Práca a tehotenstvo

28. nov 2023

Ahojte. Som v 18+4tt.. citim sa fajn, nemam od zaciatku ziadne tazkosti. Chodim aj normalne do prace, ale zacinam sa trochu bat. Ucim v skole, kde su len cisto romske deti z osady(nulove hygienicke navyky, svrab, zltacka, sopel az po bradu, nonstop kaslu, nehovoriac o vsiach, blchach, svaboch, ktore z chajdy casto privlecu) imunitu mam fajn, za tie roky co tam ucim, ale uz som trochu na pochybach.
Myslite, ze by ma doktor kvoli praci vypisal na PN-ku napr. po Vianociach? Je to dovod? Moje obavy? Prostredie?
Dakujem za pripadne rady. 20.12 mam poradnu, informujem sa aj u lekara🙂

martinkatinka
28. nov 2023

Mozes poziadat o zmenu pracovnej pozicie. Sama pises, ze diagnozu nemas.

autor
28. nov 2023

@martinkatinka v skolstve ma nemaju kam preradit.

martinkatinka
28. nov 2023

Tak potom teda nahrada mzdy. V zakonniku prace to najdes.

melanta
28. nov 2023

@martinkatinka nemyslím, že na toto bude mať nárok. Jedine v prípade, že pracovné prostredie je označené ako nevyhovujúce pre tehotné a to určite nie je. V zákonníku je, že žena má nárok ostať doma a dostávať mzdu ak má prácu, ktorá je nevyhovujúca pre tehotné. Tie práce sú aj presne špecifikované. Pravá s rómskymi deťmi tam určite nie je. Aj keď osobne chápem tú obavu, tiež by som ju mala. Čiže jedine fiktívna PN, keďže na reálnu nemá v tejto chvíli dôvod.

melanta
28. nov 2023

Autorka - dôvody, ktoré uvádzam nie sú dôvodom na PN. Na PN musí byť zdravotný dôvod. Na druhej strane, úplne ťa chápem, tiež by som mala obavu pohybovať sa v tehotenstve medzi takýmito deťmi. Čiže jedine dohodnúť sa s lekárom na PN, nech nájde nejaký diagnózu. A pýtať si vychádzky, aby si nemusela sedieť doma. Keďže kontroly chodia aj tehotným a dokonca aj cez víkendy.

martinkatinka
28. nov 2023

@melanta ano, tak som to myslela, ak je praca rizikova.

anicka329
28. nov 2023

Ja pracujem ako učiteľka v MŠ a som od začiatku tehotenstva na pn, bála som sa hlavne toho začiatku, aby sa niečo nestalo, ešte som len v 12. týždni, aj som rozmýšľala, že by som sa vrátila do roboty od januára, už mi je aj dlho doma, ale doktor mi neodporúča, tak zostanem asi až do konca. Ty keď máš ešte viac rizikové infekčné prostredie, určite by si mala rozmýšľať nad pn.

tersanas
28. nov 2023

Autorka: úplne ťa chápem, nerobila som síce s rómskymi deťmi, ale v škôlke, úprimne, imunita sa mi síce rokmi výrazne zlepšila, ale stále som vedela byť párkrát do roka "odpalena", od jesene do jari sú to sople, infekcie oči, a častý kašeľ.. keď som dr povedala, kde pracujem, povedala, že radšej PN, keď ochories, povedia ti morskú vodu do nosa, Paralen od teploty a sprej do hrdla na bolesť, ktorý aspoň mne minimálne zaberal.. (to sa bavíme ak ešte netreba ATB).. prvý syn sa narodil s určitými zdravotnými problémami, pri ktorých mi povedali, že to často spôsobuje aj infekcia v 1.trimestri, takže už som nechcela riskovať. "Našťastie" mi bývalo zle, tak dr napísala niečo s nevolnostami.. držím palce

martinkatinka
28. nov 2023

@melanta inak, ja som si myslela, ze taketo infekcne prostredie je rizikove

lienka.7
28. nov 2023

@autorka nemáš narok na PNku, keďže nemas zdravotné problémy. Mas, keď už tak narok na preradenie v praci, keď už tak, v zmysle ZP. Aj keď si myslím, že je ti diskutabilné, to by potom mohli s tým argumentovať vsetky, čo prichádzajú na úrade do styku so stránkami, ze maju rizikové prostredie.
Dala si si písomnú žiadosť? Ak ti zamestnavatel nevyhovie, ostávaš doma s platom. Ale predpokladám, že ťa nebude platiť len tak, takže nastupi Slovenská klasika, účelová PNka.

melanta
28. nov 2023

@martinkatinka ale ona nepracuje v infekčnom prostredí. Ona pracuje v prostredí, kde sa môže vyskytnúť dieťa s niektorým zo spomenutých ochorení. Ale to nie je tak, že tam stále majú v škole žltačku, svrab a iné. Z pohľadu zákona to nie je prostredie nevyhovujúce pre tehotnú. Samozrejme úprimne, ja by som tam nerobila ani ako netehotná. Takže tiež by som na jej mieste hľadala cestu ako sa vyhnúť tomu prostrediu. Takže hoci nie som zástancom fiktívnych PN, tu by som neváhala.

melanta
28. nov 2023

@lienka.7 neostáva doma s platom. Na to by musela mať prácu, ktorá je tehotným zakázaná. A to sú presne špecifikované práce. Táto medzi ne určite nepatrí.

lienka.7
28. nov 2023

@melanta ako som napisala vyssie, každá jedna úradníčka by sa v podstate potom mohla vyhovárať na nejake riziká... napr. ze na sociálke ju okasle bezdomovec ci iný asocial a pod.
Detto aj pri deťoch v skolke, stačí ich nezobrat ráno od rodica, v škole detto.
Takýmto "vyradovacim" spôsobom potom pokojne dôjdeme k tomu, ze snáď 90% tehotných robi podla nich v nejakom "rizikovom prostredi". Ci teraz do porodu budem žiť v bubline, aby ma náhodou niekto nenakazil kychnutim v autobuse ci obchode?

martinkatinka
28. nov 2023

@melanta jasne, v tomto pripade by som to tiez tak riesila.

autor
28. nov 2023

Dakujem. Ja som nechcela byt cele tehotenstvo doma na PN-ke a mat vychadzky 2h doobedu a 2h poobede. Po Vianociach by som vedela teoreticky este cerpat dovolenku a na PN-ke byt len cca 2 mesiace, potom materska. Niektore kolegyne idu ihned na PNku, ked zistia, ze su tehotne. Neviem, ci maju diagnozu alebo sa dohodnu s lekarom. @tersanas

@lienka.7 Ano ale uradnicka si moze dat rusko ci respirator. Ja si ho dat nemozem, kedze viacere deti maju poruchy sluchu-odcitavaju mi z pier. V skole su casto ako besne, bojim sa aj ze ma udru do brucha.

No uvidim, co mi povie lekar. Ja nechcem vyuzivat system, ale na par mesiacov by ma mohol vypisat. Snad 🙂

melanta
28. nov 2023

Robíš prácu, ktorú by robil málokto. Klobúk dole. Takže hoci som veľký odporca toho, ak niekto úmyselne hľadá spôsoby ako využiť systém, tu je to o niečom úplne inom. Využi to a ostaň doma. Tie vychádzky chápem že nie sú ideálne, ale nájdeš si systém, aby si vedela fungovať. Hlavne že budeš v poriadku.

autor
28. nov 2023

@lienka.7 ale zas o jedno kychnutie tu vobec nejde, ja nie som prehnane precitlivena. Kratka cesta autobusom sa neda porovnat s nonstop nachcipanymi detmi, ktore sa chodia do skoly len najest a zohriat. Ktore si ruky umyju len v skole a ty s nimi musis pracovat, ci su smradlave, spinave, neumyte alebo zavsivane. My sme v neustalom kontakte a tesnej blizkosti. Proste sa tam necitim bezpecne a neviem, ktora tehotna by sa tam citila prijemne. Je to moje prve dieta, tak mam samozrejme obavy ale nemyslim, ze prehnane.

autor
28. nov 2023

@melanta dakujem, jednalo by sa mozno o 2mesiace. Koncom aprila mam termin.

martinkatinka
28. nov 2023

@lienka.7 v tomto pripade zas nevyuziva system. Je v rizikovom prostredi, ktore nie je sice v zakone ako rizikove, no z praktickeho hladiska, je to ozaj rizikove. Ty by si sa nebala pracovat v takom prostredi? Ja ano.
Ja som bola na PN zo zdravotnych dovodov, pracovala som ako dokumentaristka.

domiklik
28. nov 2023

@lienka.7 bolo by fajn sa najskôr zamyslieť, ci by si tuto prácu robila ty, a potom sa posmešne vyjadrovať o kychani v autobuse... Porovnavas neporovnateľne. A neboj sa, na tých úradoch sedíš od tej úradníčky tak 4 metre a aj to je schovaná za monitorom a keď si ideš vybaviť pas tak dokonca za sklom, tie sú dostatočne chránené...

saxana000
28. nov 2023

Ale nooko...ved bezne lekari vypisuju zeny na PN casnicky robotnicky vsetko je to od 10.tyzdna.doma.moj sa este.normalne cudoval ked som sa v 13tt po odzneni brutalnych nevolnosti hrabala do roboty.wste setricka.ma presviedcala.nech to potiahnem aspon do 20 tt.povedz normalne doktorovi kde a s kym robis a urcite ta necha doma..

lienka.7
28. nov 2023

@domiklik ja sa nemusím nad ničím zamýšľať a ani sa nevyjadrujem posmešne o kychani v autobuse. Bezne si tam ľudia kychnu tak, ze oprskaju aj polku autobusu. Ale to je podla teba asi ok, vsak? Vyjadrila som sa uplne normalne. Kde sedíš od úradníčky 4 metre??? Áno, možno v nejakých kontaktných centrách pri OP ci pase. Bezne po úradoch mas stále ze ideš k nej ku stolu. Každý mame nejaké povolanie, kde je stanovené, či a ako je rizikové. Ak áno, mame tu ZP, ktorý chráni tehotne ženy. To, ze ty sa bojíš, ze sa nakazis, je iba tvoj problém, to však neznamená, že teraz budeš len tak na PNke, nakoľko nakaziť sa môžeš hocikde/ta môže hocikto aj mimo prace. Ci ty si dávaš pozor iba ked si tehotná? To potom môžu byť PN v podstate všetky tehotne. A o tomto píšem.

sasa2
30. nov 2023

Vôbec netreba riešiť ako by to kto vnímal ,a už vôbec nie ako by to vnímala nejaká lienka.7 . Ak sa necítiš bezpečne urob všetko pre to aby bolo dobre. Dotyčná sa môže v svojom živote zariadiť tak ako vraví . Ty urob podľa seba. Netráp sa pre dva mesiace nejakej PN. Držím palce.

autor
30. nov 2023

@sasa2 dakujem🙂
Jasne, ja neriesim pani vyssie🙂 pri tych malych cigancatkach by mozno nevydrzala ani netehotna 🤪

autor
4. dec 2023

Pytala som sa lekara a povedal mi, ze ma mohol vypisat aj hned. Ze on nevidi problem v PN-ke skor v tom, ze tam este medzi nich chodim. Len tolko k tomu🙂