Ukončenie nájmu

bakaa
21. jan 2024

Ahojte, bývam v podnájme a mám podpisanú zmluvu podľa §663 na jeden rok (do 6/2024). Z rodinných a hlavne finančnych dôvodov nemôžem v podnájme zostať nakoľko som ostala dlhodobo pn a nepokryje mi to celý najom. V zmluve je písané, že:
- nájom domu zaniká písomnou dohodou alebo výpoveďou
- výpovedná lehota je 2 mesiace
- !!! v prípade výpovede nájomnej zmluvy nájomcom skôr ako je zmluvne dohodnutá výpovedná lehota sa nájomca zaväzuje zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške 1 mesačného nájmu, nájomca týmto udeluje prenajímateľovi súhlas na vykonanie zápočtu nároku nájomcu na vrátenie zábezpeky s nárokom prenajimateľa na úhradu zmluvnej pokuty podľa tohto ustanovenia zmluvy

Mám to chapať tak že ak by som sa s majiteľom dohodla, že ostavam iba do januára (čo mam ešte zaplatene) platím potom už iba pokutu (resp. necháva si depozit)? Či ešte aj nájom za ďalšie 2 mesiace?

gemerka17
21. jan 2024

@bakaa nechvas mu depozit ako pokutu a teda máš zaplatiť aj február aj marec podľa zmluvy. Určite sa nerobí, že teraz oznamis, že končíš, dokedy máš zaplatené.

bakaa
autor
21. jan 2024

@gemerka17 ale potom začo tu pokutu platím ak dodržim 2 mesačnu vypovednu?

gemerka17
21. jan 2024

@bakaa dokedy máš platbu nájomnú zmluvy?
Napríklad ak je zmluva uzatvorená na rok. Od 1.8.2023 do 31.7.2024 a ty sa rozhodneš skončiť skôr, tak vtedy je tam ta pokuta.

draik
21. jan 2024

@bakaa
Celé to ustanovenie je zrejme zmätočné a neplatné, pretože výkon práva nemožno postihovať zmluvnou pokutou. Za predpokladu, že ste nezamlcali podstatne znenie zmluvy.

bakaa
autor
21. jan 2024

@gemerka17 tiež mi napadlo, že to asi mysli tak ale potom by bolo znenie že " v pripade vypovede najomnej zmluvy najomcom skor ako je zmluvne dohodnuta doba nájmu..." Alebo sa mýlim? Lebo takto mi to vychadza, že do konca platnosti zmluvy nemožem ukončiť nájom bez pokuty vôbec

valeria_h
21. jan 2024

To je vychcaný majiteľ, že zmluvná pokuta. A ešte v dnešnej dobe, keď je plno Ukrajincov, ktorými hneď nehnuteľnosť obsadí. Určite by som sa poradila s právnikom.

joannita
21. jan 2024

@bakaa je to myslene presne tak ako nechces aby to bolo myslene, cize vypovedna lehota 2 mesiace plus pokuta.
Otazka je ci je to v poriadku, kedze zmluva je uzatvorena podla obcianskeho zakonnika (co som prekvapena lebo teraz snad vsetci prenajimatelia prenajimaju podla zakona o kratkodobom najme bytu ktora je pre nich vyhodnejsia) a zmluva podla OZ ma svoje specifika, ktore sa nesmu opomenut. Podla mna pokuta tam byt nemoze, ale to by bolo lepsie ooytat sa pravnika.

gemerka17
21. jan 2024

@valeria_h nie je to vychcany majitel. Je to štandardná zmluva. Mame to tak aj ja, aby sa nestalo, že si najomnik bude robiť ako sa mu zachce. Preto sa podpisuje zmluva a každý si zváži, či do toho pôjde.

gemerka17
21. jan 2024

@bakaa dobre ti to vychádza. Je to štandart, že sa to do zmluvy dáva.

maranta_leuconeura
21. jan 2024

Niekto ta nutil to podpisat? Necitala si ti predtym?

Mam za to, ze ked za seba zozenies nahradu, s majitelom sa lahsie dohodnes a pusti ta ,,zadarmo".. Tie pokuty a najomne za viac mesiacov mas platit preto, aby mu neostal byt prazdny.

bakaa
autor
21. jan 2024

@maranta_leuconeura len podla tej poslednej vety to vyznelo tak že ak by som sa s nim dohodla na kratšej vypovednej lehote ako je v zmluve pisane 2 mesiace tak sa plati pokuta (nevracia sa depozit). Nemam problem mu depozit nechať, sama navrhujem vysťahovať sa aj hneď nakoľko nemam 1000e aby som mu zaplatila ďalšie najom a nechcem tam ostávať ako neplatič

valeria_h
21. jan 2024

@gemerka17 Na Slovensku asi štandard, hrozné.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rony2255
21. jan 2024

@bakaa Ja to chápem tak, že môžeš zmluvu vypovedať aj skôr, než je jej dátum ukončenia, ale máš potom 2-mes výpovednú dobu a musíš zaplatiť ešte 2 nájmy. Pokiaľ chceš odísť pred uplynutím 2 mesiacov, čo je v tvojom prípade 31.3., platíš pokutu v hodnote jedného nájmu, čo ti odráta od depozitu. Takže, ak si mala depozit vo výške jedného nájmu, tak ti ho nevráti. Ak vo výške dvoch, vráti ti len polovicu. A nezabudni, že výpoveď z nájmu mu musíš doručiť písomne, myslím, že aj sms stačí, nech máš dôkaz.
@draik myslím, že ty si právnik, oprav ma, ak sa mýlim

gemerka17
21. jan 2024

@valeria_h nie je to hrozné, takto sa chrani prenajímateľ, aby nemal škodu, keď si nájomca zmysli, že bude z toho robiť holubnik.
Skus zavolať prenajimatelovi, vysvetli mu situáciu a dohodni sa s ním. Tým 2 prenajmom sa nevyhnes ale pokutu by ti odpustit mohol, ak nový najomnik bude po tvojom odchode nastupovat. Samozrejme by to bola jeho dobrá vôľa, takže vystupujuj slušne, pokorne.

jakubrianka
21. jan 2024

Prenajimateľovi tiež vznikajú škody keď nájomca odíde skôr ako uplynie rok.
Nehnuteľnosť sa totíž nájmom znehodnocuje a prenajímateľ môže mať problém ju ďalej prenajať. Nehovoriac o vychcancoch, ktorí plánujú ostať 3 mesiace, tvrdia že hľadajú dlhodobý nájom a byt komplet znehodnotia. Pokiaľ to nie je ubytovňa, ale byt určený na prenájom ide zväčša o nájom na dlhšie obdobie (minimálne rok). Sú to tiež náklady navyše pre premajimateľa v zmysle časovej straty za hľadanie nových podnájomníkov, finančnej ujmy za obdobie kedy byt nie je prenajatý, ďalej náklady za vyčistenie bytu a stien po nájomcovi, už nevraviac o výpočte energii za pár mesiacov?

Zavolaj prenajimateľovi, informuj ho o situácii v ktorej si. Minimálne výpovednú lehotu 2 mesiace musíš dodržať a o pokute za skoršie ukončenie nájmu sa s ním skús dohodnúť.

lindus_esterka
21. jan 2024

Suhlasim s @rony2255 - tiez to tak chapem. Bud odides hned a platis pokutu kedze majitelovi bude trvat daky cas najst novych najomnikov, alebo dodrzis 2mes vypovedku bez pokuty lebo si majitel najde nahradu pocas nej

bakaa
autor
21. jan 2024

@rony2255 Taketo som dostala vyjadrenie od majitela, velmi mi to teda nepomohlo 😅 Veď najom a energie za januar som platila už v decembri 🤷
Ano vypoved je mozna ale v sulade so zmluvou. Vypoved je potreba dat pisomne podpisanu, staci mne mailom. Pokial chcete ukoncit najom uz tento mesiac, porusujete zmluvu kde je 2-mes.vyp.lehota a ste povinna podla bodu 8.2 zaplatit pokutu vo vyske jedneho najmu, inak povedane pridete o zabespeku. Samozrejme treba zaplatit aj najom+energie za januar.

rony2255
21. jan 2024

@bakaa a si si istá, že si platila nájom mesiac dopredu, keď ti píše, že máš platiť ešte za január? Máš formulované "nájom sa platí k 15. dňu predchádzajúceho mesiaca" alebo "nájom sa platí k 15. dňu príslušného mesiaca"?

bakaa
autor
21. jan 2024

@rony2255 ano je tam "najomne sa plati za kalendarny mesiac a je splatne mesacne vopred, vzdy najneskor do 25 dna predosleho kalendarneho mesiaca"

rony2255
21. jan 2024

@bakaa tak v tom prípade ti iba prepadá depozit. Tak len pošli podpísanú výpoveď na mail do konca mesiaca

bakaa
autor
21. jan 2024

@rony2255 super ďakujem 🙏🙏

katkaseiner
21. jan 2024

Kazdopadne skus sa s prenajimatelom spojit a vysvetlit situaciu - ja v takomto pripade by som si nechala depozit a mozes ist - a keby sme hned niekoho nasli tak ti ten depozit este aj vratim. Tu ide o situaciu ze ti prijem nepokryje naklady.. nie o spekulaciu. Drzim palce

rony2255
21. jan 2024

@katkaseiner 21:57 písala, čo jej odpísal majiteľ

katkaseiner
21. jan 2024

@rony2255 😔 ludia by sa mali aspon trolinku vzit do kože druhych ...

draik
21. jan 2024

@rony2255
Od zmluvy možno odstúpiť , len ak je to dohodnuté alebo to umožňuje zákon.
Oni majú, aspoň podľa uvedeného, dohodnutú 2mesačnú výpoveď, nič viac, nič menej.
Ak by aj mali dohodnutú možnosť odstúpiť skôr, tak nemožno naformulovať zmluvnú pokutu tak, ako je uvedené, také ustanovenie je neplatné. Nemožno totiž pokutovať zmluvnú stranu za to, že podala výpoveď, teda využila právo.

rony2255
21. jan 2024

@draik Takže, ak správne chápem, môže podať výpoveď, ale musí dodržať tie dva mesiace? A musí teda zaplatiť ešte 2 nájmy? Ak teda mala depozit vo výške 1 nájmu, ešte 1 splátku musí poslať, ano?

draik
22. jan 2024

@rony2255
Zbytočne by sme špekulovali, keď nepoznáme celý text zmluvy. Ale uvedené ustanovenie o zmluvnej pokute nie je správne naformulované.

oblecenie99
22. jan 2024

@bakaa Bez toho, aby sme videli text zmluvy sa ťažko vyjadriť, len si dovolím dodať, že výpovedná lehota podľa OZ je trojmesačná, ide o kogentne ustanovenie zakona. To znamená, že aj ked sa písomne dohodla v zmluve dvojmesačná výpoveď, táto časť dohody je neplatná, plati trojmesačná lehota podľa zákona. Ak samozrejme nejde o krátkodobý nájom bytu

bakaa
autor
1. feb 2024

Tak nakoniec sa to vyriešilo, že možem odisť skôr ako je vypovedna lehota s tym že si ale ponecháva depozit vo výške 1 nájmu a mám si napisať "vypoveď". Pytala som sa ho, že ako to ale naformulovať aby tam bolo spomenuté to, že depozit si nechava (zmluvna pokuta), že to tam nemam vobec pisať.. vypoveď mi podpisal, odovzdavaci protokol taktiež, dom skontroloval (všetko bolo ok) kluče som mu vratila.. po 5 dňoch mi napisal, že su na dome škody (natrhnuty poťah na kresle...) a ze nam za to nevrati pripadne preplatky na energiach 🤷