Dá sa vynechať poloha na brušku?

lunademonica
19. nov 2021

Ahojte. Moj 5-mesacny syncek neznasa polohu na brusku. Vzdy ked ho dame na brusko, za kratko alebo niekedy aj hned sa pretoci na chrbatik. Ked ale lezi na boku vie dvihnut hlavicku, aj ked lezi na chrbte tak sa stale dviha (hlava a ramienka), len na tom brusku nechce byt ale hlavicku drzat vie, len tam nechce byt. Mate s tym skusenost? Mate deticky, ktore vynechali polohu na brusku a presli na sedenie a chodzu inak?

veronika0310
19. nov 2021

Poloha na brušku je hlavne dobrá na to aby trénoval svaly krku a aby dokázal udržať hlavičku 🙂 moja má síce len 2 mesiace, tiež polohu na brušku neznáša ale davam ju aspoň 2x denne. Donúti ju to dvíhať hlavičku 😊 ale ak maličký dvíha hlavičku podľa mna je to v poriadku

karhu
19. nov 2021

kedze 5 mesacny protestuje, tak ho na brusko nedavaj..zaroven si pre istotu pozri cenu rehabilitacii vo vasom okoli, dostupnost fyzioterapeutov

amelie2017
19. nov 2021

Z polohy na brusku sa da na 4, zo 4 si sadne, a potom sa postavi. A mozno sa postavi skor, ako si sadne. Ked sa zacne pretacat sam, urcite bude aj na brusku, nemusi past koniky 20 min, ale ta poloha je naozaj dolezita.

domirem
19. nov 2021

@lunademonica zdravim. Dcerka takisto nemala rada byt na brusku, hned sa pretacala naspat. Pretacat sa vedela, aj hlavicku s ramienkami dvihala (akoby sa chcela posadit), celkovo bola pevna a obratna, tak som to neriesila. Trvalo to az do 7. mesiaca, kedy sa zacala dvihat na kolienka ( z polohy na brusku). Z tej polohy prechadzala do sedu a na prelome 7. a 8. mesiaca zacala stvornohovat. Mala som pocit, ze jej vadilo byt na brusku kvoli tomu, ze pritom nemohla tolko ,,metat" ruckami a nozkami, nie kvoli tomu, ze by na to mala slabe svalstvo. Ak by sa mi vsak nieco nezdalo, urcite by som to riesila s pediatrickou.

domirem
19. nov 2021

@domirem este dodam, ze aj napriek tomu sme ju davali na brusko a snazili sa motivovat hrackami, aby aspon chvilku vydrzala, aj tak vydrzala kratucko, mozno 3 minutky, aj to je lepsie ako nic

marzuz89
19. nov 2021

@lunademonica poloha na brusku je velmi dolezita a pre spravny vyvoj sa nema obchadzat. Posilnuje nou babo svaly chrbta, bruska, a krku, neskor koordinaciu, ked zacne jednou rukou z polohy na brusku docahovat hracky. To je zase dolezite pre spravne lezenie a nie lezenie na styl raneneho vojacika.

To, ze sa na chrbte dviha - ramena a hlavicku, je velmi zle. Asi je casto v lehatku, ze?

lunademonica
autor
19. nov 2021

@marzuz89 nie je casto v lehatku, vlastne vobec, akurat ked idem na wc alebo varit)jest, tak je vo vajicku chvilu. Cez den sa hra na zemi a velmi casto ho mame na rukach (hlavne v klokankovi chce stale byt). Dviha sa hlavicku a ramienka lebo chce vidiet, reaguje na zvuky, dvihne sa ked nieco zacuje alebo zbada...kazdy den ho davam po chvilach na brusko, obcas vydrzi par min, ale vacsinou mam pocit ze ho "tyram" lebo tak nece byt :( a preco je to velmi zle? Jedna kolegyna mi raz hovorila ze jej dcera preskocila tu polohu ale uz sa s nou neviem spojit, tak som myslela ze mi poradi niekto iny.

lunademonica
autor
19. nov 2021

@lunademonica este by som doplnila, ze aj ked vydrzi dlhsie na brusku, tak sa nacahuje za hrackami oboma ruckami a tak sa rozpleskne ze lezi na hrudi. Opravim mu rucicky ale on zase chce tie hracky... A neviem uz ako ho motivovat

lunademonica
autor
19. nov 2021

@domirem dakujem za vasu skusenost, asi sme podobny pripad. Tak skusime vydrzat, no pomohlo mi ze teraz vidim ze deticky s podobnym problem sa predsa naucili chodit. 🙂

lunademonica
autor
19. nov 2021

@domirem a ako ste presli na druhe vzpriamenie? Same babo? Alebo ste to nejak riesili?

cubo2
19. nov 2021

nasa mala tiez najprv nechcela byt na brusku, ked mala tak 2-3 mesiace, nepamatam si presne. Ale motivovali sme ju hrackami - mali sme take farebne leporelo s roznymi farbami a obrazcami a to sme jej ukazovali iba ked sme ju dali na brusko - nech ma motivaciu 🙂 asi to zabralo, lebo knizka a obrazce ju zaujali a postupne bola na brusku dlhsie a dlhsie, ale zo zaciatku samy plac.. teraz ma 5 mesiacov a na brusku chce byt sama a je tam rada, hra sa s hrackami, sleduje okolie, dokonca sa uz dvihne az tak, ze ma vystrete lakte..

majah212
19. nov 2021

Rieš to so svojim lekárom na poradni, každá poloha je pre vývoj dieťaťa dôležitá , nepodcenuj to že niekto ti napíšem že jeho dieťa to a to, cez net nikto nevidí či má dieťa celkovy svalovým tonus Ok, či tam nie je nejaký problém. Ako písali vyššie skus , fyzioterapeuta aby poradil nejaké cviky na zlepšenie, čím skôr začneš tým skôr budeš vedieť že ste nič nepodcenili vo vývoji 🙂

pralinka25
19. nov 2021

no treba zvazit dovod preco tam nechce byt a bolo by vhodne aby ho pozrel fyzioterapeut. ono totiz to byva tak ze dieta tam nechce byt lebo citi diskomfort. ma skratene svaly a je mu to neprijemne alebo ho to boli.
jasne ze to preskoci a casom asi bude robit vsetko ale neskor sa ukazu problemy. ak to svalstvo nebude mat spravne posilnene mozno to teraz neuvidis ty ale on vo vyssom veku na bolestiach klbov a chrbtice ano.
Mam tri deti a z toho s dvomi to bol zapas aby to na brusku zvladli. trebalo cvicit a cvicit nakoniec to dali. z bruska na chrbat sa otoci vahou hlavy alebo zadku nie spravnymi svalmi. prve otocenie ma byt naopak.
urcite fyzioterapeut. pomozes mu do buducnosti mat mensie problemy s pohybovym aparatom. prosim nezlahcuj to a neutesuj sa tym ze vsak zvladne to a ono.

veronice
19. nov 2021

Dcera bola taka ista. Hlavicku dvihala uz pomaly hned ako sme prisli z porodnice ked som ju mala na hrudi ale na brusko ani za svet... 10 sekund bolo vela ked vydrzala potom sa niekedy pre 6m zacala pretacat sama na brusko a to uz bola sranda najvacsia 😁 ale teda len ked sa pretocila sama. Nasledne sa v 8m posadila, zacala plazit a postavila sa, neskor aj stvornozkovala, v 13m zacala chodit bez opory....

lunademonica
autor
19. nov 2021

@pralinka25 vdaka za radu 🙂

slaavka111
7. feb 2023

@pralinka25 dobrý deň. Môžem sa opýtať ako cviky ste cvičili aby sa naučili na brúšku? Či vojtovku metódu? Ďakujem

pralinka25
7. feb 2023

@slaavka111 my sme to zvladli len tak sami doma neustalym treningom a motivovanim. ale ak by to neslo urcite by som vyhladala detskeo fyzioterapeuta. je to dolezite.

pralinka25
8. feb 2023

@slaavka111 my sme to zvladli len tak sami doma neustalym treningom a motivovanim. ale ak by to neslo urcite by som vyhladala detskeho fyzioterapeuta. je to dolezite.