Adopcia deti zo zahraničia

gabriela1692
30. okt 2021

ahojte,
Má niekto skúsenosť s adopciou dieťaťa zo zahraničia?
konkrétne Ázijské krajiny.
Čítala som že Slovensko nema zmluvu alebo niečo také s ostatnými štátmi.
Dakujem za odpoveď

kacena4
30. okt 2021

ano mas pravdu zmlyva s azijskymi krajinami nie je

gabriela1692
autor
30. okt 2021

@kacena4 neviete s akými krajinami mame zmluvu?

barbora0308
30. okt 2021

Ahojte, ja som prave pred par dnami pisala do cipc.sk a prisla mi tato odpoved:
Ďakujeme za Vaše otázky.

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu deti a mládeže (ďalej len „Centrum“) sa pri medzištátnych osvojeniach riadi Dohovorom o ochrane detí a o spolupráci pri medzištátnych osvojeniach z roku 1993. Centrum ako ústredný orgán pre medzištátne osvojenia spolupracuje len s krajinami, ktoré sú signatármi tohto Dohovoru.

Touto cestou by sme Vás radi informovali, že zoznam krajín, ktoré pristúpili k Dohovoru o ochrane detí a o spolupráci pri medzištátnych osvojeniach, je pomerne dlhý a z toho dôvodu je možné odporučiť nasledovnú linku (viď nižšie) Haagskej konferencie o medzinárodnom práve súkromnom, kde môžete nájsť celý zoznam a zároveň aj profily signatárskych krajín. Pri profiloch krajín je potom potrebné upriamiť pozornosť na tie, ktoré pôsobia ako krajiny pôvodu.

Chceme Vás zároveň informovať o skutočnosti, že Slovenská republika doposiaľ pôsobila predovšetkým ako krajina pôvodu, čo znamená, že Centrum spolupracovalo pri medzištátnych osvojeniach zo SR do zahraničia.

V prípade osvojenia zo zahraničia Centrum ako ústredný orgán pre medzištátne osvojenia môže kontaktovať ústredný orgán inej signatárskej krajiny Dohovoru a informovať sa, za akých podmienok by bolo možné osvojiť si dieťa z danej krajiny. Je pritom potrebné špecifikovať, o ktorú krajinu má ísť.

Zároveň považujeme za dôležité informovať Vás o skutočnosti, že medzištátne osvojenie je administratívne, časovo a aj finančne náročný proces. Podľa nám dostupných informácii môže čakacia doba predstavovať aj niekoľko rokov a náklady spojené s procesom osvojenia (administratívne poplatky, cestovné a ubytovacie náklady, atď.) sa môžu v závislosti od krajiny pôvodu vyšplhať aj do výšky niekoľko tisíc eur.

Linka: https://www.hcch.net/en/publications-and-studie...> „State responses to Country Profiles“

matovicova
31. okt 2021

@gabriela1692 Slovensko má veľa domácich detí na adopciu, nie je dôvod riešiť medzinárodné adopcie.. (tak ako je aj spomenuté v inom komentári)
Mimochodom Holandsko pred nedávnom úplne zakázalo medzinárodné adopcie, pretože sa preukázalo vo viacerých prípadoch, že deti boli násilne odcudzené chudobným rodinám a následne"adoptované"

gabriela1692
autor
31. okt 2021

@matovicova nechcem rómske dieťa.

anickaaa6aaa
31. okt 2021

Tak ako napr ázijské je lepšie, ano?

gabriela1692
autor
31. okt 2021

@anickaaa6aaa myslím si že je to každého osobné rozhodnutie.. ale podľa môjho pocitu a názoru, áno je omnoho lepšie 🙂 keďže gény

luccija
31. okt 2021

@anickaaa6aaa je to jej rozhodnutie ja by som bola za, keby si človek mohol adoptovať či cernosske, ázijské či mexické dieťa...aj, keď viem, že kvôli príprave stretnutiu s deťmi, byrokracii by to bolo tazke

ckatka
31. okt 2021

@gabriela1692 my sme adoptovali na Slovensku. Neromske, babo. Išli sme, že pestúnstvo, bolo to.rychlejsie.

gabriela1692
autor
1. nov 2021

@ckatka na Slovensku mi to zákon nedovoluje.
to je ďalší z dôvodov

ckatka
1. nov 2021

@gabriela1692 co ti zákon nedovoľuje? Pestunom sa môže stať tuším ktokoľvek.
Adopcie zo zahraničia nie sú na Slovensku legálne. Ešte stále. Dá sa adoptovať len slovenské dieťa.
Ak vôbec nad takýmto niečím uvazujes, treba si svihnut, ísť na UPSVaR, vyplniť žiadosť a doložiť všetky potrebné dokumenty,a prihlásiť sa na kurz (povinná príprava). Čas t beží a do zoznamu čakateľov ta zaradia až po splneni všetkých podmienok a absolvovaní kurzu. Je to jedno ci na adopciu alebo na pestúnstvo.
A požiadavky na dieťa si stanovujes ty. Keď raz nechces rómske, nanutit ti ho nemôžu. Akurát na Neromske sa čaká dlhšie.

luccija
2. nov 2021

@ckatka dali Vám do pestúnskej iba jedno dieťa však?asi je to aj rarita čo som sa informovala ponúkajú najradšej viac detí..mýlim si to či to je ten spôsob, že si zamestnancom DD absolvujes prípravu a dajú Ti dieťa...

ckatka
2. nov 2021

@luccija nie som žiadny zamestnanec dd. Som normálna fyzická osoba žiadateľ o adopciu, bez konexii, so splnenými všetkými podmienkami.
Detí ti dajú koľko chceš. Ale pokiaľ sú umiestnení naraz viacerí súrodenci, uprednostnia žiadateľov, ktorí prijmú aj viac ako jedno dieťa naraz.
My sme žiadali jedno alebo dve. Dostali sme jedno.

luccija
2. nov 2021

@ckatka chápem..koľko si čakala v poradovníku?

ckatka
2. nov 2021

@luccija nečakala. Spravili sme prípravu, šli sme do Úsmevu, požiadali o spisy, vybrali si jedno z nich..A bolo.

heln
2. nov 2021

@luccija ahoj, myslim ze sa na to trochu zle pozeras.... do pestunskej sa davaju deti, ktore nie su pravne volne, to znamena ze maju rodica ktory sa o nich nejakym sposobom zaujima ale nemoze sa o nich starat, napr. je na 10 rokov v base.... ze ponukaju najradsej viac deti..... to je preto, ze vela deti nie su jedinacikocia, ale maju surodencov a v zaujme deti je aby vyrastali aspon zo surodencami..... a to ked je niekto zamestnancom dd, to je profesionalne rodicovstvo a tam su uz prisnejsie kriteria a bud sa tam umiestnuju neumiestnitelne deti alebo docasne kym deti pojdu do adopcie/pestunstva/biologickym rodicom.

heln
2. nov 2021

@gabriela1692 ahoj, ono aby si si neidealizovala neromske deti..... biele deti su vacsinou deti narkomanov a bezdomovcov, takze tam by som sa na genetiku tiez velmi nespoliehala.

luccija
2. nov 2021

@heln áno zmýlila som si to viem, že profi sú zamestnanci DD..asi má zmiatla odpoveď ckatky, že išli cez pestunstvo..."my sme adoptovali na Slovensku. Neromske, babo. Išli sme, že pestúnstvo, bolo to.rychlejsie."

poznám 2 rodiny kde sú profirodicmi a majú súrodencov svoje deti už veľké a lásku k deťom a tak im dali domov.Synova učiteľka si adoptovala rómskeho chlapčeka a asi k nim pribudne súrodenec mama čaká ďalšie...

heln
2. nov 2021

@luccija ano, rozumiem ze to mohlo zmiast, a ano cez pestunstvo je to urcitym sposobom rychlejsie v niektorych pripadoch, lebo ako som pisala, do pestunstva sa davaju deti ktore nie su pravne volne, takze mozu umiestnit rychlejsie aj male babo, medzitym sa moze stat, ze biorodicom sa odoberu rodicovske prave alebo sa rodicia vzdaju a dieta moze ist do adopcie.

matovicova
2. nov 2021

@gabriela1692 smiem sa spýtať prečo?

zuzzi18
26. dec 2021

@ckatka ahoj, prosím ta, ako je možné že ste nečakali? Hneď po zapísaní vám dali neromske dieťatko? A už ste si ho aj adoptovali alebo je tam kontakt s bio rodičmi?

ckatka
27. dec 2021

@zuzzi18 jednoducho....šli sme ako,pestuni. Po ukončení prípravy sme.zavolali do úsmevu, ze chceme.vidiet spisy deti vhodných do pestúnstva s perspektívou adopcie. V požiadavkách sme mali ze do 2r a max poloromske.
A bol.tam jeden chlapcek bielej matky, otec vraj neznámy, (nie manžel), ktorý už mal mat nejakú intetakciu, ale rodina ho odmietla, lebo vraj je tmavý (na fotke). Tak sme ho.sli pozrieť a tam modrooky blondak 😂len mal blbu fotku v spise. Padli.sme.si do oka a okamžite sme dávali neodkladko a návrh na súd a po 9 mes sme adoptovali.

ckatka
27. dec 2021

@heln do pestúnstva sa dávajú aj deti, ktoré ešte nie.su právne volne na adopciu, ale.uz sa na nej pracuje.
Napríklad - z anonymného pôrodu ide babo do adopcie hneď.
Ale keď matka.normalne príde do.porodnice, a až potom podpise súhlas s adopciou a odíde (neanonymne), tak sociálka dáva podanie na súd na zbavenie rodičovských práv, uvoľnenie dieťaťa do adopcie...A to trvá. Dieťa zatiaľ ide do profirodiny a spis hnije na súde. U nás to bolo presne takto. "Naše" dieťa malo spis na súde nedotknuty 8 mesiacov. Kým sme sa do toho neobuli my.
A koľko môže byť takých? Profirodiny vedia najlepšie...
My sme pravdepodobne mali dosť šťastie, že sme na ten spis v Usmeve narazili rovno po skončení prípravy. Ale možno to nebolo šťastie ale možno to.malo tak byť. Lebo naše dieťa k nám zapadlo.ako "rit na serbel", ešte sa aj podoba.
Dodnes mu to podávame teóriou, ze deti sa rodia z bruška, len niekedy sa to popletie a narodia sa z nesprávneho bruška a ozajstni rodičia si ich musia chvíľku hľadať... (Lebo.riesil.moje tehotenstvo.a bruško a tak, keď som čakala mladšieho). Dnes už má 5 rokov a o všetkom vie. A koľkokrát prehodí len tak medzi rečou, ze je rád, že je konečne doma alebo tak niečo....

zuzzi18
27. dec 2021

@ckatka super tak to ste mali šťastie. Človek nikdy nevie aká situácia sa zrovna naskytne. My tiez zvažujeme pestunstvo s predpokladom na osvojenie ale aj tak povedali na upsvar, že na biele zdravé novorodeniatko budeme čakať 2-3 roky. Preto som ti písala, že ako to ze ste nečakali vôbec. Ale mali ste menej prísne kritériá ako my.

ckatka
27. dec 2021

@zuzzi18 môžem ti presne povedať ako sme sformulovali to."Zdravé".
Ze "môže mať ľahkú poruchu zdravia, ktorá mu nebude brániť zaradiť sa do školského a pracovného procesu"
Pretože keď dáš zdravé biele, nedajú ti napríklad ani celiatika ani dieťa s okuliarmi alebo podobne...chápeš. Tým "zdravé" vylúčiš mnoho normálnych, ktorí majú len nejakú "blbosť".
A novorodenca sme nedali, lebo na tých sa čaká naozaj dlho. Presne kvôli tým procesom a papierom, že reálne môže mať dieťa aj niekoľko mesiacov, kým sa spisy poriesia a dostane sa do zoznamu voľných k adopcii.
Držím palce aby ste dostali to "vaše" co najskôr.

zuzzi18
27. dec 2021

@ckatka ja tiež nemám problém s bežnými diagnózami, aj som to povedala tetam na upsvar a oni mi povedali, že mám zatiaľ uviesť zdravé. My robíme akurát prípravu, po nej zadáme definitívne kritériá a dúfam tiež budeme mat šťastie ako vy

moje912
26. feb 2022

@matovicova a to ste kde počuli že citujem : Slovensko má veľa domácich detí na adopciu ? Keby ich bolo právne voľných tak veľa ako píšete neboli by čakacie doby aj 9 rokov 🤦

nanka295
20. júl 2022

@moje912 suhlasim, vobec nemaju deti na adopciu, teda iba romske maju a tie nie kazdy chce/moze vziat :( nam tiez bolo povedane, ze sa caka 9rokov, lebo nie su deti ...

nanka295
20. júl 2022

@ckatka a kde ste mali pripravu? na urade alebo v usmeve? nechapem ako ste mohli ist a vybrat si, prosim, vedela by si mi to, kludne aj v sprave, blizsie vysvetlit? dakujem

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre