Gynekológ mi odporúča ísť na potrat

zuzanka560
11. mar 2023

Som v 13 tt., po absolvovaní sono vyšetrenie resp. USG, gynekológ mi odporúča ísť na potrat, vzhľadom na to, že bábätko bude postihnuté a nemá dorastené dolné končatiny, chýbajú mu stehenné kosti. Úplne som sa zrútila, s priateľom sme sa veľmi tešili na dieťatko. Máme sa rozhodnúť do dvoch týždňov, či pôjdem na potrat alebo nie. Máte niektoré žienky skúsenosti? Čo ak ešte dorastu kosti, dr. povedala, že to už nie je možné. Ďakujem za rady.

alex49
11. mar 2023

@zuzanka560 je mi to ľúto, ale doktor vie co robí. Ak mu neveríš, tak chod na konzultáciu k inému.

sejbipi
11. mar 2023

Skús dr Grochala v Martine, zavolaj povedz sestričke čo je vo veci, že potrebuješ sono čo najskôr. On je na toto profesionál. A ak to potvrdí, tak by som to neriskovala. Je mi to ľúto. Veľa síl.

melanta
11. mar 2023

@zuzanka560 uff, toto ma veľmi mrzí. Nie, kosti určite už nedorastú, takto to žiaľ nefunguje. Určite tu budú názory "svätých", že aj takéto dieťatko si zaslúži život. Mňa ako matku by ale trápilo, aký život bude mať postihnuté dieťa. Aj keby to bolo ťažké, rozhodla by som sa pre potrat. V každom prípade prajem veľa síl.

dzulli1980
11. mar 2023

Nič v zlom, no myslím si, že doktor je väčší odborník ako ženy tu na MK ... skús ešte iného doktora, no myslím si, že sa len zbytočne trápiš, tie kosti nedorastú.
@zuzanka560

simonkazga
11. mar 2023

Kosti ktoré nie sú, už nedorastú. Je mi ľúto. 😔

anjelicek26
11. mar 2023

Ako pisu ostatne kocky, kosti nedorastu a rozhodnut sa pre jeho zivot znamena neskutocne obmedzenia pre to dieta samotne a aj pre vas ako rodinu. Strasne ma to mrzi, ale priroda to niekedy namixuje zle :( Nasmu babu sa v 14.tyzdni proste zastavilo srdiecko, tiez nevieme dodnes, ze preco...ale beriem to tak, ze ked nebolo zdrave, pripravene pre tento svet, muselo odijst. Kyret je kratky zakrok, spamatas sa rychlo, len ta psychika dogabana potrebuje podstatne dlhsie :(

apolka77
11. mar 2023

@zuzanka560 je mi to veľmi ľúto posielam veľa sily...❤️

54tinka54
11. mar 2023

@zuzanka560 určite by som si to ešte overila aj u iného lekára, je to veľmi veľké a ťažké rozhodnutie… mrzí ma to, posielam veľa síl

vorkola
11. mar 2023

@anjelicek26 ANO potrat ,to je psychika na cely zivot,.To sa vyliecit neda. Jy by som isla akoti odporuca dr Grochala v Matrine,ale dobri su aj v Blave, co odborne robia sono ,je to
ambulancia OBGYN..

martinka13
11. mar 2023

Je mi to ľúto . Zažila som niečo podobné, žiaľ až v 20.tt. Doporučujem tiež návštevu MUDr. Grochala. On presnejšie vysvetlí problém, možnosti ako pripadne riešiť situáciu po narodení. Rozhodnutie bude na Tebe. Je to sofiina voľba. Držím palce a prajem veľa síl.

januska12323
11. mar 2023

Choď aj k inému odborníkovi. Ak by si sa rozhodla dieťa nechať a bude mať "len" život bez nôh nemusí to byť až taká tragédia.

lalala94
11. mar 2023

Úprimne, ak dieťa nemá kosti, tak tie nedorastú a Grochal ani žiadny iný expert na tom nič nezmení. V zásade ti bude stačiť ísť za hocijakým iným lekárom - gynekológom na druhý názor (vyšetrenie) a ak ten potvrdí diagnózu prvého lekára, už je to len na tvojom rozhodnutí. Držím palce a je mi to ľúto.

denden77
11. mar 2023

ja ti len odporucim riesit to co najskor.. drzim palce 🍀

sejbipi
11. mar 2023

@lalala94 nikto nevraví, že nejaký lekár alebo niekto iný na tom niečo zmení. Ale je zjavné z príspevku, že pani potrebuje/chce názor aj iného lekára, preto ho tu viaceré z nás odporúčajú a konkrétne Grochal je naozaj odborník, všetko ukáže, vysvetlí. Má ľudský prístup. Tiež by som volila túto možnosť keby som v podobnej situácií.

lalala94
11. mar 2023

@sejbipi ak je tam taká diagnóza, akú popísala autorka, tak to potvrdí každý gynekológ. Veď ja netvrdím, že Grochal je zlá voľba.

juliavolna
11. mar 2023

@zuzanka560 prosím a vy ste si nedali robiť triple testy rozšírené alebo podobne veci keď nato prišli teraz pri sone ? Vďaka a mrzi má to

floki1994
11. mar 2023

@zuzanka560 ach toto ma velmi mrzi 😪 nuz osobne by som sla este k inemu lekarovi po nazor a potvrdenie (pre moj lepsi pocit ze som urobila co sa dalo) a nasledne sa rozhodla...urcite cim skor..psychika dostala a aj dostane zabrat (tiez sme si tou stratou presli a nikdy nezabudneme)...zakrok sam o sebe narocny nie je po fyzickej stranke...po psychickej to je horsie...mozno vas poslu aj na geneticku ambulanciu nasledne.. drzim velmi palce a vela sil

floki1994
11. mar 2023

@juliavolna tripple testy sa u nas napriklad robia v 16tt ...trisomy nifty sa daju skor ale odporucaju nam az od toho 12tt cca lekari...autorka je len v 13tt takze este sa k tomu asi nedostali..a uprimne toto cloveka ani len nenapadne ze sa moze stat 😪

juliavolna
11. mar 2023

@floki1994 a NIFTY pro od 10+1 ? Tie by to neukázali skôr ? Prepáčte ja len sa pýtam , ako to funguje - či by niečo take ukázali?

floki1994
11. mar 2023

@juliavolna asi ano..viem len ze u nas lekar odporuca nifty na konci prveho trimestra ale preco neviem...mozno ini lekari uz aj skor samozrejme.. 🙂 ale to uz je bieda nad tym spekulovat..nie kazdy si tie nifty dava...ja som ich napriklad tiez neabsolvovala a radsej som isla ku grochalovi plus tripple vysli v poriadku (sice to su skor tabulkove testy mam pocit) ... kazdy sa inak zariadi..

juliavolna
11. mar 2023

@floki1994 samozrejme to bola len moja otázka

daffynko
11. mar 2023

@zuzanka560 je mi to veľmi ľúto nikto by toto nemal prežívať 😭

loliki
11. mar 2023

@zuzanka560 Konzultuj to aj s iným doktorom, nech môžeš vypočuť aj iného lekára, odborníka v tejto problematike. Lekári sú tiež ľudia a majú rôzny prístup, dokážu povedať veci iným spôsobom. Treba sa pýtať. ❤ 🙏

any_soj
12. mar 2023

@zuzanka560 Kvôli kratším nohám ti odporúča obetovať vytúžené dieťa? Kuk nejakú prednášku Nicka Vujicica, jazdí po celom svete prednášať. Učí zdravých ľudí, ako žiť naplnený a stastny život, lebo on taký má, zatiaľ čo mnohí s dokonalou postavou nie. Ma za ženu nádhernú modelku a majú úžasné deti. Nemá nohy ani ruky. Posun aj gynekológovi na zhliadnutie, nech si uvedomí, že žije a pacientakm radi v 21.storoci, kedy sú možnosti o dosť iné, než pred 300 rokmi.
Pekný je aj kratky film, kde hrá hlavnú postavu - motýlií cirkus.
Sú ľudia, ktorí po zhliadnutí zostanú že och, chudáčik, radšej sa nenarodil ako vyzerať takto. Lenže sú ľudia, ktorí si aj o mne či tebe v nejakej situácii povedia och chudatko, to by som radšej nežila, ako byť ako ona (čojaviem nemať kariéru, nemať luxus, mať veľa detí, nemať žiadne deti, čokoľvek mozno na ľuďoch ľutovať). Otázka je, či v takom prípade nie je na tom horšie ten, čo jeho ľutuje, lebo mu nesedí do obrazu dokonalého sveta, alebo Nick, ktorý okrem toho, že je šťastný, svojím životom a múdrosťou pomohol množstvu ľudí oslobodiť sa a ŽIŤ 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=goLWre37waY

- prednáška, napríklad, o šikane. Alebo o vďačnosti -

https://www.youtube.com/watch?v=ynYTDN8vDC4


https://www.youtube.com/watch?v=sMgh4iInjOc

- film s českými titulkami

katulienkax
12. mar 2023

@any_soj Nie kazdy sa narodi ako extrovert. Realita je taka ze drviva vacsina tazko postihnutych skonci v ustavoch ked sa pominu rodicia alebo sa tazko v zivote trapia. Ja osobne by som takto zit nechcela

any_soj
12. mar 2023

@katulienkax nepochopila si pointu. Pointa je, že dĺžka nôh nedefinuje, kto si ani ako sa cítiš. Môžeš mať ťažké depresie a skočiť pod vlak s nádherným telom a miliónom na konte, a môžeš byť šťastná, milujúca a milovaná, ochrnutá na vozíku. Alebo naopak. Ale nie je to determinované (nevyhnutne dané) tvojim telom, ale tvojou dušou. Tým, či si schopná milovať. A nechať sa milovať. V komunite, kde som nejaký čas žila, je veľmi dôležité heslo: "sú rôzne formy postihnutia. Skutočne nebezpečná je len byť bez srdca."

beronsche
12. mar 2023

@any_soj nechutne bagatelizujes stav.. tu nejde len o "kratsie nohy"... Zrejme ide o vazne postihnutie, ked lekar odporuca UPT. Zeny tu radia dobre, vyhladat dalsieho lekara, pre ziskanie duheho nazoru.
Je sice skvele, aky zivot vedie spominany clovek. Skoda vsak, ze to nie len, ze nie je pravidlo, ale dokonca sa to da oznacit ako obrovska vynimka, jeden z miliona.. . Zial, ludia s vaznym postihnutim maju zvycajne zivot iny..
A ani prazdne, kvetnate reci o tom, ako je dolezita dusa a nie stav tela, na tom nic nezmenia...

@zuzanka560 velmi ma to mrzi. Zelam vela sil na toto dolezite rozhodnutie. Urcite vyhladaj dalsieho lekara, kvoli druhemu nazoru.

lalala94
12. mar 2023

@beronsche hlavne mi príde naivné si myslieť, že ten chlapík žije šťastný a naplnený život. No nežije. Žije taký život, aký má v rámci možností. Neverím tomu, že ak by mohol, nevymenil by sa s hocijakým iným zdravým človekom, ktorý má všetky končatiny. Táto užívateľka je ale známa svojimi názormi na tomto fóre. Pre ňu neexistuje žiadny dôvod na UPT a ak má dieťa aj smrteľnú diagnózu a po pôrode bude žiť len pár hodín, tak sa má narodiť aj tak. Typická prolife fanatička.

any_soj
13. mar 2023

@lalala94 vieš, presne kvôli ľuďom, ako ty, mnohé ženy v takejto situácii zvažujú potrat. Lebo nielen nedokážeš pripustiť, že niekto, kto nie je dokonale zdravý, tak môže nielen mať šťastný a naplnený život, ale ešte aj k takému dopomahat mnohým ďalším - ale ešte o tom aj presviedčaš, že sú to chudáci, pre ktorých nemá zmysel žiť. Fakt si si pozrela tie videá s Nickom a aj tak máš pocit, že je to chudák na poľutovanie a nie človek, od ktorého sa máš čo učiť?
Len na okraj - prečo je podľa teba dôležité, ak má dieťa žiť len pár hodín po pôrode, skončiť ten život radšej skôr? Prečo si ho spolu nevychutnat plnými dúškami? Veď všetky naše deti raz zomrú, a my tiež. Všetci máme len nejaký čas. Ale prečo ho ešte viac skracovať tým, ktorí ho majú krátky?
Neviem, akých ľudí poznáš ty, možno majú všetci depresie, ktoré treba liecit. Ale ja poznám napríklad aj mladého muža, ktorý vplyvom degeneratívnej choroby už nechodí, nerozpráva, napriek tomu vďaka počítaču píše knihy a má množstvo priateľov. A samozrejme áno, keby si mohol vybrať, či byť zdravý alebo chorý, asi by si vybral zdravý (píšem asi, lebo sú situácie, kedy ľudia zažijú ťažké veci, ale tie ich tak posunu do levelu, aký si ani nevieme predstaviť, že by reálne o tu skúsenosť nechceli prísť). Ale keby si mohol vybrať, či žiť, alebo zomrieť, tak jednoznačne by výber bol žiť, lebo život miluje... Nepisala som nikdy nikde "vyber si mať radšej choré dieťa, ako zdravé", čo píšem, je "ak máš choré dieťa, neznamená to, že nechce žiť". Aj keď väčšina žien na koni tvrdí, že tvoje dieťa nebude mať zmysel života a bude len trpieť. Nepýtaj sa teoretikov na koni. Napríklad skvelá je platforma rodín. Tam priamo rodičia detí s postihnutím poskytujú poradenstvo, konzultácie. Utrpenie zo života nemôžme odstraňovať tým, že odstránime trpiacich. To by z nás nezostal nikto.

zuzanka560
autor
13. mar 2023

@any_soj ďakujem za nádherné slová, plne povzbudenia 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre