Zlyhávam vo výchove 3-ročnej dcéry

23. apr 2024

Baby idem sa sem vyžalovať lebo ja už nevladzem z môjho dietata, mám dcéru skoro 3 ročnú a to je na silnú povahu toto. Nestačí že ju moja mama rozmaznala, ona je ešte aj pozadu chová sa jak ročne dieťa, v máji ideme psychologičke aby vedeli čo s ňou ďalej. Ale jej správanie je neúnosné uz, 24/7 len reve a reve keď neni po jej tak sa hádže o zem, urobíte jej po vôli je zle stále je zle. Môj priateľ uz stráca nervy ten jej vždy dá na zadok lebo jej správanie je na nevydržanie, ja ju nechcem biť ale už na ňu kričím lebo nevladzem. Jej sa nič nepáči, ona ma v ničom nechápe a hlavne ma nepočúva lebo proste nechce je tvrdohlavá, nepomôže po dobrom ani po zlom. Po novom sa mi odmieta kúpať bývame u svokrovcov, a ta hanba keď sa ide okúpať ako kričí a uteka z vaňe, nechce chodiť von, nechce chodiť do obývačky je stále v izbe. Snažím sa jej venovať naplno berieme ju na výlety ale aj tam sa jej nepáči, proste som uz unavená, čakáme druhé dieťa a poviem vám že mám niekedy pocit že sa mi od nervou niečo stane. Už fakt neviem čo s ňou, keby ma aspoň skôr objednali že ma aspoň psychológovia poučia ako snou pracovať, len do konca mája este ďaleko a moje sily su na dne, mám pocit že som zlá mama že zlyhavam na plnej čiare že robím niečo zlé ale keď ju vidia iný povedia že by jej takú vyplepili že by jej stena dala druhu. Ale nechcem ju biť stačí že po nej musím stále kričať, proste mám pocit že zlyhavam😔

mabenn
23. apr 2024

chces pocut pravdu alebo radsej nie?

pribinak
23. apr 2024

Kriste ….nebite ju. Mizno máš doma autistu. Možno má nejaký iný problém. Toto sa bitkou nevyrieši.

autor
23. apr 2024

@pribinak veď ju nikto nebije píšem že ju nebijem a že dostane niekedy na zadok neni bitka, autistka určite není

pribinak
23. apr 2024

To že dostane na zadok JE BITKA

pribinak
23. apr 2024

Nikto ju nebije? Píšeš: …. Môj priateľ uz stráca nervy ten jej vždy dá na zadok lebo jej správanie je na nevydržanie,

deti95060810
23. apr 2024

ako vieš že nie je autistka? chodí do mš?
však uvidíš čo ti povedia u psychol. , lebo správanie má ako autista...

januska12323
23. apr 2024

Najprv si potrebuješ ujasniť či neposlúcha alebo ti ani nerozumie. Ak nerozumie tak ona za svoje správanie nemôže. Predstav si, že na teba niekto hovorí po čínsky, ty nerozumieš, on sa nahnevá, nakričí, pre istotu ti dá na riť a niekam ťa strčí.

janka_266
23. apr 2024

načo, načo si robíte druhé dieťa, keď ešte nezvládate ani to prvé? ak nerozpráva, tak je možno frustrovaná z toho, že jej nerozumiete, ona kričí a vy kričíte na ňu.....to zatiaľ nikdy nefungovalo, skúste radšej odviesť pozornosť, a hlavne v kľude. do školky chodí?

yonce
23. apr 2024

ked hovoris, ze sa sprava ako rocne dieta, tak je to problem. trojrocne dieta ma byt do istej miery uz samostatne, aby zvladlo skolku. tu bude chyba podla mna nie len pri vychove, ale aj niekde inde.

jaskolka
23. apr 2024

Rozumie vám dobre? Počuje dobre? Doteraz ste nič neriešili, keď píšeš, ze má 3 roky a je na úrovni 1 ročného?
Jej pediater na to co povedal? Lebo dieťa 3 ročné a 1 ročne je dosť veľký rozdiel, teda myslím v úrovni správania. Už ste asi mali mať urobene aj nejaké vyšetrenia,(orl, neurolog) ci je dcéra ok po zdravotnej stránke.

sissy27
23. apr 2024

mňa by celkom zaujímalo, ako to u vás vyzerá... ty, priateľ. svokrovci... aké máte podmienky na bývanie, ako komunikujete navzájom medzi sebou, ako vyzerá váš bežný deň, večer... ako dlho si s priateľom, ako dlho takto žijete... či je to len tvoj priateľ s ktorým po krátkej známosti čakáš ďalšie dieťa, alebo je to zároveň otec dcérky... deti sú veľmi často len zrkadlom toho, čo sa deje doma...
a že je dcérka pozadu - je to zdravotný problém, alebo zanedbaná výchova?
prečo dcéru rozmaznala tvoja mama? ty si bola kde?
má dcérka v poriadku sluch, je mentálne v poriadku?

diewcatqoo
23. apr 2024

Trpezlivost. Ja viem, ze je to narocne, obzvlast v obdobi vzdoru a najma ak je dieta "svojske". Je fajn, ze idete k psychologicke - moze vas nasmerovat, ako dalej pracovat. Autizmus si kvoli comu jednoznacne vylucila? Lebo takto sa spravaju aj niektore autisticke deti.. ze sa im proste nic nepaci, nechcu sa umyvat, cistit zuby, vyjst z izby atd.
Capnutie na zadok je bitka. A ak ju cape priatel za vsetko, tak chudak dieta. Vychova je narocna a jasne, aj mne obcas ujdu nervy, ale je to hlavne o nas rodicoch, o tom, ako s dietatom komunikovat sposobom, aby nam rozumelo. Je jasne, ze ked ty na nu jacis, tak ona bude 2x tolko. Ak dostava pravidelne na zadok, tak tiez bude vzdorovat este viac. A ak vie, ze bude mat surodenca, moze sa takto prejavovat aj ziarlivost.

michaela789
23. apr 2024

@janka_266 možno je to nedávna situácia. Nášmu staršiemu tiež začalo hrabať až keď bol mladší na ceste 🙈 mal riadnu regresiu, ale to robil z trucu lebo zistil, že už nebude jedináčik...a to bolo tiež teda na slučku. Zrazu sa "nevedel" nakrmit, zrazu sa "nevedel" vypýtať na záchod... Úplne ako batoľa 🤦🏻‍♀️ našťastie to prešlo celkom rýchlo.

K veci - autorka, hlavne ju nebite. Nechápem prečo. Píšeš že na ňu nič neplatí, tak predpokladám ani bitka... Radšej ju ignorujte, nech sa vyzuri a je. A že behá u svokrovcov...no nech behá, veď nie je u cudzích 🤦🏻‍♀️ sama si pridávaš tým, ako to riešiš. Naše deti tiež dokážu urobiť riadny program, ale ak nikomu neubližujú, nič neničia a len majú tantrum, tak si ich nevšímame a ako ich to začalo baviť, tak ich to baviť aj prestane.

janka_266
23. apr 2024

@michaela789 mne to prišlo, že sa to postupne zhoršuje, ale môže byť, že je sa to deje len teraz, stále platí skúšať riešiť s kľudom, ja tiež niekedy vybuchnem na môjho, tak jediné čo funguje, že musím ukľudniť najskôr seba a potom sa aj on :D

nikpa
23. apr 2024

Vydrž to toho vyšetrenia aby si vedela ci nemá volaky problém ktorý keď sa odstráni, zlepší sa to. Ak ti povedia, že je v poriadku po psychickej stranke a co sa vývoja týka, dobre počuje, má dobre porozumenie... Tak vtedy vieš, že je chyba vo výchove. Nemá nastavene hranice. No a ďalšia vec je, že spolunažívania so svokrovcami môže byť tiež kameň úrazu.

michaela789
23. apr 2024

@janka_266 jasné, veď to bol len taký môj nástrel zo života, že aj taká je možnosť. Aj tú prípadnú diagnózu by som ešte úplne nevyraďovala z hry.
Každopádne, ten pokoj je silné zaklínadlo, s tým súhlasím 👌🏻 len niekedy ho vyčarovať, to je úloha pre Dumbledora a spol 🙈 preto, keď vidím že dohovor nefunguje, jednoducho odchádzam a ignorujem, pokým to nepominie 🙈

mamamasama
23. apr 2024

Nebi ju.

natall113
23. apr 2024

Aj to že jej dávate po zadku je bitka. Aká si si istá že nieje autista...
Doteraz si nikto nevšimol že je na úrovni 1 ročného?
Aká hanba že nechce ísť do vane...za toto sa hanbíš pred svokrovcami?

timi790
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sheila121
23. apr 2024

@timi790 nie nikdy som svojmu dieťaťu nedala na zadok. Trojročné dieťa sa má vychovavat a nie bit po zadku.

ivangeline
23. apr 2024

Dieťa nie je dospelý a treba si to denne pripomínať. Nerozumie. Učíš ho rozumieť svetu. Emócie ho prevalcujú. Učíš ho vnímať sa a svoje pocity. Ďalší level je pracovať s nimi vhodným spôsobom..

aprilowka
23. apr 2024

Moja robila to isté,myslela som že je to len obdobie vzdoru.Nakoniec má Aspergera.

denithestrange1993
23. apr 2024

Dobre robis ze ides ku psychologicke,ta sa na vas problem pozrie komplexne a navrhne riesenie. Dovtedy ju nebite.

kellhaed
23. apr 2024

Ako rychle riešenie skus miesto krik sepkat. Prvý reakcia bude zlaknutie a potom sa uvidí....ak sa nechce umyvat; tak to skus s hrackou: aha babika Emka sa nechce umyt? Co urobime? Skus ju ovonat ako smrdi....vieš prečo smrdi ? Ideme ju umyt?
Takto nejako ....ak nepojde 2/3 dni do sprchy; prezije to ....a takéto hry zvyknú zabrat ....zväčša.
Ale aby si sa netrapila; ja mam 10rocnu dceru ...keď mala 5 ; jej otec začal byť na mňa agresivny a ona to riesila revom; nechcela sa umyvat; cesat; umyvat si zuby...rozisli sme sa; keď mala 6. Teraz sa konečne začala sama sprchovat; hoc raz za 3/4 dni ....ale viac sa s nou nedotahujem ....zuby ; doteraz jej každý den vysvetlujem preco si ich umyvat musi....trvá to 20 minut; potom si ich umyt nechá.....predtým som s nou vždy bojovala ....ešte aj kus po 9tich narodeninách. Psychlogicka mi povedala; že ten krik a dosahovanie je asi jej istota ....dnes už nie som zúfalá....mam dieťa ; co si zažilo svoje a pomaly s porozumením sa snažím tie jej naučené vzorce správania preprogramovat....
skus sa možno na to pozrieť celkom inak. Máš dieta; co vie; co chce....to známena; že ho v zivote možno nik nebude manipulovať. Možno nakoniec bude nadpriemerne inteligentné 😉

belaaaaaaaaa
24. apr 2024

Nech je to akokoľvek ťažké.Ako ju môžte byť? Ježiši, veď má tri rôčky. Neviete, že bitkou u detí zanecháte fatálnu negatívnu stopu??? Veď jej môže úplne zničiť psychiku a aj život. Je to Vaše dieťa, viem si predstaviť z toho čo opisuješ, že to musí byť fakt hrozne ťažké, aké bitka nie je riešením! Ste tu od toho, aby ste jej nejako pomohli. Agresívnym správaním sa môže akože niečo zlepšiť? Vaše dieťa, opakujte si to obaja. Strašné smutno mi je, keď počujem, priateľ, manžel alebo manželka strácajú nervy. Bohatstvo, buďte tu pre ňu, zisťujte, kde je problém. Keby som toto dala prečítať môjmu 27 ročnému synovi, tak Vám povie, že každou bitkou jej hlavička roztrieštená na márne kúsky. To tvrdí každý rozumný človek. Držím palce a viem že určite to bude ťažké. Daj to prečítať priateľovi, možno sa spamätá. Ináč, ja by som s človekom, ktorý siahne na dieťa rukou opakovane nemohla žiť. Nevravím, že výchovnú jemnú na zadok.

sono2
24. apr 2024

Pozri, z časti, sme si to prešli všetci. Vzor atď.
Mne si staršia buchala hlavu o zem, aj sa hádzala o zem. Proste dominantna povaha. Prejde to. Tiež som zúrila. V tomto veku sme mali už 6 mesačne bábätko, bola extrémne žiarlivá. Aj to prešlo.

A momentálne riešim že sa ani jedna nechce obliect do toho, čo som povedala. Už 15 minút.

Skúsiť ináč jej povedať, v kľude, objím ju. Nič konkrétne ti neviem doporučiť.

vevapeto
24. apr 2024

Určite prestať na nu kričať a biť ju. Hlavne ty sa daj do kľudu, skús to trpezlivosťou, nie výbuchom. Tá malá ťa chápať určite nebude, to nie je malý dospelý, to je hlúpučké dieťa. To ty musíš ju chápať , prečo robí to a to. Kričaním a bitkou všetko len zhoršuješ.

sono2
24. apr 2024

Ona si takýmto štýlom vyžaduje pozornosť a priprav sa aj na žiarlivosť.

r.zuzzi
24. apr 2024

Nie je v poriadku, aby toto robilo trojročné dievčatko, nie je v poriadku ani to, že dostáva
Ale je v poriadku, že jej nerozumiete, asi ani ona vám.
Opis dcérky sa veľmi podobá na autizmus.
Skús jej hneď ráno nakresliť kartičky. A ukazuj jej čo budete robiť. Obliecť, umyť, napapať, vychádzka, hranie, spanie, umývanie ...
Treba s ňou robiť všetko v rovnaký čas a rovnaký spôsob, s kľudným tónom hlasu. Každé vybočenie z normy jej spôsobuje chaos, v ktorom sa nevyzná a je z toho nešťastná a potom asi zlá. Vy jej svetu nerozumiete, preto stále kričí. Psychologička vám vysvetlí, ako s ňou máte zaobchádzať, no môžte si aj na internete prečítať rady pre rodičov detí s autizmom.

lorin29
24. apr 2024

Fu tak toto sa veľmi zle číta....Treba vyšetriť autizmus už podľa toho čo píšeš sú tam znaky
A to ze jej dá muž po zadku tým nič nevyrieši... Tomu dieťaťu očividne niečo je