Potvrdený odklad a nechuť chodiť do škôlky

rolandik
3. jún 2014

Moja Emka je narodená cez prázdniny, je to ťažká povaha, čo nechce sama, neurobí. Preto sme sa s manželom rozhodli, že ju dáme o rok neskôr do školy. Všetko som vybavila a mám zo školy potvrdený odklad. V škôlke neboli veľmi nadšený mojím rozhodnutím. Považovali Emku za veľmi šikovnú a pripravenú do školy. Emka má o 3 roky staršiu sestru, ktorá ju ťahá mílovými krokmi dopredu a preto je naozaj iná ako ostatné deti.
Teraz však nastal veľký problém s chodením do škôlky. Deti sa Emke vysmievajú, že je krpec. Vysunuli ju na okraj. Teraz začali nacvičovať program na besiedku na ukončenie školského roka a ona iba sedí a pozerá sa na deti. Takže sa pridala aj učiteľka.
Deti do konca školského roka absolvujú ešte plavecký výcvik, kde Emka kvôli ekzému nejde.
Uvažujem o tom, že požiadam riaditeľku, aby Emku presunula do triedy budúcich predškolákov už teraz. Neviem však či je to dobrý nápad. Riešili ste niekto podobný problém.

mummy01
3. jún 2014

@rolandik podla mna si nemala davat odklad...nepoznam sice tvoju dceru ale ak bol dovod odkladu len "tazka povaha" tak to nepovazujem za stastne rozhodnutie.Moja dcera je tiez komplikovana,ma problem s komunikáciou aj s nadvezovanim kontaktov,v skolke odmietala spolupracovat ale odklad som nedala,teraz konci prvu triedu a je ukazkova ziacka,velmi ju skola posunula a nema ziadne problemy.Mam kamosku ktora dala odklad dcere z podobného dovodu ako ty a cely rok v skolke bol dost nestastny.Moc som ti neporadila,ja viem ale mohla si ratat aj s tym ze bude takyto problem...

denkaajejdeti
3. jún 2014

@rolandik Ahoj,
myslím, že si spravila najhorší krok aký si pre Emku mohla urobiť ☹ . Toto rozhodnutie má už teraz nepekné dôsledky a ešte horšie to bude budúci rok v škôlke (ak učiteľky povedali, že je pripravená, tak sa tam bude nudiť, nebude motivovaná,...), nástup do školy v šk.roku 2015/2015 tiež asi nedopadne podľa tvojich predstáv - dcérka bude "prezretá" a znechutená dlhým čakaním a stagnovaním v škôlke....už teraz je to pre ňu ako za trest, stojí mimo kolektívu - necíti sa už ako škôlkárka, ale do školy ísť nemôže. Nepatrí teraz nikam, namiesto toho, aby si užila posledný mesiac v škôlke so všetkou parádou a krásnou rozlúčkou s jednou etapou jej detstva, trápi sa problémami, ktoré ste jej pripravili. Nehovoriac o tom, že cez prázdniny by sa už tešila do 1.triedy......a v septembri by cupkala s aktovkou do školy. Neviem, či sa dajú škody, ktoré si napáchala ešte napraviť, ale ja by som sa na tvojom mieste o to pokúsila.

janickacrazy
3. jún 2014

@rolandik Skús to ešte napravit, učitelky v školke majú skúsenosti a ked tvrdia, že je šikovná a pripravená na školu, tak prečo ju dávat neskor? Je to ozaj velmi zlé rozhodnutie, myslím, že sa to dá ešte napravit, chceš predsa, aby bola štastná alebo nie? Ja som tiež chcela dat synovi odklad, lebo vobec nekreslil a bol trochu hanblivý, ale učitelka v školke mi povedala, že netreba a on sám mi doma plakal, že on chce íst do školy, tak som ho dala otestovat v poradni pre istotu a vyšlo mu, že je v pohode, akurát jemná motorika trošku zaostávala, ale v škole bol štastný, spokojný. Daj ju do školy, bude spokojná.

rolandik
autor
3. jún 2014

@denkaajejdeti @mummy01. Ja som mala aj ďalšie dôvody na odklad.
Moja Emka je drobné dievčatko s výraznými logopedickými problémami. Hádže sa o zem pre každú hlúposť. Minule, keď som bola s ňou v logopedickej ambulancii, jej dr. bola chorá tak ju zastupovala iná. Polovicu sedenia ju iba presviedčala, aby jej niečo povedala. Včera som bola s ňou na talentovky do ZUŠ-ky, ktoré mi manžel vyhováral, znepáčil sa jej tam jeden pán učiteľ a začala tam vystrájať. Vyplazovala jazyk, dala si brmbolec zo svetra do úst. Nakoniec po odchode z triedy a novom návrate síce zaspievala a presvedčila ich o svojom hudobnom talente, ale váhali či by zvládla vyučovanie.

mummy01
3. jún 2014

@rolandik ale ak v skolke problem nevidia tak si myslim ze taketo divadielko hra iba pred tebou...moja dcera je tiez ina ak som v dosahu ja a ina ak je bezomna...Ak by s nou mali v skolke problemy tak by ju asi neoznacovali za sikovnu.To ze je drobna je pre skolu uplne jedno.Keby do skoly nastupovali iba bezproblemove 100% deti tak by boli skoly prazdne a v skolke by sa nachadzali aj 10rocne deti 😉

horana
3. jún 2014

@rolandik Mali ste ju dat ked tak do nultaku, nie nechat v skolke, tam sa tento typ problemu nevyriesi - moj nazor. A ta jej sikovnost "prezreje" presne ako pisu dievcata nado mnou, cize bude este viac problemov nez teraz.

denkaajejdeti
3. jún 2014

@rolandik Chápem ťa, ale nemyslím si, že si spravila dobré rozhodnutie. Do tejto témy som sa zapojila len pre to, že niečim podobným som tiež teraz prechádzala - tiež mám dcérku, ktorá má čerstvých 6 rôčkov (dokonca, ak by som jej vek korigovala, tak 6 ešte len bude mať), narodila sa predčasne takmer o 2 mesiace, je drobná (je tretia najmenšia v triede), chodíme k logopedičke, je tvrdohlavá,....a veľmi som sa bála, ako by jej bolo v škole...tiež má sestričku o 3 roky a 3 mesiace staršiu, ktorá je nesmierne nadaná a ťahá ju dopredu míľovými krokmi, ale aj tak som stále bola na pochybách, stále som videla len to, že nie je taká silná ako jej starší súrodenci...učiteľky ju odporúčali do školy všetkými desiatimi, depistáž dopadla nad očakávania (všetky testy spravila nadpriemerne), ale aj tak som váhala a vážne som uvažovala nad odkladom. Potom som však požiadala o radu žienky na MK v našej skupinke z Nitry a tie mi odporučili jednu skúsenú psychologičku zo Zlatých Moraviec (p.riaditeľka ped.-psych. poradne, staršia pani s vyše 30 ročnou praxou) - tá našu malú testovala dve hodiny a potom si nás zavolala na "koberec" 🙂 aj s manželom a povedala nám, že dcérka je pripravená na 100%, je nadpriemerne inteligentná a škôlka by jej už len ublížila, bola by doslovne prezretá a jej odložený nástup do školy by mal fatálne dôsledky - záver: v žiadnom prípade neodkladať nástup do školy !!! Všetko je to len o obavách rodičov, ktorí sa snažia chrániť svoje dieťa a pritom sú to práve oni, ktorí mu najviac svojim nesprávnym rozhodnutím ublížia ☹.
P.S. : Nájdi skutočne dobrú psychologičku (najlepšie z pedag.-psycholog.centra) a daj dcérku otestovať, uvidíš aký názor bude mať na to odborník - ja svoje rozhodnutie neľutujem a som rada, že som dokázala akceptovať názor odborníka pre dobro svojej dcérky, aj keď najradšej by som ju bola nechala v škôlke, lebo sa mi zdala ešte nezrelá a drobná do školy - pokladám sa za výbornú matku troch detí, ktorá dá na svoj inštinkt, ale aj tak mi niečo našepkávalo, že je to viac môj strach a obavy ako dcérkina nezrelosť.

