Aký je poplatok z omeškania za meškajúci nájom?

patrik2707
27. mar 2020

Som prenajímateľom bytu, s nájomníkom mám podpísanú NÁJOMNÚ ZMLUVU uzatvorenú podľa zákona č. 98/2014 Z.z., Zákona o krátkodobom nájme bytu. Nakoľko nájomník mi uhradil len časť nájmu, mám nárok na Poplatok z omeškania
(bod 5/ V prípade ak je Nájomca v omeškaní s peňažným plnením, má Prenajímateľ právo požadovať od Nájomcu poplatok z omeškania v zmysle platných právnych predpisov.)
Moja otázka:
aká je prosím výška tohto Poplatku?  
Občiansky zákonnik sa odvoláva na vykonávaci predpis - nariadenie vlady c. 87/1995 Zz - a vysku 0,5 promile....ale inde na webe som sa dočítal, že je to 1promile.
Poradí mi niekto správnu odpoveď?
Dakujem.
Patrik

miiriaam
27. mar 2020

@patrik2707 a viete aj dovod omeskania? Nie je to korona?

mimca77
27. mar 2020

@patrik2707 My mame tiez s najomnikmi uzavretu zmluvu podla Zakona o kratkodobom najme, zatial platia riadne, ale rozpravali sme sa s manzelom, ze pokial by bol momentalne kratkodobo problem kvoli karantene, tak by sme sa urcite vedeli nejak dohodnut, keby napriklad uhradili tolko, aby to pokrylo vsetky naklady, tak tu cast najmu, ktora je nas zisk by sme vedeli na 2-3 mesiace ozeliet. Nie je to idealny stav, ale vynimocna situacia si vyzaduje vynimocny pristup. Neviete sa tak nejak s vasim najomnikom dohodnut? Resp. co znamena, ze uhradil cast najmu, aku velku cast?
Co sa tyka poplatku z omeskania, tak my mame tieto definovane priamo v zmluve, nie som pravnik, ale pokial viem, tak zmluva je uzavreta bud podla Zakona o kratkodobom najme alebo podla Obcianskeho zakonnika, ak teda mate uzavretu tu prvu, nemyslim, ze sa na nu vztahuje poplatok z omeskania podla Obcianskeho zakonnika, ale to mi len logicky vychadza, ako vravim, nie som pravnik.

patrik2707
autor
27. mar 2020

@miiriaam ano, dovod viem, nesuvisi s koronou, ale s poctom najomnicok v byte - kedy jedna dala vypoved a ostatne boli/su presvedcene, ze z pohladu dalsich platieb su povinne platit len tu "svoju" ciastku. Samozrejme, zmluva je na byt a danu sumu, nie na osobu...
Tam vznikol ten rozdiel a len ciastocna uhrada najmu.

patrik2707
autor
27. mar 2020

@mimca77 Najomna zmluva je podla Zakona o kratkodobom najme bytu a pripravil mi ju renomovany pravnik. V tomto zakone je definovany Poplatok z omeskania a mam ho zakotveny aj v zmluve. Akurat jeho vyska sa odvolava na vykonavaci predpis....

kitycat
27. mar 2020

Mate to na vsetky osoby ci len na jednu osobu?

patrik2707
autor
27. mar 2020

@kitycat v hlavičke ako najomca su vsetky uvedene, ale vsade sa spomina uz len "najomca" a je to po tejto stranke ciste... to uz mam odkonzultovane s pravnikom. Navyse aj v obchodnom zakonniku sa o tom velmi jasne pise:
§ 511
(1) Ak právnym predpisom alebo rozhodnutím súdu je ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté alebo ak to vyplýva z povahy plnenia, že viac dlžníkov má tomu istému veriteľovi splniť dlh spoločne a nerozdielne, je veriteľ oprávnený požadovať plnenie od ktoréhokoľvek z nich. Ak dlh splní jeden dlžník, povinnosť ostatných zanikne.

(2) Ak právnym predpisom alebo rozhodnutím súdu nie je ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely na dlhu všetkých dlžníkov vo vzájomnom pomere rovnaké.

Mne ide len o tu vysku Poplatku z omeskania... Dakujem.

patrik2707
autor
27. mar 2020

@kitycat v Obcianskom som myslel...