Skúsenosti s alkoholikmi

27. jún 2023

Ahojte, chcem sa spýtať, dá sa niečo ešte robiť s takmer 40tnikom alkoholikom, ktorý už 5 rokov nemá prácu a žije u rodičov? Pije už 20 rokov, ale už nie je schopný si ani udržať prácu, pre alkohol ho vyhodili z 5tich posledných zamestnaní. Je šanca, že mu rodičia dajú ultimátum, aby sa vysťahoval do podnájmu, a chodil do práce a nezneužíval ich? Teda či je šanca, že by to taký človek ešte dokázal zvládnuť. Či je to len jeho lajdáctvo, pohodlnosť, že mu to rodičia tolerujú, alebo nie sú natoľko rázni, alebo je to už v jeho prípade natoľko poškodenie mozgu, že už nedokáže fakt si tu prácu udržať a byť trochu zodpovedný? Máte niekto takéto skúsenosti?
Ja ako nestranná osoba, bez emócií k nemu by som ho vyšupla z domu do podnájmu a nech si nájde prácu.

pribinak
27. jún 2023

Pokial má kde bývať a má servis tak nemá dôvod meniť svoje správanie

Otázka je odkiaľ berie peniaze na alkohol?

Podnájom? Trosku drahé riešenie, stačí ubytovňa

felycity
27. jún 2023

Bez liecenia, discipliny a velmi pevnej vole to neda. Vydrzi mesiac - dva a spadne do toho.

zuzana9393
27. jún 2023

Mám v okolí pár ľudí, ktorí na tom boli fakt zle. Jeden dokonca musel mať pri posteli fľašu. A piť prestal, ale žena ho dotiahla až na rozvodovy súd kde prosil a sľuboval. A dodržal. Ďalšieho kleplo,ledva to rozchodom a tiež sa spamätal. Obaja žijú slušný život. Ale tak asi treba takú riadnu facku od života,neviem či by mu vyhadzov z domu pomohol. A ono nezainteresovaný sa tie problémy riešia ľahko.

negymama
27. jún 2023

vyhodit do podnajmu? a kto ten podnajom bude platit? prve co sa majitelia spytaju ci ma pracu a ako bude najom platit, plus si vypytaju zabezpeku aspon na tri mesiace.

petka1402
27. jún 2023

Mam takého brata ma takmer 40, tiež pracoval, ale len do prvej výplaty alebo zálohy, potom pil, najprv bol u otca, potom u matky, potom zas otec a nakoniec matka a ta ho prednedavnom vyhodila, otec ho nevzal po tom všetkom čo naňho nakecal bludy lebo okrem alkoholizmu je aj chronicky klamár, vraj je teraz v práci niekde ale pochybujem ze to bude na stalo.. Nikdy nežil aby myslel ze treba zaplatiť toto tamto, nechať peniaze na stravu, vždy bol pri niekom... Proste peniaze =alkohol a dosť bohužiaľ
Musí chcieť sam prestať a liečiť sa

luccija
27. jún 2023

Veď skús reálne porozmýšľať kto pije 20 r, 5 r nepracuje už potrebuje odbornú pomoc liečenie.Za dalsie nemá rodinu, ženu, dieťa, ktoré ho potrebuju a má za ne zodpovednosť.
On zaostal mentálne na úrovni dieťaťa a pôjde to len k horšiemu.Tu sa niečo škaredo zanedbalo, rodičia ho živia a život budú.Nechcem by pesimista, ale ten sa už na správnu cestu nevráti a rodina ešte bude mať veľké trapenie

luccija
27. jún 2023

Ako môžeš chcieť od závislého človeka zodpovednosť?on má len jednu potrebu...

michaela412
27. jún 2023

najskôr si to musí priznať, že je alkoholik a potom ísť dobrovoľne na liečenie, po takom dlhom čase pitia nedávam tomu nádej, poznala som jedného ktorí si nedal povedať, pil tiež dlho, aj v robote vydržal chvíľku aj keď mu priateľka s dieťaťom povedala buď oni, alebo alkohol, vybral si alkohol a už tu nie je

stvura
27. jún 2023

nie neda pokial on nechce, ty ako nestranna osoba nemas vobec paru co sa v nom odohrava a preto by som to na tvojom mieste neriesila

lizatko1009
27. jún 2023

Nie toto je tazko zmeniť, svoje najlepšie roky a možnosť vypracovať sa už prepil. Ostane z neho taka slobodná "grata"

zuzanapjat
27. jún 2023

Väčšina bezdomovcov alkoholikov má takú minulosť... buď sa s nimi rozviedli manželky a zariadili si bývanie bez nich, alebo ich vykopli rodičia, alebo prepili sami bývanie. Takže ťo, že škončí na ulici s fľaškou je vysoko pravdepodobné.

melanta
27. jún 2023

Toto je okrem iného aj obrovské zlyhanie rodičov. 20 rokov u seba živia alkoholika. Dať ultimátum dokedy musí nastúpiť na liečenie, po liečení dokedy si musí nájsť prácu, pričom začne prispievať na domácnosť, finančne ale aj rovnomernou starostlivosťou o domácnosť. Ak nie, dovidenia. Žiaľ, toto mali rodičia urobiť dávno, nie 20 rokov tolerovať doma alkoholika.

babulkomale
27. jún 2023

@lizatko1009 co to je grata?

dota6
27. jún 2023

Osobná skúsenosť. Brat pil veľmi veľa, veľmi dlho, on ani nebol doma a bolo to rovnako zlé. Pomohla až liečba, nič iné. Liečba a podpora. Doma alkohol nemáme. Brat cca 4-5 rokov nepije? Ale je nutná davka chcenia,dnes je to iný človek.

nataly420
27. jún 2023

Ty to vidis moc jednoducho že človek len tak prestane piť..on je chorý potrebuje pomoc teda ak chce ale je naivne si mysliet, ze sam to vyrieši ;)

cookie29
27. jún 2023

Alkoholizmus je choroba. Myslite, ze by niekto daval niekomu so zlomenou nohou ultimatum aby siel chodit? A ze by to pomohlo? Znie to extremne ja viem a pritiahnute za usi, ale bohuzial, je to tak.
A v prvom rade si musi alkoholik pripustit, ze chory je. Ale oni vacsinou maju pocit, ze to maju pod kontrolou... :(
Alkoholik zostava alkoholikom cely zivot. Moze byt abstinujuci, ale zostava alkoholik. Co je v praxi nesmierne komplikovane, pretoze na Slovensku je alkohol vsadepritomny. Netvrdim, ze sa neda, ale treba volu a nesmiernu podporu. Takze v tomto smere vyhodenie z domu, asi riesenim nebude...

stanulienkat
27. jún 2023

Malu sancu tomu davam. Pije polovicu svojho zivota. Vlastne cely svoj dospely zivot, ked uz mal byt zodpovedny sam za seba. To sa malo podchytit hned v zaciatku a nie po 20 rokoch. Preco mu to rodicia doteraz trpeli?

panipanka
27. jún 2023

podla mna tak zije uz tak dlho, ze moc velku sancu na napravu by som tomu osobne nedavala. malo sa to riesit na zaciatku a nie to nechat zajst az takto daleko

svetlonos
27. jún 2023

Bez sance. Taky clovek nie je schopny fungovat ako pises. Sup do podnajmu a prace - takto mozes vyhodit hnila 27 rocneho z mama hotela. Ale alkoholik potrebuje liečenie, ten sam neda ani keby chcel. Je to brutalna zavislost. Poznam muza, bol 4-5x na lieceni, pil dlhe roky. Potom sa po lieceni pozbieral a bol asi 5-10 rokov v poho. No nieco sa stalo a znova zacal po tej dlhej dobe pit. O par dni zas prestal. A teraz neviem.
Ale oni potrebuju luecenie a mozno a potom aj psychologa a moze to klapnut.
No problem je vysvetlit opitej hlave aby isiel on dobrovolne na liecenie. Prinutit ho moze len sud, pokial by bol dovod.

olimuc
27. jún 2023

Nie, bez sance…najskor by musel ist na dobrovolne na liecenie a potom okolo alkoholu ani neist. 20% to dokaze a zvysok je tam kde bol aj po opakovanych lieceniach. Do podnajmu go bez prace nikto nevezme … takze najskor len liecenie, ak rodicom prerasta cez hlavu tak bohuzial len Karton a pod most. Osobne by som nemala Problem vyhodit alkoholika na ulicu, pretoze neuznavam alkoholizmus ako chorobu … clovek sa s tym nenarodi ani nenakazi … je len slaboch

miriamsenica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriamsenica
27. jún 2023

Alkoholika ked nechce neprerobis, "nezachranis" od alkoholu, neprestane pit. Kto si moze od spoluzavislosti pomoct je rodic alebo osoba, ktora ma ochranarske sklony voci zavislemu. Bolo by pre nich najlepsie keby navstivili psychologa.

ptvw
27. jún 2023

@zuzana9393 tiež tak mame z rodiny, skončil skoro na marach, nepije 30 rokov

zuzana9393
28. jún 2023

@ptvw oni sa asi ozaj potrebujú odraziť od úplného dna

ptvw
28. jún 2023

@zuzana9393 ved toto 🥺

svokrinjazykmonika
28. jún 2023

To už nemá nádej. Ak ho aj vyhodia, skončí ako bezdomovec.