pr_clanok
29. jan 2024
63 

Nenechajte sa nachytať pri kúpe nehnuteľnosti: toto sú tie najčastejšie podvody

Kúpa nehnuteľnosti patrí medzi najzásadnejšie rozhodnutia v živote a smeruje do nej spravidla väčšina úspor. Celá kúpa sa však môže zvrtnúť na nočnú moru, ak sadnete na lep podvodníkovi a preto platí staré známe „dôveruj, ale preveruj“. Aby ste ale vedeli čo všetko vôbec preverovať, prinášame vám najčastejšie typy podvodov, na ktoré môžete pri výbere vysnívanej nehnuteľnosti naraziť. Samozrejme, vynaliezavosť podvodníkov je prakticky bezhraničná, a tak sa neoplatí strácať obozretnosť.

Predkladanie falošných dokumentov

V súvislosti s kúpou nehnuteľnosti na vás čaká kompletné štúdium administratívnej dokumentácie, ktorá môže byť veľmi rozsiahla. Zahŕňať môže rozhodnutia rôznych štátnych orgánov, ako aj rôzne zmluvy či dohody o vysporiadaní vlastníckych práv. Môže sa ale stať, že vám predávajúci predloží dokumenty, ktoré sú jednoducho falošné a nezodpovedajú realite. Ak si na preverovanie netrúfate sami, pomôže vám napríklad aj advokátska kancelária GKG.

Predávajúci nie je oprávnený nakladať s nehnuteľnosťou

Ak sa vám na osobe predávajúceho niečo nezdá, dôverujte svojim inštinktom. Neraz sa už stalo, že nehnuteľnosť predával niekto, kto na to nebol oprávnený. Kúpiť byt od nepravého vlastníka je poriadny problém a môže sa vám stať, že skončíte bez bytu aj peňazí. Vždy preto dôkladne overte, kto je predávajúci, či je jediným vlastníkom a či má právo nakladať s nehnuteľnosťou. Samozrejmým krokom je tiež preverenie, či nehnuteľnosť nie je zaťažená vecným bremenom alebo záložným právom.

Zavádzajúce údaje v inzeráte

Skôr ako pred predávajúcim vyslovíte frázu, že odkúpime nehnuteľnosť, porovnajte si informácie z inzerátu so skutočným stavom a nenechajte sa odbiť vetou, že „právo na chyby v inzeráte je vyhradené“. Často zámerne dochádza k nesprávnemu uvedeniu rozlohy a podlahovej plochy, hoci v skutočnosti záleží na každom metri štvorcovom.

Realitný maklér bez oprávnenia

Kúpa bytu či inej nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu nemusí byť automaticky zárukou, že všetko prebehne hladko. Preverte si, či konkrétny realitný maklér má oprávnenie na výkon činnosti. Neraz sa stalo, že kupujúcich lákal falošný realitný agent bez potrebných znalostí, ktorého hlavnou motiváciou bolo iba vylákať od ľudí rôzne vymyslené poplatky.


Zdroj fotografií: elements.envato.com

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli