Kalorické tabuľky verzus prerušovaný pôst

23. apr 2024

Co pomoze viac?

michaela789
23. apr 2024

Najlepšia je kombinácia oboch. Prerušovaný pôst (ak s ním nemáš skúsenosti) ťa môže dohnať do vlčieho hladu a nakoniec zješ viac ako keby si sa nepostila.
Mne sa najviac osvedčil nenáročný program pôstu a zároveň aj sledovanie stravy plus cvičenie. Ak chceš schudnúť (predpokladám) musíš sa jednoducho dostať do deficitu buď cvičením a aktivitou alebo znížením kalórií.

barbora0308
23. apr 2024

Ja som pocas prerusovaneho postu nechudla, iba udrziavala vahu a rovnako mi obcas uz po tych 16 hod. bez jedla bolo nazvracanie od hladu 🫤.
Mne sa velmi osvedcili KT, jem kedykolvek, len si musim sledovat kolko a co.
Treba ale asi skusit, kazdemu vyhovuje nieco ine.

autor
23. apr 2024

@barbora0308 chapem no mam tue tabulky stiahnute uvidime no ja nemma prilis nervy na zapisovanie vazenie a do bodky vsetko tak vyskusam a uviidm

barbora0308
23. apr 2024

Plne chapem, ja som mala app-ku stiahnutu asi pol roka, kym som sa odhodlala to robit fakt poctivo 😁 a neolutovala som! Planujem takto fungovat uz urcite dlhodobo.

autor
23. apr 2024

@barbora0308 len ja som zvedava ked mi napise ze mam dojest naor buelkoviny a nebudem mat po ruke napriklad meso tak co urobim?? No nic

katkaseiner
23. apr 2024

das si cottage...proste je viac druhov bielkovin

livuska124
23. apr 2024

Matematika nepustí - pri chudnutí je dôležitý vyšší výdaj kalórií, než príjem. Darmo budeš mať 16 hodín pôst a iba 8 hodinové okno na jedenie, ak za tých 8 hodín zješ viac kalórií, než vydáš, chudnúť nebudeš. Takže aj pri pôste musíš byť v kalorickom deficite.
A to je ten problém, že veľa ľudí si iba myslí, že neje veľa, že určite musí byť v kalorickom deficite, pritom ak by si ich jedlo nahádzala do tabuliek tak sa chytáš za hlavu. Je to proste ťažké odhadnúť ZDRAVÝ deficit bez toho, aby si jedlo odvážila a zapísala. Ja som chudla s tabuľkami a neviem si vynachváliť. Ak som bola hladná, jedla som aj o desiatej večer (len mi to samozrejme muselo vojsť do denného príjmu). Jedla som denne pečivo, prílohy k obedu, koláč ku káve.... A 13 kg dole 🙂 Viem že veľa ľuďom sa s tými tabuľkami nechce babrať. No ale chudnutie je aj o tom, že niečo obetuješ (napríklad čas na študovanie tabuliek, váženie a zapisovanie jedla).
Keď už teraz máš takýto postoj, tak ti chudnutie nevydrží, aj keby si chudla pôstom, aj keby si chudla diétou. Treba si to nastaviť v hlave, že chceš a chceš to urobiť dobre a najmä si tú váhu po schudnutí udržať!

barbora0308
23. apr 2024

Bielkoviny su moje najvacsie trapenie, mne maso nechuti, jem iba obcas ryby. Ja to riesim proteinom na ranajky, ostatne v pohode dam prostrednictvom strukovin, tofu a roznymi semiackami, ktore dopomozu aj k splneniu vlaknin 👍.

amelia89
23. apr 2024

Ked mi da bielkoviny a nebudem mat po ruke maso 😆 Pocuj skus to najprv poriadne nastudovat, nemusis dodrziavat makra na 100%, podstatny je deficit. Treba sa to naucit pouzivat a nebyt ich otrokom.
Ja idem od 15.1 dneska mam o 7kg menej 🙌🏻🙌🏻🙌🏻😭😭😭

barbora0308
23. apr 2024

@amelia89 Ked vsak uz dosiahnes nizsiu vahu, tak je fajn dodrziavat vyvazenu stravu napr. mne sa po schudnuti na 63 kg uz vaha uplne zastavila a vtedy pomohlo rozbehnut chudnutie iba dodrziavanim presne prijmu tych bielkovin, hned som schudla dalsie 3 kg aj ked som dlhodobo stala na vahe. No a z dlhodobeho hladiska (ak sa chces stravovat zdravo a vyvaze) je fajn to dodrziavat. Samzorejme, ze ak doplnas cely den povacsinou napr. iba sacharidy, ale v deficite, tak chudnes stale, ale pre telo to nie je uplne prospesne.

nunulik
23. apr 2024

@livuska124 v akom deficite si bola ty? Nevies mi poradit prosim? Ked mam bazalny metabolizmus dajme tomu 1400 kcal, aktivita pocas dna 400 kcal (podla hodiniek), tak kolko kcal mam prijat, aby som schudla?

livuska124
23. apr 2024

@nunulik ja som to nastavenie nechala na kalorické tabuľky. Keď tam zadáš svoje údaje (vek, výška, váha, pohlavie), cieľ schudnúť, vypneš trávenie, zadáš správny režim (podľa toho, ako často cvičíš), tak tabuľky ti vyrátajú už príjem na chudnutie. Aktivity som tam už nezapisovala (lebo tabuľky ten výdaj pri aktivitách dosť nadhodnocujú) - ten výdaj je zahrnutý v režime, ktorý si zvolíš. čiže po danom nastavení už máš vypočítaný príjem na chudnutie, od ktorého nemáš nič odrátavať, ale naplniť na 100%. Nikdy som nechudla pod bazálnym metabolizmom. KT rátajú s deficitom cca 300kcal. Chudla som približne 2kg za mesiac (zo 74kg na aktuálnych 61kg pri výške 170cm). Váhu si držím už nejaké 4 roky. Príjem som mala cca 1600-1750kcal už na chudnutie (podľa toho, či som cvičila, alebo nie - lebo som mala obdobie, že sa mi nechcelo, tak som si dala málo aktívny režim, keď som nabehla na cvičenie 4-5x do týždňa, dala som si stredne aktívny režim - pozor, sedavý režim v tabuľkách nezadávať, pustil by ťa pod bazálny metabolizmus a síce by si zrejme chudla rýchlejšie, ale či aj zdravo a dlhodobo udržateľne to je otázne).

livuska124
23. apr 2024

@amelia89
@barbora0308
Ja som tiež málokedy naplnila bielkoviny na 100%, pretože mäso jem s mierou. Keď už, tak mám rada ryby, potom mliečne výrobky, strukoviny (najmä cícer), tofu, ovsené vločky..... Myslím, že amelia to myslela tak, že netreba z tých KT robiť strašiaka, že ak nenaplní v jeden deň bielkoviny na 100% do večera, tak sa z toho nezrúti a nepôjde o desiatej večer kupovať hovädzinu, aby rýchlo bielkoviny doplnila. Rovnako ako v niektorej diskusii odznelo, že sa im nechcelo babrať s každým gramom jedla a odradilo ich vážiť a zapisovať koreniny. Koreniny som nikdy nezapisovala, dokonca takú uhorku šalátovú som si takmer nikdy nevážila (aj väčšinu zeleniny, lebo to bolo zanedbateľné množstvo kalórií). Samozrejme strava musí byť vyvážená - a to ťa tie tabuľky naučia, lebo zrazu študuješ makrá jednotlivých potravín. Ale netreba všetko brať tak vážne. Ja som často prešvihla tuky, sacharidy som nenaplnila a chudla som v pohode. Ak budem chcieť vystrúhať formu do plaviek s tehličkami na bruchu, tak to už áno - tam by som musela striktne tie bielkoviny dodržiavať, ale to vie ten človek urobiť aj neskôr, keď zhodí tie nadbytočné kilá. Samozrejme tým makrám sa treba približovať čo najviac, ale nevzdávať to len preto, že naplnila bielkoviny na čo ja viem 80%, tuky na 115% a sacharidy na 85%.

barbora0308
23. apr 2024

@livuska124 Jasne s tymto plne suhlasim! 🤗 Ja koreniny nevazim tiez a presne ako pises ak si dam nejaku uhorku na chrumanie, tak som to malokedy zapisala, rovnako som nikdy nezapisovala ani nejaku citronovu vodu a pod. Ja KT dodrziavam relativne kratko, predtym som na to isla intuitivne a schudla som zo 70 kg na 63 kg, ale nasledne sa mi vaha zastavila a nechapala som preco. No a rozbehnut mi to znova pomohli presne tieto KT tabulky nazaklade ktorych som zistila, ze v deficite sice som, ale jem extremne malo bielkovin a to som potrebovala zmenit.

livuska124
23. apr 2024

@barbora0308 mne tabuľky veľmi pomohli, aby som videla, aké zloženie stravy som mala. Že nie je ok, zjesť na večeru štvrťku masla s dvomi rožkami 😀 (áno, bola som toho schopná 😀 ). Skladba môjho jedálnička sa dosť rapídne zmenila ich používaním. Veľmi mi vyhovovalo, že som si mohla dopriať sem tam aj to nezdravé, nejaký junk food. Tým pádom som nebola frustrovaná z chudnutia ako pri nejakých diétach, kde sa z jedálnička povylučuje polka potravín. Nemala som pocit veľkého obmedzenia (aj tým, že tabuľky nastavujú ten deficit iba mierny). Myslím, že vďaka tomu udržiavam váhu dlhodobo. A rovnako mi tabuľky pomohli s tým, že po ich dlhodobom používaní približne viem, koľko čoho si môžem dopriať, koľko je približne 150g zemiakov / či ryže, aký veľký koláč si môžem dať, že to už mám viac menej v oku a oveľa ľahšie sa mi tak udržiava váha (teraz už KT nepoužívam, iba keď sa cez sviatky utrhnem z reťaze a priberiem kilo, dve 😀, tak na pár dní ich opäť dodržiavam a váha je behom týždňa, či dvoch opäť v pôvodnom stave).

amelia89
23. apr 2024

@livuska124 dakujem ti za pochopenie a tiez za tvoj super triezvy nazor, vidno ze tomu rozumieš 🥰
Salat uhorku a 2 cherry paradajky v salate odmietam vazit 😄

@barbora0308 moze to byt ze tie makra zacnu vplyvat neskor, ja nehovorim ze mam 0 bielkovin a 200% sacharidov. Ale zatial som este neni na takej nizkej vahe ako ty, o 5kg uvidim ci budem musiet tlacit len tvaroh a kuracie maso (srandujem😂)

autor
23. apr 2024

@katkaseiner nemozem mam abkm

autor
23. apr 2024

@livuska124 super a ta aku dobu

katkaseiner
23. apr 2024

uff, tak to neporadim teda

autor
23. apr 2024

@amelia89 vau super masaker

autor
23. apr 2024

Baby vysvetlite mi jednu vec! To moja logika nepusti! Poznam zeny dve ktora ma jedna 46kg druha 47. Jedna je moja segra ona raz schudla lrubrala primoorode a tas kg dole bez diet sportu! Ano fajci robi sestru v ambulancii nie na odd cizebtam at nieje krovie aky pohyb..Jej skladba jedlanicka jebze rano kava a ranajky v ribote raz o 9 raz i 13:00 a ma vzdy zemle. Pride domov zje pizzu alebo klasika salat ryza kuracie alebo halusky nesportuje. Ako moze mat taku vahu? Ved aj keby nezjedla vela poobede dat do seba sacharidy masaker ja by som mala zabtyzden plus 100 kil!! A dezha kamoska tiez ma matersku nestiha varit sem tam urobi si zemiaky karfiol kava sport nula bodov ranajky jogurt a je neoravidelne ale tie sacharidy ona nepozna jest salat pkus losos a kopcek sacharidu.. to nieje fer😭😭😭

pohodacka03
23. apr 2024

Aj ja drzim dietu na ABKM , kvoli malemu. A viem aj tak sa dostat aj s bielkovinami na 70-100%. Tuniak ma vela bielkovin, cicer, tofu, tempeh, kesu oriesky... Cize dalo by sa to 🙂. Existuje aj vegan protein. Mne kaloricke tabulky pomohli, s prerusovanym postom nemam skusenost

zuzinka888
23. apr 2024

Ak nebudes v deficite tak ani jedno. Fasting nie je dieta a zivotny styl. A ak budes jest viac kcal ako potrebujes budes priberat aj keby si mala fasting23/1.

livuska124
23. apr 2024

Autorka - ak nemôžeš mliečne výrobky, tak strukoviny, tofu, ovsené vločky, teraz máš aj veľa mäsových náhrad (vegan) na báze hrachovej, či pšeničnej bielkoviny (ja preferujem radšej tie, než vkuse sóju). V prípade núdze vieš doplniť bielkoviny proteínom (tiež existujú rôzne, aj vegan).
Z tých 74 na 61 som išla za dlhšie obdobie - nechudla som vkuse - rôzne životné okolnosti zapríčinili, že som v istých obdobiach nemala na KT (a celkovo chudnutie) chuť. Ale musím povedať, že keď som schudla čo ja viem 6kg, potom som mala pár mesiacov od chudnutia a KT pauzu, tak tých 6kg som už naspäť nepribrala, aj keď som tabuľky počas tej pauzy nepoužívala. Už som mala aký taký prehľad, koľko čoho môžem, ktoré potraviny koľko makroživín obsahujú. Takže som vedela váhu udržiavať už len intuitívnym stravovaním. Potom som sa opäť nakopla a pokračovala v chudnutí.

autor
23. apr 2024

@pohodacka03 dakujem za tipy ano mne pp pomohol no to som pracovala a mam pracu fyzicku taka si to drzalo moje kg nad vodou

autor
23. apr 2024

@livuska124 aha tak super skusim tie tanulky som zbedava davam im dva tyzdne

livuska124
23. apr 2024

Daj im aspoň mesiac. Mne dva týždne len trvalo, kým som si vedela vyskladať jedálniček tak, aby som bola v zelených číslach. Keď už máš prehľad v potravinách, tak jedálniček vyskladáš rýchlo. Najlepšie plánovať deň vopred. Večer v posteli som nahádzala a na druhý deň podľa toho iba vážila 🙂 Takže sa ti nestane, že na konci dňa zistíš, že bielkovín máš len 40%.
Pridaj sa do skupiny tu na MK: Cesta k mojej premene. Hneď na vrchu je pripnutý príspevok na správne nastavenie KT + baby tam pridávajú recepty, svoje premeny (čo môže byť veľmi motivačné), nájdeš tam rôzne rady, aj ohľadom tabuliek, aj chudnutia celkovo, atď....

autor
23. apr 2024

Baby kde si spetne zapisem obvod bokov a pasa neviem to najst

mabenn
23. apr 2024

funguje iba jedina vec: vedomie o tom aku obsahovo stravu jem a kaloricky deficit...sposobov ako to dosiahnut je viacero...kaloricke tabulky nie su zazrak, maju ta naucit, co jes a co to telu dava...post je odporucany ludom, ktori vedia, co robia, pretoze clovek s nadvahou postami vytyra telo a psychiku, za nejaky cas sa prirodzene dostane k prezieraniu a jojo efektu

banalu
23. apr 2024

Inak na zaciatok, zacni s rovnakymi jedlami v urcite casti dna. Daj si napr. kazde rano prazenicu z dvoch vajec, zeleninu, chlieb/rozok alebo ovsenu kasu z alt. mlieka s ovocim. Na desiatu napr. vegansky jogurt alebo ovocie alebo co uznas za vhodne. Obed ako pre rodinu, len si napocitas/odvazis aby si sa so vsetkymi oalnovanymi jedlami zmestila do kcal. A olovrant napr. proteinovy puding z alt. mlieka alebo nejaku tycinku a na veceru zas nieco co budes mat kazdy den.
Takto si ulahcis nahadzovanie aj nakup na cely tyzden. Proste kupis 7 jogurtov a vies co mas na desiatu.
Ja som mavala vzdy na veceru proteinovy chlebik, oblozeny sunka/syr a zelenina.
Potom postupne mozes menit, pridavat.