Strach 5 ročného syna z vystúpenia pred rodičmi

drobnytrupik
19. dec 2016

Ahojte mamičky, potrebovala by som poradiť, možno sa nájde nejaká mamička, ktorá mala a vyriešila problém , ktorý mám aj ja.
Môj 5 ročný syn navštevuje materskú školu, do škôlky chodil aj chodí rád, len jediný problém má s vystúpením programu pri akejkoľvek príležitosti. Minulého roku mali vystúpenie pre mamičky. Všetko vedel, všetky básničky, pesničky mi doma spieval, kľudne mohol aj sám predviesť celý program. Nastalo vystúpenie, detičky predstúpili pred mamičky a tu nastal zlom. niektoré mamičky sa začali smiať z ich farebného oblečenia ( dali im ho pani učiteľky), rozplakal sa ( mal pocit, že sa vysmievajú) a už nepovedal ani slovko. Preplakal celé vystúpenie. A od toho momentu má doslova strach chodiť do škôlky, keď vie, že budú nacvičovať program, a v deň, keď vystupujú je to najhoršie. Od polovice októbra, keď začali nacvičovať program na Vianoce, začal byť nervózny, odmietal chodiť do škôlky, stále spomínal, že sa blíži hrozný deň. začal mykať očami, šúchať si ich a klipkať. pripisovala som to suchému vzduchu v škôlke vo vykurovacom období, ale čítala som na nete, že to môže byť z úzkosti a strachu z vnútra malého človiečika. Dnes mali vystúpenie pre mamky a ockov k Vianociam. do škôlky šiel síce v pohode ( neviem čo prežíval vo vnútri) ale keď došlo k vystúpeniu, tak najprv plakal, pani učiteľky mu pov. že nemusí nič robiť, len nech neplače, len nech sa pozerá. Tak celé vystúpenie stál, obzeral sa po ľuďoch, ale nepovedal nič. až ku konci vystúpenia povedal jednu básničku, ale so sklonenou hlavou aj to spoločne so všetkými deťmi. stále stál v úzadí. Neviem ako to mám s ním prekonať, dohováram mu, že sa nemusí ničoho báť, že je šikovný, že všetko vie, ale nič nezaberá. Od septembra ide do školy, ale bojím sa , že pri zápise nepovie pani učiteľke ani slovo. a že navrhnú mu odklad. Je fakt šikovný, rýchlo sa učí, len ten strach z množstva ľudí ho brzdí.Prosím o radu ako to prekonal niekto pri svojom dieťati. ďakujem

mtsl
19. dec 2016

@drobnytrupik vystúpenie na Deň matiek, môj syn v tom čase 5 rokov, ako hlavný aktér programu (všetko stojí a padá na ňom) stojí so sklonenou hlavou pred miktofónom a čuší. učiteľka sa snaží a napovedá mu - on stále zaryto mlčí. učiteľka stále napovedá, v sále sa začínajú ozývať čoraz väčšie salvy smiechu až nakoniec malý dupne nohou a povie do mikrofónu "NEPOVIEM" to sa už rehotala celá sála a detičky museli pokračovať bez úvodnej básničky.
2 roky po tomto zážitku odmietal vystupovať. Aj s učiteľkami sme boli dohodnuté že ho nebudú dávať vystupovať. Osmelil sa až v 2 ročníku, keď začal pod vedením perfektnej učiteľky hrať v divadelnom krúžku.
Pointa jeho zážitku je v tom, že báseň začínala slovami " Povedali, že som malý ako štoplík od piva..." to ho urazilo už pri nácviku tak, že odmietol vystupovať. Tú básničku som z neho vypáčila až po mesiaci v aute keď sme boli sami a on sa 100 x ubezpečil že ho nik okrem mňa nebude počuť.

jeennyv
19. dec 2016

@drobnytrupik nenut ho ked nechce vystupovat a postupom casu sa s tym pomaly vyrovna..moju spoluziacku na zakladke nutili vystupovat az to skoncilo tak ze na akademii usla z podia..a revala dalsiu hodinu, inak s nicim nema problem vychodila skoly, len niekto nie je ten typ a na spravovanie ludi a tych zazitkov potrebuje viac casu... vysvetluj, ze to nie je jeho vina, ze nie su vsetky oci iba na nom..

drobnytrupik
autor
19. dec 2016

@mtsl
@mtsl Ďakujem potešili ste ma, že snáď z toho vyrastie. On má problém práve , kvôli tomu smiechu. On je stále presvedčený, že to sa vysmievajú. ( vysvetľovala som mu, že sa len usmievajú) ale aj tak nepomáha. No ono jedna matka sa doslova na tom vystúpení vysmiala aj jednému dievčatku, ktoré sa rozplakalo v štýle: Ha-ha,pozrite sa ako plače, a odvtedy má môj syn úplný blok.

drobnytrupik
autor
19. dec 2016

@jeennyv
@jeennyv Ahoj Ja som ho nenútila, ja som o tom s učiteľkami rozprávala. Ani oni nechápu, čo sa mu vlastne porobilo, že fakt je šikovný, ťahá celý program, zaskakuje keď nacvičujú a niektoré deti chýbajú, len vystúpiť nechce.A mrzí ma to hlavne kvôli tomu, že všetko vie a neukáže to a ostatní si myslia, že nevie. ale nenútim ho, už som ho aj motivovala odmenou, ale aj tak nepomohlo.

mtsl
19. dec 2016

@drobnytrupik proste nevystupujte - on z toho vyrastie. A keď nie tak predsa na vystupovaní v škole nestojí celý svet.
My sme museli toho tiež veľa navysvetľovať aby prekonal ten strach. Veľmi pomohla aj pani učiteľka v ZUŠ keď mu vysvetlila aké bude jeho prvé klavírne vystúpenie dôstojné a vážne a že tam sa nik smiať nebude.

ada274
19. dec 2016

@drobnytrupik kazdy rodic tuzi vidiet svoje dieta vystupovat. Tvoj maly sa v tom teraz nevyziva a je mu to neprijemne. Cim vacsi tlak bude citit tym vacsi odpor bude prezivat. Neboj casom ho to prejde, este si tie vystupenia uzijete.

janinah
19. dec 2016

Nenútiť,ubezpeč ho a dohodni sa s učiteľkou,že vôbec ani nemusí vyjsť s deťmi pred ľudí,lebo mu vyrobíš traumu..to isté mala mojadcéra,deti všetkyvyšlipred rodičov,ona ma našla pohľadom a švihom ku mne a držala sa ma ako kliešť,kým ostatné deti vystupovali....dnes lieta po celom svete ,vyzerá,že žiť bude v Južnej Amerike,nestratí sa....

ingrid25
19. dec 2016

Ahoj, tiez mam takeho syna. V skolke nevystupoval, a ked ho postavili, stal chrbtom a nejako to pretrpel. Ked prisiel do skoly zlepsilo sa to isli s treidou vystupovat a nemal problem. Rano sice doma trocha poplakal zo stresu ale na vystupenie sa aj tesil.
To ze inym neukaze co vie ti moze byt jedno, ty vies ze je sikovny a to staci. Tebe doma ukazal.... Nie kazdy je na verejne vystupovanie...

timea7
19. dec 2016

@drobnytrupik najbližšie vystúpenie bude zrejme Deň matiek. Už dnes mu povedz, že ak nechce, nemusí vystupovať vôbec. Ty budeš rada, ak ti básničky a pesničky povie doma. Aj to mu povedz, že to, ako sa cíti, že mu je to nepríjemné vystúpiť pred toľkými ľuďmi, tak to cítia aj niektorí dospelí. Niektorí ľudia sa predvádzajú radi, iní nie. A že si na neho pyšná, že aj keď sa cítil nepríjemne, tak tam s deťmi stál a nakoniec si sa veľmi potešila, keď povedal tú básničku. Ak povie na Deň matiek len jednu jedinú, budeš rada, ale ak tam nevystúpi vôbec, nič sa nestane, vôbec nemusí byť z toho popredu nervózny. Každé dieťa je iné, jedno je od narodenia komediant, iné nie, treba to rešpektovať, Ak nemá problém rozprávať pred triedou, odpovedať na otázky napr. ak je s tebou na návšteve, alebo niekoho stretnete, nespôsobuj mu zbytočné stresy.

lauricka
20. dec 2016

@drobnytrupik hovori sa, ze ked niekto spadne z kona, tak strach prekona len tak, ze nanho zasa nasadne. Ja si myslim, ze je absolutne nepodstatne to, ze neukaze, ze vie a ze vyzera, ze nevie, ked nechce vystupit, to je uplne jedno. Dolezite je, aby to postupne prekonal. Nemyslim, ze to musi byt hned, moze dostat cas, kolko potrebuje, ale pracovat s tym treba. Ja by som sa asi poradila aj s detskou psychologickou, su v mestach take tie CPPPaP a to je zdrama poradenstvo. Proste nejako postupne. To nevadi, ak to pride napr. az v skole, ked viac veci pochopi.

tova
20. dec 2016

nedavaj ho vystupovat, nech sedi v predu s tebou, a skus ho dat len na poslednu scenku alebo pesnicku, poslat ho hore k detom. Na zaciatku si popozera rodicov a po 15 min. pojde aj vystupovat, a ked nie, tak nie.

emilia25
20. dec 2016

Najstarsi mi v skolke v pohode vystupoval no stredny ten je tiez taky vcera sme mali besiedku cely program tam aspon bol a ked uz skoncili tak sa rozplakal ze nechce vystupovat.a to u bude mat 7rokov proste neni na taketo podujatie.

tykat
20. dec 2016

Moj syn v škôlke mal z vystúpenia stresy, nikdy nic nepovedal, pritom vsetko vedel ale z hromadného vystúpenia mal strach...v škole od prvej triedy kedy si ho vyhliadla jedna super pani učiteľka chodí na recitačné súťaže a konferuje vsetky školské podujatia, nemá problem vystúpiť pred plným kulturákom.
Ked mi učiteľka v škole povedala aky mam doma talent tak som neverila. A začalo to vhodnou milou a vtipnou básnickou ktorá mu sadla a velmi sa mu páčila.

lypka
20. dec 2016

Moja tiež, keď mali vianočnú besiedku, tak tam jedno dievčatko celú dobu len prestálo, nič nerobilo ani sa nepohlo. Potom som sa mojej pýtala, či nechodila do škôlky, keď nič nerobila a ona mi povedala, že nie že všetko vedela, že nevie, prečo nič nepovedala :( Asi to je nejaký blok, ktorý musia tie deti samé prekonať, alebo ja neviem čo.

mawka
20. dec 2016

moj syn neznasa odjakziva vystupovat, pritom je velmi spolocensky a taky saso maly, ale uz velmi maly sa vyjadril, ze neznasa take saskovanie na besiedkach. tak sme to neriesili. ked aj v skole ma recitovat, tak to skor odrapuje jak rytmus, moje nervy 😀 a pritom prednes vie. lenze to nema rad pred ludmi. na druhej strane ak ma nieco vysvetlit, prezentovat, nie je problem. dcera je v tomto exhibicionista, ta nema problem tancovat, spievat, divadielko hrat, to je heeerecka 😀
myslim si, ze je fajn, ak ucitelky nieco nacvicuju s detmi, ale mali by brat ohlad prave na deti, ktore proste na to nie su a netlacit ich nasilu, ze heeej, ked cela trieda, aj TY musis. holt, niekomu je neprijemne stat pred kvantom ludi, niekto ma tremu, niekto si neveri. netreba teda nutit deti do takych veci 🙂 ono sa to casom aj tak podda 😉

fotoarch
20. dec 2016

Ja neviem zienky, sak sa same postavte v praci v jedalni a zacnite spievat...ako sa budete citit..... O co je ine dieta od nas... Naco mu je takato ..zrucnost..kdd sa z toho v pamati vybavi fobia! Hanbis sa? Tak ndvystupuj a pod zatlieskat kamosom z hladiska...

noname26
20. dec 2016

@fotoarch akoze v podstate mas naozaj pravdu, naco do toho nutit, len zial v dospelosti tie deti mozu mat pracu, ktora ich bude bavit a zivit, ale bude vyzadovat aj prezentacie vysledkov ci navrhov a je dobre ak sa postupnymi krokmi clovek aj tejto zrucnosti uci. pravdaze isto nie robit z toho traumy na cely zivot, mozno polovica dospelych, ktora ma problem vystupovat pred davom to ma prave z takehoto nutenia.. len sa zamyslam, ako vlastne aj nenutit, aj pripravit na buducnost..

fotoarch
20. dec 2016

@noname26 vsak to, MY ich pripravujeme na BUDUCNOST, ktoru ONI mozno ani nechcu.... Ak bude dieta briskny intelektual tak odprezentuje svoj biznis a sam sa so strachom zabojuje ako dospely . Ale drvivej vacsine tato ..zrucnost .. v kancli alebo zapasom nebude k nicomu. A otazka je kto bude stastnejsi, za pasom alebo na sef.stolicke , lebo karierny post sa nerovna pokoju v dusi, mozno len materialnej hojnosti....

mawka
20. dec 2016

@noname26 je rozdiel prezentovat a recitovat a spievat. ja som napr rada recitovala, milovala som to. ale nedajboze som mala spievat, konecna toto. detto na hudobke postavit sa v lavici a spievat pred celou triedou, ked spievat neviem. sak to je ciste strapnovanie. a postavit sa pred ludi a recnit a prezentovat nemam problem v dospelosti.
suhlasim @fotoarch

noname26
20. dec 2016

@fotoarch ved ja nikomu buducnost nevyberam. len poznam sikovnych ludi, ktori radi robia svoju pracu, sami si ju vybrali, ale tu cast, ked maju prezentovat, doslova odtrpia..

noname26
20. dec 2016

@mawka
ako ani ja neznasam spievat a tiez trpim co i len na porade, ked mam nieco prezentovat, nieto boze este pred "cudzimi", ale aj to je cast mojej prace, ktoru mam rada.. proste niektore veci k zivotu patria a len premyslam, ako sa s nimi bezbolestne zoznamit, bo to ako sa s nimi zoznamujeme asi bezbolestne nie je, ked tolko ludi ma problem s prezentaciou na verejnosti

miluna777
20. dec 2016

Ja by som ho tiež nenútila. Môže mať aj svoje vlastné osobnostné rysy, malý introvert sa jednoducho nebude chcieť "predvádzať". Pre kopu detí je to veľmi stresujúce. Ja som ako malá tančila, to mi nerobilo problém, s rečnením to bolo trocha horšie, ale zvládla som. No akonáhle som musela spievať... Nočná mora! Radšej som na hudobnej dostala päťku ako Brno než by som zaspievala pred triedou.
V škole sa ešte naprednáša rôznych referátov a podobných vecí, takže si myslím, že aj kebyže to neriešíte, časom na vystupovanie a rečnenie dojde sám.
No nezávidím mu tú "traumu", že si myslel, že sa mu smejú. Citlivejšie detičky to vnímajú veľmi silno a hlboko ich to vie zraniť a ovplyvniť. Nedokážem si predstaviť, že by se mi to stalo v jeho veku, asi by som zaliezla do skríne a nevyliezla aspoň týždeň...

miluna777
20. dec 2016

Celkovo vystupovanie pred ľuďmi považujem za opravdu vysokú sociálnu dovednosť aj u dospelých, človek na to musí mať predpoklady a trénovať, aby mu to nerobilo problém. A my to chceme od malinkých detí so samozrejmosťou. Veď sú to len deti, aj keď sú u toho rozkošné, chutné a vyžaduje sa to od nich. Nemajú ešte také sociálne schopnosti a sebavedomie, aby sa s takými "nehodami" ako je smiech z publika poprali ako dospelí.
A čo ty ešte vieš... Treba sa o pár rôčkov pozviecha a ešte z neho bude aj herec. Držím palce!

mawka
20. dec 2016

@noname26 ale ty pleties hrusky s jablkami. vystupovat umelecky nie je to iste ako nieco odprezentovat. je uplne ine, ked ma niekto nieco zaspievat a pritom spievat nevie, ale musi a je ine, ak dostane za ulohu sa oboznamit s nejakou temou a odprezentovat ju, kde je priestor aj na diskusiu. ano, prezentacke schopnosti by sme mali deti postupne trenovat. ale preco tlacit deti do umeleckeho vyjadrenia, ked na to nemaju vlohy, pripadne im je to prosti srsti? ako som pisala predtym, mojho synatora nedotlacis recitovat, spievat, saskovat, ale nema problem odprezentovat nejaku temu a zapojit ludi a hlavne zaujat. su to fakt rozdielne veci.
vis, lebo prezentovat sa budu deti aj same, pred kamosmi, kolektivom, ked si budu vymienat v buducnosti anzory a diskutovat. ale pochybujem, ze si to budu spievat a recitovat. fakt rozdielne veci.

noname26
20. dec 2016

@mawka ok sorry, princip mi prisiel v tomto momente podobny. nie ze by to syn autorky nevedel, a bol nuteny do toho, co nevie a robi nerad (spievat a pod.), ale ze mal odprezentovat to, co vie.. v obsahu je rozdiel, beriem. pre mna osobne nebol vo vysledku rozdiel. mala som pocit, ze problem je v tom vystupeni pred ludmi a prezentacii.

tanija133
20. dec 2016

Moja skusenost je taka, ze moj maly tiez vzdy nacvicoval vystupenia a 3 roky nechcel vystupovat... prve 2 roky som mu dohovarala, vysvetlovala a snazila, treti rok som to vzdala a nenutila som ho...az teraz štvrtý rok v skolke , prvy raz sa chcel zucastnit vystupenie, a nebola som tam ja....verim ze postupne bude chciet viec a viac..takze za mna nenutit, robit veci prirodzene, a nechat to na jeho rozhodnuti....ale samozrejme podoorovat ho a vysvetlovat dalej...Bud z toho vyrastie , alebo nebude nikdy chciet a to to musis respektovat...

alaguema
20. dec 2016

@drobnytrupik veď je to normálne. Každý je iný, niektoré deti sú hanblivejšie. Tak asi z neho nebude nikdy žiadny showman...je tam toho. Nepotrebujete nič prekonávať, nevenuj tomu žiadnu zvýšenú pozornosť, lebo sa to môže ešte zhoršiť. Daj mu najavo, že je všetko v poriadku, že jeho pocity sú normálne a že sa vôbec nič nedeje. Ak mu navrhnú odklad, tak pôjdete na testy a ak bude treba posunúť nástup do školy, tak sa tiež nič nedeje. A ak nechce vystupovať, nemusí. Nechajme tie deti byť sami sebou bez výhrad a podmienok.

mtsl
20. dec 2016

@lauricka to si naozaj myslíš že treba s každou detskou traumičkou bežať k psychológovi?
Ja tiež neznášam vystupovať pred väčším publikom akéhokoľvek druhu a zato ešte nepobežím k psychológovi 😀

katpetdo
20. dec 2016

@drobnytrupik mam takmer 5-rocneho. V skolke je 3. rok a doteraz sa nezucastnil ziadnej besiedky, dokonca ani v ulohe divaka. Vzdy pred besiedkou dostavam "uplatky" (kvetiny, obrazky od neho za to, ze tam nemusi ist. Nenutim, ucitelky uz tiez vedia, ze sa nezucastni a neriesia. Mne je to jedno, ako dieta som to tiez nemala rada, tak naco ho tym trapit.

jumama
20. dec 2016

Dolezite je: priznat mu pocity. T.j. nie "ty si sikovny, vsetko vies, nemusis sa bat". Ale prave naopak, skusit zistit, co citi naozaj a dovolit mu to citit: "Ty mas tremu? (Mozete mu vysvetlit, co trema je.) Najradsej by si dnes nesiel do skolky, lebo vystupujete? Hm. ... A pocuvajte, co vam povie. A potom mu mozete porozpravat, ako vela dospelych spevakov, hercov, dokonca mozno i ucitelov atd. citi tremu.