Herpes zoster - pásový opar v 18. týždni

sjuzi123
19. nov 2014

Ahojte. Chytila som pasovy opar (na krku a polke hlavy) v 18tt.
Herpes zoster ako taký som predtým nemala, no ovčie kiahne áno a herpes simplex tiež bežne. ALe pásový opar ako taký teraz v tehotenstve "tenkrát poprvé".
Som sedovaná na oddelení rizikového tehotenstva (nie som hospitalizovaná, ani dlhodobo PN...normálne kontroly, no na rizikovoom, nie u klasickej gyndy). No mám pocit, že ma tu skúmajú ešte menej ako by ma skumali v klasickej ambulancii. V klasickej som mávala poradnu každé cca 2 týždne, teraz je to interval dlhší. Mám pocit, že vzhladom na silu herpetických virusov a ich moc by na plod mala byť kladená nejaka špeci kontrola, no nič výnimočné sa nedeje. Momentálne som objednaná akurat a morfo UZV, tak ako je to štandard.. Nič extra. Ked som sa na to pýtala ošetrujuceho rizikoveho gynekologa, poučil ma len o všeobecnom fakte, že virusy všeobecne maju zly vplyv, a najma v prvom trimestri (ja som už ale v druhom), a kolkokrát vznikne virusove ochorenie priamo v plode a človek ani netuší, a vyšetrenia aj tak nemusia nič ukazať, a napriek tomu plod môže mať poruchu nervovej sustavy, a.i.

Chápem, všetko chápem, len mám pocit, že v takomto prípade.. načo je potom Oddelenie rizikoveho tehotenstva a s nim spojený prechod zo všeobecnej gyn.ambulancie na rizikovú, ked sa nemá jednať o dôkladnejšiu kontrolu plodu?

Máte skúsenosti aj priamo s herpesom zoster v takomto, dajme tomu ešte rannom štadiu tehotenstva (no už po 1.trimestri - viem, že počas neho to vie napachať škody)?

csenibaba
20. nov 2014

@sjuzi123 Ahoj,ja osobne nie ale moja kamoska mala pásovy opar v 1 trisemestri tehu!Jej dr si povedal nech si dá bábätka lebo nebude zdravy!behala po doktoroch a hladala po nete a vsade ze co môze spôsobit vírus,a zistila ze málo skoro nic, nakoniec malèho nechala a teraz má krásnèho zdravèho 16 mesacnèho syna!

sjuzi123
autor
20. nov 2014

@csenibaba Jezis, to sa dobre číta!!! Ja som viacmenej tiež zžitá s tým, nič neriešiť a veriť sebe a malému...ostatne vycuciava ma neskutočne, tak verím, že mu to môže stačiť na to, aby sa vedel brániť. Akurát tie vyšetrenia (nijaké navyše) sa mi zdajú dnes, v 21.storočí, trochu málo. Vzhladom na zavažnosť.
Ja verm aj tomu, čo laxne hovoril Dr., na jednej strane s nim suhlasim. Ale na druhej pre vlastný klud by som rada minimalizovala riziká.

Neviete niektorá, mám nárok na nejaké vyšetr.navyše?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre