Trombocyty v 12. týždni

buratinko1
3. jún 2021

Ahojte. Bola som v utorok na prvej poradni kde mi brali krv. Som 11tt+3 a mala som si volať za vyskedky. Doktor povedal ze je vsetko v poriadku, ale cca hodinu potom mi volal znova, ze pozeral znovu vysledky a ze si nevsimol, ze mam vraj nieco s trombocytmi. Pýtal sa ma ci som nemala v minulosti problem so zrazanlivostou krvi.
Nieco s krvnymi dostickami hovoril, ze mam menej zrazanlivosti.. On to pripisuje tomu ze od cca šiesteho tyzdna špinim a beriem preto duphaston. Kvôli tomu spineniu som aj radsej ostala PN. Mali ste to aj vy niektora?
Vraj ma posle na hematokogiu aby sa na to pozreli. Mám sa obávať?

sally001
3. jún 2021

@buratinko1 neboj ak mas nieco s krvou na hematologii to zistia a nasadia lieky na zdrazanlivost...nieje to bohvieco pichat do brucha clexane alebo fraxiparine ale ak to zachrani babatko tak sa to da zniest...😊

petamich
3. jún 2021

@sally001 ak je to tak ako autorka pise a ma horsiu zrazanlivost = viac trombocytov, tak jej predsa nenasadia injekcie na riedenie krvi 🙂 ved tie sa nasadzuju, ked je vysoka zrazanlivost, aby sa krv riedila a sa pripadne znizilo riziko vzniku trombozy alebo upchatia cievok (co moze mat vplyv na vyzivu plodu) ale teda ktovie ako to je - preventivna liecba LWH je relativna casta, ked je vysoka zrazanlivost (viem o com hovorim 🤪 uz mam stovky injekcii za sebou aktualne)

@buratinko1 vobec sa neboj, ten krvny obraz v tehotenstve casto ovplyvnuju hormony - jeden tyzden ti to vyskoci a o dva tyzdne uz to moze byt v poriadku, dnes uz vo vacsine pripadov vedia aj tu hematologiu aj stitnu zlazu aj ine veci, ktore v tehotenstve sleduju jednoducho korigovat, je len dobre, ze na to prisli, hematologicka ti vezme krv, urobi detailnejsi rozbor a ak bude treba nasadi vhodnu liecbu 🙂 drzim paste

sally001
3. jún 2021

@petamich prepac asi som to zle pochopila mas pravdu...

majamat
3. jún 2021

treba dovysetrit na hematologii,a le castokrat su odchylky. dokonca aj kazdy labak moze amt ine testovacie supravy a potom to vychadza vsade inak. pripadne odchylky mozu byt aj prechodne, niecim ovplyvnene.

buratinko1
autor
7. jún 2021

@petamich tak dneska som bola za gynekológom a dal mi papier k hematologovi.. Trombocyty mam 112 cize znizene.. Pred rokom mi moja obvodna doktorka robila krvný obraz a tam som mala trombocyty 280 a v stredu idem na to vysetrenie k hematologovi tak som zvedava.
V telefóne som predtym doktora nepochopila dobre ci znizene alebo zvysene... Ale od konca šiesteho týždňa az do minuleho týždňa co bolo do 11teho tyzdna som spinila tak ze ci to nebude mat nieco spoločne aj s tym.

habibim
7. jún 2021

@buratinko1 ak máš trombocity nízke, tak sa ti nezraza krv a určite ti hematolog da nejaké lieky na to.. Môže to mať vplyv aj na to krvácanie... Ja som mala pred tehu aj v tehu aj po porode trombocity ok, v norme, ale mala som D dimer vysoký, čo je hustota krvy, čiže som mala hustú, a pichala som si injekcie clexan 0,4 spolu, ak dobre počítam okolo 400ks..cele tehu aj pred tehu aj po pôrode ešte 6t...ale dá sa to zvládnuť... Nič to nie je... Zaujímavé ale je, že to bolo v druhom tehu a teraz co som mala tretie, a tehotenstvo som mala v zahraničí, tak tu nikto toto nieco nerieši.. Aj na hematologiju som bola a tam mi Dr.povedala,ze v tehu je to normálne a netreba organizmus ešte viac zaťažovať... Malé ma dnes 1,5m.a obaja sme v poriadku... Noc som si ne pichala a pritom mam aj mutáciu po mame zdedenu... Čiže co doktor to iný nazor🤷‍♀️

habibim
7. jún 2021

@petamich nie je to náhodou tak, že ak sú trombocity vyššie tak je krv hustejšia a vtedy treba pichať? Lebo po prvom pôrode som ich mala vysoké a vtedy mi pichali sestričky kvôli tomu po porode fraxiparin

petamich
7. jún 2021

@habibim ano pravdu mas, do "rovnice" som to dosadila opacne vyssie/nizsie - reagovala som na to, ze autorka povodne pisala, ze ma nizsiu zrazanlivost a to by riesenim nebolo riedenie krvi, kedze by ta zrazanlivost bola este horsia a teraz vlastne tiez pise, ze jej lekar potvrdil, ze su nizsie

petamich
7. jún 2021

@buratinko1 ano ako vravi lekar moze to mat suvis s tym krvacanim, kazdopadne je len dobre, ze ta na tu hematologiu poslal 🙂 spravia kontrolne vysetrenie ak bude treba nasadia adekvatnu liecbu a hematolog ta bude sledovat a nerob si teraz zbytocny stres, hormony v tehotenstve a tehotenstvo ako take robi s telom divy - ja okrem tej hematolgie som mala napr. jeden den katastrofalne vysledky stitnej zlazy (nikdy som problem nemala) a o tyzden u endokrinologicky uz bolo vsetko v poriadku, nevravim, ze toto bude aj tvoj pripad ale je lepsie, ze ta poslal ako keby ta neposlal, drzim paste!

lilusikk
12. aug 2021

@buratinko1 ahoj chcem sa opýtať ako si dopadla na hematologii mne teraz bolo zistené že mám znížené trombocity pred mesiacom som ich mala 120 a teráz ich mám 98 ja som už v 32tt a na hematologiu som objednaná až 24.8.2021 strašne sa bojím 😞😭 celé tehotenstvo v poriadku a teraz toto a ostatné výsledky mám všetko v poriadku aj pečeňové testy aj moč.

lilusikk
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
buratinko1
autor
12. aug 2021

@lilusikk nakoniec nic take ani nevravela potom doktorka, zopakovala testy a boli v pohode, kazala mi len vela vody piť, vraj az 3 litre denne, co sa u mňa neda tolko ale snazim sa a za 3 mesiace na kontrolu odvtedy ako som tam bola. Vsetko mam inak v poriadku.

lilusikk
12. aug 2021

@buratinko1 a nevravela Vám doktorka s čoho to je že tak kelsnu trombocity.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre