mi len ohmatal brucho ako dieta lezi, nepozrel dozrievanie placenty a veci tomu podobne.
@katkamatka7 ale len 3
@anjelicek26 Gynekologička má svoje zariadenie, ktorým dieťa vždy pozrie. Najprv len cez pošvu, neskôr cez bruško. Ak nemá dostatočný ultrazvuk na zachytenie určitých parametrov, robia to v inom zariadení, ako píšeš, tie povinné Ultrazvuky, na základe výmenného lístka od gynekologičku bez výzvy na úhradu. V prípade, že sa tie ultrazvuky robia v súkromnom zariadení, kde nekaceptujú výmenný lístok, pýtajú si platbu. Za fotku sa platí .
@katkamatka7 ale to, ze gynekologicka pozrie dieta mimo rozpis - robi zadarmo alebo si to zauctuje ako tu zakladatelke temy. Je to jej vlastne rozhodnutie. Ak robi ultrazvuk castejsie a da si to preplatit poistovni - vzdy to musi zdovodnit ako rizikove tehotenstvo, krvacanie, hroziaci potrat a veci tomu podobne. Co ak robi prilis casto nakoniec poistovna zisti a bude riesit.
@kikush14 ja mam trvaly pobyt v BA a platim u gynekologa rocny poplatok 60E a v tehotenstve + 60E a vyhovuje mi, ze je mi lekar k dispozicii aj mimo ordinacnych hodin a je na telefone, ze ma vsetko vybavenie a nemusim nikam chodit, ze robi aj nadstandardne ukony, viac ultrazvukov ak je to nutne a ako rizikova chodim na kontrolu kazde dva tyzdne, neplatim ani cent okrem tychto poplatkov (by sa to na inu sumu nazbieralo ak by som platila 5E sem a 10 tam) 🙂 a zaplatila by som pokojne aj viac, kedze som so svojim lekarom maximalne spokojna
Ako ja žasnem ako sa super žije v Bratislave, a kto na to nemá?nemoze mat deti? Ja v Michalovciach som neplatila za nič a robila mi aj genetické testy, každá kontrola ultrazvuk. Platila som len posledný mesiac za to vyšetrenie má ozvy...aj to neviem či 5€
@kikush14 ak sa ti tento postup nepáči, môžeš si predsa nájsť lekára, ktorý poplatok pre tehotné nemá. Určite takí sú, len sú to zväčša horšie vybavené ambulancie podľa mňa. Ja platím bežne ročný poplatok 135 eur, teraz ako tehotná platím ešte poplatok 190 eur. Vôbec som neriešila prečo, je to bežná prax. Ak ti to nevyhovuje, môžeš si nájsť lekára, ktorý takéto poplatky nemá. Je slobodná voľba výberu lekára.
Ja teda nie som z BA, ale fakt zíram. NIKDY som neplatila NIČ. Ani za fotky, ani za ultrazvuky. Dlhé ultrazvuky mi robil asi 3x kde všetko pozrel a na každej poradni mi spravil rýchly utz len či bije srdiečko. Áno, na glukózový test som bola v 10km vzdialenom meste ale ani tam som neplatila. A to som bola po ivf a necítila som sa nijak zanedbávaná za to, že si nič nepýtal. Dokonca mi bez problémov predpisal utrogestan a clexan.
@ivkazba suhlasim, ze ak ma mat lekar vybavenie na urovni, najnovsie stroje a techniku, tak to musi s niecoho platit a preratavat to aj na pacientky, matematika nepusti.
@misana84 inak k teme, ked nemam na zaplatenie ultrazvuku, fakt neviem, ako budem platit naklady okolo dietata, ked sa narodi. Ved len mlieko a plienky mesacne aj 150e, co si budeme hovorit a to si to dieta este neobliekla, nekupila mu jedinu hracku ci vybavu... bohuzial ano, kto na toto nema, tak asi bude mat problem aj s beznou reziou okolo dietata... ved tehotna normalne zaraba, potom bude mat matersku a potom uz len rodicak...s tymi financiami to bude horsie a s nakladmi vyssie.
@anjelicek26 áno ale poisťovňa to prepláca.tak ak máte lepší pocit keď mu zaplatíte...moja má aj vybaviť,aj je milá, ľudská aj bezplatná
@misana84 sú lekári, ktorí majú drahé vybavenie, na leasing, ten leasing musia platiť, ani náhodou ho nezaplatia z toho, čo majú z platieb zo zdravotných poisťovní. Čiže každý lekár sa rozhoduje, ako kvalitne vybavenú ambulanciu má a každý pacient sa rozhoduje, ktorého lekára si vyberie. Tak ako si kaderníčka stanovuje ceny na každý úkrok, tak aj lekár ako súkromník. Asi blbé prirovnanie, ale je to fakt. Je to súkromník, môže si stanoviť ceny, ale ty ich nemusíš platiť predsa.
@callisia ono to nie je o zanedbavani, mala som lekara, kde som neplatila nic a tak to vyzeralo, na odporucenie som si nasla tohto a nelutujem a pokojne mu ten poplatok zaplatim, fungujeme v trhovej ekonomike, cenu sluzieb si stanovi lekar a ak sa stretne dopyt/ponuka 🙂 a nie je to vobec o tom ci na to niekto ma alebo nema, myslim, ze kazda jedna z nas ak by mala podozrenie, ze lekar nieco zanedbava najde ineho a ked by to bolo nutne tak aj z prasiatka vytiahne :D obzvlast ak ide o takuto temu
😂😂😂 k lekárom je dnes PROBLEM sa dostať, ty mafia... ešte si rady priplatíme
@misana84 ono aby si nebola prekvapena, ked si vytiahnes ucet zdravotnej poistovne, ze co a ako ti ona vyuctovala. Ja taketo podvody na zdravotnej poistovni nemusim, asi preto mame podiel rizikovych gravidit statisticky pomaly najvyssiu na svete. Nikde nie je tolko zien na PN v tehotenstve ako rizikove. Nikde.
@anjelicek26 mám prehľad o úkonoch dokážem sa prihlásiť do poisťovne
@anjelicek26 a predstavte si že ani u zubára neplatím 😀 max. 5€ za injekciu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kikush14 takmer u kazdeho gynekologa v ba a okoli sa plati za tehotenske poradne. Inak by ste mali pravo myslim len na dve sona v tehotenstve. Ja tiez platim za kazdu poradnu 15e plus fotka 5e, za glukozovy test som platila 10e lebo to som musela ist zvlast k diabetologovi. Ale viem, ze sa o mna zaujima, mozem mu kedykolevek zavolat, ked ma objedna na 9tu tak na 9tu som vnutri a podobne. Takze to ste mali este dobru cenu😃