pr_clanok
12. feb 2024
85 

Ako vybrať matrac? Nepodceňujte kvalitu a dôležité vlastnosti jednotlivých typov a modelov

Spí sa vám v noci dobre alebo vás trápi nespavosť? Budíte sa často v noci alebo sa vari ráno zobúdzate polámaní? O kvalitný a zdravý spánok sa postará jediná vec – vhodne zvolený matrac. Vyznáte sa v ponuke predajcov alebo pri kúpe váhate? Pomôžeme vám s výberom a poradíme, na čo sa zamerať.

Zdroj obrázka: New Africa - stock.adobe.com

Ako vybrať matrac?

Než sa pustíte do výberu, premyslite si niekoľko vecí. Okrem správnej veľkosti matraca je dôležité zvážiť taktiež jeho výšku. Vysoké matrace sú skvelé vtedy, keď si chcete spríjemniť a uľahčiť ranné vstávanie. Taktiež si dopredu premyslite, akú tuhosť by ste si priali. Muži častejšie siahnu po tvrdých verziách, ženy dávajú prednosť tým mäkším. Nech už sú vaše požiadavky akékoľvek, jedno je isté – luxusné matrace sú nevyhnutnou súčasťou každej spálne!

Výber matraca podľa materiálu

Je pre vás tou najlepšou voľbou matrac z pamäťovej peny alebo siahnete po latexovom či pružinovom variante? Každý materiál má svoje výhody aj pár nevýhod. Poďme sa preto spoločne pozrieť na porovnanie materiálov matracov.

Penové, latexové alebo pružinové?

  • Penové matrace patria k tým vôbec najobľúbenejším. Delia sa podľa typu peny hneď na niekoľko podkategórií. Napríklad matrace z lenivej peny dokážu reagovať na vašu telesnú teplotu a medzi výhody pamäťovej peny patrí aj to, že sa hneď prispôsobí tvaru vášho tela. Matrace zo studenej peny si zase skvele poradia s odvodom vlhkosti a sú príjemne vzdušné.
  • Latexové verzie majú úžasné antibakteriálne aj antialergické vlastnosti, sú taktiež veľmi odolné.
  • Pružinové modely od doby svojho vzniku prešli ohromnou premenou. K ich výhodám rozhodne patrí to, že sa na nich efektívne rozloží telesná váha.

Zdroj obrázka: Drobot Dean - stock.adobe.com

Prečo je kúpa matraca investíciou do zdravia?

Myslíte si, že to, na čom každú noc spíte, zásadným spôsobom neovplyvňuje váš život? Hneď ako matrac, ktorý vám doslúžil, vymeníte za nový, spoznáte, že aj taká obyčajná vec vám dokáže vykúzliť úsmev na tvári a zmeniť život k lepšiemu. Vedeli ste, že pohodlný matrac vám môže pomôcť s nespavosťou, bolesťou chrbta aj kĺbov, a taktiež znížiť nočné potenie?Pri kúpe sa, samozrejme, budete dívať taktiež na cenu, ale uvedomte si, že investícia do matraca je investíciou do vášho zdravia. Kvalitný matrac vám bude robiť spoločnosť na nasledujúcich desať rokov. Správna otázka teda znie: Koľko ste ochotní investovať do svojho zdravia?

Ako poloha spánku ovplyvňuje výber toho pravého matraca?

Vedeli ste o tom, že aj to, v akej polohe najčastejšie spíte, ovplyvní váš výber? 

  • Najjednoduchší výber majú spáči na chrbte. V tejto polohe je totiž telesná váha rovnomerne rozložená a akýkoľvek typ matraca je pre nich ten pravý. 
  • Spáči zaspávajúci na bruchu by mali zvoliť zase tvrdšie varianty, ktoré im dodajú nevyhnutnú oporu. 
  • Spíte radi na boku? V takom prípade by ste mali siahnuť po mäkkom penovom matraci.

Ďalšie aspekty, ktoré by ste nemali podceniť

Dôležitú rolu hrá taktiež váš rošt. Nie každý matrac je totiž kompatibilný s každým typom roštu. Nezabudnite si teda naštudovať kompatibilitu. Ďalšou prekážkou, na ktorú môžete v procese naraziť, sú rozmery. Vyžaduje vaša luxusná spálňa netradičné rozmery? Našťastie, zohnať atypické matrace nie je v súčasnej dobe žiadny problém.

Užívajte si každú noc príjemné zaspávanie a pohodlie, ktoré vám kvalitný matrac ponúkne. Pri výbere materiálu sa zamerajte na výhody aj prípadné nevýhody jednotlivých typov. Pokiaľ vás trápi bolesť chrbta a kĺbov, pozrite sa na zdravotné výhody pamäťovej peny. O dotvorení ideálnych podmienok pre ničím nerušený spánok sa postará praktické vybavenie spálne. Inšpiráciu na to, ako ju usporiadať a čo by v nej nemalo chýbať, prináša jednoduché pravidlo: menej je niekedy viac.


Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli