Skúsenosti pri chudnutí a cvičení

julynecka
12. dec 2013

Ahojte Babuľky,

aktívne sa venujem cvičeniu a strave už nejaký ten rôčik, plus môj partner to robí niekoľko rokov. Priebežne budem dopĺňať tento vrchný príspevok a budem vám odpovedať do komentárov nižšie. Všetko je to o poznaní svojho teľa, partner 6 rokov neustále experimentoval, vzdelával sa v cvičení a strave. Teraz mu nerobí problém schudnúť ani pomôcť schudnúť komukoľvek, jeho klienti chudnú 20 kíl v priebehu 2 - 3 mesiacov bez pocitu hladovania. A ja teraz pomôžem chudnúť vám 🙂 Odhalím Vám moje vedomosti, ktoré vám urýchlia cestu dosiahnúť vašu vysnívanú postavičku.

1. Žiadna diéta, ktorá vám pomôže trvalo schudnúť neexistuje! Buď sa stravujete zdravo a čisto, alebo nezdravo a špinavo. Ak chcete byť štíhle musí sa stať čisté stravovanie vašim životným štýlom.
2. Žiadny JOJO efekt neexistuje! Je to stav, kedy sú ľudia pomýlení médiami a všetkými vedeckými diétami. Očakávate, že na chvíľku zmeníte stravovanie, čo vám pomôže schudnúť a potom, keď vám dieta skončí sa napcháte tými nezdravými a špinavými vecami, ktorým sa nedá povedať ani jedlo, ale skôr odpad. Potom sa nik nemôže čudovať, že priberie ešte viac ako vážil predtým.
3. Treba prestať čítať bulvár a vymyslené články na ženských stránkach. Myslíte si, že tá 90 kg žienka, ktorá píše pre rôzne ženské časopisy, že vie niečo o stravovaní? V takých médiách sa píšu články, len kvôli kvantite, nie pre kvalitu. Potom sú všetci pomýlení, lebo aj tvoja kamarátka zdielala ten super článok, tak asi to bude pravda - NIE, NIE JE!
4. Žiadne tabletky na chudnutie, čaje, doplnky výživy vám schudnúť nepomôžu. Všetko je to o strave a tréningu.

Tak poďme na vec. Vyvrátime spolu všetky tie omyly a klamstvá, ktoré sme dodnes počúvali!

Všetky suroviny sa skladajú z nutričných hodnôt. Nutričné hodnoty sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Takže tri základné zložky, ktoré ovplyvňujú to ako človek vyzerá. V súčasnosti, keď prídete do supermarketu všade nájdete samé sacharidy, však prečo nie, keď lekári a média do nás tlačia, že aby telo fungovalo potrebuje viac ako 50 % príjmu sacharidov z jedla, ktoré za deň prijmeme.

Teraz pozor, zažijete šok. Sacharidy sú to najväčšie svinstvo, ktoré môžete do seba dať a telo ho potrebuje len po fyzickej aktivite. Haha choď si robiť srandu nikde inde, veď mne doktorka a iní doktori vraveli, že sacharidy sú najpotrebnejšie a mám sa vyhýbať tučným jedlám. Oki, spomeň si ako vyzerali tí doktori? Ja sa stretávam s doktormi a doktorkami, ktorí sú na hrane z obezitou. To fakt chceš počúvať obéznych ľudí aby ti hovori ako byť štíhli a zdravý? Zapamätaj si, že sacharidy (cukry) robia v tele všetky zápalové procesy. Práve kvôli sacharidom sme tak často choré, bez nálady, unavené, naše deti majú akné a môžem pokračovať vo vymenovávaní milióna chorôb, ktoré spôsobujú sacharidy.

Druhý šok - najdôležitejšími zložkami sú bielkoviny a tuky. Čože? Tuky? Však ak budem jesť tučné jedlá budem tučná 😲. Nie nebudeš! Budeš štíhla a zdravá, ale je dôležité aké tuky prijímaš. Sú zdravé a nezdravé tuky. Jedny pomáhajú spaľovať podkožný tuk, druhé pomáhajú nabaľovať nový podkožný tuk.

Akým tukom by som sa mala vyvarovať?
Rastlinné tuky a oleje sú svinstvo, ktoré v tele robia zlú hormonálnu atmosféru. Tzn. slnečnicový olej, rama a rôzne rastlinné maslá.

Aké tuky by som mala začať konzumovať?
Olivový olej, čerstvé kravské maslo, avokádo, vajíčka, treščia pečeň, kyslá smotana, tučné jogurty, slanina, orechy, rybí olej, kokosový olej, kokosová sušená dužina, kokos (veľmi ho odporúčam, aké má účinky si môžete prečítať tu: http://www.ochutnaj.sk/blog?id=34, určite tie články zdielajte, tá stránka píše vážne kvalitné články, len sa o nej málo vie, čo je škoda).

//// dúfam, že dnes ešte niečo napíšem, ak nie posnažím sa zajtra, zatiaľ si môžete pripraviť otázky čo by vás zaujímalo, rada odpoviem 🙂 pekný dník babuľky! Poďme zmeniť naše postavičky

8152289585
12. dec 2013

dobry den prajem julinecka. Ja by som chcela strašne schudnuť nejakých 10 kg, lenže neviem si zostaviť ten správny jedalniček, to je jedna vec a po druhe mám spomalenú činnosť štítnej žľazy a to ma dosť brzdí pretože mám dobabraný metabolizmus vedeli by ste mi nejak poradiť? Ďakujem pekny den

lusana
12. dec 2013

ahoj, ja by som chcela schudnúť nejakých9 kg, no mávam strašnú chuť na sladké, nemôžem vôbec odolať. Ako by mal vyzerať môj jedálniček, aby tieto chute na sladké prešli. Ďakujem.

majuska0407
12. dec 2013

ahoj.. aj ja sa stale trapim svojpu postavičkou.. a stale nie a nie dostať sa víťazne do ciela:(
mne by najviac pomohlo, keby som presne vedela čo papkať teda jedalniček... ale nie taky, že 100g uv. kuracie mäsko rano, naobed večer🙂)
Ďakujem

crazy55555
12. dec 2013

Ahoj...Tak ja mam asi presne ten isty problem 🙂 neviem si zostavit jedalnicek uz som skusala milion variacii...chcem dat aspon 10 kg dole.Sladke je tiez moj vecny boj a nenavidim spenat,sparglu,ovs.vlocky,cvilu a cuketu...ja viem ze prave tie su velmi zdrave a vyzivne ale proste ich nemozem citit uz odmalicka a ked som hladala nejake recepty tak tieto potraviny boli snad vsade.

danielita111
12. dec 2013

Ahoj ja mam tiez problem s jedalnickom.Sice uz som schudla 6-7kg,este potrebujem take 3-4kg.Cvicim 3xdo tyzdna cca 30min kardio potom spevnujem,problem je zadok-je mensi 🙂 ale stale nie podla predstav a stehna -tam mam tendenciu rychlo naberat svalovu hmotu co mi vadi lebo necvicim na objem,snazim sa spevnovat.Co sa tyka stravy sladkosti uz davno nejem sice niekedy sa pritrafi 😀 .Pecivo len na ranajky,prilohy male porcie,poobede len zelenina sunka,syry jogurty atd.Moj problem je asi to ze vaha stoji napriek tomu co robim a hlavne ten zadok keby bol pevnejsi 😀 Neviem co robim zle.

vamajka
13. dec 2013

Sorry, ale ked niekto napise, ze schudnete ked budete jest kyslu smotanu, tucny jogurt a slaninu tak asi to nema v hlave celkom v poriadku. Schudnut 20 kg za 2 - 3 mesiace to je hotova samovrazda. Nehovorim, ze sa to neda no bez pocitu hladovania urcite nie. Chcela by som vidiet ten 3-mesacny jedalnicek toho cloveka a neverim, ze ked presiel na normalnu stravu {pretoze cely zivot sa tak stravovat nevydrzi nikto}, ze neprisiel neziaduci JOJO efekt. Ja mam s chudnutim skusenosti schudla som 15 kg za 7 mesiacov. Jedla som 5- krat denne a cvicila 3-4 razy do tyzdna. A podarilo sa. O chudnuti toho viem viac ako dost. Drzala som rozne diety a viem, ze tak sa dlhodobo stravovat neda, takze vzdy pride neziaduci jojoefekt. Takze velmi skoro som zistila, ze tadialto cesta nevedie. A len tak mimochodom nase telo potrebuje aj cukry, no samozrejme, ze nie sa napchavat sladkostami ale cukry v podobe ovocia { ktore mimochodom vobec nespominas}, ktore by sa malo jest len doobeda. A kde je zelenina? To ju mame nahradit slaninou?Pises, ze teraz tvojmu partnerovi nerobi problem schudnut, ale preco by mal chudnut, ked ako pises sa cviceniu a strave venujete niekolko rokov. Tak naco to neustale chudnutie tvojho partnera? Sorry no ja ti nenaletim.

lucymk
14. dec 2013

presne tak, vo vsetkom suhlasim s VAMAJKA.to su Ciste kraviny. chcela by som vidiet ten jedalnicek a aj cloveka ktoremu sa podarilo schudnut 20kg za taky kratky cas tymi potravinami ktore pisate

julynecka1
14. dec 2013

Ahojte, bohužiaľ ma vymazali z tohto fóra (asi kôli odkazom na jeden portál), musela som si založiť nový účet. Zajtra sa každej vyjadrím a vysvetlím všetko. 🙂

vamajka
14. dec 2013

@julynecka1 presne tak robis si reklamu a pises zavadzajuce somariny

julynecka1
14. dec 2013

@vamajka reklamu nerobím, odkazujem na stránky s kvalitným obsahom ako ostatní užívatelia. A písala som, že sa k všetkému vyjadrím, len som čakala, či mi odblokujú účet. A ak máš problém s tým čo píšem, tak to jednoducho nečítaj, nikomu to nekážem. Tieto rady a skúsenosti, ktoré píšem sú na základe niekoľkoročných skúseností a sú zdarma. Kľudne aj naďalej počúvaj a čítaj bulvárne časopisy, celebrity a podobné klamstvá o tom čo je zdravé a čo nie, ja namiesto toho študujem a čítam knihy, ktoré sú postavené na reálnych testoch, ktoré sú pre ľudí, nie pre komerčné spoločnosti a ich zisky.

julynecka1
14. dec 2013

@8152289585 Ahoj, neviem aké štýly stravovania si už skúšala, ale ako som písala aj v článku vyššie, je potrebné obmedziť zdroje nezdravých a sacharidových surovín a zamerať sa najmä na jedlá s vyšším obsahom bielkovín a zdravého tuku. Tá štítna žľaza môže aj nemusí byť problém, ale máš to ťažšie a treba trochu experimentovať ako bude reagovať na nesacharidové jedlá. Metabolizmus treba rozhýbať fyzickou / pohybovou aktivitou, ak sa cítiš pri vykonávaní akejkoľvek činnosti zle, tak to nevadí, pri obmedzení sacharidov určite schudneš aj bez pohybu. Ten zapojíš neskôr, keď ti už aktivita nebude robiť až taký problém 🙂

Zameraj sa na suroviny:
Dobre bielkoviny:
Mäso: kuracie, bravčové, hovädzie, divina, ryby a morské plody (všetky šunky, ale bacha na zloženie, nesmie tam byt múka)

Syry: všetky druhy syrov, ktoré majú minimum sacharidov

Dobre tuky:(bacha na sacharidy)
Orechy: mandle, pistácie, lieskove, para (max 4), vlasske, arasidy,

Tuky: kravské maslo, vajíčka, olivový olej, avokado, trescia pečeň, rybi olej, orechy, kokosový orech, kysla smotana, slanina

Napíšeš mi prosím ťa tvoju aktuálnu hmotnosť? Ak to nechceš tu, tak mi napíš správičku. Ide o to aby som ti vedela presne povedať čo by si mala najmä obmedziť.

julynecka1
14. dec 2013

@lusana Ahoj, jedálniček sa nedá napísať len tak všeobecný, preto aby som pomohla čo najviac píšem všeobecné veci, čomu sa vyhýbať a čo práveže začať papať, ale určite napíšem aj nejaký ukážkový jedálniček, aby ste si mohli brať inšpiráciu.

Chuť na sladké vyvoláva inzulín a závislosť na cukre. Nepoteším ťa, ale zo začiatku to bude ťažšie musíš sa prekonávať, ale keď sa postavíš na váhu a uvidíš, že si dokázala schudnúť, malo by ťa to vymotivovať k ďalším dňom bez sladkého. Ak vydržíš príjímať 1-2 týždne sacharidy len zo zeleniny a budeš príjímať dostatok tukov a bielkovín, telo by malo znížiť až zničiť závislosť na cukre a mala by si mať aj viac energie. A ako som písala aj vyššie, je dobré vykonávať aj fyzickú aktivitu, aby sa rozbehol metabolizmus 🙂

julynecka1
14. dec 2013

@majuska0407 Ahoj 🙂 Sleduj túto diskusiu pravideľne, čítaj odpovede aj pre ostatné babuľky a neskôr pridám aj vzorový jedálniček kde sa budete môcť inšpirovať.

valentina99
14. dec 2013

@vamajka Ale popísala tam same kraviny, ved práveže maš vyradiť živočíšne tuky a nahradiť ich rastlinnými ked chceš schudnúť, takže žiadne kysle smotany, tučné jogurty a už vôbec nie slaninu 😀

julynecka1
14. dec 2013

@crazy55555 Ahoj, nič z toho čo si napísala a nemáš rada papať nemusíš aby si schudla. Zeleninu môžeš nahradiť akoukoľvek zeleninou, najlepšia zelenina je brokolica 🙂 So sladkým treba bojovať a postupne si upravovať stravu aby bola čoraz zdravšia a všetko pôjde dolu samo aj bez trápenia, ale cukor je zlý, toho by si mala príjímať čo najmenej.

Kľudne môžeš skúsiť napiecť si koláčiky / palacinky ale nesmieš tam použiť cukor ani múku, lebo obe sú nezdravé a robia v tele obrovské škody. Skús použiť ako sladidlo stéviu.

julynecka1
14. dec 2013

@valentina99 Ahoj, skús trošku popátrať hlbšie a ešte hlbšie a vyraďovať informácie, ktoré niekde počuješ alebo čítaš v magazínoch, skús investovať do vzdelania a otestuje veci, ktoré ťa presvedčia. Ak si presvedčená, že rama (rastlinný tuk) je taký zdravý (pritom naň ani mravce nejdu) tak ho papaj. To čo hovoria v reklame nie je pravda, bohužiaľ žijeme na Slovensku, kde je klamať a zavádzať ľudí dovolené. Netreba byť zaslepený. Ak máš konkrétnu otázku na mňa, tak sa opýtaj, rada ti odpoviem.

valentina99
14. dec 2013

@julynecka1 Niečo k tvojej téme od polovice júla doteraz som zhodila 38 kg a to tým že som vyradila z jedálnička biele pečivo , sacharidy ako ty vravíš , áno maš vtom pravdu treba ich vyradiť ale nahradiť ich treba ovocím, no a hlavne som vyradila tie živočíšne tuky, takže žiadne kysle smotany ani 10%-tnú, žiadne tučné jogurty, lebo ked chceš schudnúť tak nemáš jesť tučné jogurty ale ani tie 0,5 % ani 0,1% lebo to su len ako nejake pudingy zahustené, ale máš jesť jogurty od 1,5 % - 3,5 % tuku a určite žiadne kravske maslo ani slaninu 😀

julynecka1
14. dec 2013

@danielita111 Ahoj, super som rada, že aktívne športuješ. Urobila si toho už viac ako dosť čo je skvelé. Chodíš cvičiť do fitka alebo robíš kardio doma? Lebo na pevnejšiu postavičku by bolo výborné dvíhať váhy. My dievčatá sa nemusíme báť silového cvičenia. Silové cvičenie zrýchluje metabolizmus, pomáha páliť viac tukov, ktoré sa spaľujú ešte 24 hodín pod odcvičení (samozrejme záleží na strave).

Ak nemôžeš cvičiť s váhami tak ti odporúčum bicyklovať pár minúť 🙂 len iným štýlom, ako to asi robíš. Vyskúšaj túto vec, naozaj ti pomôže. Volá sa to HIIT tréning, ktorý je intenzívny a budeš robiť nasledovné veci. 3x do týždňa budeš bicyklovať nasledovne: 20 sekúnd šlapeš oddychovým / priemerným tempom, 10 sekúnd šlapeš naplno ako sa len dá. Toto by si mala zopakovať 8 x za sebou. Ak sa ti to nepodarí na 1x nevadí, možno urobíš prvý krát 2 - 3 takéto kolečká, ale to nevadí. Urobíš ich a koniec (určite nepokračuj až do 8 ak nevládzeš - ono to príde samo tréningom). Tzn. namiesto 30 minút budeš tráviť na bicykli 4 minútky, počas nich rozbehneš tak metabolizmus, že aj keby si každý deň šlapala 30 minút, nevyrovná sa to tým 4 minútkam. Ak by ti niečo nebolo jasné tak sa pýtaj 🙂

valentina99
14. dec 2013

@julynecka1 No ja neviem ale mne mravce nešli ani na kravské maslo ked sme ho mali doma 🙂 neriadim sa čítaním magazínov, riadim sa sama sebou a nezabudla si nahodou na zeleninu? tá neobsahuje tuky a nepriberá sa z nej, a ešte jedna vec pri chudnutí sa bravčové mäso nemá jesť.

julynecka1
14. dec 2013

@valentina99 Paráda, to gratuľujem 🙂 Nevravím, že babuľky neschudnú aj tvojou metódou, metód na chudnutie je množstvo, ale záleží na tom, ktoré sú zdravé a ktoré nezdravé. K tomu tuku musím oponovať, lebo ty si pravdepodobne chudla z veľkej váhy a to ide takmer samo, keď obmedzíš sacharidy, ale nechudla si asi, že si mala na bruchu kocky a podobne. Pridám fotku priateľa, ktorý denne papal: 190 g bielkovín, 45 g sacharidov (len zo zeleniny) a 185 g tukov (zdravých) a kukni na jeho premenu. Nehovorím len za seba, ale aj za priateľove skúsenosti, ktorý sa strave venuje už 6 rokov.

vamajka
14. dec 2013

@julynecka1 Ja necitam bulvarne casipisy a uz vobec ma nezaujima co pisu o celebritach. Pisem z vlastnej skusenosti a viem velmi dobre co treba jest, aby clovek schudol, ale kde si prisla na taku somarinu, ze sa schudne zo slaniny 😀 😀 😀 . Kedy konecne prezradis jedalnicek cloveka co schudol za 3 mesiace 20 kg.

valentina99
14. dec 2013

@julynecka1 Ano začala som chudnuť z veľkej váhy ale živočíšnymi tukmi by som určite neschudla a tiež nepracujem natom aby som mala tehličky ale aby som sa lepšie cítila.

julynecka1
14. dec 2013

@vamajka Hneď ako odpoviem na všetky správy, zajtra som preč počas dňa, takže buď opäť večer alebo až začiatkom týždňa

julynecka1
14. dec 2013

@valentina99 Nechcem sa hádať, lebo zbytočne tu riešime to isté dookola, táto téma bude o zdravom stravovaní. Ja rastlinné tuky za zdravé nepovažujem. Preto budem odpoveď priamo k otázkam, nie domienkam, ktoré si myslíte. Rada poradím, ale riešiť stále to isté dookola je nezmysel a zbytočne to tu zahádžeme rovnakými vecami a nebude to pre dievčatá prínosné.

Ako vieš, že by si neschudla na živočíšnych tukoch? Skúšala si ich papať a vylúčiť zlé sacharidy? Lebo ja aj priateľ takto fungujeme stále. On papá o 10 večer vajíčka so slaninou a vidíš ako vyzerá, takže niečo na tom bude 🙂

valentina99
14. dec 2013

Ano z vajíčok sa nepriberá a tu slaninu spáli ked aktívne cvičí , lebo tie tehličky nemá zo slaniny ale z cvičenia a ten kto na svojom tele pracuje cvičením ten má tehličky to mi je jasne 🙂 ale nebudem sa tu hádať s nikým rad babám nech chudnú so slaninou dalej 🙂 Nehádam sa ani ja len píšem svoju skôsenosť ale nejdem radiť nikomu. Ja radu nepotrebujem, len som napísala svoj názor.....dakujem

ficksacha
14. dec 2013

@vamajka Sorry baby, ze sa Vam zamiesam do diskusie. Dost ma zaujima tema chudnutia, fitness a sport celkovo. Sportujem aktivne a s chudnutim mam tiez par skusenosti. A ano, obe mate pravdu, ze existuje vela metod ako sa da schudnut. Tiez som si asi pred rokom tukala na celo, ked som citala blog Vlada Zlatosa o tukovom metabolizme (treba si precitat...odporucam) a neslo mi do hlavy ako moze clovek schudnut ak bude jest zivocisne tuky ako maslo, smotanu, tucne syry a jogurty. Ved predsa z tuku sa pribera.
Ak si precitate par veci o tukovom metabolizme alebo o ketoze, tak zistite, ze naozaj neexistuje len jedna cesta ako schudnut (obmedzit tuky a sacharidy) ale je tu viacero moznosti a metod a toto je naozaj jedna z nich. Treba si len najst ten spravny sposob, ktory kazdemu individualne vyhovuje a citi sa pri nom dobre.

vroni
14. dec 2013

@valentina99, nechcem sa hadat, len poznamenavam, ze tento system funguje. Ja som pred cca rokom a pol vylucila z jedalnicka cisty cukor, obilniny a strukoviny a v priebehu siestich tyzdnov zo mna zmizlo trinast kil (viac nebolo treba) a ako nie celkom chceny bonus sa mi upravil hormonalny profil (pozitivny tehu test ma zvlast nenadchol 🤐 ) Po porode som sa automaticky zacala stravovat rovnako (teda bezobilninovo) - a po dvoch tyzdnoch nosim v pohode povodne oblecenie vratane vypasovanych rifli - napriek bravcovemu masu, plnotucnym jogurtom ci jahodam so slahackou (slaninu som si este nedala). O tomto systeme vyslo uz aj x knih (dokonca aj v slovencine), ale nebudem tu zakladatelke kradnut temu, len poznamenavam, ze to funguje aj ked to urcite nie je vseobjimajuci a univerzalny system spravneho stravovania (priznavam sa, ze som vzdy bola masozravec a dlhsia bezmasova faza vo mne vzbudzuje agresivne sklony 😉 )

julynecka1
14. dec 2013

@vroni Ahoj, nekradneš nič, len dávaš možnosť zmeniť život aj ostatným dievčatám, ktoré sa boja plnotučných výrobkov, mäsa a podobne. Určite sa zapájaj počas celej diskusie, verím, že máš čo povedať a pre dievčatá to bude zaujímavé 🙂

danielita111
15. dec 2013

@julynecka1 Dakujem vyskusam to.Ja robim kardio vo fitku bud rychla chodza alebo stepper.Skusim aj ten bicykel.Spevnujem vahou ale nie velkou, lebo ten stehenny sval mi hned vybehne 😀 .Co s tyka stravy tak ja si dam aj zivocisne tuky so zeleninou.A raz za cas si dam aj 2-3platky slaniny ked si to telo vypyta.Tazko niekomu vysvetlit stravu ked o tom ma malo nastudovane.Jasne ze ked chudne z velkej vahy je to ine ako ked sa potrebuje vyformovat a spevnit.A to ze sa nespomenula zelenina tak to je uz samozrejmost pre tych co maju nastavene zdrave stravovanie 🙂 .Pekny den.

ivana919
15. dec 2013

julynecka1 a aky mas nazor na sladenie medom? - ako nahrada cukru? tiez je tak velmi skodlivy?