Som povinná prichádzať do práce na ôsmu?

6. apr 2023

Zdravím
Do práce cestujem autobusom. Oznamovala som im to na pohovore a tiež i to ako mi idú spoje.
Pracovný čas v zmluve mám od pol 9 do pol 5 s tým, že bez prestávky. Mám to tak i v zmluve. No väčšinou sa stretávame o 8 aby sme prebrali pár vecí, taká porada ale mimo pracovnej doby.
Dnes sa mi stalo, že mi ráno nedošiel spoj. Informovala som sa u autobusovej firmy, vraj to bol omyl. Volala som šéfke, že čo sa stalo, tz. stíham do práce (na pol 9) ale dnes nestíham poradu.
Po príchode som dostala vydané, že nabudúce prísť ani nemusím radšej a meškanie sa neoznamuje v ten deň.
Jednak to, že bus nepríde, neviem oznámiť vopred.
Zároveň si myslím, že pokiaľ v zmluve mám pracovnú dobu od pol 9, nie som povinná prichádzať do práce na 8. Samozrejme, vždy sa snažím a doteraz som neustále bola pred 8 už tam, dnes to jednoducho nevyšlo avšak takéto chovanie som nečakala.
Chcem m sa spýtať, mám zlé informácie a som povinná plniť tieto požiadavky a "nabudúce už prísť ani nemusím" a dostanem výpoveď?

tosomja
6. apr 2023

Neviem, opravte ma, ak sa mýlim. Ale v zmluve som mala od 9-18 (pol hodina z toho prestávka na obed) nemusela som chodiť skôr, ale o 9tej už muselo byť všetko nachystané. Čiže buď som prišla skôr, alebo neskôr som odchádzala, pochopiteľne (uzávierka) ale nikto mi to neprikazoval, ani sa nevyhrážal. Musela som byť v robote o 9 do 18, ani minútu menej.

viestta
6. apr 2023

Ber to tak, ze veduca mala zly den a viac sa k tomu nevracaj. Meskajuci autobus je vis major a z toho titulu ti meskanie alebo nepritomnost ospravedlnit musia.

zuzinka888
6. apr 2023

Ziadne take skor na poradu- ta ma byt v pracovnom case a po 4 hodinach zo zakona narok na prestavku( obed) 30 minut ktora sa nepocita do prac.casu.

maranta_leuconeura
6. apr 2023

Ako vydrzis cely den bez prestavky? Okrem toho, ze je to nezakonne, nerozumiem tomu. Mas pracovat v pracovnej dobe, ak priprava na pracu znamena posadit sa a zapnut pocitac, staci dojst 8:25 a 8:30 uz pracujes ;)

autor
6. apr 2023

Riešime do tak, že jedlo si dávame počas práce. Pracujem s ľuďmi, ak nikoho nemám rýchlo si odkusneme z jedla ale vyslovene prestávku na obed alebo čokoľvek iné, nemám. A áno, v podstate príprava znamená dať si dole kabát, zapnúť pc a zobrať zošit.

zero_hero
6. apr 2023

Tak oficiálnu výpoveď ti z tohto dôvodu dať nemôže, ale ako tak čítam pracovne podmienky a reakciu šéfky, bud by si už ona niečo našla, aby ta mohla vypoklonkovat, alebo by ti sama osobne veľmi “sprijemnila” čas strávený v práci. Prečo prosím ta pracuješ za takýchto podmienok? Ešte napis, že pracuješ za minimálnu mzdu a fakt dream job ako vyšitý 😤
Inak by ma aj zaujimalo, ako mate tie ne-prestavky zakotvené v pracovnej zmluve, lebo to nebude celkom v poriadku 🤔

luckasvec
6. apr 2023

@zuzinka888 ja som napriklad tiez cez leto ťahala sama 2 týždne od pondelka do soboty 13tky v kuse keď mala kolegyňa volno, nemohla som zavrieť ani nič podobné, čiže obed počas toho keď nechodili ľudia čiže zob sem zob tam, za 3 hodky som ho aj zjedla 🤦‍♀️

majamat
6. apr 2023

ako pisu baby, mimo pracovnej doby a ani cez tvoju prestavku, na ktoru mas narok polda zakonika prace po 4hod prace, od teba zamestnavatel nemsie vyzadovat rpacovnu cinnost. cez prestavku oze z prace aj odist. mozes robit co chces.

ja mam pracu 13hod, oficialne mame prestavku 1 hod, no je to u nas dost sialene a caso mam len 15min na obed, popri robote nieco este zobnem. minule som dokonca nemala obed, tak ani obednu prestaku, za cely den 2x5min. vecer som bola uz totalne znicena. a nielen vecer. casto aj nasledujuci den, ked mam volno, som upkne mimo.

svetlonos
6. apr 2023

Mohol by ma sef tak akurat poskrabkat po chrbatiku! Zadarmenko odrobit hodinu denne a este aj len narychlo jest po sustach. To co je za kretenov a firmu??

nafka0483
6. apr 2023

Neverim ze mas v zmluve napisane ze pracujes bez prestavky

bennn
6. apr 2023

Ja by som to nahlásil na príslušný orgán, pretože tým porušuje zákon. Každý kto robí viac ako 5 hodín alebo tak má nárok na prestávku zo zákona. Dokonca to toto volebné obdobie aj upravovali v parlamente.

Resp. by som si to vymáhal a vybral si "obednú prestávku" proste.

bennn
6. apr 2023

A na "poradu" mimo pracovného času by som neprišiel určite. To by som ich tam poriadne vysmial akože. To čo je v zmluve je to čo platí. Nič viac.

marcellka32
6. apr 2023

Toto tolerujete? Že jete obed po sustach 3 hodiny??? To vážne? Nárok 0,5 hodina na obed a mobil ostáva v kancli, môžu volať......ved si privodite tráviace problémy

eliska13
6. apr 2023

Každý deň máte poradu?to je dobrý fór oznamovat meškanie deň dopredu🤪

euka210
6. apr 2023

Prichod zvykne byt 15min.pred zac.prac.doby, aby o pol 9 si uz robila...ale zavisi vsetko od zamestnavatela. Ked tam mas byt na 8h, tak nech zmenia zmluvu. Ved ked 1x meska bus, tak sa stane...Ty za to nemozes a zbytocny cirkus kvoli tomu.

sisaka
6. apr 2023

Pracovná doba začína o 8.30 a vtedy máš byt na svojom mieste pripravená robiť. Prečo necháš so sebou tak mávať? Však si vyrataj polhodina extra každý deň, koľko je to za mesiac, robíš zadarmo a ešte je ti vynadané, keď raz neprídeš, nie úmyselne pred pracovnou dobou. Porada ma prebiehať v pracovnej dobe, ak chcú mimo nej trvala by som na zaplatení nadčasu. Takisto neexistuje toľko hodín robiť bez prestávky, hneď by som upovedomila inšpektorát prace (ak sa to tak ešte volá)

milka1988
6. apr 2023

Takto som pracovala v EXIsporte. Začínali sme síce na 9:00 ale okolo 8 mej už trebalo prísť lebo porada, lebo "písomky" atd. Ale do pracovného času sa nezaratavalo, proste sa nepisalo že som tam od 8:00 a tak istoto večer. Zavrela sa brána a ešte sme upratovali predajňu cca pol hodiny. To sa tiež už nezapočítavalo 😳

simona121627
6. apr 2023

Tak šéfka je riadna.... aka porada o 8mej to sa nerobí mali by ste poradu mat zaplatenú

maxalla
6. apr 2023

Prisla by som max. 5 min. pred zaciatkom pracovnej doby kazdy den. A hladala si nove zamestnanie. A ak by bola ku mne sefka drza, na rozlucku by som podala este podnet na inspektorat prace 🙂

sszuzu8
7. apr 2023

Ja 8 jasne. Ja mam od 8 do pol 5 uz s prestávkou. K čistému času ktorý máš v zmluve patrí pol hodina

svokrinjazykmonika
7. apr 2023

Ty máš vlastne každý deň hodinu nezaplatený nadčas. Určite by som tam nesedela

dominikagier
7. apr 2023

Toto by som riešila už s inšpektorátom práce, neexistuje bez prestávky pracovať a ešte by ma zaujímalo, ako máš postavenú zmluvu čo sa týka napr. Stravného...

mogaa
7. apr 2023

Je veľa takých prác ako popisuješ....napr.v banke sme pravidelne mali pred prácou povinné porady a aj keď nebola porada museli sme tam byť o 15-30min.skôr....detto v obchode v potravinách, ráno otvárajú o 06:00, v práci musia byť o 5:30 a reálne aby stihli vyložiť napr.pečivo chodia na 05:00....ak si v skúš.dobe tak ti dôvod povedať nemusia......

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
7. apr 2023

@milka1988 no to sa takto zneuzivaju zamestnanci.

milka1988
9. apr 2023

@majamat akože našťastie tam dávno už nie som a neviem už čo sa od vtedy zmenilo ale hej zneužívali nás. Ušetrili na upratovacke sbs atd

majamat
9. apr 2023

@milka1988 je to hrozne a clovek nechce prist o pracu, tak maka.
poznala som babu, bola z jednoduchej rodiny,a j jej myslenie bolo jednoduchsie. ked si chcela pozriet nejake inforwmacie zo slovenciny, vysmiali sa jej doma. takze ai takto an tom bola, co malo aj dosledky. skoncila zakladku a dalej nestudovala. ked mala 17r, mohla ist do rpace, ale samozrejme tam su obmedzenia. nesmela robit nocne a tusim ani dlhe sluzby. a samozrejme tieto obmedzenia sa porusuju,
ona sice nocne nerobila, ale robila denne tak, ez bola v rpaci 12-14hod. mala odrobeny aj sviatok. cize za cely mesiac odrobila 250hod. robila dlhy a kratky tyzden. v takomto rezima sa samozrejme robi nizsi pocet dni, ako ked sa robi denne cez pracovne dni,a le s tym, ze je tam podobny pocet odrobenych hodin + pripadne nadcasy. cize casovo je to minimlane rovnake. no jej "sikovny" zamestnavatel jej len v tie dni, co bola v praci, naocital 8hod. realne tam bola minimlane o 4hod dlhsie. keby aspon ratal v kazd ypracovny den 8hod, ale on len tie dni, kedy robila. a to uz vyslo mensi pocet hodin. cize ju okradol o 1/3 platu a cast priplatku za sviatok. sa mi nozik vo vacku otvaral, ked som to videla. nepovedala by som pol slova, keby jej to vynahradil inym sposobom. mohol jej dat nejake odmeny,a lebo nieco podobne,a by sa to vyrovnalo,a le takto casto vyuzivaju nevedomost zamestnanca.