pr_clanok
21. feb 2024
83 

Máte poškodený zub? Nepodceňte silu sólo korunky

Zubné korunky môžu byť pre mnohých synonymum krásneho a zdravého úsmevu, zatiaľ čo iní ich vnímajú priznanie nedostatočnej ústnej hygieny alebo poukázanie na vyšší vek. Kde je pravda?

Aký je účel zubných koruniek a v akých prípadoch sa odporúčajú?

Zubné náhrady predstavujú efektívne riešenie nielen pre estetiku, ale aj obnovu a ochranu jednotlivých zubov. V tomto článku sa zameriavame na sólo korunky. Tie sa aplikujú priamo na jeden konkrétny zub.

O potrebe použitia zubnej korunky rozhoduje stomatológ v spolupráci s pacientom. Rozhodnutia záležia od konkrétnych signalizácií, či je korunka vhodná alebo nie. Vek pacienta nehrá žiadnu rolu, vzhľadom na to, že korunky môžu byť potrebné pre ľudí rôznych vekových kategórií.

Medzi hlavné dôvody pre aplikáciu korunky patrí nemožnosť obnovy zuba kvôli jeho rozsiahlému poškodeniu, potreba posilnenia zuba po endodontickej liečbe na predchádzanie zlomeninám alebo estetické motívy, napríklad poškodenie skloviny.

Mŕtvy zub a korunka

Mŕtvy alebo neživotaschopný zub, ktorý je preliečený, by mal byť po liečbe chránený sólo korunkou. Štúdie potvrdili, že ak zubný lekár umiestni na mŕtvy zub korunku, môže výrazne znížiť šancu na jeho poškodenie prasknutím. Zub je po liečbe oslabený a menej odolný proti tlaku pri žuvaní. Aplikáciou korunky, ktorá zub obklopuje, sa výrazne predlžuje jeho životnosť.

V našej praxi sa venujeme výrobe zubných koruniek primárne dvoma spôsobmi: tradičná metóda v zubnom laboratóriu alebo inovatívnou CEREC technológiou, ktorú aplikujeme priamo v našich priestoroch. Aktuálne uprednostňujeme výrobu celokeramických zirkónových koruniek, ktoré nemajú kovový plášť. Predtým rozšírené kovokeramické varianty dnes ustupujú, najmä vďaka rozvoju zirkónových koruniek, ktoré vynikajú presnosťou a hlavne estetickým apelom.

Ako vyzerá životnosť zubných koruniek na zuboch?

Pokiaľ ide o životnosť a odolnosť, pacienti sa môžu cítiť neisto. Zaujíma ich, či budú musieť navštevovať ambulanciu periodicky s účelom výmeny sólo koruniek. Ak spĺňajú zubné korunky všetky náležitosti - sú stabilné, nepoškodené a esteticky vyhovujúce, nie je dôvod ich meniť. Teoreticky korunky nemajú žiaden termín výmeny, ani po 10 či 20 rokoch.

Ako prebieha proces aplikácie zubnej korunky?

Metóda výroby a umiestňovania zubnej korunky sa môže prispôsobovať podľa individuálneho prístupu zubného lekára. V tomto článku vám predstavíme spôsob, ktorý realizujeme v Dental Centrum Nivy.

V prípade, že na výrobu korunky využívame zubné laboratórium, je nutné absolvovať dve návštevy. Pokiaľ využijeme CEREC technológiu, pacient dokáže opustiť kliniku po prvej návšteve so sólo korunkou na mieste.

V prvom kroku sa po lokálnej anestézii zub upraví obrúsením do určitého tvaru, čo zabezpečí dokonalé priliehanie korunky. Túto časť procesu sprevádzajú len jemné vibrácie, ktoré nie sú nijak rušivé. Následne sa obrúsený zub a okolité zuby zaznamenajú optickým skenovaním. To ponúka rýchlejšie záznamenávanie, väčšiu presnosť a zvýšený komfort pre pacienta.

V druhom kroku sa procesy líšia. Elektronicky odošleme skeny do zubného laboratória, kde na základe skenov začne zubný technik pracovať na korunkách. Vytvoriť korunku trvá obvykle jeden pracovný týždeň, v závisloti od zaneprázdnenosti technika. Hotová korunka k nám následne dorazí pomocou doručovateľskej služby.

Pri využití CEREC technológie prebieha celý proces na našej klinike. Počítač vytvorí model korunky na základe naskenovaných dát a potom ju vyrobí frézovaním z keramického bloku. Pri vyhovujúcom tvare a farbe je korunka pripravená na aplikáciu.

Záverečný krok je spoločný pre obe metódy. Korunku upevníme na zub pomocou fixačného cementu. Jeho zvyšky odstránime a overíme, že korunka sedí presne na zub, správne nadväzuje na vedľajšie zuby a nie je príliš vysoká. Celý proces trvá asi pól hodinu.

Výhodou je, že nemusíte dlho čakať, kým budete môcť jesť. Kvalitné materiály sú zárukou efektívnosti. Tým pádom je sólo korunka pripravené na denné používanie.

Ako zabezpečíte dlhú životnosť zubnej korunky?

Existuje nesprávne presvedčenie, že zub s nainštalovanou korunkou nevyžaduje ďalšiu starostlivosť. Napriek tomu, že vďaka keramickej štruktúre, je korunka odolná a nepodlieha kazom, zub pod ňou môže byť ohrozený. Je veľmi dôležité, aby pacienti dodržiavali ústnu hygienu, používali medzizubné kefky, aby sa vyhli zápalu ďasien, kazom či dokonca parodontóze.

Máte nejaké otázky? Neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám poskytneme podrobné informácie a poradenstvo v našej ambulancii.


Zdroj fotografií: dentalcentrumnivy.eu

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli