jumama
15. aug 2021
1351 

Výbava do školy: Zošity s plastovými doskami alebo obaly na zošity?

Prázdniny sa pomaly preklápajú ku koncu. V dnešnom článku preto pokračujem výberom ďalších školských potrieb. Zameriam sa na školské zošity, obaly na zošity, dosky na zošity, ktoré v obchodoch nájdetie tiež ako boxy na zošity.

Zoznam školských pomôcok podľa ročníkov

Priznajte sa, je vaša škola moderná a má na svojom webe uverejnený zoznamy školských pomôcok, ktoré potrebujú žiaci jednotlivých ročníkov? Alebo vám tento zoznam nadiktujú až po začiatku školského roka?

Náš tip: Pri prváčikoch sa oplatí počkať, v prvý školský deň ich väčšinou čakajú darčeky od zriadovateľa školy alebo iných sponzorov. Niekedy sú to učebnice, niekedy sada zošitov, niekedy krabička alebo kufrík na výtvarné potreby, farbičky, ceruzky... 

Pre ostatných pomôcky:

Viete, čo znamenajú čísla zošitov?

Zošity 523, 524, 444, 464 - viete rozkódovať tieto označenia? Ak nie, naučím vás to🙂

  • Prvá číslica znamená formát zošita - A4 (veľký zošit), A5 (malý zošit), A6(slovníček).
  • Druhá číslica znamená počet strán v desiatkach (2 - 20 strán, 3 - 30 strán, 4 - 40 strán...).
  • Tretia číslica označuje šírku riadku, čím vyššie číslo, tým užší riadok. (0 - žiadne riadky, 1 - linajkový 20 mm, 2 - linajkový 16 mm, 3 - linajkový 12 mm, 4 - linajkový 8 mm, 5 - štvorčekový)

Asi najpoužívanejšie vo vyšších ročníkoch sú zošity 524, 544, 564 - A5 zošity s rôznym počtom strán a úzkymi linajkami.

Školské zošity: Je jedno aké, alebo záleží na obálke? S obalmi alebo s plastovými doskami?

Ak máte doma dievča, tak jednoznačne pri výbere zošitov bude záležať na ich obálke 🙂 Často deti túžia po zošitoch s licencovanými postavičkami. A tak ako vždy platí, že čo je "krajšie", býva drahšie.


Náš tip: Rozdeľte farebne predmety. Učebnice a zošity z daného predmetu nech majú obaly rovnakej farby. Uľahčuje a urýchľuje to chystanie do školy, dieťa si za týždeň dva privykne, ktorý predmet má akú farbu a rýchlo ich vyhľadá v kôpke zošitov, či učebníc. Ak máte farebné obaly, potom na obrázku na zošite už nezáleží, prípadne môžete dokúpiť samolepky na ozdobu obalov.

Náš tip 2: Už niekoľko rokov sú na trhu zošity s plastovými doskami (napr. od českej značky Stil). Tieto zošity nepotrebujú zvlášť obaly, lebo najvrchnejší obal je z priesvitného obrázkového plastu. Pod ním je obálka, kde je možné vpísať predmet, meno atď. A potom bežné strany. Zvážte ich nákup, bývajú formáty 544, 564, 444, 464 - teda čisté alebo s úzkymi linajkami, čo používajú starší žiaci. 

****************************************

Školské zošity 523

Školské zošity 523

Zošit 523 je linajkový zošit so širšími linajkami vhodný pre prvý stupeň.
Má 20 strán, šírka riadka 12 mm.

Školské zošity 524

Školské zošity 524

Zošit 524 je linajkový zošit s úzkymi linajkami vhodný pre druhý stupeň.
Má 20 strán, šírka riadka 8 mm.

Školské zošity 544

Školské zošity 544

Zošit 544 je linajkový zošit s úzkymi linajkami vhodný pre druhý stupeň.
Má 40 strán, šírka riadka 8 mm.

Školské zošity 564 s plastovými obalmi

Školské zošity 564 s plastovými doskami

Zošit 564 je linajkový zošit s úzkymi linajkami vhodný pre druhý stupeň.
Má 60 strán, šírka riadka 8 mm.

Farebné obaly na zošity Schoolydoo

Farebné obaly na zošity Schoolydoo

Špeciálny pedagógovia pre deti s ADHD vymysleli pomôcku pre jednoduchšie chystanie školskej tašky. Zabaľte učebnice a zošity z jedného predmetu do obalov rovnakej farby. Napríklad matika žltá, slovenčina oranžová, vlastiveda zelená, prvouka modrá atď.

****************************************

Dosky na zošity

Aký je váš názor na dosky na zošity - sú potrebné alebo nie? Tu sú pre a proti, na základe ktorých porozmýšľajte:

  • Box na zošity ochraňuje zošity pred somárskymi rožkami.
  • Bývajú v rovnakých motívoch ako školské tašky, kufríky a pod.
  • Väčšina učebníc je v paperbackovom vydaní vo formáte A4 a k učebnici býva samostatný pracovný zošit vo formáte A4. Aj na tých sa zvyknú robiť somárske rožky, ničiť väzba. Budete do dosiek dávať aj tie? Potom sa tam zaručene všetko nezmestí. Budete mať dvojo dosiek? Alebo budete mať viackomorovú školskú tašku a dosky nebudú potrebné?
  • Školské dosky predstavjú hmotnosť naviac. Vozíte dieťa do školy, nosíte mu školskú tašku? Alebo dieťa chodí do školy samé a tašku si vždy a všade nesie samé? (Poobzerajte sa ráno cestou do školy, väčšine prváčikov školskú tašku naozaj nesmie odprevádzajúca mama, či otec...)

V obchodoch so školskými pomôckami bývajú rôzne typy boxov na zošity:

Líšia sa hrúbkou; klopami - voľné klopy, alebo pevný plastový box; uchytením gumičiek - rovno okolo celých dosiek, rožky dosiek, gumička vôbec na doskách nie je; materiálom - papierové, plastové. Každé usporiadanie má svoje výhody aj nevýhody, vždy to závisí od počtu zošitov, resp. pracovných listov a učebníc, ktoré v nich bude dieťa nosiť.

****************************************

Dosky s klopami

Školské dosky A4 BOX Anekke

Dosky na zošity s klopami. Školský box A4 lic. Anekke s vnútornou potlačou, rozvrhom hodín a priestorom na meno, so zatváraním na gumičku. Slúži ako úložný priestor na zošity, knihy a ďalšie pomôcky. Vyrobený je z kvalitného laminovaného a odolného tvrdého kartóna (1,8mm), ktorý chráni zošity a knihy pred poškodením. Školský box sa perfektne hodí k ostatným produktom z línie ANEKKE.

Dosky s plastovým boxom

Dosky na zošity EMIPO SOS A4

Box s pevnou klopou. Klopa je na bokoch pripevnená plastovou prepážkou - zošity sa nevysypú. Školský box na zošity formátu A4. Vhodné pre uloženie zošitov a učebníc vo formáte A4. Box má rozmery 230x230x35 mm.

****************************************

Obaly na prefotené školské materiály, noty zo ZUŠ a pod.

Čo by sa vašim školákom ešte mohlo hodiť sú zatváracie plastové obaly. Veľa učiteľov okrem učebníc používa prefotené materiály, rôzne pracovné listy a pod. Alebo vaše dieťa bude chodiť do ZUŠ a bude mať kopu prefotených skladbičiek. Aby sa nič nezatúlalo, nakúpte pre deti pár takýchto obalov vo formáte A4. Nám doma sa najviac osvedčili plastové obaly so zatváraním na cvoček. Moje odporúčanie znie, zvoľte znovu rôzne farby pre rôzne predmety - pomáha to rýchlejšie sa zorientovať v zásuvke so zošitmi, rýchlejšie chystanie do školy alebo na krúžky.

Plastový obal so zapínaním A4 AneKke

Plastový obal vo formáte A4 so zapínaním na cvoček. Rozmer: 33,2 x 24 cm
Obal deti využijú na prefotené pracovné listy, prefotené stránky z učebníc, noty do ZUŠ, uloženie vysvedčení, potvrdení a pod.

****************************************

Verím, že článok vám pomôže rozhodnúť sa pri nákupe školských zošitov rozumne 🙂 Poznáte svoje dieťa, dovoľte mu vybrať si pár vysnených zošitov, ale vysvetlite mu aj svoj praktický pohľad pri výbere finančne nenáročnejších kúskov.

Už máte nakúpenú ostatnú výbavu do školy? Školskú tašku, perá, farbičky...? Prečítajte si aj predošlé články:

Poznámka:
Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Ďakujem za článok. To rozlišovanie zošitov som čítala prvý krát 👍

19. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli