Žiadosť o ruku

30. okt 2021

Čaute baby.Zacnem tak ze s mojim priatelom mame krasny harmonicky vztah uz 5 rokov.Velmi sa milujeme ale on NIE A NIE ma poziadat o ruku zevraj je este cas.Kamosky uz daktore aj rozvedene a ja sa stale vidim len stat pri oltari.Velmi tuzim po svadbe.Rozmyslam zeby som ho poziadala o ruku ja.Co si o tom myslite?Uz som pozerala aj prstienky a vymyslam cely scenar.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindous
30. okt 2021

Myslím, že ak tvrdí, že to má ešte čas, tak tu nejde len o to, že sa nevie dokopať k tomu "romantickému gestu" žiadosti o ruku, ale ku manželstvu ako takému (lebo aj svadba je len jeden deň) ... Čiže napriek tomu, že plne podporujem rovnosť pohlaví a kľudne aj žiadosť o ruku zo strany ženy, nemyslím si, že by si sa stretla s kladnou odpoveďou resp. ak aj áno, neviem či by ťa to takto vynútené tešilo a nepýtala sa stále dookola, že či to tak aj on naozaj chce ... Byť tebou, tak sa s ním o tom otvorene porozprávam a nenechám sa odbyť argumentom, že však je ešte čas, ale zaujímalo by ma prečo to odkladá a chcela by som mu vysvetliť prečo ja chcem a čo to pre mňa znamená... Možno zmení pohľad na vec on, možno ty... Rozhodne je to vec, do ktorej sa nedá donutiť ani jedna strana

zmrzlinka2021
30. okt 2021

ja si myslim, ze po piatich rokoch vztahu, ak ste dvaja zreli ludia, spolu komunikujete, sadnut si spolu a priamu otazku, ci idete sa vziat alebo on to tak nevnima, ze ta chce za zenu.
Take tie romanticke predstavy..hmmm... prepdokladam, ze spolu byvate, ma doma teple jedlo, pravidelny sex, nema motivaciu sa zenit a ist celkovo do takychto zavazkov.
Ani take poziadanie o ruku... to je podla mna rola muza, ktory tym prejavi, ze chce, aby dotycna bolo jeho skutocnou zenou.
Normalne si povedat priamo, co a ako, ale bacha svadba je len jeden den, potom nastava celozivotny zavazok a odhodlanie toho druheho milovat, starat sa o neho - je to velmi vazne rozhodnutie, vazny zavazok. Nie je to len o oltari, krasnom zazitku, o zamilovanosti, je to o laske - kazdy den sa rozhodvoat toho druheho milovat, v dobrom aj zlom.

nina1209
30. okt 2021

Ahoj, myslím si že tak či tak by si ho do toho dotlacila ty a potom by si si zasa hovorila že čo ak to on nechce a ty naňho tlačiš. A zasa si nebudes ty istá tým či on si ta zobrať chce.

autor
30. okt 2021

Ale mne je tak smutno.Mam uz 30 rokov.Uz by som chcela aj deti ale samozrejme az ked sa vezmeme.Uteka mi cas a vobec nato nie je skoro:(

autor
30. okt 2021

@zmrzlinka2021 nebyvame spolu este

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
30. okt 2021

prsten a zasnuby nic neznamenaju. zhola nic. aj tu na koni je kopec zien, co maju "snubenca" a s nim uz 2 deti. aj v mojom okoli su zeny, co ich deti chodia uz do skoly a chlap- otec deti je vzdy len "snubenec". ak chlap ma problem po 5.rokoch vztahu problem s prstenom, ktory vladtne nie je ziaden zavazok, tak takeho k svadbe nedotlacis ani parom volov. a teda, za mna je vysostne trapne, aby zena chlapa prehovarala, prosila, ci nebodaj "poziadala" o ruku.

lindous
30. okt 2021

Tak ak spolu nebývate, v tom prípade to aj ja vidím ako "skoro" ... Neviem si predstaviť ísť do manželstva s niekým, s kým som neskúsila život v jednej domácnosti.. No rozhodne by si mu mala o svojich pocitoch povedať a skúsiť ich bez žiadnych výčitiek čo najjasnejšie vysvetliť

zmrzlinka2021
30. okt 2021

Autorka, to chce rozhovor - uplne priamy a jednoznacny.
Prosim ta, len nedaj si urobit dieta s tym, ze "potom" si ta vezme. Chlapi velmi radi dnes vyuzivaju to, ze zeny chcu byt "moderne" a vlastne funguju ako keby uz boli manzelky, len chlap je de facto slobodny.

@cocolino234 my sme sa vzali bez spolocneho byvania. Na to aby si videla charakter clvoeka, nepotrebujes s nim byvat. Dnes je bezne ze sa rozchadzaju / rozvadzaju pary, ktore si spolocne byvanie vyskusali na dlhe roky.

haley7897
30. okt 2021

Osobne by som to nespravila, ak by chlap nebol ochotný sa zaviazať, považovala by som sa za slobodnu. Ja nerozumiem takémuto odkladaniu, definitivne nie 5 rokov. Môžeš za to ale aj ty sama. Prečo mnohé pristupujete na posunutie vzťahu bez seriózneho záväzku. Ak sa s niekym ju nestretavam za účelom manželstva tak to robím s vedomím, že výsledkom bude rozchod a 💔
A ženy si zato môžu do veľkej miery samy, žena určuje ako ďaleko dovolí mužovi zájsť a fakt ze mnohé poskytujete priateľom servis manželky bez záväzku a za "plat" frajerky, to ide na vaše triko, muži len berú čo samy ponúkate. Nemajú dôvod sa viazať keď to po nich nikto nevyžaduje.
Zaujímavé ako sú muži pripravení a nikdy nieje priskoro na intímne spolužitie, nemajú problém keď sa o nich žena stará, platí pol nájmu, varí a perie im, mnohým nevadí mat spoločne dieťa ale manželstvo a záväzok z ich strany, tak na túto tému sú zrazu citlivý a je vždy priskoro.
Urči si vlastnú hodnotu, moja jediná rada.

evkamotka
30. okt 2021

Spolužiačka na vysokej poziadala svojho priateľa. A nebolo to dobre, lebo prsten teda nosila/nosili ale kedze sa chalanovi nechcelo zenit, zostali vecne zasnubeni a nic z toho.

Scenar z mojho zivota: ked to vyzeralo s mojim vtedy priatelom slubne, normalne som mu vysvetlila, ze vzhladom k veku a zivotnym prioritam by som chcela do 2 rokov rozlusknut, co s nami bude. Tzn ak do 2r nepoziada, rozideme sa. Na randenie a spoznavanie sme mali dost času, treba sa rozhodnúť. Alebo teda ak bude všetko ok, do 2 rokov sa zasnubime. Vsetko som samozrejme vysvetlila na urovni a s racionalnymi argumentami.

Ak spolu chodite 5 rokov, neviem o com chce priatel este uvazovat. Caka, ze pride lepsia? Nech sa do vianoc rozhodne - pokojne a racionalne oznam. Nemate 16.

Btw, spoluziacka zo strednej mala celu strednu, vs aj po vs vecneho priatela, nevedel sa rozhybat. Uz sme mali 30....tak to vzdala, prakticky obratom nasla ineho, vzali sa, uz maju rocneho chlapceka. Vybavene

slniecko_12
30. okt 2021

No, myslim si, ze ty mas uz vek aj na dve deti a nie este cakat na svadbu..mna priatel poziadal po 8 rokoch ale to som sa uz chcela rozist..naco marnit cas s clovekom, ktory nie je zrely zobrat za veci zodpovednost??

spadnutaslivka
30. okt 2021

nie každý je na bývanie pred svadbou. Ani my sme spolu nebývali pred svadbou, ani sme spolu nemuseli chodiť xy rokov. A už sme spolu 15 rokov a myslím, že máme krásne a úprimné manželstvo. Určite prichádzajú problémy a občas aj nejaká hádka, ale nič, čo by nás nútilo rozvádzať sa alebo ľutovať naše rozhodnutie.
autorka- ak ste spolu 5 rokov, je načase, aby ste sa rozprávali normálne ako dospelí ľudia- aj o spoločnej budúcnosti. Ak sa mu nechce do ženenia, do spoločného bývania a do zodpovednosti, zisti prečo. Či nakoniec nie ste len v patovej situácii zbytočne uväznení. Ak sú akože normálne rozumné dôvody na odklad, tak ok. Ale treba si stanoviť nejaký cieľ s časovým rámcom.

kitycat
30. okt 2021

Ak ste spolu 5 rokov a nebyvate spolu... Si si ista, ze to je vztah? Ste kazdy z ineho mesza? V com je problem?

Ja som sa mojho pytala kedy, naznacovala ruku... Potom taz povedal, ci viem velkost ssvojho prsta. Tu som zistila aj prsten uz mam. Chce to rozhovor

haley7897
30. okt 2021

@spadnutaslivka bez irónie, aký by mohol byť teoreticky padny dovod na odklad svadby ak to obaja myslia vážne. Tým skôr ze hovoríme o dlhodobom vzťahu.

evkamotka
30. okt 2021

Aj my sme mali s priatelom perfektny vztah. 8 mesiacov. Po 8m si klakol s prstenom a otazkou. Za dalsich 9 mesiacov som stala v bielom pred oltarom. Po 8 mesiacoch od svadby som si nasla pozitivny tehu test. Pozname sa od 2015, brali sme sa 2016, prvy syn 2017, druhy syn 2020.
Tomu sa hovori rozhodny muz, ktory vie co chce.
A o vsetkom sme sa bavili narovinu vratane svadby. Ved co hryzie? 🙂 dnes vecer si s nim sadni, povec ze v lete sa chces vydavat, aby ste sa na vianoce zasnubili. A ked povie nie, prosim si pocut seriozny dovod. No je na tebe, ze ci si s tym potom ok alebo nie... Co mu povec tiez

marca12
30. okt 2021

@cocolino234 bývať mas s clovekom,s ktorym chces byt a nie skusat byvat. Ja take skusky neuznavam,necudo,ze je tolko rozvodov,ludia su neprisposobivy, sebecky,nevedia riesit problemy len skusat a utekat

jana_eyre_2
30. okt 2021

Ja by som teda muža nežiadala, ale počula som už o tom že sa to občas stáva..

čo tak mu normálne povedať o svojich pocitoch a o tom že je to pre teba dôležité? Ja som s mužom bola 7rokov, mali sme spoločny dom, prišiel syn.. a keď som zistila že som druhýkrát tehotná, tak som mu normálne povedala že sa už musíme vziať nech nemusíme zase riešiť priezvisko, vyhlásenia a cojaviem čo a vôbec bude to jednoduchšie.. potom ma aj o ruku poziadal.. mne zase o svadbu nikdy nešlo, ale manželstvo beriem pri deťoch ako jednoduchšie..

matkahelka
30. okt 2021

@cocolino234 a preco by bolo nutne spolu pred svadbou byvat? robit chlapovi full servis, to si ju potom uz vobec nevezme, ved na co aj, ked vsetko ma aj "bez papiera". dnes je ultra moderne byvat 3 roky s jednym, 3 roky s dalsim, mat 2 deti od dvoch muzov a stale mat stale status slobodna. ja som so svojim muzom byvala necele 4 mesiace, od poziadania o ruku do svadby. a zijem 13 rokov v krasnom a harmonickom manzelstve.

marca12
30. okt 2021

Brat sa mate s tym,ze to obaja chcete. Naco ziadat o ruku chlapa,ktory sa este na manzelstvo neciti? Namiesto toho si sadnite a ujasnite si,co chcete. Nech ti vysvetli,naco chce cakat a ak s tebou nepocita dobuducna,nech ti da sancu spoznat niekoho,kto ta bude chciet a nebude musiet roky cakat a nechavat si zadne vratka. To mi pripada,ze stale caka,ze pride niekto lepsi.

spadnutaslivka
30. okt 2021

@haley7897 no otázka je, koľko rokov majú, či nejde o dokončenie školy, prácu, bývanie alebo neviem. To už je na nich. Ale ide proste o jasnú predstavu. Oni sú spolu 5 rokov bez predstavy o budúcnosti. Preto hovorím, že je načase sadnúť a porozprávať sa ako dospelí

janickacrazy
30. okt 2021

Určite by som muza o ruku nežiadala. Máte pekný vzťah 5 rokov a ani spolu nebyvate? Hmm. Len aby to nebolo inak. V tvojom veku nemáš na čo čakať. Proste vážny rozhovor, že chces svadbu a deti. Či teda chce aj on stráviť zvyšok života s tebou alebo bude donekonečna čakať na niečo iné? Kamoška takto chodila s frajerom 10 rokov a furt výhovorky, že ešte je čas. No nakoniec ju nechal, našiel si inú a s tou sa o rok oženil!!! A už majú aj dieťa. Aby si aj ty tak nedopadla.

matkahelka
30. okt 2021

@spadnutaslivka ved pise, ze ona ma 30. tak chlap asi nebude mat 18

haley7897
30. okt 2021

@spadnutaslivka ona písala ze ma 30. Žiadne deti. Z môjho pohľadu chlap ktorý vie ze ta ktorá žena je pre neho v jeho očiach "tá pravá" si ju nenechá ujsť a bude si ju chcieť vziať, nebude váhať "so zaistením". Tento si je jednak istý, že ona nikam nepôjde, ved už investovala do vzťahu veľa a zároveň si zrejme nieje istý ci by nemohol "ísť do lepšieho". Pripadne je ešte vypocitavejsi a chce sa zabezpečiť napríklad nehnuteľnosťou ešte pred uzavretím manželstva. Nemôžem inak, vidím len sebectvo a kalkul 🤷🏻‍♀️

lenik223
30. okt 2021

Niektorí ľudia si asi myslia že budú žiť večne a že stále majú na všetko čas... Myslím že už máš dosť rokov na to aby ste sa aspoň zasnúbili ( ak nie aj zobrali) ... My sme sa s mužom o svadbe rozprávali od začiatku vzťahu, myslím že je potrebné mať aspoň trochu predstavu čo kedy bude...nebudeš predsa čakať ďalších 10 rokov

shinon258
30. okt 2021

Nechcem ťa strašiť, ale muži dokážu byť v dlhoročných vzťahoch s partnerkami, ktoré si nikdy neplánujú vziať, pretože sú len vo vzťahu aby boli vo vzťahu a pritom čakajú na tú ich vyvolenú. Mne sa toto našťastie nestalo, no poznám niekoľko žien, či už v reálnom svete alebo aj na MK, ktoré boli vo vzťahu s partnerom roky rokúce a ich priateľ stále nie svadba, nie deti. A potom sa rozišli a priateľ si našiel novú s ktorou do roka sa oženil a do dvoch dieťa... Čiže je si naozaj treba toto vyrozprávať.

haley7897
30. okt 2021

@shinon258 pravdivý príbeh mnohých, mnohých žien...

slovakboy
30. okt 2021

Mňa nakoplo keď mi odišla do UK na rok a veľmi sme si chýbali. A počas toho som zabezpečil bývanie a keď prišla požiadal som ju do mesiaca o ruku. Ono sú dva take prípady váhania mužov: buď je lenivý a pohodlný a vyhovuje mu žiť navolno. Alebo je príliš zodpovedný s boji sa tej zodpovednosti. Boji sa že to je veľká zmena a že ju nezvládne. Finančne napríklad.

spadnutaslivka
30. okt 2021

@haley7897 nečítala som v úvodnom príspevku, že má 30. A nechápem, prečo sa do mňa obúvate, keď som normálne napísala, že sa majú porozprávať. Čo je na tom zlé? Čo ja viem, či má čo použiť ako dobrý argument na odklad? Možno mu po rozhovore konečne dôjde, že buď nech sa ožení alebo nech na ňu zabudne. To ja neviem. Ale očividne im chýba poriadna komunikácia.