Spirulina (Arthrospira) je modrozelená vláknitá riasa, ktorá v prírode rastie predovšetkým v trópoch a subtrópoch, v jazerách so zásaditejšou vodou s vyššími koncentráciami uhličitanov a hydrogénuhličitanov. Pre potravinársku výrobu sa pestuje umelo. V sušenom stave sa skladá z približne 60% dobre stráviteľných bielkovín (dokonca obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny), 25% sacharidov, 7% tukov a 3,5% vlákniny. Ďalej obsahuje vysoké množstvo chlorofylu a iných farbív (napr. fykocyanín, luteín, zeaxantín), enzýmy, vitamíny (karotén, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K1 a kyselina listová) a minerály (predovšetkým vápnik, horčík , železo, mangán, chróm, meď, selén, fosfor, draslík a zinok).
Prirodzene usušená spirulina je aj bez ďalších úprav normálne stráviteľná. Ľudské tráviace enzýmy vedia jej polysacharidovú bunkovú stenu, ktorá neobsahuje celulózu, bez problémov rozrušiť. Usušená spirulina sa distribuuje v práškovej forme alebo sa najprv lisuje do tabliet.
Na nasledujúcom videu je zachytený postup výroby spiruliny:
Pri užívaní liekov na riedenie krvi (napr. warfarín) je potrebné sa pred užívaním spiruliny poradiť s lekárom.
Spirulina je vhodná pre dospelých, tehotné aj dojčiace ženy aj pre malé deti (vo forme tabliet kvôli riziku vdýchnutia až od približne 3 rokov). Dospelí užívajú 1 lyžičku práškovej spiruliny alebo 5 - 10 tabliet denne. Tablety sa môžu prehltnúť celé alebo najprv rozhrýzť, vždy je potreba spirulinu dostatočne zapiť.
Spirulinu je možné užívať spoločne s ďalšími zelenými potravinami (chlorellou4 a zeleným jačmeňom1), pretože ich pôsobenie sa vzájomne dopĺňa .
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu