nelinkabublinka
28. feb 2017
12249 

Otecko, rodíme!

Pôrod, kedysi čisto ženská záležitosť, sa otvoril svetu mužov. Páni čoraz častejšie doprevádzajú partnerky do pôrodnej sály a prežívajú príchod nového člena rodiny na svet spolu. Nič nedokáže tak partnerov spojiť, no rovnako aj vzdialiť. Ak vás čaká prvý spoločný pôrod, uistite sa, že sa vaše predstavy o úlohe partnera v tomto životnom bode zhodujú. Rozčarovanie na mieste činu by mohlo veci zbytočne komplikovať. A preto dnešný článok neadresujeme len vám, milé mamičky, no predovšetkým vašim partnerom. Pokúsili sme sa dať dokopy to, čo by mali o pôrode vedieť (aspoň minimálne základy) a ako vám pri ňom pomôcť a ušetriť vám trošku času s vysvetľovaním.

Ako zistiť, že sa TO blíži?

Ak je schopná vás zobudiť  o druhej v noci, že je naozaj potrebné dokončiť tú maľovku v detskej izbe. Inštinkt hniezdenia sa dostáva do finále a pravdepodobne aj tehotenstvo.

Bezdôvodné záchvaty plaču vystriedali tie extra nevyspytateľné. Hormóny pracujú na 4 smeny a berú si aj extra nadčasy.

Falošných poslíčkov (Brexton-Hicksove kontrakcie) vystriedali skutočné. Nepomáha masáž ani teplá sprcha. Páni, vezmite stopky a merajte. Ak sú pravidelné a trvajú dlhšie ako 30 sekúnd, je viac ako pravdepodobné, že ide do tuhého.

Alebo jednoducho praskne voda (nie, určite nejde o inkontinenciu). V nemocnici budú chcieť poznať pravdepodobne všetky detaily. Kedy, koľko, pramienok či prúd, farba či prímesy krvi. Tak si pamätajte detaily.

Len málo pôrodov je takých, že by nabrali rýchly spád. Vo väčšine prípadov potrvá ešte nejakú tú chvíľku, kým bude po všetkom.

V prvej fáze pôrodu si dieťatko pripravuje "únikovú" cestu. Kontrakcie otvárajú hrdlo maternice a menia ho na pôrodné cesty.

V druhej fáze prichádza dieťatko na svet. V poslednej sa vylúči placenta.

Čo sa od váš očakáva?

PRVÁ FÁZA

 To najlepšie, čo môžete pre partnerku urobiť, je byť jej oporou. Kontrakcie začnú byť pravidelné, intervaly medzi nimi sa budú skracovať a trvanie predlžovať. Kým bude ten správny čas odísť do pôrodnice, je čas na teplú sprchu, vypočutie si hudby, pekne spolu. Dokonca aj o tretej ráno.  Skúste partnerku namotivovať na vykonávanie rutinných činností, zamestnanie mysle ju môže upokojiť a určite tým nenarobíte žiadne škody. Skontrolujte, či má zbalené všetko do pôrodnice. Porovnajte obsah tašiek so zoznamom povinnej výbavy, ktorý dostala v pôrodnici, kam povedú vaše najbližšie kroky.

Kedy vyraziť do nemocnice?

Prvým impulzom je prasknutie plodovej vody. Hlavne v tom prípade, ak spôsobila menšiu povodeň.

Kontrakcie sú silné, pravidelné, častejšie ako 5 minút a trvajú približne minútu.

Do úvahy je potrebné vziať aj vzdialenosť od pôrodnice a fakt, že každý ďalší pôrod máva rýchlejší spád, ako ten prvý.

Pritvrdzujeme

Pôrod je na dobrej ceste. Hrdlo maternice je otvorené na 5 cm a kontrakcie sú časté, dlhé a pravidelné. V tomto filme nehráte žiadnu vedľajšiu postavu. Ale pekne hlavnú rolu, po boku svojej partnerky. Aj keď sa na prvý pohľad môžete cítiť bezmocne, teraz je ten pravý čas, kedy môžete niečo podniknúť, aby ste jej pomohli.

Nechajte ju zavesiť sa na vás, stojte s jej rukami okolo vašich ramien. Pomáhajte jej dýchať. Nechajte ju na seba kričať (aj tak je to vaša vina 🙂 ).

Dajte jej masáž, ak po tom túži. Ak nie, držte sa bokom. Niektoré ženy v tejto fáze nemôžu zniesť dotyky. No len ten pocit, že tam s ňou ste, je na nezaplatenie.

Jedným uchom dnu, druhý von

Teraz je to pre partnerku naozaj ťažké, pripravte si pár slov, ktorými ju podporíte. Kto iný by mal vedieť aké, ak nie vy, otec jej dieťaťa? Určite sa vyhnite bagatelizovaniu jej bolestí, trápnym vtípkom, či zmienkam o sexe. Verte, že v tej chvíli si v hlave rekapituluje všetky ženské rehole, kde by si mohla podať  prihlášku a zložiť sľub čistoty. Je viac ako pravdepodobné, že sa rozhodne, že je to všeko jeden veľký omyl a žiadny pôrod sa nekoná (ako keby to šlo). Mohla by taktiež začať používať také slová, ktoré ste ani netušili, že pozná, a dali by ste krk na to, že v minulom živote bola dlaždič.  Buďte statočný, opláchnite si tvár a pochváľte ju, ako dobre sa jej darí a pomáhajte jej s dýchaním.

DRUHÁ FÁZA

Krčok maternice je úplne otvorený a dieťa prichádza na svet. Vo väčšine pôrodníc sa uskutočňuje pôrod poležiačky, pomáhajte partnerke pri tlačení tým, že jej budete držať hlavu a tlačiť k bruchu. Povzbudzujte ju, ak jej to pomáha. Ak nie, buďte ticho. Vnímajte, ako reaguje na vaše jednotlivé úkony a podľa toho pokračujte alebo zaraďte spiatočku.

Ak rodí v inej polohe, buďte pripravený pomôcť jej, aby dosiahla čo najväčšie pohodlie.

Keď sa objaví hlavička, musí tlačiť jemne, aby prešla pomaly bez roztrhnutia kože a svalov. Ak zazriete vrchol hlavičky, hovorte jej, čo vidíte, je to skvelý spôsob ako ju podporiť. Ak je už hlavička vonku, tú najťažšiu prácu má za sebou a často na jedno zatlačenie je bábätko na svete. Začujete prvé zaplakanie. S jeho najrôznejšími variáciami budete veľmi dobre oboznámení v nasledujúcich týždňoch.

"Pred pôrodom som bol poučený, že môžem stáť odzadu pri hlave manželky, môžem ju držať za ruku, navlhčovať jej pery, utierať čelo. Spolu s manželkou sme boli asi tri - štyri razy na poučeniach, kde nás pripravovali na pôrod. Ako a čo bude nasledovať, aké bolesti prídu, aký je postup a čo je potrebné robiť. Takže teoreticky som pripravený bol. Samotný pôrod som prežíval spolu s manželkou a aj svalovku som z "tlačenia" mal. Celý čas som stál pri pravom ramene manželky a tichúčko som ju povzbudzoval. Priamo na pôrod som nevidel a ani som po tom nejako netúžil. Ale hneď potom, ako sa dcéra narodila a oddýchla si na prsiach manželky, som s ňou šiel na ošetrenie. Mal som ju celý čas na očiach, bol som s ňou od prvého okamihu," spomína otecko na zážitok z pôrodu vo Fóre.

TRETIA FÁZA

Narodením dieťatka sa pôrod nekončí. Mamička musí ešte porodiť placentu. Ak to trvá dhlšie, môžu jej podať podporné látky. Najlepšou podpornou látkou je však prítomnosť bábätka v náručí matky.

A teraz sa prihováram opäť k vám, milé mamičky: Zažili ste pôrod s partnerom po svojom boku? Čo bola pre vás najväčšia pomoc? Aké to bolo? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI, stačí kliknúť sem, a ja vás odmením srdiečkom.

#porod
#otec_pri_porode

pekny clanok 🙂

1. mar 2017

dobre napísané 🙂

28. mar 2017

Začni písať komentár...

Odošli