Ochranná lehota, pracovná zmluva na dobu určitú a materské

menasuobsadene
6. mar 2019

Ahojte,
potrebujem poradit 🙂

Som zamestnaná na dobu určitú do 8. aprila 2019, som tehotná.
Dufam, ze mi zamastnavatel 8.4. predlzi zmluvu na dobu neurcitu, ale ak nie…

Chcela by som sa opýtať, ako postupovat, ak mi zamestnavatel 8.4. nepredlzi zmluvu na dobu neurcitu a ostanem nezamestnana (v obdobi od 8.4. do 22.4.- co je 8 tyzdnov pred porodom, alebo 6.5.- co je 6 tyzdnov pred porodom, datumy, kedy eventulane mozem nastupit na materskú dovolenku).

Mam ist na PN? (V tomto pripade, este pred skoncenim zmluvy, alebo az potom?)

Ak nepojdem na PN, mam sa nahlasit na urade prace ako nezamestnana?

Vztahuje sa na mna nejaka ochranna lehota? (Ak budem PN, bude mi este byvaly zamestnavatel vyplacat nemocensku davku a hlavne bude mi vyplacane materske?)

Z coho presne sa potom bude vypocitavat materske - davka nemocenskeho poistenia? Z hrubej mzdy zamestnania, trvajuceho do 8.4.? Ako potom bude zohladnovany april - mesiac bez prace?

Vopred dakujem za vsetky rady ;)

tinkatinus
6. mar 2019

@menasuobsadene Ja som dala výpoveď minulý rok v januári. V tej robote som pracovala 2017 7 mesiacov. O 2 dni na to som zistila že som tehotná, tak som si potom vybavila PN, ochranná lehota pre tehotné, ak ste boli tehotná už počas zamestnania je 8 mesiacov! Nie len týždeň. Chýbali mi 2 mesiace na to aby som mohla poberať materskú z toho zamestnania. tak som si ukončila PN pred nástupom na materskú, čo bolo v júli 2018 a hned som sa zamestnala na dohodu v našej firme aby som bola poistena tých 270dni. Na materskú som zároveň nastúpila podľa plánu a vyplacali mi ju ihneď od toho zamestnavatela. ale ak by ste boli zamestnaná minimalne 3 mesiace v tom istom roku kedy budete žiadať materskú tak sa počíta materská podľa nového zamestnania

menasuobsadene
autor
6. mar 2019

Dobry vecer, dakujem za reakciu.
U tohoto zamestnavatela som uz dlhsie, predtym som pracovala tiez, podmienku 270 dni urcite splnam.
Myslite si, ze keby som niekedy v marci ostala na PN az do nastupu na MD (aj ked im zmluva zanikne 8.4.), bude mi materske vypocitane a vyplacane z mojho sucasneho prijmu?
Ide mi hlavne o to, neprist, alebo nijakym sposobom neohrozit alebo nezmensit vysku materskeho.
Dakujem za nazor, prijemny vecer

mirpet
6. mar 2019

@menasuobsadene Bola som zamestnana na dobu urcitu do 30. Juna 2018. Otehotnela som v januari 2018. Zamestnavatel mi zmluvu nepredlzil,nakolko sme sa mali v lete stahovat. A tak som od 1.jula sla na PN. Bola som v ochrannej lehote ako tehotna. Jul a august som bola PN a od septembra som nastupila na Matersku dovolenku. Ta mi pekne vysla z hrubeho prijmu zsmestnania ktore som predtym mala 2roky. Este jedna vec,ak by som po skonceni pracovneho pomeru nesla PN,musela by som sa evidovat na urade prace a chodit tam az do porodu. No stale by som bola v ochrannej lehote a matersku by som dostala.

bejka_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
menasuobsadene
autor
7. mar 2019

Ahoj, dakujem, za podelenie sa so skusenostou ;)
Takze, ak by som od 8.4. (po skonceni zmluvy na doby urcitej, ak mi ju teda nepredlzia na dobu neurcitu...) nastupila na PN, som v ochrannej lehote - materske mi bude vypocitane z mojej predchadzajucej mzdy.
Je to to iste, ako ked nastupim na PN pred 8.4., zmluva zanikne datumom 8.4., PN bude trvat a ja som v ochrannej lehote - materske mi bude vypocitane z mojej predchadzajucej mzdy.

🙂

mirpet
7. mar 2019

@menasuobsadene presne tak by to malo byt

menasuobsadene
autor
7. mar 2019

Dakujem! Velmi ste ma upokojili ;)

dadally
26. jún 2019

Ahojte 🙂 kedze riesim nieco podobne, dufam, ze nevadi, ze sa spytam rovno pod tymto prispevkom. Mam zmluvu na dobu urcitu do 31.8.2019. Zmluvu mi predlzia maximalne na rok (pocas materskej do prace nastupit nechcem, takze by mi zmluva o rok skoncila tak ci tak). Len si chcem overit, ze kedze som tehotna od marca 2019, termin porodu mam koncom decembra, predpokladany nastup na MD je 10.novembra (to je 6 tt pred vypocitanym terminom porodu). Tak ci sa na mna vztahuje ochranna lehota a teda by som od 1.9. - 9.11. mohla byt na UPSVaR (pracovala som tri roky).. a mala by som narok na davku v nezamestnanosti a nasledne nastupila na MD, ktora by sa mi vyratavala zo sucastneho zamestnania. Snad som tam napisala vsetky dolezite informacie. Nacitala som si to spravne? Alebo mi nieco uslo? Dakujem za pomoc 🙂