Tehotenstvo a zamestnanie na dobu určitú

monika4991
29. okt 2015

Chcela by som sa opýtať, som tehotná mám už vystavenú aj tehotenskú knižku, som v 8tt a som na PN (budem tak pravdepodobne celé tehotenstvo) ale predsa by som chcela zamestnávateľovi písomne oznámiť že som tehotná. Takže chcela by som sa v prvom rade spýtať čo ak mi to na personálnom nepodpíšu, že to prevzali? A ďalšia otázka, pôrod mi vychádza na jún 2016, ale ku dňu 30.6.2016 mi končí aj pracovný pomer na dobu určitú. Keď mi to zamestnávateľ nepredĺži, (čo určite nespraví v tejto situácií) tak mám nárok aj tak na materskú dovolenku ktorá by mi mala vychádzať kedže už teraz som tam zamestaná rok? Ďakujem veľmi za odpovede =)

orsulka
29. okt 2015

podla zákona na nárok materskej je potrebných odpracovaných (asi) 270 dní. Takže ak ste pracovala u zamestnávateľa len rok, to nebude stačiť. Ide o to, či ste pracovala alebo bola inak nemocensky poistená ďalší rok pred tým, než ste nastúpili do zamestnania.
a prečo chcete informovať zametnávatela, že ste tehotná? a to teraz keď ste v 8 tt? Ja by som to nerobila, resp . áno ale aaž neskôr. Može sa stať, že nebudete maž PN celu dobu tehu a budete musieť nastúpiť do práce. Na personálnom by nemali mať problém prevziat túto informáciu, ale ak to chcete takto oficiálne, tak potom cez podateľnu, ked Vám dajú razítko, že prijali dokument

sladkamiki
29. okt 2015

Ja myslím naopak, že na materskú budete mať nárok..Robíte tam predsa už rok a do júna by ste ešte mali. A k oznámeniu. Mne normálne na personálnom dali "štempel" že prevzali a bolo. Nemali by ste s tým mať problém.

alenah31
29. okt 2015

@monika4991 nárok na materské mať budete - podmienku mať platené nemocenské poistenie najmenej 270 kal. dní máte splnenú. Oznámenie o tehotenstve pošlite spolu s kópiu TK resp. potvrdením od gynekológa do práce poštou doporučene - nemusíte ísť osobne. A určite by som to oznámila - kým tak neurobíte nie ste "chránená ZP", ktorý presne špecifikuje kedy možno tehotnú prepustiť, kde, ako a s čím môže a nemôže pracovať. Pokiaľ viete už teraz, že budete PN až do konca tehu fakt nevidím dôvod to tajiť.

monika4991
autor
29. okt 2015

Ďakujem vám , podľa mna by som tiež mala mať nárok na materskú pretože tam treba byť nemocensky poistená aspoň 270 dní - kalendárnych... takže to určite spĺňam. Skôr som mala v tej otázke na mysli či sa ma vôbec nedotkne potom že ma prepustia... Ale nemalo by sa asi pretože v podstate v tej dobe by som už mala poberať materskú a po ročičovskej sa tam aj tak neplánujem vrátiť. Ďakujem Vám =)

alenah31
29. okt 2015

@monika4991 oni ťa vlastne neprepustia - tebe sa podľa zmluvy klasicky ukončí pracovný pomer ku dňu určenému v prac. zmluve. Pokiaľ sa tam vrátiť nemieniš tak to nerieš.....keď bude dieťatko staršie môžeš kľudne hľadať prácu a popri tom ti RP normálne ostane, ak budeš aj pracovať a budeš chcieť druhé bábo tak teoreticky z toho ďalšieho prac. pomeru tiež po odprac 270 dní pôjdeš normálne na MD🙂 všetko sa dá keď chceš - hlavne nech sa to prvé šťastne narodí 😉 😉

havana_frost
29. okt 2015

@monika4991 Neviem, či si dostala exaktnú odpoveď na tvoju otázku. Materské si začneš čerpať 6 tt pred termínom, teda ešte v čase zamestnanosti (aj keď možno počas PN, to nevadí) a bude pokračovať normálne 34 tt, aj keď už nebudeš zamestnaná. Ak raz nárok na materské spĺňaš, tak máš naň nárok na celú dobu (34, resp 37 tt). Po ukončení prac. pomeru sa prihlás v SP na dôchodkové poistenie. Po vyčerpaní materského požiadaš o rodičovský príspevok.

monika4991
autor
29. okt 2015

ďakujem naozaj veľmi pekne, konečne som o niečo múdrejšia 🙂

evittam
29. okt 2015

@orsulka Rok má 365 dní, na nárok na MD potrebuješ 270dní NP. 😉 😀
Takže presne ako píšu kočky - nárok na MD vzniká, nebude prepustená ale skončí jej normálne zmluva ako v nej má uvedené. Taktiež dostane PN.
@monika4991

orsulka
30. okt 2015

@evittam to vááážne???? rok má 365 dni???? 😀 😀 😀 😀 😀 ja som si myslela, že treba mať 270 dni pracovných - nie kalednárnych

havana_frost
30. okt 2015

@orsulka Keďže si v prvom príspevku podala úplne mylnú informáciu, bolo na mieste, aby ťa @evittam opravila 🙂

evittam
30. okt 2015

@orsulka Mysliet si mohla ale nemas pravdu a pises mylne info. Je to 270 kal.dni.;-)

orsulka
30. okt 2015

súhlasím.....aspoň som sa aj ja dostala do obrazu 😉