pr_clanok
6. feb 2024
174 

Maškrtenie pre celú rodinu. Skúste týchto 5 tipov

Radi s rodinou po večeroch maškrtíte, ale hovoríte si, že by ste mali trochu ubrať na nezdravých potravinách? Máme pre vás riešenie. S našimi piatimi tipmi môžete maškrtiť zdravo!

Stavte na kvalitné potraviny

Čo obvykle maškrtíme? Ide o sladké a tučné potraviny. Práve tuk a cukor sú tým, čo naše telo s povďakom prijíma. Lenže väčšina z týchto potravín, ktoré sú navyše mnohokrát silne spracované v potravinárskej výrobe, nie je príliš vhodná pre naše zdravie. Okrem vysokého počtu kalórií obsahujú tieto potraviny rôzne konzervanty, farbivá a dochucovadlá. Čím ich nahradiť? Musíte staviť na kvalitné potraviny, ktoré naopak prešli priemyselným spracovaním čo možno najmenej.

Ovocie sušené mrazom

Mrazom sušené ovocie, čiže lyofilizované ovocie, je prvým príkladom, ktorý si uvedieme. Hoci aj tento produkt si zakúpite hotový v obchode a pochádza obvykle z veľkoobjemovej výroby, lyofilizované ovocie si zachová väčšinu živín, neobsahuje pritom konzervanty, farbivá či dochucovadlá. A prečo ide o ideálnu voľbu pre maškrtenie? Chuť ovocia je vďaka extrakcii vody veľmi koncentrovaná. Sušené ovocie si skrátka zamilujete a na občasné maškrtenie je ideálne. Pokiaľ ho doplníte napríklad o jogurt a ovsené vločky, ide o dokonalú chutnú a zdravú desiatu.

Kvalitné orechy

Druhým tipom, ako urobiť maškrtenie o niečo zdravším, sú orechy. Radi si večer otvoríte pražené, slané či sladké orechy? Dajte prednosť orechom v prirodzenej podobe. Tie sú pre naše telo skvelým variantom, pritom tiež chutia skvele!

Sushi - kvalitná a zdravá potravina

Tiež sushi môže byť zdravou náhradou nezdravého maškrtenia. Namiesto rôznych rybičiek v nálevoch, alebo dokonca rybích majonézových šalátov si môžete pripraviť ľahkú čerstvú desiatu, ktorá je plná chuti a živín. Samozrejme platí, že sushi je trochu nákladnejšou pochutinou, zároveň sa ale nemusíte sushi každodenne prepchávať. Stačí niekoľko chutných kúskov párkrát do mesiaca.

Kvalitné syry a údeniny – a pridajte zeleninu

Ani obložený tanier nemusí byť nutne nezdravý. Len vymeňte tučné klobásy a silne spracované salámy za prirodzenejšie produkty. Stavte na kvalitnú vysokopercentnú šunku a tie najlepšie syry. V primeranom množstve ide o zdravé maškrtenie, ktoré vášmu zdraviu neuškodí. Okrem syrov a údenín pridajte na tanier aj kvalitné celozrnné pečivo a čerstvú zeleninu.

Pečené zeleninové hranolky

Radi si dáte po večeroch hranolky? Vymeňte tie vyprážané za pečené v rúre. Zemiaky jednoducho rozkrájajte na hranolčeky alebo mesiačiky, pokvapkajte olejom a dajte približne na 40 minút (podľa veľkosti hranolčekov) na 180 stupňov do rúry. Pečte rozložené na plechu. K tomu si pripravte zdravý dip a máte hotové zdravé maškrtenie k večernému filmu. Okrem zemiakov takto môžete upiecť aj mrkvu, papriku, batáty, tekvicu alebo napríklad zeler.


Zdroj obrázku: BGStock72 / stock.adobe.com

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli