pr_clanok
23. apr 2024
30 

Deti a obrazovka: Chce to jasné pravidlá

Čas strávený pri displejoch je v dnešnej dobe bežne skloňovanou témou. Niet sa čomu diviť, technológie patria do našich životov, mladšie generácie s nimi doslova vyrastajú. Aj preto sa ponúka otázka, aký čas strávený za obrazovkou je pre deti optimálny. Jednoznačná odpoveď neexistuje. Odborníci sa však zhodujú, že jasne stanovené pravidlá pre používanie elektroniky sú potrebné.

To, ako ich nastavíte, závisí aj od veku vášho potomka. Tínedžer zvládne za obrazovkou viac hodín než škôlkar. Vaša ostražitosť by však ani pri starších deťoch nemala nijako upadnúť. Dôležité je rozprávať sa o tom, k čomu vlastne počítač využívajú.

V nasledujúcich riadkoch vám ponúkneme aj približné hodiny za obrazovkou podľa veku dieťaťa. Tieto čísla vychádzajú z odporúčaní americkej pediatrickej spoločnosti.

Deťom do dvoch rokov čas pred obrazovkou obmedzte na minimum

Potomkovia v tomto veku dokážu z displejov vyťažiť pramálo pozitívneho. Do dvoch rokov života sa totiž deti učia pomocou priamej skúsenosti – veci si potrebujú ochytať, ochutnať, byť s nimi v kontakte.

Preto čas s technológiami obmedzte na nutné minimum, rozhodne by nemal byť hlavnou zložkou zábavy malého dieťaťa.

Deťom od troch do piatich rokov doprajte za obrazovkou tak hodinu

V tomto veku je škála toho, ako zmysluplne využiť čas za obrazovkou, bohatšia. Ponúkajú sa napríklad:

  • Hry primerané tomuto veku
  • Videoklipy detských skupín
  • Videohovory s príbuznými

Buďte pri používaní displeja v ich blízkosti. Môžete sa tak o tom, čo dieťa na obrazovke vidí, hneď porozprávať. V prípade nevhodného obsahu môžete okamžite zasiahnuť.

Deťom od 6 do 10 rokov doprajte za obrazovkou tak hodinu a pol

Deti v tomto veku vedia rozoznať realitu od fikcie. Navyše, čas za obrazovkou môže byť naozaj prínosný. V tomto veku sa napríklad učia vyhľadať si potrebné informácie na internete.

Obrazovka tiež dokáže podporiť ich záujmy. Ak milujú dinosaurov, existuje mnoho hier, seriálov a dokumentov, ktoré ich znalosti prehĺbia.

Tip
Sledujte čas, ktorý za obrazovkou vaše deti trávia. Na mobile dobu skontrolujete jednoducho, pre laptop či televíziu si stanovte jasné pravidlá. Napríklad: za notebookom má dieťa vyhradenú konkrétnu dennú hodinu.

U detí od 11 do 18 rokov trvajte na jasných pravidlách

Prichádza vek osamostňovania – nemôžete im stáť za chrbtom, stále vás však potrebujú. Aj preto si čas za obrazovkou vyžaduje jasné pravidlá:

  • Kedy
  • Koľko
  • Čo

Nezabudnite sa o tom, čo za displejmi robia, rozprávať a buďte ostražití – predátori sú vždy o krok napred. Zaujímajte sa, s kým deti hrajú online hry. Hovorte s nimi o rizikách chatovania s neznámymi ľuďmi a buďte pre nich bútľavou vŕbou. Skúste aj tieto tipy, ako obmedziť čas za obrazovkami u tínedžerov.


Zdroj fotografií: https://cz.123rf.com/photo_73367110_two-sisters...

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli