jumama
20. júl 2021
1867 

Výbava do školy: Ako vybrať školskú tašku pre prváka?

Máte doma budúceho prváčika a ešte nemá školskú tašku? Pomôžem vám s výberom!

Rady pre výber školskej tašky

  • Odmerajte dieťaťu šírku pliec a dĺžku chrbáta. Porovnajte rozmer tašky s týmito mierami. Najmenšie tašky majú dĺžku chbta 36-37 cm, sú vhodné aj pre nízke deti. Najužšie tašky majú šírku chrbta 26-27 cm, sú vhodné aj pre deti s úzkymi plecami.
  • Na trhu sú tašky s mäkkým aj s pevným telom. Tašky s mäkým telom bývajú ľahšie. Tašky s pevným telom po otvorení stoja a ľahšie sa všetko do nich vkladá a vykladá.
  • Veľa z dievčenských tašiek je v živých, žiarivých a pastelových tónoch. Bledá taška nie je praktická! Rýchlo sa ufúľa. Záleží na tom, aký má vaše dieťa vzťah k veciam, či ich starostlivo uloží na lavičku, zavesí na háčik v lavici, alebo iba "odhodí" na zem. Deti chodia v školskom klube často na ihrsko a tašky majú odložené (rozumej pohodené) na chodníku.
  • Často výrobca ponúka rôzne doplnky ku školskej taške s rovnakým motívom - peračník, peňaženka, vrecko na prezúvky, vreckár do lavice, zástera na výtvarnú a pod. Sety školskej tašky a doplnkov bývajú cenovo výhodnejšie ako samostatne zakúpené veci. Preverte si veľkosť vrecka na prezúvky, ak má vaše dieťa veľkú nohu, nemusia sa mu doň prezúvky vojsť.
  • Ak kupujete spolu s taškou aj peračník, dajte prednosť nevybavenému. Doprajte dieťaťu farbičky s kvalitnými pigmentami, ktoré zakúpite zvlášť. Nemusia byť drahé, výborné sú napríklad farbičky Maped, ktoré majú skoro v každom obchode. Tak isto si môžete vybrať kvalitné ceruzky s mäkkou tuhou, ktorou sa bude dieťaťu kresliť a písať ľahšie ako s tvrdou.
  • Rodič by mal vybrať 2-3 modely tašiek, ktoré vyhovujú jeho predstavám a finančným možnostiam. Dieťa by si malo vybrať motív školskej tašky, veď ju bude nosiť možno aj celý prvý stupeň.

********************************************************

Školská taška Topgal ELLY

Spoločnou črtou školských tašiek Topgal je, že sú všetky zipsovacie, z nepremokavých materiálov, majú spevnené dno s plastovými nožičkami a veľa reflexných prvkov. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne kvietkované vzory, koníky, víly, zvieratká, pre chlapcov zase obľúbené motívy dinosaurov, Minecraftu, vesmíru. Pre prváčikov vám odporúčam školskú tašku Topgal ELLY:

Výhody školskej tašky Topgal ELLY:

  • Má dve zipsovateľné komory a veľké predné vrecko, do ktorého vojde aj väčší peračník alebo desiatová krabička.
  • Sieťkové vrecká na oboch stranách tašky na fľašu s vodou.
  • Odľahčený, ergonomicky tvarovaný chrbát.
  • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.

Nevýhoda je možno iba vyššia cena, školská taška Topgal ELLY na webe výrobcu stojí okolo 70 Eur. Avšak často sú dostupné v zľave tašky z minulého roka.

Školská taška TOPGAL ELLY 21004

Ľahučká dvojkomorová taška pre dievčatá na prvom stupni s motívom vtáčikov, kvietkov a s fialovými trblietkami. To je parádná kombinácia pre školáčky na prvom stupni ZŠ. Navyše neváži ani kilogram a zhĺtne veľa nákladu!

********************************************************

Školská taška Herlitz Loop

Herlitz je nemecká firma, patrí do skupiny Pelikan Vertriebsgesellschaft, ktorá sa stará o distribúciu výrobkov do rôznych krajín. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne motívy ako koníky, jednorožce, víly, mačičky, pre chlapcov zase obľúbené motívy futbalu, autíčiek alebo vesmíru. Pre prváčikov odporúčam školskú aktovku Herlitz Loop.

Výhody Herlitz Loop:

  • Váži len 0,95 kg.
  • Rozmer 37 x 31 x 22 cm. Patrí medzi najmenšie tašky, vhodná je aj pre nižšie deti s krátkym chrbtom.
  • Má pevné telo, 1 predelenú komoru s prepážkou na knihy a na prednej časti veľké zipsovacie vrecko.
  • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.
  • Orientačná cena tašky je okolo 50 Eur.

Školská taška Herlitz Loop Babie leto

Školská aktovka s pevným telom vhodná pre prvý stupeň.

********************************************************

Školská taška Belmil Classy

Srbská firma Belmil sa skladá z dvoch častí: BKG, ktorá vyrába športové, cyklistické a propagačné tašky a Belmil Team, ktorý sa špecializuje na školské tašky. Svoje výrobky distribuujú do 26 krajín. Výhradný zástupca pre Slovensko a Česko má prevádzku v Topoľčanoch. Pre dievčatá sú v ponuke rôzne motívy koníkov a iných zvieratiek, motýľov, baletiek, pre chlapcov zase obľúbené motívy aut, motoriek, dinosaurov, pavúkov aj všeliakých bojovníkov. Pre prváčikov odporúčam školskú aktovku Belmil Classy.

Výhody Belmil Classy Horse:

  • Jej hmotnosť je 0,9 kg.
  • Rozmer 36 x 32 x 19 cm. Patrí medzi najmenšie tašky, vhodná je aj pre nižšie deti s krátkym chrbtom.
  • Má pevné telo, 1 predelenú komoru s prepážkou, v zadnej časti ďalšie menšie prepážky.
  • Veľa dostupných motívov pre chlapcov aj dievčatá.
  • Orientačná cena je okolo 60 Eur.

Taška má pevné bočné vrecká na fľašu s vodou. Sú krajšie ako sieťkové vrecká, ale menej pružné.

Školská taška Bellmil Classy Horse

Model 403 - 13 "Classy"

  • odporúčaný vek: 6 - 9 rokov
  • objem: 19 l
  • hmotnosť: 860 - 900 g
  • rozmery: 36 x 32 x 19 cm

********************************************************

Školská aktovka Ergo Chameleon

Ergobag je nemecká firma, ktorá sa špecializuje na školské tašky. V ponuke nájdete ergonomicky tvarované batohy a šolské tašky pre najmenšie deti, ale aj pre väčších školákov a teenagerov. Pre prváčikov vám odporúčam školskú tašku Ergo Chameleon:

Výhody školskej aktovky Ergo Chameleon :

  • Má nádherný živý dizajn, ak majú vaše decká rady knihu o chameleónovi León Neón, tak neváhajte! 🙂
  • Aktovka má pevné telo.
  • Zipsovacie vrecká na oboch stranách tašky.
  • Ergonomicky tvarovaný chrbát s posuvným chrbtovým systémom, ktorý umožňuje nastavenie optimálnej polohy vzhľadom k výške dieťaťa.
  • Na vnútornej klope aktovky je praktický elastický úchyt na peračník.

Školská aktovka Ergo Chameleon

Školská aktovka ERGO Chameleón s vystuženým telom a posuvným chrbtovým systémom, ktorý umožňuje prispôsobenie výške dieťaťa.

********************************************************

Školská taška Ars Una KIRRA KOALA

Výrobca školských potrieb ARS UNA pôsobí na trhu už takmer 30 rokov. V ponuke majú licencované motívy aj množstvo vlastných dizajnov. Na Slovensku je ich distribútorom firma Mira Office zo Želiezoviec už 14 rokov. Neodolateľná pre prvčikov je napríklad školská taška Ars Una KIRRA KOALA s motívom koaly.

Výhody školskej tašky Ares Una KIRRA KOALA :

  • Ergonomicky tvarovaná chrbtová časť.
  • Vystužený chrbát s aluminiovým rámom.
  • V boku sú priestory na uloženie flašky na vodu alebo aj na púzdra na perá.
  • K taške je možné dokúpiť bohaté príslušenstvo s rovnakým motívom: Vrecko na prezúvky, peračník, desiatovú krabičku, nálepky na obaly zošitov, dosky na zošity, zdravú fľašu.

Školská taška Ars Una KIRRA KOALA

Dievčanská školská taška Ars Una KIRRA KOALA, s obrázkom koaly, vhodná pre 1. až 3. triedu základnej školy, je jednoducho nádherná. Ak vaše deti milujú zvieratká a zvlášť koaly, potom neváhajte.

********************************************************

Dobre zvolená školská taška školákovi postačí na celý prvý stupeň. Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti, ktorú školskú tašku ste vybrali vy a prečo?

Poznámka:
Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Staršiemu som kupovala koli problémom s chrbticou ergobag a teraz mladšiemu topgal.

18. aug 2021

Kúpili sme topgal veľká spokojnost

18. aug 2021

"Moja dcéra chodí do piatej triedy a školských tašiek vystriedala už niekoľko. Žiadna sa nezničila natoľko, aby bola nenositeľná. Pri zmene šlo skôr o farebný motív a veľkosť. Keď ma videla písať tento článok a vkladať do neho obrázky školských tašiek, ako správna baba zatúžila po ďalšej "kabelke" 🙂"
Na tom ale nie je nič správne. Skôr treba deti viesť k zodpovednosti k životnému prostrediu. A okrem toho týmto podporujes klišé, že dievčatá majú byť akože posadnute kabelkami a pod. Podľa mňa to nie je na nič dobré. Nič v zlom, možno na zamyslenie

18. aug 2021

Toľko stereotypov v jednom článku som fakt už dlho nečítala. "Pre dievčatá sú v ponuke rôzne motívy ako koníky, jednorožce, víly, mačičky, pre chlapcov zase obľúbené motívy futbalu, autíčiek alebo vesmíru."
Ja myslím, že majú v ponuke všetky motívy, ktoré spomínas, pre dievčatá aj chlapcov.
Moja dcéra má tašku s vesmírom napríklad. Dievčatá nemusia mať len mačičky, vily, jednorožcov... A chlapci tiež môžu mať radi mačičky, Frozen a hocičo iné

18. aug 2021

A kde sú recenzie na školské tašky ako ergobag, beckmann, step by step.... Lebo tieto, čo si opísala by som medzi top neradila... Radšej dieťaťu kúpiť na štart jednu kvalitnú, neutrálnu a môže si tam meniť, dinov, rakety, jednorozcov, ako "za 5 rokov niekoľko kabeliek" to mi nepríde ani ekonomické a ani "Natur friendly" recenzia mi ma predsa dat návod, ako kúpiť co naj výrobok. A radšej kúpiť za 20 eur nové kletties ako celú tašku napríklad. A ttymu veľkosťami sa až tak udesne nelíšia. Takže ja by som zvolila úplne inú rétoriku... Ale možno je to platená reklama, ak hej, tak bieda.

19. aug 2021
jumama
autor

@bluka2 , @maciatkolulu Uznávam, máte v niečom pravdu. Dieťa možno viesť aj ekologicky, zbytočne nemať 10 vecí, keď sú neúčelné. Napríklad dcéra má tašky 4, strieda si ich. Jednu, čo má najviac detský motív a už by ju zrejme nenosila, využíva keď ideme na dovolenku, zbalí do nej všetko pre nášho psíka. Jednu si kúpila zo svojho vreckového, čo si ušetrila, lebo veľmi po nej túžila. Prvácku si vybrala čiernu, lebo vždy rada pozorovala staršie baby, ako sú vymódené. A potom v druhej triede predsa len zatúžila po pestrej. To že máme nejaké veci, to neznamená, že keď niečo pekné niekde zbadáme, že nemôžeme nad tým uznanlivo zhíknuť, ba dokonca aj po tom zatúžiť. Nemusíme to samozrejme hneď dostať, kúpiť si to. A v tom je to umenie, naučiť deti aj odolávať, bez kriku, bezbolestne, to vám uznávam naplno 🙂 Dcéra vie aj o tom, že tašky môže, keďže sú veľmi zachovalé, dať na bazárik, ak by chcela pomôžem jej s nahodením tu aj do FB skupín, na bazoš. Pretože ja ju nepodporujem v kupovaní príplatkov do pc hry, pretože mi to tiež príde márnivé, hra sa dá hrať aj bez nich. Musí si ušetriť z vreckového a to nemá vysoké, šporila by si na príplatok dosť dlho. Alebo môže posunúť ďalej nejaké veci, čo už nepotrebuje - oblečenie z ktorého vyrástla, tašku, prečítané knižky, hračky... a až keď sa vecičky predajú, má peniažky. A tiež vidí, že hoci hodnota novej veci je vysoká, aj keď tá vec vyzerá stále novo predať ju hoc len za polovicu býva veľmi ťažké...

19. aug 2021

@jumama jeeej, mne sa tu spovedať o tom ako to máte doma nemusíš, ale keď robíš recenzie na tašky, tak trošku profesionálnejsie... Pretože mne je naozaj úprimne jedno, koľko ich ma doma tvoja dcéra, ale keď ma mat dieťa kvalitnú školskú tašku, tak cena ide cez 200 eur, myslím, že rodičia nemajú túžbu kupovať každý rok inú. Chcú jednu a aby aspoň 3-4roky vydržala. A na trhu je takých neúrekom a najmä takých, kde dokážeš z jednozozca mat čistú pripadne dinosaura... Toľko k tomu

19. aug 2021
jumama
autor

@maciatkolulu Ďakujem za reakciu.

19. aug 2021
mravenek
AMBASÁDORKA

@maciatkolulu mame Beckmann a sme spokojní. Ale určite nestala 200 eur. ( toľko by som za skolsku tašku nedala) Myslím ze okolo 130. Dostala ako vianočný darček. Teraz ide do druhej triedy a taška je ako nova aj keď jej dáva zabrat 😅😅😉

19. aug 2021

@mravenek hej samostatné taška, ale celý set stojí vyše 200 eur. Keď mám kupovať zvlášť fľašu, desiatovy box, tašku na prezuvky, TV, tak sa oplatí set.

19. aug 2021

Jednoznačne TOPGAL, dcéra ju nosila 5 rokov a stále je pekná (prali sme ju každé leto). Novú sme kupovali len preto, že tá jej už bola malá. Myslím, že TOPGAL sú nesmrteľné tašky 😅, nedajú sa zničiť.

19. aug 2021
Autor komentár zmazal
mravenek
AMBASÁDORKA

@maciatkolulu našej sa už tie doplnky k tomu nepáčili. tak sme siahli po iných 🙂

19. aug 2021

Úprimne ma šokovala hneď prvá veta že dcéra je piatačka a tašiek vystriedala už niekoľko, pritom žiadna nebola zničená. K čomu vediete svoje dieťa? K tomu, že niečo sa mi nepáči, hneď sa toho zbavím, kúpim inú? Preto sme v takých s prepáčením "sračkách" na tejto planéte, lebo kupujeme nie to, čo potrebujeme, ale to, čo chceme a kedy sa nám zapáči. Niekedy si myslím, že mať peniaze je fakt na škodu, človek prestane rozmýšľať čo kupuje a dopraje si všetko, po čom mu srdce zapiští. Bohužiaľ, naše deti to za nás kruto zaplatia. Pri kúpe produktov pre deti by sme sa mali všetci viac zamýšľať nad tým, či im nákup "prospeje" aj z dlhodobého hľadiska, či preto, že teraz im chceme všetko dopriať nebudú raz nariekať.
Prezieravejšie je nekupovať pre prváka tašku s tými najinfantilnejšími obrázkami, ktorá sa im už o rok/dva zunuje a vybrať takú, ktorú si bez problémov zoberú aj v treťom a štvrtom ročníku. (riešim teraz dizajn, nie ergonómiu, tá by mala byť samozrejmá) Neskôr kúpiť opäť batoh, ktorý ponosia opäť pekných pár rôčkov. Mám dcéru štvrtáčku a má "až" jednu aktovku. Našťastie to chápe a je s tým OK.

19. aug 2021
jumama
autor

@megba Dakujem za reakciu, ako uz aj zienky vyssie napisali, uznavam, ze uvod mi v tomto clanku nevysiel.

19. aug 2021

@megba suhlasim, IPCC vydalo tento mesiac dalsiu spravu o tom, ako sme na tom zle. Naše deti budú musieť možno pozerať na, ako ich deti vyrastajú v nepokojoch/vojne/ktovie, lebo v takom horizonte sa už v istých častiach sveta ani nebude dať žiť a to globalny mier a harmóniu nespôsobí.
Predať použitú vec ťažko, lebo toľko ľudí sa tým utesuje, že posunu ďalej, že je toho prebytok a takéto veci sa už hádam iba darujú poväčšine. Aspoň moja dcéra má darovaný ergobag z Facebookovej skupiny. No nič, teší ma čítať, že nie všetci takto striedajú tašky a všetko...
Pochybujem, že si zmyslí, že chce iný, lebo mi sa o odpadoch, klimatickej zmene, extrémnom počasí rozprávame pravidelne a aj sme sa museli evakuovať kvôli tropickemu cyklónu (ktorých je kvôli emisiám stále viac)

19. aug 2021
jumama
autor

Inkriminovany odstavcek v uvode, ktory rozprudil vasu debatu som zmazala (konieck koncov je tu v diskusii, kto chce si ho najde, aj vase pripomienky a moje odpovede). Vasa kritika mi tak pomohla clanok spravit citatelnejsi, priamo k radam pre vyber tasky smerujuci. Aj moje rady nemusia sadnut kazdemu, na to je tu priestor v diskusii, mozno ste niekoho inspirovali vasim vyberom.

19. aug 2021

Ja sa viem vyjadrit k taskam topgal, step by step a ergobag, s dcérou sme teraz vybrali do 4.triedy ruksak coocazoo

19. aug 2021

@jumama nečítala som predchádzajúce diskusie tak som nevidela že už ste to riešili, nechcela som sa vás dotknúť skôr tak všeobecne som myslela že už by sme ako spoločnosť mali pribrzdiť v nakupovaní len pre radosť alebo z rozmaru alebo doťahovať sa stále za niekym a kupovať naozaj to čo potrebujeme. Ale oceňujem vašu reakciu na tieto podnety.

19. aug 2021

Jednoznacne Topgal...obom dceram vydrzali 5 rokov..raz za rok som.im prala v pracke na.30C na nizke otacky...velmi vdacne tasky

20. aug 2021

Pred rokmi som pozerala školské tašky a nakoniec som synovi vybrala školskú tašku talianskej značky INVICTA. Žijeme v IT. Teraz pôjde syn do piatej triedy a taška vyzerá ako nová. Motív je akoby vojenský ale škvrny sú farebné. Motív je neutrálny a stále aktuálny. Bola drahá, ale účel splnila. Vychodiť s ňou prvý stupeň, možno aj druhý a potom ju používať ako batoh k vode🤞😊. Článok je pekný, inšpiratívny a dobrých tašiek na trhu dosť.

20. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli