Nezamestnanosť v tehotenstve - mám nárok na nejaké príspevky?

10. sep 2020

Dobrý deň prajem,
chcem sa opýtať aký či by som mala nárok na nejaký príspevok/ dávku v prípade nezamestnanosti v tehotenstve. Mám 20 rokov, minulý rok odpracovaný celý, 270dní splňam, tak isto aj nemocenské poistenie v ochrannej lehote, teda materská mi vyjde ale od 1.4 som evidovaná na Up, neskôr som pracovala len na dohodu kde už nepracujem, chcem sa opýtať či by som mala nejaký nárok na dávku v nezamestnanosti alebo nejaký príspevok? Nástup na MD mám až 20.10. a najbližšia MD mi príde až okolo 15.11 kedy je už pred termínom pôrodu.

ivangeline
10. sep 2020

Najskôr len rovno rodičovský bez materskej.

klarissa25
10. sep 2020

@ivangeline mala by mat narok na matersku...

ukulela
10. sep 2020

Ak nesplnas nárok na podporu v nezamestnanosti, nedostaneš ju. Zatiaľ nie je schváleny žiadny špeciálny príspevok pre tehotné ženy. vláda sľubuje, že bude vyplácať 200€ pre tehotné mesačne aj keď teda podľa mňa je to čistý populizmus, ale zrejme to nestihnes, kým to schvália. Ak máš existenčný problém, tak treba skočiť na mestský alebo Obecný úrad na sociálny odbor A niektoré mestá zvyknú dávať jednorazovú finančnú podporu v prípade krízy svojim obyvateľom.

lubka73
10. sep 2020

@ukulela vlada slubuje prispevok pre tehotne pracujuce zeny, alebo studujuce VS nie pre nezamestnane, ale to este pokial viem nie je schvalene

ukulela
10. sep 2020

@lubka73 preto píšem že sľubuje. a z toho, čo hovoria, vyplýva, že tam má byť rovnaká podmienka 270 dní nemocenského poistenia na vyplácanie toho príspevku. a mozno sa na to tiez bude vzťahovať nejaká ochranná lehota. Mne osobne sa ten príspevok nepáči.

lubka73
10. sep 2020

@ukulela hej len pani pise ze nepracuje, cize ona by na neho ani narok nemala

lucka_ke
10. sep 2020

dávku v nezamestnanosti nie, tam potrebuješ mať 730 dní poistenia v nezamestnanosti
ale ak nemáš žiadny príjem, skús príspevok v hmotnej núdzi + príspevok na bývanie, nepíšeš s kým žiješ v spoločnej domácnosti, tak ťažko radiť

ivangeline
10. sep 2020

@klarissa25 jj. Slabo som si to prečítala. Už čoskoro ide na materskú a keď sa pozrie spätne, tak to musí vyjsť, keďže 2 roky dozadu. 🙈

pavlinaant
13. sep 2020

Ahoj, áno spĺňaš nárok na materskú, nakoľko máš odpracovaných 270dní za posledné 2 roky a nástup na materskú máš v 8 mesačnej ochrannej lehote (tam je podmienka že výpoved zo zamestnania musí byť už v čase kedy si tehotná, vtedy sa počíta 8 mesačna ochranná lehota teda ak si toho 1.4. bola už tehotná tak si v ochrannej lehote). Ale aká výška materskej ti bude chodit záleží na tom, ako dlho si pracovala na dohodu po zaevidovaní. Pretože ak POČAS tehotenstva uzavrieš pracovnú zmluvu (tpp alebo dohodu) a tento pomer trvá dlhšie ako 90 dní, tak sa ti materská počíta z tohoto nového pomeru. Ale ak zmluva trvala kratšie ako 90 dní tak ti ju budú počítať z minulého roku. Takže ak ti dohoda trva viac jak 90 dní a bolo za teba na túto dohodu odvádzané minimálne zdravotné, tak aj materská bude minimálna. Ale ako som napísala - ak trvala kratšie, bude sa ti počítať 75% z priemeru mzdy za minulý rok. A nárok na dávku v nezamestnanosti NEMÁŠ lebo nemáš odpracovaných 730 dní za posledné 4 roky.
Snád som to dobre vysvetlila :D a čo písali baby o tých 200€mesačne tak to platí len pre aktuálne zamestnané ženy počas tehotenstva.

michaela16
21. sep 2020

@pavlinaant super vysvetlene aj pre ostatné dievčatá. Ďakujem ❤️

pavlinaant
21. sep 2020

@michaela16 nieje za co 🙂