Uspávanie 5-mesačného dieťaťa

19. júl 2022

Ahojte, aký spánok majú vaše 5-6 mesačné deti? Môj syn pri každom zaspávaní plače, ako keby ho rezali, ani za svet sa ukľudniť. Ak chcem, aby zaspal, musím ho napevno zviazať do zavinovačky, ale už to nechcem robiť, lebo sa začal aktívne otáčať na bruško. Dodržiavame bdele okná, máme predspankovy rituál, v izbe má tmu, používame biely šum. Je kojeny a aj kojenie je boj, nevie sa pri tom ukľudniť. Uspavanie prebieha tak, že ho vezmem do izby, zastriem, pustím biely šum a snažím sa ho nakojit. Potom ho dám do postieľky a on začne plakať a plače, až kým sa neunavi, to trvá aj vyše hodiny. Alebo ho dám do zavinovačky a uspim na rukach. Ak ho spiaceho zo zavinovačky rozbalim, hneď je hore s plačom a môžme začať odznova. V noci, keď vstane, snažím sa len rýchlo ho nakŕmiť a uložiť, ale ak sa preberie, je hore aj dve hodiny a nie a nie zaspať. Ja som z toho už taká vyčerpaná... Ako uspavate deti? A aký máte režim?

ninapat
19. júl 2022

Nepomohlo by, keby si ho proste nechas pri sebe? Nas takto kadejako tiez spaval, ked bol maly. Prveho pol roka bez problemov v postielke sam, ze som ho len ulozila. Potom mal ale pol roka obdobie, kedy neprespal noc inak, len so mnou v posteli. Potom sa to zase zlepsilo a uz ked som ho aj prelozila do postielky, tak sa nebudil.

autor
19. júl 2022

@ninapat nepomáha to, on sa nevie pri mne upokojiť.

simona92101
19. júl 2022

Reflux ste vylucili?je mozne ze ma tichy reflux,mliecko cestuje do hrdla a dieta pri polahnuti place.

veronika_sk000
19. júl 2022

som na tom rovnako 🙋 s tym rozdielom, ze nekojim a ma skoro 8 mesiacov..bez zavinovacky nezaspi, pri mne sa neupokoji a uz som skusala uplne vsetko..nic nepomohlo, tak viazem dalej a dufam, ze coskoro ho to prejde

michaelkanr
19. júl 2022

Moj 4m toto robi, ked sme to “prepalili”-t.j. mal ist spat skor. Musim si prisne sledovat, kolko je hore a idealne kazdych 90min potrebuje spat. Ak je to dlhsie alebo ma velke podnety/je u nas vela ludi/hluk a pod, tak potom place a toez sa nechce prisat.
Ja ho vezmem na ruky a najprv upokojim hojdanim a nosenim, potom sa prisaje a aj zaspi.

tessa04
19. júl 2022

Neviem, ci ti poradim, hlavne ho velmi neporovnavaj s inymi babatkami..to, co plati inym mamickam, tebe nemusi a zbytocne sa budes stresovat. Ale mat taketo babatko je naozaj velmi vycerpavajuce a ak su vylucene nejake zdravotne problemy, tak mozes robit aj vsetko spravne, aj sledovat bdele okna, u niektorych deti to neplati, nevedia zaspat bez pomoci..
Ja mam podobne dieta ako ty, len uz bude mat rok. Uz v porodnici plakala celu noc, ani sestricky ju nevedeli utisit. Uspavame len na rukach, na fitlopte, inak to nejde. V noci spi pri mne v posteli. A cez den v kociku alebo v hačke. V postielke by si pluca vyplakala, nevie este sama zaspat. Raz sa to urcite nauci. Zmierila som sa s tym, ze mam take dieta a vecer mi pomaha uspavat manzel..
Ma ti kto pomoct ked ju uspavas na rukach? A aj ja som moju dlho uspavala v zavinovacke a ked tuho spala, len som ju rozviazala, aby sa mohla hybat. U nas to fungovalo. Mozno si ju skus nechat pri sebe v posteli. Ked sa aj v noci zobudi, rychlejsie zareagujes a nepreberie sa ti do bledeho stavu. Ak ta trosku potesim, cim bude starsi, tym aj spanok sa bude upravovat. Nie su to zazraky, ale bude to lepsie...

kkovacovak
19. júl 2022

U vás bude niečo zlé počas dňa. Kedy vstáva, kedy chodí prvýkrát spať, koľko má spánkov za deň, kedy chodí spať posledný, koľko spí. Každé dieťa sa dá naučiť zaspávať samé len je dôležité ako to robíte cez deň

autor
19. júl 2022

@tessa04 a tvoje dieťa je aké staré? Ja mám ešte 2.5 ročného syna, tomu sa tiež musím venovať, aj keď manžel pomáha, ale nemôžem byť non stop len s mladším. On bol prvé 3 mesiace úplne bezproblémový, zaspával sám a v noci sa budil len raz na kojenie. A teraz je to takáto katastrofa.

@kkovacovak zvyčajne ráno vstane o siedmej, o pol deviatej ide spať, spí hodinu a pol, potom okolo dvanástej ide spať a spí ako kedy, niekedy hodinu, niekedy 40 minút, niekedy hodinu a pol. Potom ide spať ešte okolo pol štvrtej na pol hodinu. O šiestej večer kúpem a o siedmej spí na noc. V noci je 3-4x hore a väčšinou o štvrtej ráno sa preberie a má bdelé okno aj do pol šiestej.

autor
19. júl 2022

@veronika_sk000 och... Ale ja si myslím, že aj my takto skončíme. A nestavia sa ti ešte v postieľke? Tá zavinovačka mu nevadí? Staršieho som tiež dlho balila, ale jemu to potom začalo vadiť a začal zaspávať sám. U tohto mladšieho to zatiaľ nehrozí

kkovacovak
19. júl 2022

A o tej štvrtej ho zoberieš z postielky a je hore? Že sa hráte alebo tak? Lebo potom on berie ako prvý spánok keď zaspí po tej štvrtej lebo dve hodony je dosť. Skús to potiahnuť. Problém je že ide spať na prvý spanok moc skoro a spí ho dlho. Skúsila by som natiahnuť aj večerné zaspávanie na neskôr.

tessa04
19. júl 2022

Moja uz bude mat rok 🙉 Ale u nas bol problem od narodenia, ona bola totalne uplakana den noc..Ked u vas prve mesiace ok, tak snad to bude len obdobie..drzim palce❤

autor
19. júl 2022

@kkovacovak a ako to mám natiahnut, keď na ňom vidno, že je unavený, sucha si očká a plače? O štvrtej sa snažím ho uspať, nejdem s ním preč zo spálne a máme tam stále tmu. Kým neplače, leží v postieľke.

zuzana2299
19. júl 2022

https://www.lepsispanokbabatiek.sk/ pozri si tuto stránku, majú aj profil na instagrame. Ja som sa tam veľa naučila co sa týka spánku.

kkovacovak
19. júl 2022

Naťahuje sa postupne o 10 min až sa dostaneš na hodinu. Nič nie je hneď. Pozri napr čo ti tu píšu o lepsomspankubabatiek. To nie je len o zaspávaní ale treba riešiť to ako spí a zaspáva hlavne počas dňa. Od toho sa potom odvíja noc

veronika_sk000
19. júl 2022

zatial sa len pretaca a da sa na kolena ale vie si tie ruky v pohode vytiahnut, ked potrebuje..problem je, ze zacne plakat a nepretoci sa naspat, musim ho prevratit a zavinut nanovo a spi dalej..obcas si ruky vytiahne a spi, ale budi sa castejsie, ked ma tie ruky vonku..ja som uz tiez dost unavena a zufala..ale neviem, co s tym spravit..precitala som vela diskusii a cohokolvek..ale nemienim ho ucit zaspavat bez perinky tym, ze ho necham revat

queen_el
19. júl 2022

Pri kojeni zaspi, potom ho polozis a zacne plakat? Alebo ho polozis skor? Ak je to druha moznost, tak by som sa snazila ho uspat kojenim, ja to robim takto (vecerny spanok) alebo uspavam v kociku (denne spanky). Moze plakat aj preto, ze este nie je unaveny alebo naopak, je preunaveny.
Moj ma 6 mesiacov, spi vacsinou 2x 30-40 minut a 1x 1,5-2 hodiny. V noci od 7-8 do 6-6:30 s viacerymi budeniami.

autor
19. júl 2022

@queen_el pri kojeni zaspí a potom ho preložím do postieľky, niekedy sa počas prekladania preberie a už nie je šanca ho douspat. A v kočíku mi spáva len 10 minút.