Neobmedzené vychádzky pri PN

28. jan 2024

Ahojte, som na PN so psychiatrickou diagnózou, depresia - teraz recidíva. Nikdy som s touto diagnózou na PN nebola, ale teraz som to už nedávala. Išla som ku svojej psych. a vypísala mi PN. Dala mi však s touto diagnózou vychádzky iba 2h doobedu a 2h poobede. Priznám sa, myslela som, že budem mať viac. Sú dni, ako včera, keď som celý preležala v posteli. Ale dni ako dnes, keď by som chcela ísť medzi ľudí. Povedela mi, že viac mi nevie dať. Naozaj je to takto? Neexistujú neobmedzené vychádzky? Mne priznám sa nerobí dobre byť zavretá doma každý deň. Čo myslíte?

luciajass
28. jan 2024

Ani 4 hodiny denne

martinka13
28. jan 2024

Vychádzky určuje lekár. A áno, môže dať aj neobmedzene.

autor
28. jan 2024

@martinka13 po 20tich rokoch fungovania bez PN, po smrti partnera aj rodicov som to uz nezvladla a potrebujem nejaky cas pre seba, dat sa trochu dokopy, lebo to nemusi skoncit dobre. Ona mi povedala, ze neobmedzene vychadzky neexistuju. Ze sa nedavaju. OK, chapem. Len mi kazdy tvrdi nieco ine.

mogaa
28. jan 2024

Je to vyslovene na rozhodnutí lekára.......toho zároveň kontroluje posudkový lekár....neobmedzené vychádzky sa dávajú len vo výnimočných prípadoch.....sú prísne kontrolované posudkovými lekármi či je to naozaj ochorenie a štádium ochorenia kde je možné neobmedzené vychádzky dať....viem že pri niektorých psychiatrických diagnózach neobmedzené vychádzky byť môžu , rovnako ako pri onkoochoreniach, ale je to vyslovene na zvážení a zodpovednosti lekára......nie je presne určené v ktorých prípadoch sú možné, rovnako nie sú nárokovateľné....

daniela208
28. jan 2024

Tiež som bola s psychiatrickou diagnózou PN, byť doma mi môj stav ešte zhoršovalo a tiež som mala vychádzky 2hodiny pred obedom a 2h poobede, veľmi zle vymyslené.

mimirka32
28. jan 2024

Ja som mala pri uzkosti vychadzky od 10 do 18

majamat
28. jan 2024

zalezi od dr, ale mnohi dr takto vychadzky vobec nedavaju, ja som bola po operacii, 4 dni po operacii som bola v obchode. po tyzsni som bola uz vcelku fit. no v praci dviham, tak som nemohla ist do prace,kym sms a uplne nezregenerovala a bola som doma *2m. aj napriek tomu vychadzky 4hod. hoci som bola fyzicky fit.

lenocka8894
28. jan 2024

Ja napisem moju skusenost...ked som bola na dlhodobej PN lekar mi dal neobmedzene vychadzky..za nejaky cas som menila lekara a ten to hned skrtol ze nic take neexistuje ze su urcene vychadzky soc.poistovnou ze on si sam nemoze urcovat...pozerala som aj stranku soc. Poistovni a mal pravdu..celodenne vychadzky neexistuju pretoze vychadzky sa pisu (teda pisali) len na papier co ostaval tebe takze poistovna ak prisla na kontrolu a nebola si doma tak mal pruser aj lekar aj pacient...

kacena4
28. jan 2024

mne povedal posudkovy lekar ze neobmedzene neexistuju, ak ti ich nejaky lekar da porusuje predpisy. si chora mas sa liecit nie behat medzi ludi, prepac o tom je PN ktoru ti plati stat hoci si odvadzala odvody... ide o to, ze ak potrebujes oddych chod na dovolenku. je to tazke ale je to tak drzim palceky nech je lepsie.

autor
28. jan 2024

@kacena4 jasne, chapem, to nechcem. Myslite, ze existuju od 10.00 do 18.00?

dzejny656
28. jan 2024

Ja keď som bola na PN mala som vychádzy od 10-18, to boli tie akože "celodenné, neobmedzené". Mne povedala lekárka že dlhsie vychádzky neexistujú že to je najviac čo mi vie dat.

sense
28. jan 2024

Partnerka môjho brata mala síce tiež len 4 hodiny dokopy ale vkuse.

rurutiax
28. jan 2024

Ja keď som bola tehotná na PN, mala som vychádzky od 8-12 a potom od 13-18. Bolo to super, v podstate som mohla byť vonku celý deň.

aurelia2000
28. jan 2024

Hmm, pacient, ktorý zvládne byť 8 hodín mimo svojej postele (na prechádzke!), musí byť vo výbornej fyzickej kondícii a tých 8 hodín by mohol stráviť aj v robote.

mimirka32
28. jan 2024

@aurelia2000 ale ona ma psychiatricku diagnozu, pri tej sa na pracu nemusi vediet sustredit a vychadzky sa odporucaju

aurelia2000
28. jan 2024

@mimirka32 no bude sa musieť zmestiť do tých 4 hodín, alebo sa regenerovať na dovolenke, tam má vychádzky neobmedzené.

lonely66
28. jan 2024

lekár môže dať neobmedzené vychádzky. čiže toto je len a len jej nevôľa, že ti ich nedala. čo pri psychiatrickej diagnóze nechápem, prečo sa tak zachovala. veď nemáš zápal šľachy na nohe, ty potrebuješ prevetrať podľa stavu.
@aurelia2000 ona nikde neuvádza, že chce byť von 8 hodín predsa 🙂 ale má vymedzený čas a je to pri takejto chorobe veľmi obmedzujúce. pretože naozaj môže mať takmer celý deň zlý stav, ale okolo 16 zatúži po prechádzke. ale nemôže. lebo má vymedzené hodiny. ak to nepoznáš, nekomentuj radšej 🙂
@rurutiax áno, väčšinou sa dávajú "celodenné" do 18:00 večer 🙂

marianarem
28. jan 2024

Ja som bola pred 7 rokmi na PN s psychiatrickou diagnozou, psychiatricka odporucila neobmedzene vychadzky, ale obvodna nedala, ze sa to jednoducho neda. No bola som tesne predtym aj hospitalizovana a viaceri spolupacienti po prepusteni tie neobmedzene vychadzky mali, tak neviem.
Mne to obmedzenie tiez vadilo, lebo s uzkostnou poruchou vtedy najhorsie, co mohlo byt, bolo byt zavreta vnutri. Bola by som rada isla do prace, mna moja praca bavi, ale pracujem hlavou a jednoducho prave to som nevladala. Priznam sa, ze som teda chodila von aj mimo povolenych casov. Neviem, ako to je teraz, ale vtedy to bolo tak, ze by mi v pripade kontroly akurat nevyplatili nemocenske za zvysok daneho mesiaca. Proste som sa zmierila s tym rizikom kvoli psychike, no nastastie mi kontrola neprisla.

autor
29. jan 2024

@marianarem teraz vam zoberu PN od daneho dna az do konca. Cize v zasade mozete rovno PN ukoncit. A ja mam peknu PN, cize nerada by som o nu prisla. Mam to podobne ako vy, pracujem hlavou a ta neposlucha. Ja mam svoju pracu rada, ale jednoducho uz mi moja hlava a telo hovori, ze je toho vela. Tak potrebujem vypnut. Ale takto je to hrozne. A to mam cvicit jogu, chodit na terapie, do prirody, na prechadzky, na rehabky do sukromneho zariadenia, na masaze. Ale ako, ked to pocas vychadzok vsetko nestiham?

1andrea111
29. jan 2024

Tie terapie, rehabilitácie by zrejme mohla byť ako lekárska starostlivosť a to by mohlo byť aj mimo vychádzok. Skús si to prezistit.

autor
29. jan 2024

@1andrea111 nie, rehabky mam sukromne, nie je lekar. Masaze to iste. Terapie dajme tomu.

mamusa123456789
29. jan 2024

Ja som mala kedysi vychádzky od 6, 00 do 22,00...diagnoza roztrhnuty vaz v kolene a blížiace sa operácia a príkaz od ortopédia chodiť cvičiť a veľa bicyklovať aby som získala svalstvo, nakoniec som ho nabrala toľko, ze operácia nebola nutná nakoľko nie som vrcholový športovec

ropucha6
29. jan 2024

Nemozes si zobrat z roboty neplatene volno? Nejaky mesiac, dva, tri? U nas to tak dost ludi zacina riesit, ked uz nevladzu.

autor
29. jan 2024

@ropucha6 ale ja potrebujem mat nejaky prijem. Pocas neplateneho volna nedostavam nic, ani mzdu, ani PN, a este si musim sama platit odvody. Takto mam aspon PN a ta nie je mala, v mojom pripade je to max. PN.

1andrea111
29. jan 2024

Ak chces napíš mi SS, môžme pokecať

autor
29. jan 2024

@mamusa123456789 ja chapem, ak sa nemozu mat neobmedzene vychadzky, ak je take pravidlo, tak ze to tak maju vsetci. Uplne to respektujem. Iba nerozumiem tomu, ze vsade pocujem, ako ludia maju neobmedzene vychadzky a potom aka je tu spravodlivost? Ze niekto ano, niekto nie? Hlavne niekto, kto sa lieci od roku 2003, je prvy krat PN s touto diagnozou, ked uz telo a dusa nevladze a vsade mi povedia, ze to nie je mozne? OK, tak nech to nie je mozne pre kazdeho.

mimirka32
29. jan 2024

Ked ti nechce dat vychadzky psychiater, opytaj sa vseobecneho lekara ci to ide

ropucha6
29. jan 2024

Samozrejme, ze nedostavas nic, este si platis. Ale ked je toho vela a clovek uz nevladze, aj toto je opcia ako neprist o pracu. Tiez vidim, ze tieto vychadzky funguju vsade inak, neviem, ci ti pomoze rozculovat sa, jedine zmenit lekara, ak o niektorom vies, ze to takto riesi…moj pribuzny bol opakovane dlhodobo PN kvoli depresii, musim sa spytat, jak to mal.

autor
29. jan 2024

@ropucha6 vies co som v momente, ze ked pridem o pracu, tak pridem. Pracujem v kuse 20 rokov, ja potrebujem pauzu, bolo toho teraz naozaj vela a uz nevladzem. Cize ak budem potrebovat pokoj, a byt pol roka bez prace, tak budem. Toto je pud sebazachovy, ak chcem prezit. Toto nie je rozmar.

simca06022011
29. jan 2024

mne napr lekar,ked mi predlzoval pnku, povedal, ze nech si z vychadzok nic nerobim, on viac nemoze dat a este aj casy maju priblizne stanovene (pre mna nezmyslene, 10-12,14-16? ak si to dobre pamatam. cize nemoze mi napisat kedy chcem, ale von som mala chodit podla neho ako casto sa da, vzdy ked nesvietilo slnko, cize prakticky jul-septermber som bola doma, von som chodila rano alebo vecer... povedal, ze keby prisla kontrola, mam mu voalt, on to zariadi :D neviem ako.. kontrola neprisla vtedy nikdy, vzdy ku nam chodia okolo 13tej. Ja by som sa riadila tym co ti lekarka povie.