redakcia
12. aug 2022
2366 

Správny výber zdravotnej poisťovne pre vaše dieťa vám môže ušetriť až stovky eur mesačne!

Deti v predškolskom a ranom školskom veku sú vystavované rôznym vírusom a baktériám, v kolektívoch sa šíria ochorenia veľmi ľahko a rýchlo. Je úplne v poriadku a dôležité, že sa s nimi detský organizmus musí vysporiadať, zjednodušene povedané, buduje sa tak imunita dieťaťa. Na druhej strane je dieťa neraz často práve kvôli rôznym chorobám viac doma ako v škôlke či v škole. Opakujúce sa virózy, alergické alebo imunologické reakcie, zaťažia nielen psychiku rodičov, ale aj rodinný rozpočet. Vedeli ste však, že vďaka benefitu Union zdravotnej poisťovne môžete získať peniaze za lieky späť? 

Union zdravotná poisťovňa totiž prepláca doplatky za lieky pre deti do 18 rokov, a to bez obmedzenia sumy doplatkov. Práve výdavky v lekárňach predstavujú položku v rodinnom rozpočte, na ktorú sa nemožno vopred pripraviť – choroba či nutnosť zakúpiť špeciálne dietetické potraviny prichádzajú nečakane, a tak je rodič mnohokrát zo dňa na deň vystavený nemilým situáciám, kedy musí uvažovať, kde sa uskromní, aby mohol pokryť tieto výdaje.

Na aké lieky sa benefit od Union zdravotnej poisťovne vzťahuje?

Chrípka, vracajúca sa viróza, potreba nasadiť antibiotickú liečbu, potlačenie alergických prejavov alebo zakúpenie bezlepkovej múky či pečiva – aj to sú prípady, kedy vám Union zdravotná poisťovňa pomôže ušetriť. 

Podľa štatistík si rodičia najčastejšie nechávajú preplácať:

  • Dietetické potraviny – najväčšmi sú to bezgluténový chlieb, bezlepkové žemle alebo bezlepkové praclíky. Ide o výdavok, ktorý zaťažuje peňaženku pravidelne každý mesiac. Už počas jedného roka, kedy musí dieťa dodržiavať diétu, ušetrí rodič vďaka benefitu stovky až tisícky eur.
  • Antibiotiká či antibiotické sirupy a lieky proti alergii. Preplatenie týchto liekov odľahčí rodičov od nečakaných jednorazových alebo nepravidelne sa opakujúcich doplatkov.

Aké podmienky je potrebné splniť?

Našťastie pre rodičov, nejde o žiaden komplikovaný proces s množstvom skrytých podmienok, ktoré dodržia len tí najvytrvalejší. Ak chcete, aby vám boli preplatené doplatky za lieky pre vaše dieťa, treba splniť nasledovné požiadavky, za ktorými nie je žiadne skryté „ale“:

  • Dieťa do 18 rokov a jeden jeho zákonný zástupca musí byť poistencom či poistenkou Union zdravotnej poisťovne. Ako poistenie zákonného zástupcu sa akceptuje aj prihláška podaná do poisťovne spĺňajúca všetky zákonom stanovené náležitosti.
  • Zákonný zástupca musí mať aktivovanú Onlinu pobočku a v nej si musí tento benefit jednorazovo aktivovať. 
  • Dietetické potraviny a iné lieky musí predpísať zmluvný lekár a musia byť čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia. (Preplatenie voľnopredajných liekov sa neakceptuje.)
  • Preplatené lieky alebo špeciálne potraviny musia byť zakúpené v lekárni na území Slovenska.

Je jedno, či ide o doplatok v hodnote 15 alebo 100 eur, či ho využijete len raz alebo každý mesiac. Ak sa ocitnete v lekárni a budete musieť doplácať za lieky pre svoje dieťa mladšie ako 18 rokov, myslite na to, že poistenci Union zdravotnej poisťovne dostanú tieto výdavky naspäť. Výber zdravotnej poisťovne pre vaše dieťa už totiž dávno nie je len nutným byrokratickým procesom. Dnes má každý rodič možnosť správne sa rozhodnúť. 

Ak chcete byť poistenkou alebo poistencom Union zdravotnej poisťovne, stačí do 30. septembra 2022 vyplniť prihlášku a od 1. januára 2023 môžete začať využívať zaujímavé zľavy a benefity. V prípade, že vás od tohto kroku odstrašuje absolvovanie zdĺhavého procesu, je pre vás dobrou správou, že žiadosť o zmenu poisťovne môžete podať aj online.

Od 1. augusta 2022 sa novorodenec automaticky stáva poistencom rovnakej zdravotnej poisťovne, ako má matka. Preto, ak chcete využívať výhody, ktoré poskytuje Union zdravotná poisťovňa pre najmenších, je dôležité myslieť na zmenu zdravotnej poisťovne už počas tehotenstva alebo ešte pred otehotnením.

Viac o benefitoch a preplatení doplatkov, ktoré Union zdravotná poisťovňa poskytuje svojim poistencom a poistenkám, nájdete na tomto odkaze. 


Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne