Diskusia o islame - otázky a odpovede II.

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ivkazba
4. mar 2021

No, ja osobne nemám voči islamu ako takému žiadne výhrady (mám viac známych s týmto vierovyznaním). Ale úprimne si myslím, že ak sa ťa niekto na to pýtal, tak odpovedz priamo dotyčným alebo v diskusii kde sa ťa na to pýtali a kde si to nájdu presne tie, ktoré to zaujímalo. Myslím si totiž, že týmto spôsobom buď chceš propagovať islam alebo chceš vyvolať emócie. Oba prípady by skutočne veriaci človek nemal podporovať.

0silvia0
4. mar 2021

@lenkakravcova súhlasím s @ivkazba .... alebo si založ vlastnú skupinu, kto chce, sa stane členom a budete komunikovať v rámci skupiny.

lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@ivkazba
@0silvia0
Ide o inú diskusiu založenú katolíkmi (s názvom Modlitba), kde som reagovala a prišlo mi ohľadom nej množstvo otázok. Nevidím nič zlé na založení verejnej dikusie na túto tému, a oddelenie od pôvodného príspevku, aby sa to tam nemiešalo. V skupinách mi to príde nepraktické (musím tam ľudí pridať, nemôže sa pýtať hoc kto koho niečo len tak napadne..)
Poprosím teda toto neriešiť, myslím, že je to najpraktickejšie riešenie. Ďakujem.

ivkazba
4. mar 2021

@lenkakravcova množstvo otázok? Ak ti napísali stovky žien, tak potom je to relevantné. Ale o tom pochybujem a tým pádom to môj názor ešte viac utvrdzuje v tom, že príspevok je propagáciou islamu.

lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@ivkazba Stovky nie, ale desiatky áno. Nemám časovú kapacitu odpovedať pracne každému po správach, preto im prepošlem link na túto diskusiu, kde si odpoveď budú môcť prečítať. Verím, že časom sa zapoja aj iní, ktorí tu pridajú svoje odpovede a bude to možno viac rozšírujúce danú odpoveň a verím, že aj prospešné.
Či pochybuješ, veríš, neveríš, nechcem skúmať, ani hodnotiť. Ak ťa daná téma nezaujíma, preskoč a maj pekný deň 🙂 .

elizabet173
4. mar 2021

@lenkakravcova je problemom napisat jednej a ostatnym to skopirovat? Ty tu velmi rada islam propagujes. Ja proti nemu nemam nic, nezaujima ma

nafka0483
4. mar 2021

Takze diskusia ohladom modltiby nikomu nevadi, ale diskusia ohladom islamu uz ano? Ta prva nebola propagacia krestnastva? Ked tam zeny pisali, ze si ma dotycna zalozit skupinu, tak hned utoky, ze co by to nemohla mat tam.
Navyse ta prva, to nebola ani diskusia, to bol prispevok, ze mne pomohla tato modlitba, pomodlite sa aj vy. Diskusia sa pod tym rozbehla ale uplne od veci povodnemu prispevku.
Toto tu diskusia je - je to priestor preberat toto nabozenstvo, pytat sa, diskutovat.
Dokonca aj amdinka MK tam prispieva a na moje otazky ze prispevo patri do blogu alebo do skupiny, nie do fora, povdala, ze je to v poriadku.
Tak potom je v poriadku aj tato diskusia. Majme rovnaky meter a nechajme kazde nabozesntvo nech si je rovne.

dahliaa
4. mar 2021

Nevidím důvod, proč by zde nemohla taková diskuze o Islámu být? Kdo bude chtít a bude mít zájem se něco třeba nového dozvědět, tak si diskuzi otevře, kdo ne, tak ji otevírat nemusí. Nikdo nikoho nenutí toto téma číst. Pokud má někdo otázky, tak mu na ně může třeba odpovědět i někdo jiný, kdo má o Islámu a muslimech dané znalosti/zkušenosti.

nafka0483
4. mar 2021

@lenkakravcova Ja mam napriklad otazky:
- Ako je to so zahalovanim tela/tvare? Podla coho sa "urcuje" ci staci hijab, ci nikab, ci burka? A ako je to u teba? Na profilovej fotke nemas zahalene ani vlasy - "nemusis"?
- Manzel je rovnakeho vyznania? Je Slovak/Europan a konvertoval tak ako ty, alebo je z inej krajiny a bol vzdy Moslim? Alebo ma ine vyznanie ako ty?

pseudomonas87
4. mar 2021

@lenkakravcova ja mám tiež otázku, čo ťa konkrétne presvedčilo,aby si konvertovala? V čom ta islam presvedčil v porovnaním s kresťanstvom či inými náboženstvami?predpokladám,že si nekonvertovala kvôli partnerovi, alebo aj to bol jedným z dôvodov? Jes bravčové? Piješ alkohol?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@pseudomonas87
Nejem bravčové (ak o ňom viem, že tam je), tak ako všetci moslimovia a aj pororci (napr. aj Ježiš). Nepijem alkohol.
Sú tam nejaké výnimky, napr. v liečivách je alkohol povolený, ak neexistuje náhrada, ale tak všeobecne nie, neopíjam sa /ak ho pijem v liečive, nepijem ho za týmto účelom a v takom množtve/ - na oslavy sme si naposledy so sestrami a švagrom štrngali Bubli vínom 😀

Prečo som si vybrala islám?
Vyvíjalo sa to u mňa postupne ,behom tých cca 7r., ako som si porovnávala teológie daných náboženstiev. Nebolo to zo dňa na deň.
Budhizmus považujem za dobrú filozofiu (ktorá sa dá použiť takmer v každom teologickom smere iného náboženstva). Hinduizmus - uctievanie viacerých bohov ma nikdy nejako nebralo, a dané spisy mali síce morálne poučenia, avšak teológia hinduizmu mi príde prinajmenšom uletená a nepravdepodobná.
Judaizmus - neprijal Ježiša ako proroka, má tvrdenia ako že "Boh odpočíval" po stvorení sveta, čo odporuje mojej mienke o Bohu (ktorý odpočívať nemusí, nič ho neunaví - presne takto o ňom hovorí islám).
Kresťanstvo som vylúčila časom taktiež z dôvodu toho, že mnohé veci v NZ si protirečia. Myslela som si, že to prekusnem, ale nedala som to. Čím viac som sa v tom vŕtala, tým viac som sa dostávala k zisteniam, že dnešná Biblia je dielom, ktoré bolo "pozliepané" dokopy v 2-3.storočí nl. Tzv. Sinajský kódex je najstaršia Biblia, ktorú dnes máme k dispozícii. Nie je písaná ani v jazyku Ježiša. Jej autenticita ma teda nepresvedčila (za pár rokov tradovania príbehov v inom jazyku sa dané môžu zmeniť o 360°). Myslím, že práve preto sú tam dnes faktické chyby (priamo protichodné tvrdenia). Taktiež ma od kresťanstva odradili tvrdenia o Ježišovi, kde ho kresťania považujú za Boha. Neverím, že prorok Ježiš je Boh, z dôvodu, že napr. Boh je Vševediaci, Ježiš nie je (Ježiš nevie napr. kedy nastane koniec sveta - Mt 24,36).
Čiže viac menej cez skúmanie Biblie a osoby proroka Ježiša som sa nakoniec dostala k islamu.

Pred konverziou som sa sama seba pýtala, kým vlastne som? Čomu verím?
Premýšľala som nad tým, že verím, že Boh je Vševediaci, Všemohúci, Milostivý, Spravodlivý, Večný... Že verím, že Ježiš bol Bohom poslaný, že bol jeho prorokom, Slovom a duchom od Boha, Mesiášom (tak ako ho pomenúva Korán). Človekom, ktorý bol služobníkom Božím a človekom, ktorý plnil jeho zákon, učil ľud a privádzal ho bližšie k Bohu.
Uvedomila som si, že mojím náboženstvom a mojou vierou je islám (viera v Jediného Boha).

A nie, nekonvertovala som kvôli partnerovi 🙂 on sa neradí nikam oficiálne.

nafka0483
4. mar 2021

@lenkakravcova Vdaka za odpoved. Takze v moslimskych krajinach zene staci hijab podla toho co uci/predpisuje islam? A ked sa tam zeny musia zahalovat viac (nikab, burka), tak to je uz nejake "dodatocne" nariadenie danej krajiny, pripadne osobne rozhodnutie (alebo rozhodnutie manzela)?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@nafka0483
Áno, hijáb postačuje.
Keď sa tam ženy zahaľujú viac, tak je to buď ich rozhodnutie, alebo nátlak zo strany ich rodiny alebo manžela (čo nie je správne).

Keď si pozrieš, tak napr. toto je svadobný hijáb a toto ukážka hijáb fashion z dámskeho moslimského časopisu o móde. 🙂 Pridávam ukážky. Toto je také správne minimum.

Čierna nie je povinná vec. Ženy si ju volia ani neviem prečo - ako u nás 🙂 (zoštíhľujúci efekt, páči sa im farba..)

malva123
4. mar 2021

Myslis ze v islamskych krajinach zakladaju debatu na temu krestanstvo? Mne osobne sa pacia damy,ktore vyznavaju islam ale ziju na Sk...ved nech sa paci...ist tam kde skutocny islam je...a az potom debatovat..ak sa k nejakej debate dostane.

nafka0483
4. mar 2021

@malva123 Nasa republika sa neviaze na ziadne nabozenstvo, je to tak zakotvene aj v ustave. Mame slobodu, takze kazdy moze mat vyznanie ake chce a moze o nom aj hovorit. Ak je v poriadku hovorit o krestanstve, preco by nemalo byt v poriadku hovorit o islame? Alebo o budhizme, hinduizme, o judaizme...?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dahliaa
4. mar 2021

@malva123 A představ si, že debatují. Islámští učenci mají i velké znalosti jiných náboženství. Mimo to jsem se s tím setkala i u běžných muslimských obyvatel, kde debaty na různá náboženství probíhají.
Jít tam, kde je skutečný Islám? A ona vyznává co? Proč by měla někam chodit?

teleskop
4. mar 2021

@lenkakravcova mna zaujima co ta na islame ocarilo, islamske krajiny kt som navstivila ko dovolenkar ma urcite neocarili svojim chovanim k zenam, preto sa ta pytam. Ani islamsky ex nebol nejaka vyhra...

teleskop
4. mar 2021

tak nic odpovede som nasla, velmi si ta cenim a vazim, ze si isla takooto formou k nabozenstvu, keby to robili "nasi krestania" neostala by z nich ani tisicina...Ale ludia vascsinou musia ist v stade...Ja mam rada neradit sa k ziadnemu nabozenstvu, chodim do katolickeho kostola ale ked som v mesite ci greckom kostole, citim rovnako silno svojho boha. Boh ktoreho ctim ja nepotrebuje spadat pod ziadne nabozenstvo, v tomto som sa nasla ja.

teleskop
4. mar 2021

@lenkakravcova k tomu obleceniu, je nejake logicke oblecenie? pride ti ok ze sa musis obliekat podla nabozenstva? Pride mi to ako komunizmus a pionierske rovnosaty...obmedzovanie slobodneho nazoru..

zuzitko74
4. mar 2021

Čítala som, že na Slovensku vlastne nie je možné stravovať sa halal, lebo v linkách na spracovanie mäsa k tej kontaminácii tak či tak dochádza. Kamarátka, ktorá má muža moslima vraví, že oni to riešia tak, že väčšia partia si kúpia kozy, alebo jahňatá, zabijú ich podľa svojich pravidiel, naládujú do mrazničiek a konzumujú kým neminú. Ako riešiš stravovanie ty? Nakupuješ v bežných obchodoch, alebo to riešiš tak, ako táto moja známa.

teleskop
4. mar 2021

@zuzitko74 a neboja sa pokuty z veterinarnej spravy?

zuzitko74
4. mar 2021

@teleskop Netuším. Možno má nejaký člen skupiny na to oprávnenie.

lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@teleskop
Asi to nemôžem povedať tak žeby ma niečo očario. Ohľadom náboženstva sa nerozhodujem emočne. 🙂 Šla som po teológii, a s tou islamskou som našla zhodu.

Určite treba byť obozretni. Hlavne ženy. Muži sú rôzni - všade vo svete. Niektorim ide len o víza, iní sú zlatíčka. Ale aj tu na Slovensku nájdeš medzi ostatnými aj dobrých aj zlých muzov. Aj takých co ženy tyraju, aj takých co sa správajú úžasne. Je to individuálne.

Co sa týka oblečenia nevnímam to ako nejaký nátlak. Proste sa obliekam tak aby keď sa niekde zohnem k deťom, mi nebolo nič vidno, čo by už vidno byť nemalo (čo by som nechcela ukázať v telke, neukazujem ani okoloidúcim). Na začiatku to bola zmena, keď som zo šatníka povyhadzovala všetky šortky, tielka.. Ale teraz už mám zase plnú skriňu kadečo ho co mi vyhovuje. Rôzne farby, rôzne vzory, rôzne strihy, kombinácie. Musím sa brzdiť v nakupovaní. 😌

lenkakravcova
autor
4. mar 2021

@zuzitko74
@teleskop
K mäsu. To je zase taka samostatná kapitola.
Sú na to viaceré názory.
Niektorí moslimovia kupujú výlučne iba halal mäso (ktoré je dostupné napr v Metre alebo v orientobchode v BA, a v pár mestách, kebabarne ho väčšinou tiež majú), iní zase preferujú Bio od Ľudi knihy (kresťania, Židia).

Pri halal by sa mali dodržať tieto podmienky:
- zviera ma byt chované humánne
- zviera ma byt oddelené od iných (iné nesmú vidieť, počuť jeho smrť, aby tým netrpeli)
- ma byt upokojene
- prednesie sa ďakovna modlitba
- ma byt podrezane jedným švihom, tak aby do 2sek upadlo do bezvedomia (Na islamských stredných školách napríklad v Indonézii, sa to učia deti počas praxi náboženstva,, Ak to tak nie je - nie je to vykonané správne, zviera trpí a nemalo by mať nálepku halal.)
- zviera je odkrvene, mäso sa podeli..

Ja osobne by som najradšej kupovala halal Bio, pretože pri len halal neviem, či malo výbeh počas života, či ho nevozili kade tade cez rôzne krajiny (a ten transport je tiež na dve veci, chudáky zvieratá). Z tohto dôvodu preferujem na SR radšej Bio, welfare zo SR. Halal jem asi len z kebabu.

Co sa týka porazok, ak niekto chová zviera sám doma, pri malých zvieratách ako sliepky, ovce, kozy na dedine, si porážku zabezpečuje sám chovateľ. Neviem o tom, žeby ľudia na dedinách za to dostávali pokuty.
Pri väčších zvieratách sa volá samozrejme mäsiar.