Doma mám piataka, tretiaka a prváka - dištančné učenie

sweetjanka
5. nov 2020

Ahojte maminky, chcem sa spýtať ako zvládate dištančné učenie. Ja mám pocit, že to nezvládam vôbec. Ja ako matka. Som z toho dosť v strese, cítim za školu mojich detí veľkú zodpovednosť, veď keď som bola ja školáčka, zabudnutá úloha nehrozila, mala som zodpovednosť za školu, úlohy, učenie. Moje deti si robia úlohu, no piatak pri tomto kvante rôznych správ, ktoré chodia na eduPage, parkrát zabudol niečo poslať naspäť pani učiteľke,( dva predmety online vôbec nemajú, len im pani učiteľky posielajú power point a úlohy), stane sa aj mne, že strácam prehľad!! A ja mám ešte dvoch ďalších školákov, s ktorými sa treba učiť.
Moje deti od začiatku šk.roku sú doma veľmi často,z dvoch mesiacov viac ako 3 týždne boli doma hlavne v preventívnej karanténe. Zamýšľam sa nad tým,ako idú zvládnuť tento ročník.
Hlavne či z tohoto celého budú vôbec niečo vedieť. Môj syn (piatak) je dieťa, ktoré v škole nemá problém, no pri tomto samovzdelávaní mu chýba výklad učiva, on si najviac pamätá z hodiny, potom si len doma urobil úlohy, prípadne pred písomkou pár kontrolnými otázkami sme ho preskúšali a bolo to ok. Teraz mu to chýba a neviem mu to nahradiť, kedže nemám pedagogické vzdelanie a ja som už aj sama kopu vecí zabudla, takže mu to neviem dôkladne vysvetliť. Okrem toho tretiak a prvák (prvák potrebuje veľa pozornosti, lebo sa učíme nové písmenká a učíme sa čítať), no je to veľmi náročné.... tak len, ako to zvládate v mnohodetných rodinách VY?
Ja to zvládam veľmi ťažko 🙂

anjelik87
5. nov 2020

@sweetjanka a preco nechodi prvak a tretiak do skoly?

mimcak
5. nov 2020

@sweetjanka ja mám tretiaka a siedmaka. To učenie nieje ako v škole to je pravda aj môj syn siedmak sa učí z počúvania a ja mu doma neviem vysvetliť. Ale teraz už začali mať každý predmet aspoň raz týždenne online, ale aj tak to nieje ono. napr. matematiku preberajú zlomky a to mu treba vysvetľovať, ale učiteľka im robí videa na YouTube tak si to vie spätne pozrieť. Tretiaka mám tiež doma najprv bol mesiac kôli chorobe potom 4 dni v škole a teraz je doma zas kôli našim pozitívnym testom na covid. Čo je horšie, lebo spolužiaci sú v škole a nám posiela učiteľka len úlohy takže musím s nim všetko preberať ja. A necítim sa najlepšie no musím mu pomáhať. Ale je šikovný, no uvidíme po karantene aké známky bude chytať.

simca06022011
5. nov 2020

@sweetjanka ja mam sice len jednu, tearz nic neriesim, je v skole.. ale na jar som toho mala vela, lebo aj homeoffice doma, domacnost.. A urobili sme taky system, ze slovnicek a pisali sme si ulohy... odfajkavala si mala, ci je to urobene... a ja som odfajkavala ked som to poslala. Neskor som to riesila uz iba cez edupage, ze som fajkala ulohy ako vybavene a vymazavala.... Ja by som kazdemu dala takyto nejaky pisaci a odfajkavaci system. Napr. A4 na predmet a pisat zaradom co maju robit, naucit sa a ty to odkontrlujes, vyskusat ak starsi nepochopia z materialov co maju, tak dovysvetlis.
STanov si cas ktory tomu venujes a hlavne klud, je to ine ucenie ako v skole a je mozne , ze budu deti vediet menej... ucitelky im to maju prisposobit tak, aby rodicia neboli z toho na nervy. Ja napr. odmietam suplovat ucitelku, a nielen pocas karanteny. Ak mala nerozumie nieco, vysvetlim.. ale nebudem ju to ucit. Na kontrolovanie uloh je ucitelka, kedze nasa mala pokusy z,e ona nebude detom kontrolvat ulohy lebo nema cas, mame im to kontrolovat my. Ako sorry... Tiez mi zalezi na tom aby vedela, bola naucena... ale odtial potial.. my mame svoju pracu, ucitelka ma svoju pracu..

elenka.k
5. nov 2020

Verím Ti, ja mám dve a UFFF , tiež z toho niekedy som na ihlách, nič nestíham, aj si robím poznámky, odškrtujem, kontrolujem po nich, vysvetľujem im cez telefón, /ak niečomu nechápu / v práci cez apku. Mám nerváky, chcem im pomôcť, čo najlepšie ...
A to ešte vybavovačky, domáce práce .... ani neviem ako mi prejde týždeň! Málo čo majú online - výklady, zato testovanie a písomky do alelujaaaaa.
Tak držím Ti palce, snáď to " blbé " obdobie rýchlo skončí.

luciannka83
5. nov 2020

@sweetjanka v prvom rade si musis uvedomit ze si matka a nie ucitelka. VDelavat 3 deti doma je fakt masaker a verim, ze mozes mat z toho stres. Kazdy to robi doma tak ako najlepsie vie. Venuj sa najviac prvakovi, aby mal dobre zaklady😉 a u ostatnych nosnym predmetom jak matematika, slovencina,....neboj, vsetky deti su na tom takmer na rovnako a niektore este horsie, co nemaju vzdelanych rodicov.

pieksamaki
5. nov 2020

@sweetjanka
Nijak....mam tak ako ty 3 skolakov...plus este 2 malych.vtedy zavidim tym co maju menej deti 🙂.
Nezvladam to. Dufam,ze raz budu vediet citat a pisat. A osamostatnia sa.
Neviem...prisposobujem sa dobe online vyucby...

midka
5. nov 2020

@anjelik87 mozno maju zavretu skolu, po celoplosnom testovani,, vela skol aj 1. stupen ma distancne vzdelavanie,, v mnohych okresoch

luciannka83
5. nov 2020

Baby, jak dlho toto este bude trvat?! Ved tota koronova generacia bude sprosta osprostela😅

katulienkax
5. nov 2020

@simca06022011 problem je ked pojde do vyssieho rocnika, ucitelia vobec na toto neberu ohlad

katulienkax
5. nov 2020

ved to vsetko hodia na rodicov a casto rodicia maju aj homeoffice doma, inac s tymi troma detmi verim musi to byt des. To urcite nepochopi rodic 1 dietata (ktory ma system - rehocem sa)

katulienkax
5. nov 2020

@luciannka83 nie su na to vsetky rovnako, niektore su sikovne ucia sa sami ale pokial su 3 deti a kazde ma iny problem napr nejake DIS ...

kikulienka94
5. nov 2020

@katulienkax však ale podobný systém si vie spraviť aj s 3 detmi + 5tak by mal byť už schopný sa o svoje učenie postarať sám

katulienkax
5. nov 2020

@kikulienka94 a ked nie je ? mala som kolegynu s chlapcom s dis - teraz je uz asi 6tak a ten dis mu asi nezmizol, ta sa s nim neskutocne ucievala vela

kopytko03
5. nov 2020

@sweetjanka ja mám doma "len" piatačku a prváčku a veru som tento týždeň už zrušila homeoffice a nastúpila na očr, lebo zvládať popri nich plnohodnotne ešte aj prácu sa už nedalo.

kikulienka94
5. nov 2020

@katulienkax autorka nepíše, že majú DIS. Skôr mi to pripadá ako zle zorganizované, možno by im nakoniec stačilo nejaký lepší systém zaznamenávania úloh a povinností. Treba si to dobre zorganizovať, tie deti tento rok (2020) už do školy nepôjdu. Budete radi, ak pôjdu do školy na druhý polrok

elenka.k
5. nov 2020

Baby nezabúdajte, že aj keby sme neviem ako chceli si to zorganizovať, musíme myslieť aj na nálady detí. Niektorým sa chce, iným nie, nie - hneď vtedy, kedy nám to vyhovuje ..... a pri 2 a viac detí je to fakt náročné.

sante81
5. nov 2020

@sweetjanka mám 5taka, dyslexia, dysortografia a je doma sám, online učenie o ničom, vsetko ma čaká poobede keď prídem z práce, + učenie s tretiačkou. Domácnosť, varím večer aby mal obed na druhý deň. A mám toho plné zuby 🤷

sweetjanka
autor
5. nov 2020

Ďakujem za odpovede. Áno asi lepšia organizácia nám chyba, deti z 1.stupňa sú už 4.týždeň z celých 2 mesiacov čo boli v škole v preventívnej karanténe. Teda niekto bol pozitívny, tak preventívne začieranie cely stupeň. Naša skola má fakt smolu, lebo ozaj každý druhý týždeň sú doma, ja som mala asi len2 plnohodnotne týždne z dvoch školských mesiacov v práci, inak stále je niekto doma pre koronu.

sweetjanka
autor
5. nov 2020

Dis zatiaľ nemáme diagnostikovanie, no strednému synovi sa musím intenzívnejšie venovať, lebo mu to nie vždy ide dobre a ľahko (učenie). Učiteľka ho v apríli chcela poslať na depistaz, že pre istotu (tiež sa jej asi zdalo, že mu to nejde až tak ľahko, no do oči nám to na rovinu nepovedala)no prišla korona a bolo po depistazi.

sweetjanka
autor
5. nov 2020

Mna veľmi mrzí aj prístup pedagógov na druhom stupni, (česť výnimkám), matiku napr online piatak ani nemá a mat nebude, lebo že to je rozšírené učivo zo štvrtého ročníka a pani učiteľka online vyučovanie robiť ani nebude. A hotovo.

ckatka
5. nov 2020

Žienky...aby ste ešte náhodou po skončení toho blazinca nezistili, ze to domáce učenie detom prospelo viac ako prezenčné... 😉
Narážam na systém výučby na SK. Sme dosť za opicami a chceme po deťoch hlúposti miesto užitočných zručností.
Kamoška ma tri deti (z toho dve prvý stupeň, škola furt zavretá)...A tvrdí že pre to decko je oveľa užitočnejsie naučiť sa v ťažkých časoch spolupracovať v rodine/komunite...A venovať max dve hodiny denne učeniu školského učiva. A štýlom ze písanie, matematika? Napíš mamke nákupný zoznam, vyhľadaj na internete koľko to stojí a spočítaj koľko peňazí nám treba do obchodu. Prepočítaj mi deka na gramy v recepte..A upeč koláč...Zisti na internete kedy a ako sa obstrihavaju stromčeky a prečo a potom to spolu urobíme...Pohrab lístie a nauč sa niečo o jezkovi....Praktické veci...
Ja absolútne súhlasím...

sweetjanka
autor
5. nov 2020

Dievcata, maminky ak máte linky napr. na YouTube alebo iné materiály, ktoré Vám dali vaše pani učiteľky, prosím podeľte sa, ja Vám budem veľmi vďačná!!! A veľmi nám to pomôže! ❤️❤️❤️

avanti
5. nov 2020

Uplne ta chapem, doma mam tiez chlapcenske trio - tiez 2-rocne rozdiely - siedmak, piatak a tretiak.
Nie, nie je to o nezorganizovanosti - je to o pocte deti (s rodicmi s jednym dietatom (a zvlast s dievcatami) bez akychkolvek dis- sa vobec nema vyznam zrovnavat- vsetka cest tym, ktore ta tu podporili) 🙂.
Je to urcite pre vacsinu rodicov velmi chaoticke obdobie, predsa len zvladat pracu (ci uz na homeoffice, alebo v inej), varit a po pritom kontrolovat deti/ist im pomoct s technikou, ci inymi otazkami pocas online vyucovania a este sa s nimi poobede/podvecer ucit, ci odkontrolovat ulohy, dovysvetlovat ucivo da zabrat aj odolnejsej povahe.
Tiez uz mam tohto multitaskingu plne zuby a to mam prvostupniara v skole. No tiez sme si odzili svoje na jar - uz len sledovat Edupage so spravami od 3 deti mozes porovnat s pracovnym inboxom na pol uvazku 🙂. A nie je to ani o tom, ze by sme sa ucili s detmi kazdy predmet.
Piatak si tiez musi zvyknut na druhy stupen, na viacere ucitelky, na system ich vyucby, na to, co ktora pozaduje v akej miere, na system v Edupage, na system posielania uloh, terminov a tak - treba mu pomoct sa zorganizovat (zvlast chlpacom) a tiez to trosku potrva.
Prvakovi sa tiez treba venovat. Tretiakovi tiez - nasobilka a vybrane slova. Cize kazdemu je potrebne sa scasti venovat a ty sa nemozes rozkrajat. Pomohlo mi, ked som to prijala ako fakt, co sme stihli, to sme spravili - vedomie, ze sme spravili, co bolo v danej chvili/v celom danom obdobi v nasich silach.
Prajem vela trpezlivosti a energie do dalsich dni, raz to vsetko prehrmie a bude lepsie 🙂. Drzim palce!

sweetjanka
autor
5. nov 2020

@avanti veľmi pekne ďakujem za povzbudenie, áno presne takto to cítim aj ja! ❤️

marca12
5. nov 2020

Deti velmi doplatia na online vzdelavanie. Hlavne matika,fyzika,chemia. Ostatne sa da naucit,ale ak nema ziak geny na matiku,tak v online vyucovani je strateny. A ucitelia na to velmi nehladia. Proste boli hodeni do online priestoru,je to pre nich nove.

elenka.k
5. nov 2020

@sweetjanka napíš mi Tvoj mailík do správy, nemám problém Ti poposielať nejaké tie prezentácie / mám aj piataka 😉 /.

andrejka1974
5. nov 2020

ja mam doma piatacku , ale je integrovana ma dis takze sa s nou musim este aj ja ucit vsetko jej ide tazsie , ale zvlada to ma online riadne vyucovanie podla rozvrhu, kazdu hodinu cize ma 5 az 6 hodin denne a co nestihne dopise uz pisali aj testy online a vsetko im funguje tak ako ma mam este aj starsich stredoskolakov a to na jar bol jeden z nich maturant takze online isli traja naraz co bolo dost nastastie mam velky byt tak kazdy mohol byt sam

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sweetjanka
autor
24. nov 2020

Dievčatá, ja som opať z tej školy na nervy. Stále to nefunguje, nemáme žiadny kontakt s učiteľkou, teda my rodičia, ja už sa aj bojím ozvať, aby si učiteľky na dieťa nezasadli. My sa učievame od rána do večera. Mne sa už o škole aj sníva. Stále len úlohy, slidy, testy, práca s googlom..ja už som z toho veľmi unavená. Už nevládzem. Moja robota a ešte toto dištančné, kedy majú len anglinu, slovinu a biologiu online, iné nič. aj to biolu len raz do týždňa, Anglinu 3 x aj slovinu. Matematika a geografia nič. Len kopu samoučenia. Môj piatak to jednoducho bez nás nezvláda. A ja už nevládzem (stále však sa snažíme najviac ako vieme). Baby, žiadny systém, žiadny kontakt s učiteľom, test písali tak, že nevedeli postup, nik im to nevysvetlit, ako ho vypracovať (technicky), a podobne. Môj syn je introvert, uzavretý do seba, nie je ten typ, že sa hlási, (snaží sa, ja ho v tom podporujem) ale je introvert uzavrety do seba. Neprekrikuje..a niekedy vidim, že aj toto je problem.
uffff.....už nech deti chodia do skoly ☹

laila18
24. nov 2020

@sweetjanka no chápem ťa, ja mám doma jedného pubertiaka na starosti a hrôza, a to sme z BA,.myslela som , že škola bude trošku lepšie fungovať online a nič...už veru nech idú, je to na nervy pre deti aj rodičov