pr_clanok
28. mar 2024
283 

Mám vyprať batoh v práčke alebo ručne?

Po čase sa každý batoh zašpiní a príde otázka, ako ho vyprať. Niektoré batohy je možné vyprať v práčke a niektoré len ručne, inak by sa mohli poškodiť. Zistite, ako správne vybrať batoh ručne a ako v práčke.

Nie je batoh ako batoh, preto si treba všímať štítok od výrobcu, ktorý vám prezradí, či je možné batoh prať v práčke, alebo je potreba ho vyprať ručne. Určite sa však neodporúča prať v práčke kožené batohy alebo rôzne turistické batohy s nepremokavou vrstvou, ktorá sa praním v práčke môže zničiť.

Ako správne prať batoh ručne

Pranie batohu v ruke je vhodný spôsob nielen vtedy, keď to štítok od výrobcu prikazuje, ale tiež vtedy, ak máte drahý batoh a bojíte sa, že praním v práčke by sa mohol poškodiť. Pred praním vždy skontrolujte všetky vrecká batohu, či sa tam nenachádzajú nejaké predmety alebo papiere.

Postup ručného prania batohu:

  1. Rozopnite všetky vrecká batohu, povoľte popruhy a odstráňte odnímateľné časti.
  2. Do vane napustite 30°C vodu a dajte do nej jemné mydlo.
  3. Batoh ponorte na 20 – 30 minút do vody.
  4. Zoberte špongiu na riad alebo handričku a umyte ňou celý batoh (použite jemnú stranu špongie). Je možné použiť aj zubnú kefku na čistenie zipsov či praciek.

Pranie batohu s nepremokavou vrstvou

Batoh s nepremokavou vrstvou perte s veľkou opatrnosťou ručne tak, aby ste nezničili vodeodolnú vrstvu. V ideálnom prípade ho vezmite do sprchy a poriadne prepláchnite studenou vodou. Pokaľ je veľmi zašpinený, použite prací prostriedok určený na športové oblečenie a trite batoh rukou alebo bavlnenou handričkou.

Ako prať batoh v práčke, aby ste ho nezničili

Práčky dokážu dôkladne vyčistiť aj silno zašpinený batoh, ale aby ste zabezpečili, že sa nepoškodí, je treba dodržiavať správny postup. V prvom kroku, ako aj v prípade ručného prania, sa uistite, že ste vybrali všetky veci z batohu a nikde nezostala žiadna skrytá vreckovka, ktorá by narobila viac škody ako úžitku.

Postup prania batohu v práčke:

  1. Rozopnite všetky vrecká batohu, povoľte popruhy batohu a odstráňte jeho odnímateľné časti.
  2. Skontrolujte, či sa batoh zmestí do práčky a môže sa v nej otáčať. Ak máte pracie vrecko, tak batoh vložte doň.
  3. Použite špeciálny prací prostriedok pre športové oblečenie či funkčné oblečenie a nepoužívajte aviváž.
  4. Vyberte šetrný program bez žmýkania bielizne, ktorý perie pri teplote do 30°C.

TIP: LG práčky majú program Jemná starostlivosť, ktorý je vhodný aj na pranie batohov.

Batoh nechajte vysušiť na šnúre

Či ste batoh prali ručne alebo v práčke, najlepší spôsob ako ho vysušiť, je zavesiť ho na šnúru a nechať voľne schnúť niekoľko dní. Práčka so sušičkou alebo samostatná sušička nie sú vhodný spôsob sušenia, pretože batoh by mohli poškodiť. Pokiaľ máte batoh s nepremokavou vrstvou, odporúča sa ho znova naimpregnovať, aby ste posilnili nepremokavú vrstvu.


Zdroj fotografií:

https://cz.123rf.com/photo_96555843_tourist-equ...

https://cz.123rf.com/photo_92859487_closeup-of-...

https://cz.123rf.com/photo_121761690_travel-nat...

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli