Ukončenie práce dohodou (§60) a tehotenstvo

lenosko
11. aug 2012

Ahojte, mam zmluvu na dobu urcitu do konca 02/2013 a na MD by som mala nastupit v polovici 01/2013. V praci som este nestihla oficialne nahlasit ze som tehotna, lebo knizku dostanem az 4.9. v 16tt (!!!). Lenze zamestnavatel mi dal 9.8. "dobrovolne" podpisat ukoncenie prac.pomeru dohodou k 30.9.2012, aj s nejakym odstupnym.
Tolko strucny popis udalosti... a teraz co s tym dalej:
1. urad prace, bez naroku na podporu lebo do splnenia naroku mi bude chybat odpracovat este 4mesiace.
2. vysvetlit doktorke situaciu a byt PN az do nastupu na MD. Trcat doma len s povolenymi vychadzkami, za mizerne prachy, ale lepsie ako nic.
3. hladat si pracu na 4mesiace (do nastupu na MD), co nevidim velmi ruzovo.
4. Prip. sa akoze zamestnat u svokry vo firme, aby som nemala vypadok v CV a hned PNkovat aby za mna nemusela platit odvody a po tych 3 rokoch mat aspon narok na podporu v nezamestnanosti ?
Narok na MD mam, splnam tych min. 270dni poistenia v obdobi 2rokov pred porodom.
Som z toho uplne rozhodena, ukludnujem sa ako sa da, nech to baboskovi neublizuje. Prosim poradte... Budem velmi vdacna za vase rady.

sisaha
11. aug 2012

@lenosko a ty si nieco podpisovala??? Dufam, ze nie.. Obratom si mu mala dať písomne cez podateľnu papier, že si tehotna s tym, ze potvrdenie od lekara doložíš dodatočne. Lekár by ti to potvrdenie dal na počkanie..

azarijka
11. aug 2012

Presne, nic nepodpisuj. Oznam ze si tehotna a v januari nastupis na MD a nemusis riesit urad prace a ostatne zbytocnosti. Pot rdenie o tehotenstve ti lekar da aj skor ako v 16tt. Oznamennie podaj pisomne.

zuzka38
11. aug 2012

@lenosko
@sisaha
@azarijka no podla toho co pise, to uz podpisala.. nemohol sa zamestnavatel dozvedie t ze si tehu a tak to na teba naraficit a dat ti podpisat dohodu? ako dohodu jej mozu tak ci tak vzdy navrhnut aj ked by oznamila ze je tehu, to je predsa jedno..
ak mas moznost pracovat inde, tak chod, aby si mala narok na davky..

lenosko
autor
11. aug 2012

@sisaha
@azarijka neskoro, uz je to podpisane. A dozvedela som sa ze na §60 sa nic nevztahuje, je to dohoda dvoch stran. Neplati tu ziaden zakaz vypovede tehotnej. Ked si predstavim ake neprijemnosti by mi mohli narobit, aj je to fajn ze tam nebudem moc dlho.
Teraz uz len poriesit vzniknutu situaciu, aby som nezostala bez prijmu...

azarijka
11. aug 2012

@lenosko no v tom pripade by som na UP nesla, skor by som to riesila tou robotou u svokry a PN, ale to tiez budes mat povolene vychadzky inak budes musiet byt doma 😒 mozes si popozerat nejaku robotu,ale tiez to velmi ruzovo nevidim ze by si si nieco nasla 😒
ja osobne by som to nepodpisala a keby mi robili v praci neprijemnosti isla by som na PN.....

sisaha
11. aug 2012

@lenosko urobila si obrovsku chybu. Vies, ze si tehotna a napriek tomu to dobrovolne podpises? Mne pred ukoncenim RD povedali, ze so mnou uz nepocitaju, no dohodu som im nepodpisala aj keby sa na uši postavili. Nech mi pekne daju vypoved s 3mesacnou vypovednou lehotou..., chcu setrit na odvodoch, tak ich budu za mna aspon tie tri mesiace platit.

sisaha
11. aug 2012

A baby..., jedna vec - najdôležitejšia....NIKDY nepodpisujte nič pod natlakom, na počkanie...Mate pravo si danu vec premyslieť, vziať domov na prečítanie... a potom sa rozhodnut...

katka2021
3. máj 2015

@sisaha Kiežby som si toto precitala skor.... u mna sa stala taka situacia, ze mala mala 1 rok .... prisli za mnou domov... nova riaditelka, vraj meni organizacnu strukturu a moje miesto sa rusi, tak ma prepadili na inu poziciu... podpisala som, teraz sa blizi nastup po RD... lenze mne sa uz chvalabou podarilo zamestnan inde a nemusim nastupit tam.... len je zaujimave, ze RD mi konci 7.7.2015 a oni ma uz od januara bombarduju tym, ze aby som odisla dohodou, kedze uz vedia, ze pracujem inde...samozrejme podla nich nemam narok ani na dovolenkku... ale uz mi jedna kocka odtialto poradila co a ako s tou dovolenkou a mam narok na 22,75 dni...ktore si aj budem narokovat

sisaha
4. máj 2015

@katka2021 urcite im nic nepodpisuj. Mozes sa tvarit, ze im tam nastupis a nech ti daju oni vypoved z org. dovodov. na dovolenku mas urcite narok