Doba určitá, ochranná lehota, UPSVaR, bížiaca sa materská

dadally
3. júl 2019

Ahojte,
chcela by som vas poprosit o radu. Konci mi zmluva na dobu urcitu na konci augusta 2019, mam moznost predlzit ju o 1 rok. Nastup na matersku mam 12.11. (6 tyzdnov pred terminom porodu). Zvazujem ju nepredlzit a ist na ten cas september-november na urad prace (mala by som mat narok na davku v nezamestnanosti). Plati, ze som v ochrannej lehote a teda z uradu prace pojdem rovno na matersku, ktora sa mi bude vyratavat z predosleho zamestnania? Dakujem velmi pekne. Mozno mi nieco uniklo. Pekny den zelam.

dopolbokaodrata
3. júl 2019

@dadally ak sa nemýlim, tak počas nezamestnanosti nemáš aktívne nemocenské poistenie, ktoré je podmienkou nároku na materské. Jedine, že by si si ho platila v tom období sama.

dadally
autor
3. júl 2019

@dopolbokaodrata vďaka, toto ešte prípadne mrknem 🙂 aj keď som pracovala dva a pol roka, tak by to tu podmienku 270 dní za posledné dva roky asi tak či tak splnilo.. neviem, aký by to malo vplyv na ten výpočet materskej..

dopolbokaodrata
3. júl 2019

@dadally jedna vec je 270 dní NP a druha vec ci je v čase nástupu na MD aktívne NP.. Aby som ti netreoala náhodou tak @evittam ti to vysvetli lepšie, každopádne tém s týmto prípadom tu nájdeš kopec tak skus si zatiaľ pozrieť

dadally
autor
3. júl 2019

@dopolbokaodrata ano, dakujem 🙂 citala som uz kadeco o tom.. len som sa chcela uistit na svojom pripade, kedze vsade su nejake specifika a moze to zohrat rolu (aspon mam ten pocit). Kazdopadne dakujem 🙂

queen_mary
3. júl 2019

Myslim, ze je to spravne tak, ako si napisala. Kazdopadne socialka ma spravenu peknu ppt k tomu aj s telefonnym cislom/infolinkou, kde ti to vysvetlia a budes to mat na 100/

pupavocka101
3. júl 2019

zavolaj na SP, na infolinku a bude to priamo zo zdroja, ale ja si myslim, ze hovoris dobre 🙂

candii
3. júl 2019

Ja osobne by som to urobila tak, že by som teda ukončila zmluvu v auguste, keďže ju ukončiť aj chceš, išla by som na PN (budeš ju mať normálne platenú, si v OL), a po MD, by som rodičovský prehodila na otca dieťaťa a vybrala si dávku v nezamestnanosti.

evittam
3. júl 2019
evittam
3. júl 2019

@dadally Si v OL cize budes mat narok na MD. A bud teda PN a po MD podporu alebo ako pises. Alebo samoplatca ZP.

dadally
autor
3. júl 2019

@queen_mary dakujem 🙂 noo.. nemam moc dobre skusenosti s uradmi, v zmysle, ze ak nemas nieco sama pozistovane, tak tam velmi zalezi na koho natrafis..

dadally
autor
3. júl 2019

@pupavocka101 vdaka 🙂

dadally
autor
3. júl 2019

@candii vlastne mala byt povodne na viac rokov, ale kedze mi po roku tak ci tak skonci pocas MD a neplanujem sa vratit skor.. zvazujem ci to neukoncit uz takto. PN som nezvazovala kvoli starsiemu dietatu (kvoli casovym obmedzeniam). Tu davku v nezamestnanosti som si zvazovala nechat pripadne po RD ak by som hned nieco nenasla, ale to asi zase uz vyprsi narok :D kazdopadne dakujem 🙂

dadally
autor
3. júl 2019

@evittam asi nerozumiem rozdielu medzi tou moznostou ze iba UPSVaR alebo samoplatca (akoze nebyt nikde evidovana - tym padom nepoberat davku v nezamestnanosti, iba byt dobrovolne nezamestnana a platit si nemocenske poistenie a tym padom asi aj zdravotne). Asi sa v tom motam. Vdaka.

candii
3. júl 2019

@dadally nevyprší,nárok máš od skončenia PP po dobu 4r

dadally
autor
3. júl 2019

@candii dakujem 🙂 budem musiet aj toto mrknut. Len to je dalsi level 🙂

veronikaszabova
3. júl 2019

@candii nie nahodou do 2r od ukoncenia prac.pomeru?? @evittam??

candii
3. júl 2019

@veronikaszabova po novom 4

evittam
3. júl 2019

@dadally Ako samoplatca si povinna platiť len ZP. Ak mas nárok na podporu tak potom registrácia alebo ako pisala
@candii

evittam
3. júl 2019

@candii Narok na podporu je do 2rokov od skončenia PP
@dadally

candii
3. júl 2019

@evittam tak sa mi to s niečím iným poplietlo. Pardon.

evittam
3. júl 2019

@candii To nie je pravda. Po novom sa zmenili podmienky nároku na podporu a to,ze musis mat za posledné 4roky aspoň 730dni PvN. Nezavádzaj.

dadally
autor
3. júl 2019

@evittam ak som registrovana na UPSVaR, tak odtial mi je platene aj ZP, ci zle tomu rozumiem? A davka v nezamestnanosti je zo socp. ale podmienka je byt registrovana na UPSVaR v evidencii uchadzacov o zamestnanie. Resp. nerozumiem asi vyznamu samoplatenia ZP 🙈

evittam
3. júl 2019

@dadally Ak si registrovana ako nezamestnana tak ai poistencom štátu. A ano je to podmienkou ak chces podporu. Samoplatca=nikde sa nehlasis len na ZP a platis sama. A vyznam? No ak nemáš nárok na podporu nemusíš sa chodiť hlásiť a dodrziavat podmienky registrácie ako nezamestnana.

dadally
autor
3. júl 2019

@evittam Aha jasne, asi mi to len nedochadzalo v kontexte toho mojho pripadu, tak som sa na to nepozrela takto. Dakujem este raz velmi velmi pekne za pomoc 🙂

dadally
autor
12. jún 2020

Baby, dakujem, nakoniec som to vyriesila tak, ze som isla na urad prace, poberala davku v nezamestnanosti do polky novembra cca, potom nastupila na matersku. Materska mi teraz konci a premyslam ci pokracovat v poberani davky v nezamestnanosti (ak dobre chapem po skonceni RD - o 2,5 roka uz narok na nu vyprsi). Len si chcem overit, ci mam opat dobre poskladane informacie. Tiez by bolo mozne, aby pracujuci manzel v tej dobe poberal rodicovsky prispevok na dieta? Mate niektora skusenost, ze ste to takto spravili? Mna z uradu poslali na pracovny pohovor v 8 mesiaci, tak premyslam, ci ma to necaka znova. Tiez ak by ma niekam poslali a mam nastupit do prace, da sa opat nastupit na RD? Dakujem velmi pekne, ak mate nejake postrehy. Minule ste mi velmi pomohli v rozhodovani.

evittam
12. jún 2020

@dadally Ano manžel moze zatiaľ poberat RP. Na RD mozes ist znova kedy chces.

dadally
autor
12. jún 2020

@evittam ďakujem pekne. A asi keby si “nevyberiem” tu podporu v nezamestnanosti, tak tym, ze som predtym skoncila zamestnanie a bola v ochrannej lehote, uz potom narok mat nebudem.
A vyssi rodicovsky prispevok (390eur) mozu priznat manzelovi aj ak iba splna narok na matersku a mne nasledne to poberanie neovplyvni to, ze som medzi materskou a rodicovskou bola na podpore v nezamestnanosti? (Tam staci, ze som matersku raz brala a teda mala na nu narok?). Snad to neznie moc zamotane. Dakujem velmi pekne za pomoc.

evittam
12. jún 2020

@dadally Vyšši RP je az potom ak niekto bral MD a je to 370Eur. Nestačí mat narok.

dadally
autor
12. jún 2020

@evittam ďakujem pekne. Musím to asi ešte viac prelúskať, čo má na čo vplyv. Vďaka.