sisaha
3. jún 2014

@rolandik dieta si mala otestovat v PPP na skolsku zrelost a na zaklade toho sa rozhodnut. To, ze niekde hra divadlo, aby uputala pozornost, môže byť prejavom aj vyššej inteligencie. Logopedicka by ti tiez vedela poskytnut adekvatne stanovisko, či by prvy rocnik zvladla, alebo navrhuje odklad. ak je to ešte mozne, daj ju otestovat a zajdi do školy.

dendy1
3. jún 2014

@rolandik tiež si myslím, že by si sa mohla pokúsiť o prijatie do školy. Povinnosti ju zmenia viac k zodpovednosti. Aj to že ju dosť ťahá staršia sestra je plus. Ešte je to do septembra 3 mesiace a ona ešte viac dorastie - mentálne 🙂. A môžete ju tým motivovať, že bude žiacka. Určite sa to dá vybaviť, rôzne prestupy a preradenia sa dejú behom týždňa. Skusila by som to. Ak nie, tak možno aspoň prestup do inej škôlky, kde bude viac predškolákov začínať a nebude tak trčať zabudnutá v povodnej škôlke, deti sa medzi sebou poznajú a vedia byť uštipačné.
Rozhodne prajem čo najlepšie rozhodnutie pre Emku

rolandik
autor
3. jún 2014

Ja som s ňou bola v ppp poradni. Ja som jej len povedala, že chcem dať dcére odklad ona sa s ňou bezomňa rozprávala a potvrdila mi odklad. Ja už neriešim či odklad, alebo nie. Ja riešim presun dcéry do inej triedy v škôlke.

denkaajejdeti
3. jún 2014

@rolandik Škoda, že sa deti nemôžu rozhodovať v niektorých veciach samé. Ty nechceš riešiť príčinu problému, ale čo najelegantnejšie "zamiesť špinu pod koberec".

horana
3. jún 2014

@rolandik Myslim ze to tu dievcence chapu, ale dnes je to tak ze psychologicka potvrdi to co chce rodic.
Vacsinou je tak, ze ked tam prijdes s konkretnou predstavou, ona sa prisposobi. Hlavne ked je dieta narodene v lete, tam je neoficialna smernica ze ked rodic nechce, ma psycholog vyhoviet (naozaj, necucam si z prsta).
Cize ona to potom cele nasila tak aby vyhovela tebe.

Kazda mama si dnes velmi strazi svoje dieta, ofukuje, vacsina su odklady a potom do skol prichadzaju deti ktore sa tam nudia, je tazke ich motivovat. Alebo aj nie, ale prve roky sa prakticky nemusia ucit, nakolko uz pochytaju vsetko dopredu a myslia si ze tak bude nastalo a vyssie triedy ich zaskocia ked uz naozaj bude treba zabrat a oni tym naskokom na toto neboli pripravene, budu to znasat horsie.
Prezretie ma takziez kopec nevyhod, co rodic v dobrej viere ulahcit dietatu nevidi...

Preto ti tu radia este to prehodnotit a prip. skusit zvratit ten odklad samotny...to ci tvoja dcera teraz uz tie 3 t bude s jednymi ci druhymi...to az tak nezavazi...tam tiez nikto nema krystalovu gulu aby videl ako ju prijme tesne pred koncom uz zohrany novy kolektiv...aby ju tiez nebrali ze je to ta "co prepadla", to by ste si moc nepomohli...

motyllik
3. jún 2014

@rolandik Školská zrelosť by sa mala posudzovať vždy komplexne - je tam viacero oblastí, nielen rozumovo (aké je dieťa "šikovné"), ale aj fyzicky, emocionálne, sociálne, rečovo, patrí tu aj sluchová a zraková percepcia... toto všetko posudzuje aj psychológ v ped-psych. poradni (aspoň by mal). Na zváženie je to naozaj u detí, ktoré sú rozumovo šikovné, ale niektorá z ďalších stránok nie je ešte úplne zrelá.

Napr. to čo ty píšeš - problém je podľa všetkého v rečovej a sociálnej oblasti a z toho dôvodu je odklad na mieste. Pokiaľ je výraznejší problém s rečou (nejedná sa iba o jednoduchú fyziologickú dysláliu), tak napriek šikovnosti môžu byť problémy pri čítaní aj písaní. Pokiaľ psychológ v poradni robil komplexné vyšetrenie a odporučil odklad a Ty si tiež presvedčená, že odklad je správny, nie je o čom.

V škôlke by som to určite riešila s riaditeľkou, prípadné preradenie do predškolskej triedy by v situácii ako je takáto, mohlo byť na mieste.. V škôlkach pri deťoch, ktoré majú odklad (a u ktorých škôlka s odkladom nepočítala), sa môže objaviť takýto problém, myslím teraz zo strany učiteliek, keďže je v MŠ celkovo problém s miestami, to vieme...

rolandik
autor
3. jún 2014

@motyllik ďakujem, že to chápeš. Skúsim sa porozprávať s riaditeľkou a uvidím. U nás v škôlke sa všetky deti navzájom poznajú.

motyllik
3. jún 2014

@rolandik pokiaľ by to nepomohlo, tak by som na tvojom mieste naozaj zvážila zmenu MŠ, pokiaľ je to možné, neviem, aká je u vás situácia. Predsa len, jeden rok je pomerne dlhá doba, tak aby dcérka nechodila do škôlky s nechuťou a odporom, to by sa potom mohli pridružiť rôzne ďalšie problémy.

aristka
3. jún 2014

mala som odklad u 2 detí ,tiež na našu žiadosť a obe moje deti nacvičovali aj rozlúčku na 2 krát ,veď to je aj jej rozlúčka s deťmi ,s ktorými chodila 3 roky ,takže sa s nimi lúči ..postoj pedagogičky nie je správny a u nás to tak bolo v rozdielnych škôlkach ....na konci šk roka by som ju nepreraďovala....

sisaha
3. jún 2014

@rolandik odklad sa nestanovuje iba na zaklade rozhovoru, ale predchádzajú mu testy. Psychologicka ti iba dala papier, lebo ty si to tak chcela. A to je rozdiel.
Ja mam tiez drobnu dceru - narodenu v juli, ale pokial mi vyslovene fundovany odbornik nepovie, ze moje dieta 1.rocnik nezvladne, o odklade nebudem uvazovat ani sekundu. a len tak btw. moj exsvokor je detsky psycholog z PPP a povedal, ze rodicia zbytocne ziadaju odklad pre svoje deti.. Potom su nesustredené v skole, castokrat o rok starsie od spoluziakov. A nezriedka koncia strednu skolu ako 20 rocne decka. A este ak maju burlivu pubertu a v 18tich pride dcera tehotna, tak dovi dopo..

barla5
3. jún 2014

@rolandik ahoj, a nerozmýšľali ste nad nultým ročníkom? Takto by odišla z MŠ so svojími spolužiakmi ale nešla by do ozajstnej školy, je to taká pološkola, pološkôlka, všetky deti sú tam na tom rovnako, necítila by sa tam tak odstrčene. Osobne si myslím, že zmena triedy alebo aj škôky problém nevyrieši.

babulina
3. jún 2014

@rolandik u nas deti s odkladom sa zucastnuju rozlucky, lucia sa so svojom triedou, po pravde aj rodicia deti s odkladom prispeli na dar pre pani ucitelky, co de facto nemuseli ale kedze to bola ich trieda a ich ucitelky tri roky tak povedali povacsinou ano
porozpravaj sa s ucitelkou nech ju zapoja,bezohladu na to ci ide alebo nejde do skoly, pripadne sa opytaj na dovody preco ju tam nezapojili, ak by tam bol neprekonatelny problem tak potom radsej presun do inej triedy ale takej kam bude realne chodit od septembra,aby to malo zmysel

daol
3. jún 2014

@rolandik podľa mňa ak by dcérka nebola zrela do školy učiteľky v škôlke by ťa nato upozornili samy

ikula2
3. jún 2014

@rolandik riesila by som to s ucitelkou ved aj tvoja dcerka sa luci s detmi,mala by sa zapojit nevidim dovod preco by mala byt na okraji. Myslim, ze ak ju preradis ani to sa jej nebude pacit. A ucitelky predsa musia mat skusenost s detmi ktore maju odklad. Ja by som bola za to ze aj ona sa ma zapojit a vysvetlit jej ze sa luci s kamosmi 🙂)

rolandik
autor
3. jún 2014

Dievčatá, ďakujem vám za názor. Chcela by som ešte dodať, že učenie nepredbieha iba v škole, ale možno 80% učiva sa musí nacvičiť doma. Ak dieťaťu sa doma nechce poslúchať a pracovať je to naozaj ťažké.

sashabb
3. jún 2014

@rolandik ja len dodám tak naokraj, že aj 8-9roč. dieťaťu sa nechce poslúchať, nechce pracovať, nechce si ulohy robiť. Čiže spoliehať sa na to, že za ten ďalší rok v škôlke sa mu toto už potom bude chcieť robiť ... no neviem, nespoliehala by som sa na to.

sisaha
3. jún 2014

@rolandik nehovoríš správne. 95% učiva sa zvláda v škole. 5% je na rodičoch. Dokonca u nás v 1. ročníku bolo od rodičov žiadané, aby sa s deťmi doma neučili, lebo získajú nesprávne návyky. Ak bolo niečo treba precvičiť doma, tak to bolo napísané v zrkadielku a nikdy tieto činnosti nepresiahli 20 minút času.

zuzitko74
3. jún 2014

Dievčence, vy ste sa tu do nej pustili, ale problém nie je v tom, ako sa oni rozhodli. Oni ako rodičia mali právo rozhodnúť v najlepšom záujme svojho dieťaťa. Problém je skôr v tom, že učiteľka dovolí deťom, aby ju spomedzi seba vylúčili, len preto, že s nimi nenastupuje do školy.
Ako by ste sa cítili, keby ste urobili v živote svojich detí rozhodnutie, na ktoré máte právo a ostatné deti ho za to začnú šikanovať? Toto by žiadny pedagóg vo svojej triede nemal dovoliť.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
4. jún 2014

@zuzitko74 ja ako rodic ak spravim rozhodnutie, ktore bude mat za nasledok ze mi dieta zacnu sikanovat ine deti, vyclenovat ho z kolektivu, tak okamzite sa snazim svoje zle rozhodnutie zmenit a skody napravit.

Kazdy sme omylny, kazdy si chranime vlastne deti... Ale zametat skodu pod koberec presunom dietata do inej triedy (skolky) pretoze JA som sa tak uz rozhodla -- tak ako sorry, na toto ja teda fakt ego nemam. A to si myslim ze som dost zasadova co sa tyka vychovy.

denkaajejdeti
4. jún 2014

@kaktusik007 @rolandik Ahojte, presne to mi bežalo mysľou - samé JA JA JA (@rolandik pozri si svoj príspevok zo včerajšieho dňa o 11:24) - v štyroch vetách zo štyroch nič iné len JA som povedala, JA riešim,....asi si dosť autoritatívna matka a kdesi v tom egoizme sa stratilo jedno malé dievčatko .......
Ak už neriešiš vstup/odklad svojej dcérky do školy, mala by si sa aspoň postarať o tú paseku, ktorú si narobila svojim rozhodnutím a ak aj zlyhala pedagogička, tak ty si predsa matka a vidíš, čo sa s malou deje.....
Ja sa jej ani nečudujem, že sa jej nechce chodiť do škôlky, napriek tomu, že 99% detí miluje jún v škole či škôlke práve pre tú predprázdninovú atmosféru. Ako by si sa cítila ty, keby si každý Boží deň chodila do práce, v ktorej ťa kolektív vylúčil a stal sa z teba outsider ?? Pre pána Jána, stačilo by od teba trochu viac empatie....
Tvoja dcérka môže byť tvrdohlavá len v tvojej prítomnosti (aj u logopedičky, aj na telentovkách si s ňou bola ty....možno je to jej výkrik o pomoc v tvojej prítomnosti, forma odporu, nesúhlasu ako k nej pristupuješ) a preto v škôlke s ňou nemajú problémy a považujú ju za šikovnú a pripravenú do školy. Je veľa detí, ktoré sú doma úplne iné ako v škole/škôlke...ale to len hovorí o tom, že doma musia "hrať divadlo" a je jedno z akého dôvodu - to je vaša vec.
U psychologičky si ty povedala, že chceš odklad a až potom odborníčka odobrila tvoj názor - v tom je rozdiel. Ja som nikomu nepovedala svoj pocit, povedala som NEVIEM SA ROZHODNÚŤ, PROSÍM, PORAĎTE MI - tým som nechala každému odborníkovi priestor, aby sa skutočne objektívne rozhodol či je do školy zrelá alebo nie. Radila som sa najskôr s učiteľkami v MŠ, dokonca aj s tými, ktoré nie sú priamo jej triednymi, keďže sme mini škôlka rodinného typu, potom s logopedičkou, potom s učiteľkami na zápise, potom s psychologičkou, ktorá robila depistáž v MŠ a potom som si dohodla stretnutie s jednou psychologičkou mimo nášho mesta, na ktorú som mala referencie, že depistážam sa venuje viac ako 30 rokov. Ani jednej z nich som nepovedala, ako by som sa rozhodla ja a ani aký názor mali iní odborníci/pedagógovia...práve kvôli objektivite ich verdiktu. Jedine logopedička povedala, že ešte by rok pre istotu počkala, ale ak dcérku zapíšem do školy, tak zintenzívnime prípravu a budeme sa stretávať častejšie ako 1x do mesiaca a potom v pohode môže nastúpiť v septembri 2014 do 1.triedy.
No a na záver by som chcela podotknúť, že v prvom rade som sa o všetkom rozprávala s dcérkou, o všetkých možnostiach, ktoré má...pretože ide v prvom rade o ňu, jej spomienky na škôlku, jej vstup do školáckeho života. Ľudia si ani neuvedomujú, že deti si držia v pamäti aj pre nás nepodstatné fakty (napr. aj také "nepodstatné" nacvičovanie záverečného vystúpenia či rozlúčku so škôlkou).
Držím palce najmä Emmke, aby to zvládla čo najlepšie.

cobhan
4. jún 2014

niekedy bol odklad skolskej dochadzky skor vynimocna zalezitost, ale poslednou dobou sa stava takmer pravidlom. Uz dokonca deti narodene koncom maja su niekde na hrane, ci ich dat do skoly alebo nie. Poznam viac ludi z mojho okolia, kde sa rodicia rozhodli pockat (vacsinou aby nemali dvoch prvakov hned po sebe) a na mladsom dietati to zanechalo stopy. Naopak mam kamosku narodenu 1.9, do skoly chodila s nami, aj ked rodicia mohli poziadat o odklad a bola vzdy jednou z najlepsich..vsetko deti narodene 1980-82, takze s odstupom casu sa da povedat, ci bolo rozhodnutie dobre alebo nie. Z tych, co sli do skoly ako mali, pripadne malicko skor (septembrovi) nemal problem nikto, ale ti, co mali odklad sa najprv v skole nudili a potom zacali mat problemy, pretoze kym prva skupina bola nutena zamakat uz od prveho rocnika, druha sa prve roky viezla, nic nove to pre nich velmi nebolo a potom neodhadli cas, kedy sa uz bolo treba zacat ucit a nemali ani ziadne ucebne navyky.
My zijeme v state, kde sa do prvej triedy nastupuje medzi 4-6 rokom a pokial nebudem mat naozaj vazny dovod, tak mala nastupi v 4 rokoch a ked bude chciet, tak bude moc ten rok k dobru vyuzit na strednej a ist na rok niekam do zahranicia.

zuzitko74
4. jún 2014

@kaktusik007 Ty asi ani netušíš, za čo všetko sú schopné niektoré deti niekoho šikanovať. Už len taká blbá desiata. Vlastnenie, či nevlastnenie mobilu, Značkové oblečenie. Ak chlapec chodí na krúžok umeleckého zamerania. Nevlastnenie rovnakých hračiek. Výška vreckového. Mohla by som pokračovať do neviem kedy. To nie je o egu rodiča, to je o netolerantnosti niektorých ľudí.