Prirodzené počatie s pomocou centra asistovanej reprodukcie

gruis
15. sep 2015

Ahojte. Už dva roky sa s manželom snažíme o bábätko (alebo nebránime bábätku, keďže sa nepovažujem za aktívnu snažilku so všetkým čo k tomu patrí). Pred rokom nás lekár poslal do CAR, no stále to odkladáme. Dieťa chceme, no cítime to tak, že ho chceme splodiť prirodzenou cestou, keďže hlavne ja som proti umelému oplodneniu a podobnému biznisu (možno raz názor zmením, no teraz to vnímam tak, to tu riešiť nechcem). Zaujíma ma preto, či sa v CAR, pokiaľ pár nechce podstúpiť umelé oplodnenie a všetky jeho formy, naozaj snažia urobiť všetko pre prirodzené počatie, a ako sa stavajú k takýmto párom... Ďakujem! 🙂

majorosovalucia
15. sep 2015

Ahoj,my s partnerom sme nevedeli otehotniet skoro 2 roky.V aprili tohto roku som spontanne otehotnela,no potratila som bolo to biochem.tehot.uz druhe.Nasledne sme sli do CAR kde nam spravili vsetky testy,niektore sme mali u mna.Priatel bol v januari na spermiogram a opakovali mu ho aj v CAR.Vysledky boli vsetko ok,mne zistili krvne mutacie co maju za nasledok potraty,preto 2x biochem.tehot.Nasledne som spontanne zase otehotnela.Minimalne Vam spravia special.testy co nemoze spravit gynekolog a tie preplaca poistovna.My sme sa doma dohodli,ze ideme na diagnostiku,hlavne aby sme vedeli nacom sme.Urcite sa dajte otestovat a potom sa uvidi.Ja chodim teraz v tehot. k hematologovi a bola som aj na spec.reproduk.imunologii.Drzim palce.

zuzik16
15. sep 2015

@gruis v CAR malokedy riesia pricinu, oni chcu len vysledok, teda tehotenstvo a je im jedno akym sposobom, jednoducho sa pripravte na to, ze vas zrejme budu tlacit do IVF, pripadne aspon IUI pre zaciatok, zalezi od veku a zistenych diagnoz....ale kazdopadne odporucam, su totiz diagnozy, kedy prirodzene nie je mozne pocat, ja velmi lutujem, ze sme nesli skôr, ale az po roku a pol.

gruis
autor
15. sep 2015

@majorosovalucia @zuzik16 Díky baby. Ale štandardný postup je taký, že najprv robia všetky dostupné vyšetrenia, áno? No a potom hneď navrhnú podľa výsledku niektorú formu AR... 😒
Takže to asi urobíme tak, že pôjdeme na vyšetrenia do CAR... A potom podľa výsledku zrejme štúdium na nete a špecialisti na konkrétny prooblém mimo CAR... 😝 Teda, ak je šanca na prirodzené počatie, ak nie, tak to bude chcieť veľa času, aby sme zmenili plány... 😕

majorosovalucia
15. sep 2015

U nas spravili krvne testy na protilatky voci spermiam,embryu,a este nieco.Hormonalny profil som mala cerstvy od gynekologa.Este mi robili dalsie testy z krvi a ovariovu rezervu co utz a gynekolog.vysetrenie.Stery este a cytologiu ak nemas od gynekologa.U priatela novy spermiogram.U mna zistili tu mutaciu.Ked sme prisli pre vysledky uz som tusila ze som tehotna,tehot.testy ukazali a co mi potvrdili v CAR.Planovali u mna urobit laparo.vysetrenie vajickovodov,zabudla som ten nazov toho vysetrenia.Moj gynekolog ma hned poslal ku hematologovi a reproduk.imunologii.Tu reprodukcnu imunologiu odporucaju ked uz su potraty,co bolo u mna.My sme tiez neboli rozhodnuti na IVF chceli sme diagnostiku,moj spoluziak je gynekolog tak som sa radila s nim a on otvara amb.CAR. Heliosu v KE.Tak aj on mi dal rady.Po znova otehot.som menila aj gynekoga lebo som mala starsieho a trosku nechaval vela veci na prirodu,nebyt namoje naliehanie by mi nespravil ani horm.profil.Teraz mam skuseneho specialistu robi aj tie special utz a fakt je dobry,tak som rada.Ale vratim sa este k teme my sme si doma povedali,ze do konca roka 2015 sa budeme snazit a uvidime aj po testoch vCAR.No a spontanne som otehotnela znova,co sa tesila aj doktorka vCAR asi sme natrafili na ludsku co nevidi len biznis za tym.Urcite nevahajte ja nebyt naliehania mojho spoluziaka gynekologa tak mozno by som nesla.Cize suma sumarum u muza spermiogram minimalne a zalezi ake su vysledky.U zeny-to vsetko co som popisala.Jaj a este som zanudla dopisat od januara som brala inofolic,co mi upravilo cyklus.Po dlhorocnej horm.antikonc.som mala rozhadzane ale dalo sa to doporiadku.Drzim naozaj palce nevh Vam to dobre dopadne.

lal
15. sep 2015

@gruis kludne chodte do CAR, spravia vam vysetrenia, ale CAR je ako pises len o biznise a IVF, preto ta k tomu budu tlacit...ak nechcete ist na umele, skuste to riesit po svojej osi, u specialistov...ja totiz sledujem tuto oblast uz dost dlho a mam podozrenie, ze v CAR su schopni kvoli prachom aj modifikovat vysledky podla svojej potreby...kdezto nejaky lekar specialista, ktory z umeleho nema nic ti to nema preco falsovat.

zuzik16
15. sep 2015

@gruis ano, určite ti odporucam ist do CAR, ved za uvodnu konzultaciu neplatite, pripadne mozno par eur, spravia spermiogram, atd, najskor sa vysetruje muz, je to rychlejsie ako u zeny. Aspon budete vediet na com ste, a potom mozne zhanat pripadne odbornikov, ak ich bude treba. Ale držim palce aby ste boli ok. Ak sa mozem spytat, tak kolko mate rokov s partnerom?

gruis
autor
15. sep 2015

@lal Presne tak, je smutné, že sa z medicíny kvôli prachom vytráca jej poslanie...

@zuzik16 Ja 30, muž 34, takže sa nám pomaly treba začať obracať 😕

@majorosovalucia Ďakujem krásne. Ja som podľa rutinných gyn. vyšetrení a folikulometrie ok, môj ešte na spg nebol, takže keď sa do toho pustíme, začneme tam... 🙂

oslo1
15. sep 2015

My sme v CAR. Muz mal vsetky mozne vysetrenia, keby to bolo len trochu mozne, tak by isiel na operaciu, ale nezistili mu nijaku blokadu. Takze ano, niekde sa snazia neplodnost aj riesit.
Bohuzial, nie vzdy je to mozne. Za 5 tyzdnov nastupujeme na ivf.
Musis s tym byt stotoznena. Ked nic ine, tak vas aspon poriadne vysetria. Od predu dozadu a naopak.

zuzik16
15. sep 2015

@gruis no neboj, snad to vyjde 🙂
určite ho objednaj na spg, len neviem ci je lepsie spg v CAR alebo u urologa, vraj v caroch niekedy skresluju a zhorsuju vysledky hlavne spermiogramov, ale zas podla mojej skusenosti nam urolog zaoberajuci sa aj andrologiou odmietol spravit spermiogram, pretoze byvame v meste kde je CAR, vraj mame ist tam.

zuzik16
15. sep 2015

@oslo1 drzim velmi velmi palce, viem ze ste mali azoospermiu, spominala si to v jednej teme....drzim palce nech vam vyjde ivf, ak sa mozem spytat budete mat vase alebo darcovske? nemusis pisat tu, aj IP. zaujima ma to, lebo tiez sme na tom takto.......

lucyk29
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majorosovalucia
16. sep 2015

@zuzik16 nasa skusenost moj bol v januari na spermiogram u urologa ten mu tvrdil ze vsetko ok aj ked nie je uz borec ma 39 rokov.Moj byvaly gynekolog tiez tvrdil ze spg je ok.V CARe som doniesla vysledky zo spg od urologa a doktorka mi hovori ze mame len 10%pohyblivost podla spg od urologa ja nanu som valila oci ze som to vobec nevedela.Povedala mi ze u muza sa robia aj 2-3spg aby mali objektivne vysledky v roznom case.Tak sme bi na zaciatku v maji na spg znova a ten uz bol dobry.Vela faktorov ovplyvnuje u muza spg.Drzim palce na ivf nech sa zadari.

majorosovalucia
16. sep 2015

@oslo1 drzim palce na ivf nech sa zadari.

majorosovalucia
16. sep 2015

@zuzik16 to je cudne s tymi urologom,my sme boli v NR u urologa a aj v CARe tam tiez.Ospravedlnujem sa za to ivf patrilo to oslo1.

oslo1
16. sep 2015

@zuzik16
@majorosovalucia
Dakujem dievcence, aj ja vam prajem, nech si cim skor drzite batoztek stastia v naruci. Majorosovalucia uz to nema za dlho 🙂.

Zuzanka, manzel mal velmi vela krat urobeny spermiogram. Vzdy tam bola nula. Vysetrenia neukazali ziadnu blokadu, hormonalne profily boli fajn. Ja som plodna po kazdej stranke, takze velmi dufam, ze nam to vyjde na prvykrat.
Manzel bol na operacii a operacne mu vybrali spermie. Z obidvoch semennikov. Z prveho aspirovali, mali malo. Tak druhy museli trosku narezat. Ale suma sumarum, mame 4 ampulky spermii.
Darcovske nam nikdy nenavrhli. My sme museli odist do druhej CAR kliniky, mozem porovnat pristup a vsetko. Tato je super, velmi zorganizovana, pristup maju velmi dobry. Ked mi volaju koli appointment, tak v prvej nam dali termin a museli sme sa prispovosobit. V tejto ked nam to nevyhovuje, tak sa vzdy hlada dalsi termin, predsa len obidvaja chodime do prece.
Nikdy nam nenavrhli darcovske spermie, cely cas sa kracalo smerom k manzelovym spermiam, aby sme mali moznost mat vlastne dieta. Este aj to ivf sa naplanovalo tak, aby to mne vyhovovalo (beriem si dovolenku), s tym, ze tuto menstruaciu ako ju budem mat, tak zacnem brat antikoncepciu na mesiac (ja mam pravidelnu menstruaciu, ale to oni maju takyto postup, koli dievcatam, ktore maju nepravidelnu), s tym, ze hned mozu naplanovat vysetrenia na ivf cyklus mesiac dopredu.

Baby, ako toto cita niekto, kto je v uk, tak tu sa velmi prihliada na osobny zaujem obidvoch partnerov, to znamena, na VSETKY vysetrenia treba chodit spolu, telefonovat do centra obidvaja, aj ohladom partnera. Ist na vysetrenia na cas, alebo skor, a celkovo vela sa pytat, pretoze oni si to vsetko zapisuju.
Kolegina bola takto v inom centre, robili jej vysetrenia, nezaujimala sa o vysledky, cakala, ze jej zavolaju, az preslo niekolko mesiacov, zavolala, isla na consultaciu a povedali jej, ze nemozu pokracovat, nakolko neukazala zaujem. Teraz musi ist k psychologovi, ktory posudi jej a partnerov zaujem o ivf. Kolegina ma 39, cas jej hori, pretoze sa to tu preplaca iba do 39 rokov.
Hovorime o tisicoch librach.

Juj, nejak som sa rozpisala. Prajem vam vsetkym zienkam velmi vela stastia, psychickej pohody, dobre zdravie, velmi pekny partnersky zivot, lebo tato team work vam pomoze sa cez toto bolestive obdobie preniest. A hlavne hovorte o vasom probleme. Ja som o tom zacala hovorit, pretoze po kazdom volne, kazdej dovolenke, my v robote kladli ruky na brucho, ci uz je tam babatko, resp, kedy mame termin. Tak som to na nich v robote vyblafla, zrazu je nas viac, co mame rovnaky problem. Ja im slapem cesticku, a oni uz potom vedia, co a ako. A hlavne, nemusim pocuvat rady, ako sexovat (milovat sa), aby spermie prenikli k vajicku.
Vela stastia dievcence.

zuzik16
16. sep 2015

@oslo1 Dakujem aj ja velmi pekne. Verím, že raz to vyjde, že aj nam sa podari vydolovat vlastne spermie.
Je to super, ze mu objavili vlastne. tu mam skor skusenosti od bab, ze hned pri tejto diagnoze odporucaju darcovske. Na druhej strane si centra na slovensku velmi radi uverejnuju na svojich strankach uspesnost v M/T aj 50-60% niekde aj viac, al e zda sa mi to trochu prehnane, predsa len tu muz nepodstupuje zvacsa ziadnu pripravu pred zakrokom, rovno sa operuje, a teda sanca na najdenie spermii je nizsia, neviem ako to bolo u vas, ci manzel mal aj nejaku liecbu pred zakrokom, ..ale kazdopadne super ze nasli, a 4 ampulky je dost, aspon viete ze sa tam niekde tvoria.
Drzim palce nech vyjde ivf na prvy krat a nech coskoro mate pri sebe svoje vytuzene babatko 😵

oslo1
16. sep 2015

@zuzik16
nam ked pred rokom zistili azospermiu, tak sme volali na slovensku a hned nam navrhli tento zakrok na chirurgicke vybratie spermii, darcovske ani nespominali, tak som dost prekvapena, ze vam navrhli darcovske. My by sme ale na Slovensku boli samoplatcami, tak asi preto.
Neviem, co je to M/T 50-60%. To je uspesnost? Treba si zistit, ci je to cislo gravidnych, alebo zivo narodenych deti. Ak je to zivonarodenych deti, tak si treba uvedomit, ze niektore centra vkladaju dvojicky a potom sa to percentualne zvysuje.

Moj manzel nemal ziadnu liecbu, nezistili mu pricinu azospermie, tak nebolo co liecit, scan mal v poriadku, vysledky krvi detto. Operaciu zvladol uspesne, po operacii sme mali bolestive obdobie vyse mesiaca, ale tak on je zrzoun, oni maju znizeny prah bolesti. Ja som sestricka, tak som ho tu dopovala analgetikami a v pohode to prezil.

Prajem vam belmi vela zdravia a stastia.
Inak poznala som par, kde chlapovi vydolovali 6 (slovom sest) spermii pri operacii a uz maju potomka. Takze aj tak sa da .

zuzik16
16. sep 2015

@oslo1 ano, nam to navrhli ako jedno z moznosti, ale baby tu na koniku aj inych forach zvacsa pisu že im tiez rovno navrhli darcu, ...ale vsak to je jedno, zalezi aj na koho človek natrafi v tychto centrach..... ja ti len drzim palce nech to vyjde, najlepsie na prvy krat, 🙂 aby si uz najblizsie vianoce prezivala ako uspesna tehulka 🙂
ja som toho nacitala strasne vela na nete, vela v anglictine, a stretla som sa aj s pripadmi, ktore teda neviem ci su pravdive, ale verim tomu, ze aj ano, a boli ozaj roznorode, dokonca zena, ktora mala darcovske spermie, nasledne otehotnela druhy krat prirodzene s manzelom, par rokov po porode, .....

gruis
autor
16. sep 2015

@oslo1 Ďakujem... A Vám veľmi veľmi držím palce! 🙂
Presne poznám ten pocit, keď kolegyne hovoria, že by sme už mali začať rozmýšľať nad bábom a pri každých narodeninách / meninách mi to nezabudnú pripomenúť 😔 Myslím, že je to tiež otázka času, a poviem im ako sa veci skutočne u nás doma majú... Ja budem mať aspoň kľud, keďže v tomto spriaznenú dušu v našom kolektíve určite nenájdem, všetky kolegyne majú už väčšie či menšie deti.

zuzik16
16. sep 2015

@gruis to poznám, vsetky sa vypytuju, kedy uz konecne pojdem na matersku, sice som mlada baba, ale vedia ze sme spolu uz vela rokov,...zatial sa tvarim ze neplanujeme, aby sa zbytocne nevypytovali....presne ako vravis, vsetky starsie uz maju deti a tie mladsie ešte neplanuju, tak aj ja sa musim tvarit ze neplanujem, pritom moje srdce len po tom baží.......... ☹

oslo1
17. sep 2015

@zuzik16 skuste to chirurgicke vybratie spermii, ak sa da. My ked sme sa ocitli v tej masinerii vysetreni a pohovorov, tak nejak nas ani nenapadlo, ze hallo, co sa deje. Inak ono to tu vsetko nesmierne trva, nastastie maju time limits na vsetko, predpokladam, ze my im tam uz niekde blikame cerveno 🙂

@gruis Koleginiam asertivne povedz, ze na podobne kecy nemas naladu, ja mam uz v robote chvalabohu klud. Kazdy den mi nezabudnu pripomenut, ze sa daju aj sluzby menit, kdyby neco (toto bol problem, je nas malo, nebolo si s kym), im to trkne.
Tiez mam kolegovcov, co plodia ako maliny a potom je nas tam par, co to nejde a nejde. Za mna sa uz aj modlia, aby nam to prve ivf vyslo (tu je iny pohlad cirkvy na ivf ako v katolickom slovensku), tak hadam budeme pocteni navstevou bociana.
Prajem vela stastia, nech sa vam uz postasti, ale kazdopadne to zacnite riesit.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre