Život po amputácii nohy

31. okt 2020

Dobry vecer,

chcela by som velmi pekne poprosit o rady ohladne zivota po amputacii nohy. Konkretne by ma zaujimalo ako vybavit/upravit kupelnu pre cloveka, ktory prisiel o nohu. Vie clovek bez jednej dolnej koncatiny fungovat v byte kde je iba vana alebo je nutne kupelnu prerobit aby v nej bol sprchovy kut + dalsie pomocky? Ako vybavit kupelnu a toaletu aby v nej vedel clovek po takomto zakroku plnohodnotne fungovat? Vopred dakujem za vsetky info.

pribinak
31. okt 2020

Sprchovy kút je istotne pohodlnejší a aj bezpečnejší. Veľa závisí od veku človeka. Ak je to niekto starší tak sa bude ťažšie pre neho prispôsobiť novej situácii
Na wc určite namontovať držiaky na stenu, aby sa ľahšie vstávalo a aj sadalo.

autor
31. okt 2020

@pribinak Dakujem Vam, je to mlady clovek. V dobrej fyzickej forme. Prisiel vsak o nohu a neviem ako upravit kupelnu do jeho navratu aby tu vedel fungovat. Ci staci dat do vane sedatko alebo ci je potrebne kupelnu prerobit a spravit v nej sprchac.

pribinak
31. okt 2020

V nemocnici nevedia poradiť že ako to zvláda? A nepojde na rehabilitácie? Tam by tiež vedeli poradiť veľa praktických veci

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika82
31. okt 2020

moze tak ze das sedatko na vanu on sadne a zdravu nohu prehodi do vane a tak sa poumyva https://unizdrav.sk/stolicky-a-sedacky

nika82
31. okt 2020

a myslim ze podla mna bude lepsi sprchac bez vanicky a schodku a stojicka na umyvanie don

pribinak
31. okt 2020

Skús sa aj popýtať v zdravotníckych potrebách, určite ti niečo poradia

autor
31. okt 2020

Dakujem vam.

zuzi56
31. okt 2020

Bracho používa viac vaňu, ja to asi pohodlnejšie , nohu ma pod kolenom amputovanú , protézu si dal robiť v Martine , je tam odborník.
A pomôcky nepoužíval žiadne, iné je keď to je mladý človek, a ak to je staršia osoba.

nika82
31. okt 2020

@zuzi56 na pomocky ma narok, ono vsetko je to o sebestacnosti, myslene v dobrom

autor
31. okt 2020

@zuzi56 Dakujem Zuzka

marca12
31. okt 2020

Vedla wc namontovat madlo,aby sa mohol zachytit pri vstavani. Do vane sa dostane,ale sprchovy kut by bol pohodlnejsi najlepsie bezbarierovy.

erikad82
31. okt 2020

Svokor prišiel v 70r o nohu... niesli sme to všetci ťažko. On sa našťastie vzoprel osudu a dal sa na boj. Po čase dostal protézu a pekne sa naučil chodiť... prejde málo ale aspoň na wc,dvor ... je to bojovník 🙂 Dostal všelijaké pomôcky do kúpeľne aj k wc. Naučil sa aj vojsť do vane ale von sa mu musí pomôcť,predsa len mokro robí svoje... tak ten sprchový kút by bol určite lepší.... naši už prerábať nechceli....

sarita510
31. okt 2020

ja som poznala jedneho pana ktory aj soferoval bez nohy dokonca vtedy ani nemal este protezu....neviem ako si to vymyslel

nika82
31. okt 2020

@sarita510 auto si mohol dat upravit aby mal vsetko na volante a packy

pribinak
31. okt 2020

@sarita510 má prerobené auto, všetky pedále - páčky má pri volante

hankm
31. okt 2020

Mozno by stalo za to, sa poradit aj s architektom, mozno aj su nejaky, co sa ciastocne specislizuju na bezbarierove zalezitosti.

nika82
31. okt 2020

@hankm mozu si tak dat prerobit na vlastne naklady alebo poziadat o kompenzacny prispevok

fiafia
31. okt 2020

Robila som istý čas v nemocnici, kde často bývali pacienti bez nohy. Rozpravam o starších pacientoch a bola som teda prekvapená,že fungovali relatívne normálne. Sami sa premiestnovali z vozíka na posteľ a podobne. Veľa je asi o kondícii ale aj vôli človeka. Mladší človek zo životom pred sebou to bude možno ťažšie psychicky zvládať ale dá sa všetko zvládnuť,keď ma správnych ľudí okolo seba. Určite sprchác, bezbariérový prístup bude asi nutnosť. Držím palce

tripetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kengurica
31. okt 2020

Kamarát mal nohu amputovanú nad kolenom od 16 rokov. Chodil s franc.barlami, pohodlnejšie a rýchlejšie sa mu pohybovalo bez protézy. Doma nemal žiadne špeci úpravy. Akurát klasické auto s automatom. A cestný bicykel z jedným pedálom, na ktorom vyhral zlato v cyklistike na paralympiáde v Sydney 2000.
Takže so správnou psychickou podporou dá čokoľvek.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hankm
1. nov 2020

@nika82 nehovorim o financovani, to im architekt nevyriesi. Hovorim o navrhu technickych moznosti bezbarierovosti, v zasade optimaluzovanej na podmienky toho mladeho muza.

nika82
1. nov 2020

@hankm len na kompenzacnom ti to neuznahu od kazdeho orchitekta

juliet86
1. nov 2020

najdi na fb klara dynisova a jej ztp skupina nam najdes rady a ludi a vsetko

hankm
1. nov 2020

@nika82 este raz, moje komentare sa vobec nedotykaju financovania, ci uz fyzickej realizacie, alebo projektovej, dokumentacnej poradnej, schvalovacej cinnosti. Ak disponujes detailnymi informaciami tak ich v plnom zneni poskytni autorke.

quaxi
1. nov 2020

kamarat ochrnul na obe nohy od kolien dole. Jemu viac vyhovuje obycajna vana, lebo sa mu lahsie vojde - sadne si na kraj a prehodi nohy, potom si sadne dnu. Nema ziadne speci pomocky, len madlo na pridrzanie. Zatial by som byt neprerabala, po amputacii by mal ist este na par tyzdnov na rehabilitaciu, tam ho budu ucit fungovat a pocas toho sam pride na to, ako potrebuje upravit byt.