Amputácia nohy

veruska00
3. nov 2021

Ahojte! Prosim Vas otca čaká amputacia nohy pod kolenom! Má nárok na protézu alebo ako to funguje? Dakujem

zalka
3. nov 2021

@veruska00 samozrejme má nárok na protezu, jednu dávajú takú dočasnú, je to kus kovu vanička a chodidlo ...
potom ked sa ustáli i rana, i všetko tak dajú normálnu, to je taká s mäkkou vyplnou , ž e človek ak sedí nevyzerá to ako palica ..
aj vozík by mu ZP mohla schváliť ak dá lekár papier na pomôcku, aj barle.

veruska00
autor
3. nov 2021

@zalka a to hneď dávajú po amputacii?

zalka
3. nov 2021

@veruska00 rana sa musí zahojiť. ak ide o diabetika tak to dlho potrvá, už si veľa nepamätám prežila som také pred 22 rokmi ...

veruska00
autor
3. nov 2021

@zalka áno ide o diabetika! Je to volaco strašne strašne pocity ani nevieme že čo bude ďalej 😭

zalka
3. nov 2021

@veruska00 hm... môjmu otcovi povedali percentá ... chodidlo 20% šanca že sa zahojí koža, skrz amputáciu, členok 40% šanca, pod kolenom 60% šanca, že sa zahojí amputovaná noha, nad kolenom 80%... môj otec zvolil nad kolenom.
Noha sa mu pekne zahojila, potom rehabky aby sa na dočasnej naučil chodiť ale premýšlam, že tú mal asi až niekedy v apríli, a nohu amputovali v septembri, čiže dovtedy bol viac menej s vozíkom.
Neboj život nekončí, zbavia ho bolesti - gangréna bolí, naučí sa chodiť s protezou. Môj otec aj šoféroval, síce mal prerobené auto ale bol samostatný a to bol základ. Neboj sa.

veruska00
autor
3. nov 2021

@zalka neviem ako to zvládne psychicky dúfam ze bude silný a zvládne to! A tvoj otec normálne vedel chodiť s tou protézou?

zalka
3. nov 2021

@veruska00 pomáhal si barlami, predsa len nad kolenom je iné ako pod kolenom. Jeho kamarát mal pod kolenom odrezanú nohu a behal bez barlí.
Vieš čo nesmiete ho ľutovať, mal by ísť aj medzi ludí aj ked je to teraz ťažké skrz covid. Ten známy behal s kočíkom, tak sa naučil chodiť bez barlí ked kočíkoval vnúča.

veruska00
autor
3. nov 2021

@zalka ďakujem ti za info dúfam ze to bude dobre ešte raz ďakujem

oli18
3. nov 2021

@veruska00 Mám známeho, ktorý za pol roka absolvoval 3 operácie na záchranu nohy. Nepodarilo sa. Museli mu amputovať niekde okolo kolena. Nemáme bližšie info, ale po amp povedal, že to mal dať urobiť dávno, tak mu odľahlo.

gaaaa
3. nov 2021

@veruska00 Môj brat má amputovanú nohu pod kolenom.Vybavovala som mu vozík,barle,palice.Chodila s ním cvičiť sestra domov a keď sa kyptík zahojil prišli mu domov vymerať,spraviť odtlačky protézy.Keď chcel mohol ísť na týždeň sa učiť do Ba chodiť ale nešiel naučil sa sám.Má 3 protézy,potom má nárok až za 5r.Ale to mu všetko povedia.Držím palce.

kormino
3. nov 2021

Ahoj môj manžel je protetický technik,robí protézy.Vácsina ľudí s tým normálne chodí ,niektorí šoférujú,chodia do práce.Držím palce🥰

moni106
3. nov 2021

@veruska00 ahoj.moj otec ma amputovane obe nohy.kludne napis ss

veruska00
autor
5. nov 2021

Ahojte baby dakujem Vám za podporu! No dneska otcovi amputovali celú nohu 😭😭😭😭

tamvtme
5. nov 2021

Netraba to brat tak tragicky...mala som kolegynu,.diabeticka, starsia pani,vecne problemy s nohou, otvorene rany, neskutocne bolesti...amputovali jej nohu pod kolenom...ked sa vratila.do prace (na voziku), bolo na nej vidiet, ze uplne ozila, zbavila sa bolesti, vysmiata, spokojna, proste novy.clovek.😉 a este dodam, ze zila sama.a nadalej ostala plne samostatnou

tamvtme
5. nov 2021

@veruska00 samozrejme, ze som.to.nechcela.nijak.zlahcovat, otca treba podporit, ale nie zbytocne lutovat, hkavne sa nemoze sam.lutovat a opustat, zivot nekonci 😉 drzim palce

ankare
5. nov 2021

@veruska00 to je mi ľúto a veľmi Vám držím palce!

zalka
5. nov 2021

@veruska00 ale no kočka hlavu hore, pred otcom určite. A ver tomu urobili asi lepšie. Asi vyhodnotili, že by sa mu noha pod kolenom nezahojila a do pár týždnov by musel absolvovať dalšiu operáciu. Preto aj môjmu otcovi pred tými rokmi dali také možnosti, a bol si vedomí, že mohol ísť cestou postupnej amputácie ale narkoza nie je tiež jednoduchá pre organizmus. Preto volil tak ako volil.
Neboj sa, bude dobre... zahojí sa mu , dostane protezu vozík .. zvládne to.

veruska00
autor
5. nov 2021

@zalka dúfam veľmi že sa mu to zahojí a bude všetko dobre! Volala som mu a povedal ze konečne nemá žiadne bolesti! Ďakujem veľmi za podporu ale teraz je to ešte ťažké 😭

zalka
5. nov 2021

@veruska00 to som ti písala, oni mu odobrali bolesť, ako ja si to neviem predstaviť ale môj otec to pred rokmi povedal tiež, on po amputácii nedostal ani nič proti bolesti .. a vôbec mu to nevadilo ... chápeš aká to musela byť bolesť s tou nohou.
Asi nepredstaviteľná, ked si vydýchol po amputácii.
A zahojí určite a tvoj tato určite je bojovník.
Ved podla rokov ešte môže požiadať o príspevok ku kúpe auta, ak by mal aj zamestnanie ešte alebo bol szčo napr. o prerobenie na ručné ovládanie. A bude samostatný. Treba sa informovať na UPSVaR o preukaze ŤZP . A neboj bude dobre.

ivana6941
3. mar 2023

Ahojte som veľmi rada že som našla takuto stranku dozvedela som sa od Vás čo ho mám strach. Môjmu ocinovi amputovali nohu je nemocnici pred dvoma týždnami a strašne sa bojím ako to bude dalej.

zalka
3. mar 2023

@ivana6941 neboj podpor ho, to zvládne treba pripraviť byt na to že príde domov, tj. minimálne vytvoriť koridory kde prejde s vozíkom kde sa vytočí, čiže uvolniť minimálne miesto od vchodu k wc, kúpelky, do izby, do kuchyne. Aby ked príde domov vedel, že sa dostane kam potrebuje. Vo wc namontovať madlá aby sa dvihol a vedel sadnúť a vstať z misy, detto aj v kúpelke .. ak máte vaňu poriešiť taký sedák do vane aby vedel cez neho vojsť do vane, alebo ak máte sprchový kút tak stoličku do sprchy a tiež madlá aby sa vedel presúvať.
Neboj sa, pár dní mu niekto doma ked príde pomôže a aj on sám príde na to ako sa hýbať aby bol samostatný.

ankare
3. mar 2023

@ivana6941 chudák ocino. ♥️

ivana6941
4. mar 2023

@zalka ďakujem veľmi sa toho bojím lebo ešte leží stále odvtedy v nemocnici a je slabý ze ako ho posilniť

ivana6941
4. mar 2023

@ankare práveže je stým celkom ok len uvidíme ako to vôbec bude dalej

zalka
4. mar 2023

@ivana6941 no bežný život ho posilní, ked bude vozíkom sa pohybovať získa silu v rukách, aby sa dokáázal aj sám presunúť cez madlá na wc alebo do sprchy/ vane ... neboj sa .. bude dobre .. len ho nelutujte .. kludne ho vezmite na kávu vonku, k priateľom na návštevu .. nelutujte ho.

veruska00
autor
6. mar 2023

@ivana6941
Ahoj neboj vsetko bude v potiadku ocino to zvladne aj ja som sa bala strasne ale otec vsetko zvladol sam .sam chodil na zachod aj navaril nebol ziadny problem !moj ocko rok po amputacii zomrel 😭ale on mal aj ine zdravotne problemy on mal aj zo srdieckom problemy 😭a drzim vam palce

tim3ka
6. mar 2023

@veruska00 jooj tak to mi je moc luto, ze sa mu toho takto nabalilo. ono clovek ak ma volu, tak ho ani taketo situacie nezlomia a vedia sa rychlo prisposobit novym situaciam