Štítna žľaza zrazu produkuje veľa hormónov. Ide o tehotenstvo?

pato88
9. mar 2021

Ahojte, moj problem je, ze moja stitna zlaza neprodukovala dost hormonu a brala som lieky do septembra, ale podla vcerajsich testov krvi prave produkuke velmi, velmi vela. S doktorkou sme sa dohovorili na termine koncom marca, podla nej mozem byt aj tehotna, ale menstruaciu som mala pred 2 tyzdnami, tak neviem, ci je to mozne. Mali ste niekto taku skusenot? Tehotna podla mna nie som a bojim sa, co to moze byt :( do konca marca, asi zosediviem

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pato88
autor
9. mar 2021

@majamat v septembri som mala TSH 2 a T4 12; teraz mam TSH 0.062 a a T4 1.1

pato88
autor
9. mar 2021

@majamat a lieky som brala euthyrox 25 do septembra , diagnoza bola, ze mam zvacsenu stitnu zlazu( aj poskodenu) a neprodukovala dost hormonu

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nevenka
9. mar 2021

@majamat hej, nesedi mi to...ja som si zazila a zazivam oboje, je to peklo, taka hojdacka. Ak by to bolo naozaj takto, ako pise autorka, tak tam bude porucha v hypofyze v produkcii TSH, to treba velmi starostlivo vysetrit na endokrinologii. Kazdopadne, zvysena funkcia nema tiez prijemne prejavy, ake mas prejavy? Ci nic?
@pato88
Ja som 3 tyzdne po vysadeni Euthyroxu, mala som ho len pocas tehotenstva a este 2 mesiace po porode. Ale obvodacka mi namerala uz TSH 0,1 - endokrinolog ma odmietol vysetrit, kedze som bola u neho pred 3 tyzdnami, ze az o 3 mesiace, a to som po druhom porode mala atak Gravesovej choroby! Idem si skusit zavolat do labaku a dat si vysetrit na vlastnu ziadost ako samoplatca TSH, fT4, fT3 a protilatky TSI - dolezite pri hypertyreoze. Ak su zvysene, jedna sa o Graves Basedowu chorobu, autoimunitnu hypertyreozu. Ak nie, moze to byt len prechodny stav, podla mna, po vysadeni Euthyroxu stitna zlaza moze "zbadat", ze nema podporu a musi si maknut sama, tak sa moze naraz vylucit viac hormonov a moze to prejst. Alebo po porode je taky prechodny zapal stitnej zlazy a potom to skoci zase dole. Ale prave v tehotenstve mne sa TSH zvysovalo a bolo treba prave ten Euthyrox pridat. Na zaklade tychto hormonov sa tehotenstvo neda zistit. To je podla mna blbost.

pato88
autor
9. mar 2021

@nevenka ahoj, hej dr mi povedala, ze mi posle recept na odber krvi na vsetko (TSH, fT4, fT3 aj protilatky, aj ze ci som tehotna; ). Priznaky mam, ze som velmi unavena, mam leskle oci, ryhy na nehtoch a celkovo som akasi siva ( alebo aspon mne sa zda). Ja som tiez zacala euthyrox pred tym ako som chcela otehotniet (bravala som aj predtym, ale nakolko sa mi to ustalilo, vysadili mi ich a zacala som az pred otehotnenim) a prestala som az rok po porode, potom som este asi mesiac kojila. Teraz som sla na testy, aby sa zistilo, ako na tom som a urcila sa davka pred druhym tehotenstvom. Som z toho cela nervozna, ze co sa deje. Podla dr sa vraj cinnost stitnej zlazy moze zvysit kvoli tehotenstvu... Ja viem, ked sa spravia druhe podrobnejsie testy a prejde aj nejaky ten tyzden, budem vediet, aj ci som tehotna, aj co sa deje, ale asi mi prepne dovtedy...ty si tiez maja aj znizenu aj zvysenu funkciu?

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nevenka
17. mar 2021

@majamat no ja som si dala vysetrit tie hormony a TSH mam 0,06, fT4 v norme, fT3 uz kusok vyssie a protilatky TSI tiez pozitivne ☹...Momentalne mam holter kvoli tlaku a sestricku rano skoro vykotilo, aky tlak mi to nameralo na prve meranie. Ale hlavne, ze endokrinolog ma vysmeje a vsetko zvalia na nadvahu. Samozrejme, ze nadvahu mam, som predsa po porode, obvodacka jedina, ze ved to schudnete, to chce cas. Takze mam zvysenu cinnost, som zvedava, co mi povie. Ale clovek aby si sam platil vysetrenia, lebo pre nich je vsetko "v pohode"...a mna tak priserne bolia nohy, svaly na stehnach a lytkach, podlamuju sa mi, nevladzem nic, pulz 120, tlaky 160/115. A len ze primarna hypertenzia. Figu, ked stitna nepracuje ako ma, je rozhodene vsetko. Az ked vychudnem na kost, vypada mi polka vlasov a vyjdu oci z jamiek, tak budu riesit. A ze co ste skor neprisli!!!

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre