pr_clanok
18. mar 2024
177 

Zdravá výživa. Čo to znamená?

Isto o zdravej výžive viete toho veľmi veľa. Napriek tomu sa dá ľahko stratiť v množstve výživových a dietetických porád, ktoré sa dajú nájsť na sociálnych sieťach a internete. Čo je to zdravá strava, aké sú základy stravovania a ako sa lepšie stravovať?

Čo znamená zdravé stravovanie a zdravá strava?

Pre mnohých heslo „zdravá výživa“ znamená len rôzne obmedzenia. Keďže dodržiavam zásady zdravej výživy, nesmiem jesť určité potraviny, musím denne vypiť 2 litre vody a jesť čo najviac zeleniny. Čiastočne je to pravda, avšak zdravá výživa vôbec neznamená, že sa musíte úplne vzdať svojich obľúbených jedál.

Koniec koncov, nejde o to, aby ste sa sami trýznili a vytyčovali si nereálne očakávania. Ak ste sa doteraz živili najmä vysoko spracovanými výrobkami, napr. instantné jedlá, hotové jedlá zohrievané v mikrovlnnej rúry, rýchle občerstvenie a rôzne slané a sladké pochutiny, asi len ťažko z dňa na deň zmeníte svoje zvyky.

Zdravé stravovanie neznamená, že sa musíte vzdať toho, čo máte radi

Zdravá výživa neznamená, že nevyhnutne musíte odmietať všetko, čo máte radi, či dodržať prísne diéty. Zdravá výživa je založená na tom, aby ste svojmu organizmu každý deň dodávali všetky nevyhnutné živiny. Vďaka tomu sa môžete cítiť fyzicky aj psychicky fit, mať vysokú hladinu energie a chuť do života. Všimli ste si, že keď na raňajky zjete sladkú briošku, už o hodinu neskôr máte opäť chuť na niečo sladké? A popoludní cítite pokles formy a ospalosť? Je to tak preto, že váš organizmus nedostáva všetko, čo potrebuje.

Mnohí výživoví odborníci odporúčajú vylúčiť zo stravy určité zložky, a takým spôsobom smerovať k zdravej výžive. Ak nemáte alergiu a neznášanlivosť na nejaké produkty, jedzte jednoducho všetko! Avšak nahraďte spracované potraviny najjednoduchšími, teda zeleninou a ovocím. Snažte sa, aby vo vašom jedálničku bolo čo najviac zeleniny.

Základy zdravého stravovania

Aby váš organizmus fungoval správne, potrebuje bielkoviny, tuky a sacharidy, a to v správnom pomere. Môžete si vybrať jednu z módnych diét, ktoré odporúčajú zrieknuť sa lepku, obmedziť na minimum sacharidy (keto diéta) alebo jesť len ovocie (frutariánstvo), avšak prospieva taká diéta skutočne zdraviu?

Bielkoviny

Organizmus potrebuje jedlo s vysokým obsahom bielkovín, aby mal energiu. Bielkoviny sú potrebné aj na správne fungovanie mozgu a udržanie dobrej nálady. Potraviny s vysokým obsahom tejto makroživiny, sú: mäso (najzdravšia je hydina), strukoviny, ryby, morské plody, syry, tvaroh, jogurty.

Sacharidy

O týchto živinách koluje množstvo legiend. V prípade diét zameraných na schudnutie sa odporúča ich prísne obmedzenie alebo úplne vynechanie. Niektorí sú presvedčení, že sa oplatí vylúčiť zo svojho jedálnička pečivo, zemiaky a cestoviny. Ale je to skutočne nevyhnuté, aby sme sa stravovali zdravo? Sacharidy sú hlavným a ľahko dostupným zdrojom energie pre organizmus. Potrebujete ich, aby ste mohli každý deň fungovať, a aby váš mozog mohol pracovať.

Nahraďte jednoduché sacharidy za komplexné, a strava bude zdravšia. Namiesto bieleho pečiva – vyberte celozrnný chlieb, namiesto cestovín z bielej múky – cestoviny z celozrnnej múky z tvrdej pšenice. Mnoho praktických desiatových boxov a občerstvenia nájdete v predajniach Pepco, a také zdravé jedlo si môžete vziať so sebou. Obmedzte na minimum sladkosti a slané drobnosti. Avšak nezabúdajte, že zdravá výživa neznamená, že musíte dôsledne dodržiavať prísne pravidlá. Každý z nás sem-tam podľahne nejakému pokušeniu a siahne po čipsoch, rýchlom občerstvení či sladkostiach.

Tuky

Tieto makroživiny majú obzvlášť zlé renomé. A predsa sú pre život nevyhnutné! Bez mastných kyselín omega-3, ktoré obsahujú zdravé tuky, len ťažko sa budete cítiť fyzicky a psychicky fit. Tuky, najmä tie nenasýtené, pochádzajúce z rastlín a rýb, sú zdrojom energie, a tiež obsahujú rôzne vitamíny. V stredomorskej strave, ktorá sa v súčasnosti považuje za jednu z najzdravších, za zdravé tuky sa považujú tie pochádzajúce z olivového oleja, avokáda, orechov a rýb. Strava s vysokým obsahom mastných kyselín omega-3 (ktoré obsahujú všetky spomenuté výrobky) pomáha udržať správnu činnosť kardiovaskulárneho systému, dobrý zrak a zdravú pokožku, a tiež skvelú náladu a pohodu.

Zelenina a ovocie

V prípade zeleniny prakticky neexistujú žiadne obmedzenia ohľadne jej konzumácie. Obsahujú množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie a udržanie dobrého zdravia. A okrem toho obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych zložiek. Odporúča sa jesť päť porcií zeleniny a ovocia denne, avšak čím viac zeleniny, tým lepšie. Ak už hovoríme o zdravej výžive, minimálne množstvo zeleniny pre dospelého človeka je 500 g.

Prechod na zdravú výživu

Náhla zmena stravovacích návykov môže byť náročná a problematická, preto je lepšie postupne zavádzať zmeny malými krokmi. Namiesto toho, aby ste si na desiatu alebo ľahký obed v práci kupovali sladké buchty, sladké jogurty či sladké tyčinky, pripravte si ešte doma šalát a zoberte si ho so sebou. Stačí pohár cíceru, mozzarella, niekoľko cherry paradajok, zelená uhorka a olivový olej, a zdravé a výživné jedlo je hotové!

Plánujte jedlá dostatočne vopred, a menej často budete siahať po hotových a vysoko spracovaných potravinách. Na nákup choďte vždy so zoznamom potravín, z ktorých pripravíte chutné jedlá – také, ktoré máte radi, avšak s menším množstvom tuku, soli a nezdravých prísad.


Zdroj fotografií: stock.adobe.com/pl/

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli