S dieťaťom v Anglicku

do_mika
13. feb 2015

Ahojte Žienky 🙂 mam 5mesacne babo a asi tak za mesiac planujeme ist za priatelom do anglicka. Mate niektora skusenosti s takouto situaciou? Ja poberam matersku, z coho bude coskoro rodicak a pridavky. Povodne som planovala ze tam pojdem, vsetko zostane tak isto ako do teraz, iba si maleho pripoistim a budeme chodit na ockovania a prehliadky sem na SK, a aj rodicak s pridavkami mi tu budu chodit na ucet. Cize tam by sme sa neregistrovali, s tym ze ak by som si nieco nasla tak iba brigadu a v predskolskom veku by sme sa najneskor vratili. No priatel by bol rad keby sa tam nahlasime a mame narok na pridavky, prispevky na byvanie, stravu, atd... Tam by teda navstevoval aj lekara a nemuseli by sme sa kazde dva mesiace vracat na prehliadky. Viete na co vsetko by sme mali v nasom pripade narok? Museli by sme tu zrusit vseobecne poistenie, alebo by stacilo pripoistenie? Musela by som rodicak na SK zrusit? A vseobecne co vsetko je potrebne vybavit pred odchodom? Dakujeme 😉

zeriempizzu
13. feb 2015

@do_mika ziaden narok na pridavky atd nebudete v UK mat. Ta doba sa uz skoncila.
SK vodicak plati aj v UK. V UK sa mozete prihlasit u lokalneho GP a tam chodit k lekarom zdarma, ale inu financnu pomoc necakajte. O dieta sa staraju rodicia, najma ak sa do UK prave pristahovali.

do_mika
autor
13. feb 2015

@zeriempizzu citala som o pripadoch ktori tam prisli cela rodina s detmi a nasli im aj byt atd... Dostavali rozne prispevky a toto tam priatelovi hovorili aj znamy co uz tam maju rodiny. Nie je na to. Teda nic pravdy ...? ☹

oladuna
13. feb 2015

@do_mika uplne suhlasim so @zeriempizzu .a velmi by som si premyslela aj lekara lebo tu v UK su tie ockovania uplne inak rozdelene ako na SK. Tu sa chodi do detskej poradne na kontroly a kedze tvpje dieta nebolo narodene v UK tak ani neviem ci mas narok na cervenu knizku pre dieta.ta sa dava kazdemu dietatu legalne narodenemu v UK.

stormie
13. feb 2015

@do_mika zlate casy pre pristahovalcov uz skoncili, nikto teba ani tvoje dieta uz financovat nebude ked si tam neodviedla ani jednu libru

oladuna
13. feb 2015

@do_mika v UK je uplne zmeneny zakon kvoli immigrantom co s celymi rodinami vyciciavaju statnu pokladnu vselijakymi pridavkami a socialnym davkami a podporou atd. Ak nemas v UK odpracovanu dobu tak nemas narok ani na podporu.na dieta ziadne pridavky sa nevztahuju kedze uz ich poberas v SK a ak tu nemas trvaly pobyt. Neviem ako je to s lekarskym osetrenim zdarma pre cudzincov lebo aj to sa uz zmenilo.chcu od ludi dokument o trvalom pobyte v UK.inak ani nerus to svoje pripoistenie.

zeriempizzu
13. feb 2015

@oladuna osetreni budu, NHS je pre kazdeho rezidenta - takze ak sa do UK nastahuju a dokazu ze maju adresu, GP ich zaregistruje. Ale tam pomoc zacina a zaroven konci.
Nemusia byt trvaly rezidenti, staci dokazat rezidenciu ktora neni viazana na dobu pobytu.

stormie
13. feb 2015

@oladuna myslim ze ak by si vybavila NIN tak by mala teda narok aspon na lekara ale to by nesmela poberat prispevky na sr aj zrusit poistenie a v uk zacat robit alebo sa aspon nahlasit na urad prace co teda asi s malym dietatom nerealne

zeriempizzu
13. feb 2015

@stormie NHS nie je viazane na NIN. To na registraciu u GP netreba, iba proof of address je rozhodujuce.

oladuna
13. feb 2015

@zeriempizzu no neviem...ja ked som bola tehotna -to je sice ina story- tak odo mba v nemocnici chceli vsetky mozne dokumenty.vraj su nove pravidla.

oladuna
13. feb 2015

Akoze GP je v pohode ale ak potrebuje clovek nemocnicu/operaciu tak to uz nie je tak ako to bolo pre immigrantov.ale ten GP - to suhlasim so @zeriempizzu tam staci proof of address.

zeriempizzu
13. feb 2015

@oladuna to je cudne, ale tak vieme preco to robia. V kazdom pripade ako osoby s legalnym pobytom maju na NHS narok v plnom rozsahu, toto sa nemenilo este.

stormie
14. feb 2015

@zeriempizzu aha tak toto sa asi menilo lebo odmna pri registracii u gp chceli aj nin, potom tu karticku uz sice nikdy nepytali ale cislo uz bolo v systeme

do_mika
autor
14. feb 2015

Diky baby

leatea
14. feb 2015

na to,aby si u zrusila poistenie,musis dat pracovnu zmluvu na poistovnu. oni ta len tak neodhlasia.neviem,ako je to s gp, ale nove karticky poistenia maju na druhej strane tu ehic karticku,takze ak by si musela na a&e,tak s nou. ak ma priatel odpracovanych asi 6m moze ziadat prispevok na dieta on v uk, dieta ale musi byt v uk a ty by si musela zrusit vsetky prispevky na svk,co sa ti neoplati zrejme. uz sa neplati ist tam s dietatom,ked nemas nic odpracovane a nie si ani v ich systeme.