Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov pre zdravie. Hovorí sa mu aj slniečkový vitamín, pretože si ho telo dokáže vytvárať samo, keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu. Prečo je taký dôležitý, koľko ho potrebujeme a kde ho nájdeme? Poďme sa na to pozrieť.

Slniečkový vitamín D
Prečo je vitamín D taký dôležitý?
Chráni ľudí pred infekciami, nádormi, autoimunitnými ochoreniami. Ďalej podporuje vstrebávanie vápnika, čím podporuje pevnosť kostí a zubov. Aktivuje vrodenú imunitu, pomáha v boji proti infekciám a pri liečbe psoriázy2, stimuluje rast a rozvoj buniek pokožky, pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Na rozdiel od vitamínu C sa jeho nadbytok nevylúči močom. Prijíma sa v potrave a koža si ho dokáže vytvárať s pomocou ultrafialového žiarenia. Rozumné opaľovanie podporuje jeho vlastnú tvorbu v koži z provitamínov.
Zdravie je opak choroby. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako „stav kompletnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody a nielen ako stav neprítomnosti choroby a slabosti”. Napriek tomu, že to je užitočná a presná definícia, niekto to môže považovať za idealistické a nereálne. Podľa tejto definície je totiž 70 – 95 % populácie nezdravých.
Dôležitosť vitamínu D pre novorodenca a malé dieťa
Novorodenci a dojčatá sú jednou z najrizikovejších skupín, pokiaľ ide o nedostatok vitamínu D. Ich kosti sa rýchlo vyvíjajú a potrebujú dostatok vápnika a fosforu, ktoré práve vitamín D pomáha vstrebávať.
- Materské mlieko obsahuje len veľmi malé množstvo vitamínu D, preto pediatri odporúčajú podávanie vitamínu D vo forme kvapiek už od prvých dní života.
- Prevencia krivice: Nedostatok vitamínu D môže u malých detí spôsobiť mäknutie a deformácie kostí, preto je jeho dostatočný príjem kľúčový.
- Podpora imunity: Malé deti majú ešte nezrelý imunitný systém a vitamín D im pomáha bojovať proti infekciám a vírusom.
- Vývoj nervového systému a svalov: Vitamín D ovplyvňuje aj správne fungovanie svalov a nervov, čo je dôležité pri motorickom vývine dieťaťa.
V prehľade vývinu dieťaťa nájdete zručnosti a znaky, ktoré sú typické pre dané obdobie do veku 6 rokov. Každé dieťa je individualita, preto aj jeho vývin prebieha individuálne. Rozdiely vo vývine sú dané nielen geneticky a biologicky, ale aj množstvom ďalších faktorov (temperament, pohlavie, vplyv prostredia, rodiny a pod.)
Prírodné zdroje vitamínu D
Najlepším spôsobom na získanie vitamínu D je kombinácia slnka a stravy.
- Slnečné žiarenie: Stačí 15 – 30 minút denne na slnku s odhalenými rukami a tvárou (bez opaľovacieho krému).
- Tučné ryby: Losos, makrela, sardinky, sleď, tuniak.
- Mliečne výrobky a vajcia: Maslo, syr, plnotučné mlieko, vaječné žĺtky.
- Pečeň: Najmä hovädzia a tresčia pečeň.
- Huby: Niektoré druhy húb (šampiňóny, hliva ustricová) môžu obsahovať vitamín D, ak boli vystavené slnečnému žiareniu.
- Obohatené potraviny: V niektorých krajinách sa do rastlinných mliek, cereálií či margarínov pridáva vitamín D.
Detská strava je premenlivá a závislá na vývojovej fáze dieťaťa.
Formy vitamínu D
Poznáme dve hlavné formy:
- Vitamín D2 (ergokalciferol): Nachádza sa v rastlinných zdrojoch (napr. huby). Má slabší účinok a telo ho nevie tak efektívne využiť.
- Vitamín D3 (cholekalciferol): Nachádza sa v živočíšnych zdrojoch a vytvára sa v pokožke pri pobyte na slnku. Je biologicky účinnejší a odporúča sa pri dopĺňaní.
Koľko vitamínu D potrebujeme?
Dávkovanie sa líši podľa veku:
Vek | Odporúčaná denná dávka vitamínu D |
---|
Novorodenci do 12 mesiacov | 400 IU (10 µg) |
Deti 1 – 18 rokov | 600 IU (15 µg) |
Dospelí | 600 – 800 IU (15 – 20 µg) |
Tehotné a dojčiace ženy | 800 – 1000 IU (20 – 25 µg) |
Pre bábätká sa vitamín D podáva vo forme kvapiek už od narodenia, keďže materské mlieko ho obsahuje len veľmi málo.
Vitamínové kvapky Vigantol slúžia ako prevencia pred kŕčmi, ktoré sú zapríčinené nízkou hladinou vápnika v krvi. Nedostatok vápnika v krvi človeka môže spôsobiť krivicu, mäknutie a rednutie kostí. Môže dôjsť k poruche funkcie príštitných teliesok. Vigantol je možné zakúpiť v lekárni len na lekársky predpis.
Čo sa stane pri nedostatku vitamínu D?
Nedostatok môže spôsobiť:
- Krivicu u detí: Kosti sú slabé a deformované.
- Osteoporózu u dospelých: Zvýšené riziko zlomenín.
- Oslabenú imunitu: Častejšie prechladnutia a infekcie.
- Únavu a depresiu: Je dôležitý pre dobrú náladu a psychickú pohodu.
- Časté bolesti svalov, lámavoť nechtov a vlasov.
Dá sa vitamínom D aj predávkovať?
Áno, ale predávkovanie je veľmi zriedkavé. Prejavuje sa nevoľnosťou, nechutenstvom, vysokou hladinou vápnika v krvi a v extrémnych prípadoch môže poškodiť obličky. Preto treba dodržiavať odporúčané dávky.
Nezabúdajme, že zdravé telo = šťastná mama aj spokojné dieťatko! 💛
Mohlo by ťa zaujímať
Vitamín C čiže kyselina L-askorbová, je vo vode rozpustná látka, ktorá podlieha rýchlej metabolizácii. Ľudské telo nevie vitamín C syntetizovať a je teda závislé na jeho príjme stravou. Vitamín C si nedokáže okrem človeka vytvoriť len niekoľko málo druhov živočíchov (napr. netopiere, morčatá). To viedlo niektorých vedcov k hypotéze, že sa jedná o genetický defekt.
Light strava so zníženým obsahom tukov je výborným riešením pre zdravšie stravovanie sa pri nadváhe, no u detí, ktoré rastú a vyvíjajú sa, to nie je najlepšou voľbou. Základnými zložkami ľudskej stravy sú sacharidy, proteíny a lipidy (tuky).
Rastlinné oleje sú kvapalné triacylglyceridy, teda zlúčeniny (estery) glycerolu a troch molekúl mastných kyselín. Sú získané vylisovaním semien alebo orechov. Čím viac dvojitých väzieb mastné kyseliny obsahujú, tým je olej tekutejší. Druhy, ktoré sú pri izbovej teplote tuhé, ale topia sa pri teplote ľudského tela sa označujú aj ako rastlinné tuky (napr. kokosový tuk, palmový tuk, bambucké maslo, kakaové maslo, stužený rastlinný tuk). Rastlinné oleje zvyčajne alergikom na potraviny nevadia. Citliví jedinci môžu reagovať aj na obyčajné stopy bielkovín a teda aj na olej.
Zelené potraviny nemožno považovať vyložene za potravinové doplnky. Jedná sa totiž o potraviny, prirodzenú súčasť našej stravy. Ich zloženie a pôsobenie na organizmus človeka je komplexné. Nejedná sa o "prázdne kalórie." Obsahujú veľké množstvo živín - minerály, vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, kvalitné bielkoviny, antioxidanty a enzýmy, pripisujú sa im detoxikačné vlastnosti. Fungujú ako adaptogény, tlmia zvýšenú funkciu orgánov a povzbudzujú ich zníženú funkciu. Zelené potraviny môžu užívať dospelí, tehotné a dojčiace ženy i malé deti.
Pri detoxikácii organizmu sa u časti ľudí môžu objaviť očistné reakcie, ktoré prebiehajú ako zhoršenie stavu, výsledkov rozboru krvi, zosilnenie príznakov alebo objavenie sa nových symptómov choroby. Sú spôsobené uvoľňovaním naakumulovaných toxínov z tkanív a orgánov a ich premenou v pečeni a následným vylučovaním z organizmu von cez obličky a tráviacu sústavu, prípadne pokožku. Očistný proces zvyčajne trvá 2 až 3 týždne. Pri silných reakciách býva potrebné znížiť dávkovanie zelených potravín, alebo ich užívanie na čas prerušiť a potom sa k užívaniu znova vrátiť. Je treba odlišovať očistné reakcie od príznakov možnej alergie na konkrétnu zelenú potravinu.
Viac o vitamíne D na Modrom koníku
- Tematické skupiny
- V našich tématických skupinách sa spájajú užívateľky, ktoré majú niečo spoločné. Spoznáš tu teda maminky, ktoré práve riešia rovnaké záležitosti, problémy a situácie ako ty.
- Odborné poradne
- Máš otázku, na ktorú nevieš nájsť zrozumiteľnú a jasnú odpoveď? Spýtaj sa niektorého z našich odborníkov v Poradniach. Sú zadarmo a ponúkajú možnosť anonymity.