1,5-ročnému synovi sa kazia zúbky

28. mar 2024

Ahojte, synčekovi (1a pol r.) sa už kazia predné zúbky. Poctivo čistíme každý deň, sladkosti papá len občas okrem toho je stále dojčený ale aj papá pekne všetko a zdravo. No je vidieť že sklovinu už nema takmer v polovičke zubkov a dnes som si všimla že má ešte aj uštiepený celkom velký kus zuba. Viete mi povedať čím to može byť a ako predísť tomu aby sa takto kazili aj ostatné zuby? Má to zatial len na tých predných 4. Ďakujem

13uzivatelka11
28. mar 2024

Ved chod s nim k zubárovi.

angelheart
28. mar 2024

Smer zubár a kým budete čakať na termín, skús pozrieť obrázky na googli, či to nie sú "medové zuby".

zuzanka.zuzu
28. mar 2024

jednoznačne fluoridovat, už aj takto malé deti môžu (píšu od 2r ale naša zubárka dáva svojej dcére odmalička a my sme aj na základe toho začali dávať nášmu synovi tiež tak okolo 1,5r), hlavne na predných zuboch, trošku potri

januska12323
28. mar 2024

Zubár? Čudujem sa, že sa pýtaš na koni keď ide o zdravie dieťaťa.

nika11103
28. mar 2024

Ahoj , ja som bola včera u zubarky s malou, má rok a pól , pretože muž má paradontózu alebo paradontitidu teda neviem presne , proste mu povypadavali zuby a jeho mama tiež to má obaja majú protézy . Teda muž “len” vrch a jeho mama všetko . A vieš čo mi povedala doktorka ? Že ak jej budem poctivo čistiť zuby , tak žiadna paradontoza nehrozí , že to neni nič dedične ale len zanedbaná hygiena zubov. Normálne som z toho ostala v šoku . Možno by má aj zaujimalo čo povedia na to ostatne baby . Prepáč že ti tu spamujem neviem čo ti poradiť , sama som proste v šoku že čo môže mat za následok kazivosť zubov , keď poctivo čistis ako my .

autor
28. mar 2024

@zuzanka.zuzu možte mi prosím aj povedať aký pripravok ste používali vy?
A k zubárovi som chcela ísť hneď ako som videla že mu zchádza ta sklovina zo zubov akurát sme mali aj poradňu tak som to ukazovala lekárovi nášmu a ten povedal presne že to sup medové zúbky a tomu sa nevyhnem že k zubárovi zájsť možme ale nič s tým neurobí no ale teraz už ako sa mu odštiepil ten kus zuba tak som sa zlakla a zubára určite rýchlo navštívime

bara_borka
28. mar 2024

@nika11103 zubárka má pravdu. len je to pre niekoho bolestivé pochopiť, že je to tak. samozrejme genetika, postavenie zubov, stravovacie návyky, to všetko vie ovplyvniť rýchlosť väzenia zubov, avšak ak je zub na 100 percent vyčistený, nemá sa ako pokaziť. áno, stáva sa, že jedno moje dieťa má zuby zdravé a druhé dieťa pokazené a čistili sme rovnako, avšak ak by sme čistili a ak VYcistili vždy zuby obom deťom poriadne, tak by kaz nemal ani jeden z nich. pre ľudí je však jednoduchšie prijať, že som to "zdedil", ako by som mal priznať, že si za to môžem sám, resp v detstve moji rodičia. v dospelosti sa urážajú, keď im zubár alebo hygienická povie, že si nevedia čistiť zuby a musia sa to naučiť. ale je to tak... no a čo sa týka autorky príspevku, treba si dať ruku na srdce, či som čistil poctivo každý boží deň dieťaťu zuby už od prerezania prvej čiarky, čo len vytŕčala ako čiarka nad dasnom. ak nie, lebo som dieťa nechcel trápiť a boleli ho ďasná z prerezavania, možno to bol vtedy ten moment, kedy sa mu zuby pokazili. alebo ak som mu ich nečistôt v čase choroby, v čase, keď som dával sladké sirupy od teploty... stačí naozaj jeden dva dni nečistôt a pohroma je na svete.

nevenka
28. mar 2024

Nase 2 deti zo 4 maju demineralizovanu sklovinu, prakticky to bolo hned, ako sa zubky prerezali.
Nam povedala zubarka, ze len poctivo cistit a dufat, ze sa to uz nezhorsi. Toto ale zanedbanou hygienou nebolo.
Nasa zubarka napriklad dojcenie neobvinuje, skor podla nej vadia ovocne kyseliny z ovocia, cukor ako taky. Ze ten v MM je neutralizovany enzymami, co sa nachadzaju v materskom mlieku. A ze najhorsi je banan, ktory urobi doslova obal na zubkoch. A tie kyseliny rozleptavaju sklovinu.
Mame Elmex a este Biorepair pastu remineralizacnu a kazala nam cistit aj jednozvazkovou kefkou hlavne okolo dasienok. No nasa 14 mesacna vrieska, az dychat prestava, ked vidi, ze sa idu cistit zuby, tak ju jeden drzi a druhy sa snazi umyvat. Ma 8 zubov a tlacia sa 4 stolicky. Opluti sme vsade obaja zakazdym 🤭🤣.

bara_borka
28. mar 2024

@nevenka je to znama vec, ze nech sa zuby kupu v akomkolvek hrubom povlaku, rozrusenim toho povlaku kefkou aspon raz za 24 hodin nema ako vzniknut kaz, pretoze bakterie v ustach nemaju co zrat, tym padom netvoria kyseliny a nedochadza ku demineralizacii skloviny a tvorbe kazu. Tak to je a nijako inak.